Spania a câștigat Campionatul European de Fotbal, după ce a învins Anglia în Finală cu scorul de 2-1

Cînd comuniștii folosesc mijloacele de comunicare de tip burghez

Explicații. Cărţile şi broşurile postdecembriste despre comunismul românesc par scrise de nişte adolescenţi imberbi, care n-au găsit pe Internet explicaţia negreţii ivite în zone pitite ale corpului.
Venind vorba despre etapa interbelică a PCR, toţi autorii fac caz de orientarea către Moscova a comuniştilor români.

Văzută din perspectiva experienţei de viaţă şi de lectură, orientarea asta apare mai mult decît normală, apare logică.
Astfel:

 • 1) Comuniştii români, scoşi în afara legii printr-o şmecherie de tip Contantin Argetoianu, erau hăituiţi de Siguranţă, exilaţi practic din România. La ce ţări din Europa să se uite ei cu jind? La Franţa, la Anglia, ţări care încurajau autorităţile române ca să-i prigonească pe comunişti?!
 • 2) În URSS devenise realitate doctrina comunistă din cărţi. Şi dacă ar fi fost în legalitate, comuniştii români ar fi văzut în URSS ţara visurilor concretizate în practică.
 • 3) URSS dicta comuniştilor români teza României Mari ilegitime. Iar comuniştii români dovedindu-se nepatrioţi, o acceptau. Şi de asta, PCR n-avea bază electorală.

Păi cum să fie patrioţi comuniştii români într-o ţară în care erau huliţi, hăituiţi?!

*

Salturile lui Caragiale. De la oficiosul liberal Gazeta poporului, I.L. Caragiale trece fără complexe la oficiosul conservator Epoca, avînd ca intermediar Ziua.
Înscrierea în rîndurile Armiei conservatoare se face prin intermediul unei reviste literare: Epoca literară. În 4 aprilie 1896, ziarul Epoca tipăreşte scrisoarea lui Caragiale prin care îi propune lui Nicolae Filipescu înfiinţarea unui săptămînal literar sub conducerea sa. Epoca literară „apare în fiecare duminică sub îngrijirea dlui Caragiale”. Secretar de redacţie e St. O. Iosif. Redactor, Antemireanu. Nicolae Filipescu acceptă. Materialele din Epoca literară sînt eminamente culturale. Recenzii şi recenzioare, notiţe critice, întreprinderi de arheologie literară. O dată cu numărul din 24 iunie 1896, revista îşi încetează apariţia. Aventura lui Caragiale în lumea strict literară a durat doar trei luni: de la 15 aprilie la 24 iunie 1896.

Începînd cu 19 octombrie 1896 Caragiale scrie la Epoca, oficiosul Partidului Conservator. Cîteva numere publicistul se păstrează în hotarele zonei literar-artistice. Treptat-treptat el se angajează, ca ziarist de partid, pe baricadele Conservatorilor. În Moftul român, prozatorul dusese o campanie necruţătoare împotriva presei partizane de nuanţă isterică. Luînd-o în derîdere, scriitorul dăduse ziarelor de Opoziţie combative porecla de Trompete, plecînd de la titlurile multor publicaţii gen: Trompeta Covorluiului. La Epoca, prin prestația sa I.L. Caragiale aminteşte însă de trepăduşii care lucrau la Trompete. Şi pînă acum publicistul scrisese la gazete de partid. Formaţiunea politică duşmănoasă de moment fusese supusă însă unei radiografii lucide, avînd drept criteriu decisiv bunul simţ. Acum însă, articole precum Liberalii şi literatura, Toxin şi toxice, Cabinetul Hagi-Tănase, Monumentul lui Brătianu, Caradàle şi Budalàle, Visuri de război, Dinu A. Sturdza, surprind, dacă nu chiar stupefiază, prin înverşunarea pamfletară. Legendara ironie caragialeană lipseşte. Lipsesc ideile generale sau pasajele de proză, fapte care dau rezistenţă în timp publicisticii caragialeane.

*

Comunicare. Pe 26 iunie 1947 se dă publicităţii Decizia Ministerului Industriei şi Comerţului privind noul regim al colectării cerealelor.
În aceeaşi zi, Constantin Daicoviciu, ministru subsecretar de stat la Aprovizionare, ţine o conferinţă de presă despre Decizie.
N-ai cum să nu remarci folosirea de către comunişti a mijloacelor de comunicare de tip burghez.

Asemănător, n-ai cum să nu observi că Scînteia e un ziar excelent din punct de vedere jurnalistic. Articole scurte, tipărite în diferite formate şi cu litere de diferite mărimi, titluri, supratitluri, intertitluri. În paranteză fie spus, uneori mă întreb de ce nu apelează ziarul de azi la această înfăţişare. Ar fi mult mai lesne de realizat decît în anul 1947. Atunci trebuia să culegi la linotip, să te înţelegi cu paginatorul pentru a tipări o pagină cît de cît alertă. Acum, cînd totul e dat calculatorului să o facă, o pagină jucăuşă, precum cele cultivate de Scînteia, ar fi dată gata în doi timpi şi trei mişcări.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cînd comuniștii folosesc mijloacele de comunicare de tip burghez”

 • Intr-adevar , romanii nu au aderat la bolshevism intrucat:

  “URSS dicta comuniştilor români teza României Mari ilegitime.”
  si fiindca
  “comuniştii români ar fi văzut în URSS ţara visurilor concretizate în practică”
  Da , ar fi dorit si ei sa conduca precum coreligionarii lor din mareata URSS . Visul li s-a implinit dupa 1944.
  Or ,
  …. „Faptul că evreii au jucat un rol proeminent în construirea statului sovietic, i-a discreditat pe acesta în ochii majoritatii românilor. ” [Armata Maresalul evreii de Alex Mihai Stoenescu Ed RAO , 2018 (II) (Denis Deletant )[401]]

  Cat despre :
  “Comuniştii români, … erau hăituiţi de Siguranţă “, ei se ascundeau desi nu-I cauta nimeni . De aceea , “putini am fost , multi am ramas “

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *