Începând din 13 noiembrie, îl puteți urmări pe Ion Cristoiu și pe Canal33, unde scrie, săptămânal, un editorial

Cînd Izvestia îl face pe Maniu „coțcar”

Cote. Caut, după care le scanez cu abnegație, articole despre cotele din 1947.
Cum materia o reprezintă colecţia Scînteia, inevitabil îmi cade privirea şi pe alte articole decît cele despre cote. Mă conving, o dată-n plus, că soluţiile guvernului Groza beneficiau, la vremea respectivă, de acordul marii majorităţi a populaţiei. Specula devasta Bucureştiul şi marile oraşe. Efect nemijlocit al secetei, produsele agricole lipseau de pe piaţă sau, dacă erau, presupuneau preţuri înspăimîntătoare. În aceste condiţii, orice guvern din lumea asta ar fi procedat asemenea celui condus de Petru Groza:
Stabilirea unui minim control.

De altfel Opoziția de la vremea respectivă a pierdut mult în plan electoral prin denunțarea drept antidemocratice a măsurilor luate de Guvern. De asta nu mai putea dormi Lelița care ar fi fost în stare să răstoarne bidonul cu lapte în capul speculanților, de încălcarea democrației!

*

Notițe. Între timp, în viteza de lectură care mă defineşte, am dat gata: volumul II, din Dosarul Pauker, cartea Spectrele lui Dej, cartea despre Ana Pauker.
La fiecare mi-am făcut însemnări pentru a le amplifica în ditamai eseurile.

Mi s-a mai întîmplat pocinogul să uit notiţele la o carte, atras de lectura uneia noi.
Ca să nu se mai repete, m-am oprit din lectura cărţilor despre comunism şi am revenit la volumul dedicat Constantinopolului.

*

Părere de rău. Lectură mai departe din volumul de 600 de pagini despre Istanbul. Pe măsura înaintării în citit, simt primejdia aventurii. Sînt tot mai convins că mi-au scăpat o mie şi una de lucruri în prima şi singura călătorie. Sînt tot mai convins c-ar mai fi nevoie de un popas la Istanbul.

Am ajuns cu lectura cărţii franţuzeşti despre Istanbul la descrierea obiectivelor care trebuie neapărat văzute de o parte şi de alta a Bosforului.
Constat cu amărăciune că în popasul din iarnă n-am ajuns la Anadolu Hisari, cetatea genoveză de la intrarea în Bosfor dinspre Marea Neagră.
Încă o privelişte pe care mă tem că n-am s-o am niciodată în faţa ochilor.

*

Ținta era Iuliu Maniu. Am ținut să remarc de mai multe ori că Procesul zis al Marii Trădări Naționale a avut drept obiectiv principal nu condamnarea lui Antonescu (din acest punct de vedere Mareșalul se putea considera mort din clipa cînd a fost adus în țară), ci denunțarea lui Iuliu Maniu drept complice al crimelor comise de regimul Antonescu. Multe dovezi mi-au venit după aceea în sprijin. Iată una descoperită prin lectura broșurii din 1946 Iuliu Maniu văzut de:

ISVESTIA DESPRE IULIU MANIU

Comentînd procesul trădătorilor antoneşti, ziarul sovietic spune următoarele:

…Făcînd pe placul cotropitorilor hitlerişti, guvernul Antonescu a atacat mişeleşte Uniunea Sovietică, violînd prin aceasta dreptul internațional. Clica lui Antonescu este vinovată, după cum sʼa confirmat încă odată la proces, de jefuirea și masacrarea populației din teritoriile vremelnic ocupate şi de trimiterea la moarte a sute de mii de români.

Judecarea procesului a aruncat o lumină clară și asupra activității cunoscuților fruntași ai așa ziselor partide istorice: național-țărănesc și național-liberal, cari, pînă în momentul de față, – nu fără a fi susținuți din afară – încearcă să se zugrăvească aproape în discipoli ai democrației. Actele de acuzare conțin numeroase dovezi că leaderul partidului național -țărănesc, Maniu, l-a asigurat adeseori pe Antonescu că ,«partidul național-țărănesc nu numai că nu va face vreo greutate guvernului, dar că-l va sprijini chiar». La proces, compărînd ca martor, Maniu nʼa putut să apere nici pe acuzați, nici pe sine însuşi.

Prin declaraţia făcută în instanţă că «Antonescu, urmărind puterea, avea cele mai bune intenţiuni», Maniu sʼa dat peste cap. În cele din urmă a fost nevoit să recunoască anume că a sprijinit sistematic pe Ion Antonescu și că a discutat cu Mihai Antonescu problema războiului împotriva Uniunii Sovietice. Maniu sʼa comportat la proces nu ca un om politic care are curajul să-și apere convingerile lui politice, ci ca un politician mărunt care încearcă prin furișeri de coţcar să se desolidarizeze de acuzați, prietenii săi politici.”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *