Campania electorală pentru alegerile locale şi europarlamentare din data de 9 iunie începe vineri,10 mai, şi se încheie în 8 iunie. Campania în audiovizual se va încheia în 7 iunie

Cînd Che Guevara e rentabil în dolari

1. O zi la țară

Pentru joi, 5 aprilie 2001, oferta conţine un punct care nu-mi spune mare lucru: O zi la ţară (Las Terrazas) 60 de dolari de persoană:
9h. Plecare la Complexul Las Terrazas, la 70 de kilometri de Havana, vizitarea pe jos a comunităţii. Vizitarea atelierelor, muzeelor şi a comunităţii în general. Călătoria până la defileul Infernului. Vizitarea ruinelor exploataţiilor de cafea franceze din secolul al XIX-lea: San Pedro şi San Catelina. Călătoria până la vechea exploatare de cafea La Union şi vizitarea casei ţăranului Goenaga. Dejun la exploataţia de cafea Buenavista, după prezentarea istoriei sale şi a culturii de cafea. Coborâre la băile San Juan, cu piscinile şi jacuzzi naturale.
15 h. Întoarcerea la Havana.

O călătorie la Dakar în Quatar, în aprilie 2004, m-a familiarizat într-un fel cu căsătoriile tradiţionale la musulmani.
Nu băiatul îşi caută nevasta ci părinţii săi. După ce i-o găsesc, i-o vîră pe gît.
Şi cum pînă în noaptea nunţii fata nu-şi poate da jos feregeaua, soţul începe să o cunoască după ce s-a produs ireparabilul.
Astfel, el poate descoperi că nevasta nu e numai urîtă, dar şi cu obiceiul de a sforăi insuportabil.

Ceva asemănător s-a întîmplat cu mine pe parcursul călătoriei în Cuba. Apelînd la traseul turistic în grup, m-am predat cu totul ghidului în ce priveşte locurile de vizitat. Abia la faţa locului şi, mai ales, după, citind pliante, ghiduri, cărţi, am realizat ce am vizitat.

Rîndurile din ofertă nu mi-au spus nimic.
Nu mi-au spus mare lucru nici călătoria la Complexul Las Terrazas, nici locurile la care m-a dus ghidul, nici cele spuse de el sau de ghidul local.

Abia peste cinci ani, când m-am apucat de redactat însemnările făcute pe parcursul acestei călătorii la ţară am realizat că fusesem la unul dintre cele mai interesante locuri pentru cruciada angajată de Cuba după căderea comunismului cu scopul eminamente revoluţionar de a scoate dolari din turism.

Complexul Las Terrazas (numit astfel după terasele de pini), parte a Zonei Sierra del Rosario, declarată în 1985 de către UNESCO, rezervaţie naturală a Bioseferei Planetare, e primul şi exemplarul model de Turism ecologic sau, cum i se spune în Cuba, Turismo de naturaleza. Ghidul turistic Cuba vă oferă, ţine să precizeze:
„În acest moment, în ciuda dezvoltării turismului şi construirii de noi hoteluri, ţara noastră şi-a fixat drept obiectiv de a conserva armonia cu mediul natural, care este mijlocul de a pezerva condiţiile sale excepţionale”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *