Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Certurile se petrec în familie. În Famiglia care e întreaga noastră clasă politică

Cum primii ani ai Guvernării Ionel Brătianu stau sub semnul unei salve de Comploturi (comuniste, fasciste), toate date-n gît ulterior ca născociri diversioniste, Liviu Rebreanu iscăleşte în Oficiosul Partidului Naţional Român, România, de joi, 13 noiembrie 1924, comentariul de pagina întîi – Comploturi.

Teza marelui scriitor, aici publicist, e că invocarea Complotului ţine de armele prin care politicieni ai trecutului se zbat să supravieţuiască în noua realitate, imediat postbelică.
Teza nu mi se pare convingătoare dacă o raportăm la întreaga clasă politică. În realitate, diversiunea Complotului face parte din arsenalul de viclenii ale lui Ionel Brătianu, toate avînd drept scop intimidarea Opoziţiei, şi aşa intimidată, între noi fie vorba.
Eu însă nu pentru această teză m-am apucat să depăn acest text, ci pentru partea consacrată violenţei verbale din istoria românească de dinainte de Primul Război Mondial.

Publicist de forţă expresivă, Liviu Rebreanu descrie astfel atmosfera politică de pe vremea lui Carol I:

„Luptele politice româneşti utilizau negreşit violenţa, dar numai violenţa verbală. Cu libertatea presei întreagă, cu libertatea de asemenea a întrunirilor, pasiunile politice se canalizau în invective urîte şi inofensive; guvernele se răsturnau, rolurile se schimbau, asalturile reîncepeau. Sistemul nu era elegant, dar nici primejdios. Noţiunile îşi pierdeau valoarea lor nominală devenise aproape obligator ca un ministru să fie numit «bandit» sau «hoţ» sau barem «escroc» în ziarele şi întrunirile opoziţiei, ceea ce îngăduia multor «politiciani» să se îmbogăţească pe spinarea statului fără a se sinchisi de atacurile presei sub pretext că nu e dezonorant, pentru un om politic, să fie terfelit în public. Presa însăşi nu era deloc sgîrcită cu epitetele infamante, poate tocmai fiindcă nici ea nu le atribuia vreo eficacitate… Întreaga noastră viaţă politică se petrecea oarecum în familie, o familie cu o spoială foarte plăpîndă de civilizaţie. Certurile erau vehemente şi permanente, porneau din motive neînsemnate şi amuţeau brusc îndată ce ni se părea că ne-ar auzi străinii…“.

Liviu Rebreanu e convins că această atmosferă nu mai e posibilă acum, după Primul Război Mondial:

„Tragedia marelui război şi unirea tuturor provinciilor româneşti au modificat radical situaţia României. Politica familiară nu mai poate continua. Avem nevoie de o întocmire nouă, bazată pe o profundă seriozitate. Schimbarea nu se poate face de pe o zi pe alta. Întîi trebuie să se transforme însăşi mentalitatea noastră, care apoi va schimba fără îndoială sistemul. Frămîntările puternice de azi sînt, în realitate, lupta dintre mentalitatea veche, agonizantă şi cea nouă în devenire. Cei obişnuiţi cu familiarismul trecutului sînt siliţi să întrebuinţeze toate armele spre a-şi prelungi existenţa de huzueală“.

Publicistul susţine că vremea violenţelor pur verbale s-a dus.
În privinţa perioadei interbelice, s-ar putea ca Liviu Rebreanu să aibă dreptate. Mişcarea Legionară cel puţin, cu politica sa de violenţe atingînd asasinatul politic, a pus capăt războiului de vorbe pentru un război adevărat.
N-are însă dreptate în privinţa Istoriei româneşti care urma.

Cine aruncă o privire asupra scenei româneşti de azi rămîne surprins să constate că războaiele politice se reduc la violenţe verbale.
Incredibile violenţe verbale: mitoman, bandit, hoţ, securist.

În debutul articolului, Liviu Rebreanu îl aminteşte pe Caragiale.
Da, Caragiale şi-a extras seva satirei sale de geniu din reducerea politicii la trăncăneală şi a luptei la ciorovăială violentă.
Lesne de observat că, în planul faptelor radicale, politicienii lui Caragiale nu produc nimic sau, mă rog, nu produc nimic prin comparaţie cu violenţele verbale din confruntările lor.

La fel se întîmplă şi acum.
Politicienii se înjură, se porcăiesc, se acuză prin presă.
Ai impresia că, gata, se vor lua la pumni, se vor duela, se vor tăia cu briştile.

Nu se întîmplă însă nimic.
Dar absolut nimic în planul faptelor, singurul care contează.

Explicaţia?
O dă Liviu Rebreanu:
Certurile se petreceau în familie.
În Famiglia care e întreaga clasă politică.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

29 comentarii pentru articolul „Certurile se petrec în familie. În Famiglia care e întreaga noastră clasă politică”

 • Dna Cora, cu respect va intreb, de ce le-ati scos pe Monica si pe Smarandita din lista de autori din dreapta?

  • Ca amandoua au avut o cate contributie foarte frumoasa pe aici, e si pacat.

   • Ca amandoua au avut cate o contributie foarte frumoasa pe aici, e si pacat.

    • Si oricum articolele lor au ramas pe acest site, doar ca se ajunge mai greu la ele. De ce sa nu se ajunga usor, totusi… unii vor sa reciteasca, cine stie.

  • da, si eu vreau sa stiu, si tot cu respect ma manifest, de ce Smarandita,
   …ne stim de cind eram mici,…ehe,au trecut mii de ani, nici nu mi mai amintesc cite anotimpuri:))
   nu mai scrie pe blog, la rubrica invitati.

   e prietena mea si o citesc cu drag oriunde ii recunosc esenta, poa sa semneze Popescu, Ionescu, Constantinescu sau oricum altcumva:)):)))

   • ciudata insinuare. macar tu o crezi sa o arunci public cu atata usurinta? ma rog, fiecare cu constiinta lui….

    • omul se misca asemenea graului,
     insamantezi o samanta si rasar mai multe, iar apoi fiecare urmeaza aceeasi dinamica, la rindul ei,
     insa exista un moment in care procesul se inverseaza, dintr o samanta rasar mai puine decit cu ceva vreme in urma, si tot asa, pina cind in final…se manifesta intoarcerea la Radacina, caz in care Omega e Alfa, samanta dintru inceput a fost recompusa.

     omul se misca asemenea graului,
     Adam e samanta dintru Inceput, iar Anotimpurile Creatiei il…recompun pe Adam, din samanta in samanta, dintr o primavara in urmatoarea, ori in alta primavara.

     in viata am intalnit diverse inimi, unele s-au manifestat cu sute, mii, sau cine mai stie cu cit timp in urma, pe altele le am intalnit scrijelite in carti, pe si mai altele aievea, iar in cazul altora prin chiar o comunicare asisderea celei curente, adica online.

     in aceste inimi m-am oglindit!
     am intrezarit Intregul care ii e Radacina, omului,
     si pe Adam dintru Sfarsit, ‘asamblat’ prin suprapunerea oamenilor intr un tot unitar.

     si in cazul ei, insa si a altora de pe aici, dupa cum si a altora pur si simplu, am simtit asta:)
     n-am intalnit-o in viata asta:)), habar n am cine e, insa pesemne ca cu mii si mii de ani, daca nu cumva doar mii:)), ne am mai intersectat, …clinchetul imi rasuna a cunoscut 🙂

     pe de alta parte ceea ce zic, folosind cuvantul dupa puterile mele, se prea poate sa fie intepretat in cheia proprie celui care il receptioneaza:),
     in ceea ce ma priveste gindurile pe care le indrept catre voi…poarta dragul,
     intr o forma dorita a fi pura,
     (deci nu mi doresc sa vexez pe cineva, cu toate ca se mai intampla sa mi iasa faza:)), chiar fara sa mi doresc asta )
     chiar daca, evident, n-are cum sa mi iasa asa,
     ba de multe ori se dovedeste ca imi iese chiar pe dos:)),
     pentru simplul fapt ca sint…doar un nepriceput! 🙂

     • ce frumos! ❗ oscilez intre a-mi taia mana cu care am scris cuvintele acuzatoare si a ma felicita ca te-am facut sa scrii ce e mai sus. ❓

 • la data de 8 decembrie 1920 a atentatului evreo-bolshevic din Parlament
  Bratianu nu mai era p.m.,
  Rebreanu a scapat okazia sa-l ponegreasca, sa-l calomnieze
  -aia e „violenta verbala”!

 • @promi
  am gasit intamplator….iti faci un cont…si upload o poza…
  schorcut
  http://gravatar.com/constantinescuvalentinionut

  • multumesc pentru amabilitate. fara sa am link pe nume nu se poate? ca mie asta imi trebuia

  • of!, acuma o sa stie lumea ca nu mi pun poza nu pentru ca nubl stiu cum, ca iata, am aflat, ci pentru ca sint olecut cam urîțică.
   aia e!,
   ..am si eu, totusi, farmecul meu 🙂 :)))

   • Florin, daca te mai dai fata, le spun celorlalti si numele nu nu-mai prenumele.

    • vaaai, ce nume frumos ai gasit, e cu flori,..chiar imi place!:))
     iti tin pumnii, ca sa mi gasesti si pentru celalalt unul…tot asa!:)
     hai!, succes!:)))

     • of, nu trebuia sa raspunzi 🙂 ca nu se prindea nimeni cui ma adresez, tu nu stii ca pe aci e greu cu prinsu’? 🙂

    • ..acu daca mi a placut alegerea ta, mi a placut!, aia e!:))
     de ce n as fi baiat, azi:)), stai sa ma duc sa mi incordez muschii in oglinda, sa ma distrez :))))
     esti haioasa, azi:))
     sau haios, ce oi fi tu…. habar n am:)))

     • Vorbesti ca un baiat, dar e adevarat ca eu am invatat limba romana la 17 ani cand am venit la studii si mai am necllaritati inca, deci pot gresi un aprecierea. ❓ ❗ 😳

     • …s ar putea sa fiti femeie, totusi, ca daca ati fi fost un domn v ati fi manifestat ca atare in cata unei doamne.
      daca am spus ca sint uritica…m ati crezut?
      sint frumoasa si ma fac si mai frumoasa!

     • Eu nu v-am crezut ca sunteti femeie ,in primul rand. Iar uratica nu exista, exista femei frumoase si femei cu barba (fff putine), alta categorie nu.
      Credeti ca putem face macar o suta de comentarii astazi sa aiba si oamenii trafic?????✍️

     • Dar dumneavoastra de ce nu aveti avatar??????? Cu superpozitii ar fi frumos, poate asa… e mai usor cu poze la ecsplicatii

     • nici eu nu va cred pe dumnevoastra.

     • E cald rau, ma duc sa-mi cumpar un evantai. Vorbim mai tarziu.

 • ‘In Famiglia care e întreaga clasă politică.’

  Daca e asa, atunci Sistemul Imunitar genereaza boli autoimune, caz in care statul, natia, sint pe calea disolutiei.

  • Domnule Ion Cristoiu
   Felcitari pentr Articol !!!
   Citeam ieri ca Profesorului Petrisor Peiu i-au oferit on „post” la transgaz….sfat umil….sa refuze….cand e sa „se aleaga praful” se alege…ireversibil
   @online
   pai de ce se intampla asta,deoarece pe locuitorii acestei tari,stat,entitate statla nu-i mai uneste nimic si ii dezbina totul.
   in loc sa aiba „valori comune” acestia au ales sa se devoreze intre ei pentru niste bani….niste fise…..
   a fost ieri o stire,un reprezentant al statului a spus ca 8 milioane de romani au plecat din tara,poate nu ai retinut,8 milioane,stiam ceva de 3-4-5 milioane erau cifrele exacte si iti pot spune ca au statistica exacat,uite o stire din 2020″ Luni, 04 mai 2020,Premierul României, Ludovic Orban, a anunţat că, începând cu 23 februarie, 1.279.000 de cetăţeni români au revenit în ţară.”
   Adica 40% din cetatenii acestui teritoriu au plecat de aici…..nu au fugit atati din siria si ucraina unde e razboi….
   Ce va dezbina,au segregat socitatea,pensii normale,pensii speciale,lucratori la stat,cei care muncesc in privat…..pe baza de „bani”….divide et impera….”banul e ochiul dracului”…..nu-i asa….doar ca astia nici bani nu mai sunt….niste „numere” intr-un server….”pitite in computerul cuantic”….cryptocurrency si acesti bani cam acelasi lucru,fiat money nu mai au nici o acoperire…..poate nu stii…ca atunci cand mergi la banca sa imprumuti bani….banii aia nu exista….tu muncesti sa-i „creezi”….asa ca oamenii si-au „vandut sufletul” pe gratis
   Acum,ce spune Dl Ion Cristoiu in editorial,in 1989 partidul comunist roman avea cam 4 milioane de membrii…nic o rusine…si Parintii Mei au fost „membrii de partit”….in 1968….atunci au intrat…si Eu m-am pacalit de cateva ori…problema era ca atunci daca intrai nu mai puteai sa iesi….asadar…revenind….in 1989 pcr avea cam 4 milioane membrii,acum toate partidele au cam 1 milion de membrii de fapt sunt toti cei care lucreaza la stat,aia din sna sunt „pititi” prin loji masonice…..ce sa spun….nu sunt si nici nu am fost vreodata membru de partid……nu fac parte dintr-un sindicat sau „loja masonica” si nici cu „serviciile” sau strainii nu am nici o treaba
   Acum ce se va intampla,ca in 1989 e un sistem osificat,sunt ei intre ei pentru ei cu ei despre ei…..nu as mai lucra la stat niciodata(am facut prostia asta 1 an)….adica in privat am ramas de vreo 2 ori fara servici,de vreo 2-3 ori s-a intamplat sa nu-mi iau banii sau sa am salariul miscorat….mai multi nu doar Eu…firme desfiintate,tzepari,in sfarsit,dar intre acesti paraziti de stat si de partid nu am ce cauta,asadar,ce se va intampla,au „calarit martoaga” pana „a murit” sub ei,va „crapa” totul,faliment,oricum Real Romania e de ceva bun timp in faliment
   Sper ca am reusit asa „punctual” sa te lamuresc….toti si formatie reala….chimie-biologie se pare
   Ca sa citez un fost colonel,fost sef de stat major de acum vreo 40 ani…..”fiecare pasare pe limba ei piere”….si-au „organizat-o” cu „mana lor”
   Weekend Placut !!!

  • *erata
   Felicitari pentru Articol!!!
   entitate statala
   statistica exacta
   atati/atatia
   nici o rusine
   „membrii de partid”
   totusi formatie reala

  • fiti mai optimist, cind vine vb xespre beamul nostru :)),
   pentru ca ‘disolutia’ naste ‘celalalt taler’, pebtru ca are potential, el a fost Insamantat pe alte vremuri, ibtr o Primavara a neamului nostru:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *