Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Cînd CIA finanțează pe sub mînă Cultura

Cum se apără contracost valorile Democraţiei. Pe 26 iunie 1950, se deschide la Titania Palace din Berlinul de Vest, Congresul pentru libertatea culturii.
Printre cei 4000 de delegaţi se numără dramaturgul Tennessée Williams, istoricul Arthur Schlesinger, scriitorul Arthur Keostler, eseistul Raymond Aron, savantul Bertrand Russel.
Discursurile şi documentele Congresului cheamă pe intelectualii din Vest la luptă împotriva pericolului comunist, în numele Libertăţii.

Toate bune şi frumoase!
Numai că documente desecretizate la cîteva decenii de la manifestare dezvăluie că Reuniunea, atît de pompos intitulată a Libertăţii, era pusă la cale şi finanţată de CIA, mai precis de Frank Wisner, şeful Diviziei Operaţiuni Clandestine a CIA.

Pentru a contracara ofensiva sovietică în rîndurile intelectualilor din Vest, CIA finanţează cultura prin intermediul unor fundaţii şi instituţii cu nume atrăgător. Sub faldurile Congresului pentru libertatea Culturii, Agenţia editează ziare şi reviste, tipăreşte cărţi, produce filme („1984”), organizează evenimente culturale, conferinţe, dezbateri de idei.

După ce evidenţiază că OPC (Biroul de coordonare politică), Structura CIA însărcinată cu iniţierea şi coordonarea operaţiunilor clandestine, „recrutează şi finanţează sute de ziarişti din lumea întreagă”, precum şi publicarea unor lucrări antisovietice, Frank Daninos, în volumul CIA. Une histoire politique. 1947 à nos jours, apărută la Tallandier în 2007 şi la Orizonturi, în 2008, atrage atenţia asupra unei finanţări CIA din domeniul senzaţionalului:
„Tot OPC finanţează cercetările universitarilor specialişti în problemele Uniunii Sovietice şi ale ţărilor Europei de Est. Lucrările lor sînt publicate în parte, graţie fondurilor Agenţiei de Informaţii americane.
Aceşti bani servesc şi la finanţarea turnării unor filme care denunţă totalitarismul sovietic. Este cazul cu Ferma animalelor, de George Orwell, metaforă a consecinţelor nefaste provocate de revoluţia bolşevică, şi a adaptării făcută după o altă carte dintre operele sale, celebra 1984. În acest roman de anticipaţie, un guvern, al cărui mod de funcţionare se inspiră din stalinism şi nazism, ţine sub supraveghere pînă şi gîndurile celor administraţi de el. Afişată aproape peste tot în ţară, inscripţia «Big Brather vă priveşte!» este prezentă pentru a le băga oamenilor minţile în cap. Pe scurt, libertatea de expresie nu există – aluzie la tot ce se petrece în URSS”.

Da, ştiu, Comunismul s-a prăbuşit. Dezvăluirea ororilor sale şi sub semnul campaniei URSS – Imperiul răului, a conferit o anume aură celor care au luptat împotriva comunismului şi o anume discreditare celor din Vest care au fost de partea URSS.

Numai că…
Nu toţi intelectualii care au denunţat imperialismul au făcut-o pentru că erau plătiţi sau doar pilotaţi de KGB.
Mulţi, majoritatea dintre ei, au denunţat racilele capitalismului, dar mai ales aroganţa de tip imperialist a americanilor, de pe poziţii sincere de Stînga și-n numele misiunii de esență a oricărui intelectual:
Cea de a fi critic cu Sistemul Constituit.

Cît despre intelectualii care au luptat împotriva comunismului nu din interiorul Lagărului, din Est, de sub asuprirea rusească, ci din exterior, din Vest, de la căldurică, finanțarea de către CIA era chiar așa de onorabilă?
Desigur, CIA finanța intelectualii în numele luptei împotriva comunismului, pentru apărarea valorilor Democrației.
Numai că una e să aperi valorile Democrației pe gratis și alta e să le aperi contracost.

*

Nimic nou sub soare. Richard Helms a fost director al CIA timp de şapte ani, între 1966 şi 1973.
A lucrat direct cu doi preşedinţi:
Lyndon B. Johnson şi Richard Nixon.

Are astfel toată îndreptăţirea să scrie în memoriile sale, publicate postum, în 2003, sub titlul: A Look over my Shoulder: A life in the Central Intelligence Agency (O privire peste umăr: O viaţă în CIA), la Random House:
„În ultimii cincizeci şi cinci de ani, nici un preşedinte american nu a suferit de lipsă de opinii, sfaturi, date şi speculaţii – solicitate sau nu – din surse începînd de la frizerul de la Casa Albă şi terminînd cu cele mai sensibile rapoarte ale serviciilor de informaţii”.

*

Sclipiri argheziene. „Abia clădită, ca o autoritate, căreia îi lipsea numai ceasornicul din golul rotund, subt streaşină, al faţadei, casa direcţiei Culturii Poporului e bombardată cu gogoloaie de hîrtie de ziar. Pentru că directorul acestei noi întocmiri a fost ales în persoana domnului Rebreanu, unanim proclamat încă ieri mare romancier şi simpatizat de toată suflarea, cîteodată fetidă a literaturii, opinia tiparului, subit răsturnată, atacă de jur-împrejur.” (Tudor Arghezi, O revoluţie, Facla, 18 februarie 1930)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cînd CIA finanțează pe sub mînă Cultura”

  • Ce detalii interesante da wiki despre Frank Wisner: seful OSS pe Romania, organizeaza evacuarea a 1700 de americani cu 12 B17, penetreaza Partidul (oare cati au ramas conectati si dupa plecarea lui?), il sfatuieste pe Rege sa plece, affair cu printesa Caradja (suspecta agent sovietic). N-am auzit niciodata despre astea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

A apărut al doilea volum din colecția „Proză Politică”: „Cui i-e frică de mareșalul Antonescu?”

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog

Invitații cristoiublog