Nu e singurul loc din Havana menit să reamintească turistului posesor de dolari, că se află în oraşul lui Che. În incinta fortăreţei La Cabana, Che Guevara a ocupat, în primele luni după căderea lui Batista, o clădire din secolul al XIX-lea, folosită de guvernatorul spaniol al insulei. Aici s-a amenajat un muzeu dedicat marelui revoluţionar. Intrarea se plăteşte. În dolari, desigur. Muzeul Revoluţiei are o sală specială dedicată legendarului erou. Ca să o poţi vedea, trebuie să cumperi un alt tichet decît cel cu care ai intrat în muzeu. Pe micile ecrane ale televizoarelor plasate în colţurile sălii, rulează încontinuu un film dedicat lui Che Guevara. E un soi de aperitiv gratuit pentru a-ţi stimula pofta de a cumpăra caseta: 25 de dolari. Ghidurile dedicate Cubei – şi nu neapărat cele editate de oficialităţile de la Havana – jură că ai fost degeaba în Cuba dacă n-ai vizitat Muzeul şi Monumentul Che Guevara din Plaza de la Revolucion, Ernesto Guevara din Satana Clara. Conceput de arhitectul cubanez José Delarro, complexul a fost inaugurat la 28 decembrie 1988, cînd se împlineau 30 de ani de la cucerirea oraşului de către Che.
Au lucrat aici, începînd din 1982, peste jumătate de milion de inşi, majoritatea din Santa Clara.
Orientat spre America de Sud, monumentul îl înfăţişează pe Che în ţinută de gherillero cu o armă în mînă şi cu inhalatorul în buzunar. La baza monumentului scrie:
„Hasta la Victoria Siempre”.
Statuia lui Che e aşezată pe o coloană de şase metri, care reproduce Scrisoarea de adio către Castro.
Sub monument se găseşte Museo Historico de la Revolucion.
În apropierea monumentului poate fi văzut trenul blindat, cucerit de Che de la trupele lui Batista, în bătălia Verano de la Santa Clara (24 decembrie 1958). Trenul a costat 1 milion de dolari.
Pe un perete decorativ, sînt imagini din viaţa şi lupta lui Che Guevara, precum şi pionieri salutînd cu Vom fi precum Che.
Anual Complexul e vizitat de peste 150.000 de oameni.
Lasă un răspuns