Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd turcii resping, jigniți, bacșișul!

După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
Petrecută în septembrie 1860, vizita a înlesnit prima întîlnire dintre un demnitar român şi un Sultan al Otomanilor în care Domnitorul român n-a trebuit să se prăbuşească pe podele şi să sărute papucul Sultanului.

În a doua călătorie la Istanbul, am descoperit, la capătul unei întregi aventuri, vila de pe malul Bosforului, în care a fost cazat Înaltul Oaspete român.
Pentru documentare am studiat, în stilul meu obișnuit, cărți, articole, note, despre călătorie.
A fost un prilej de a surprinde multe amănunte, mai mult sau mai puțin pitorești, despre lucruri colaterale, ca să le zic așa. in pregătirea și desfășurarea vizitei.

Unul dintre acestea se referă la o întîmplare cu tîlc din timpul Ceremoniei de prezentare a Firmanului de învestitură a lui Cuza, la Iaşi, în 21 septembrie / 4 octombrie 1859, de către trimisul Sultanului Abdul Medjid, colonelul Samih bei.
Consulul Franţei la Iaşi – Victor Place – descrie întîmplarea în Raportul său din 22 septembrie / 4 octombrie 1859 către contele Al. Waleski, ministrul de Externe al Franţei:

„Mai este încă un incident de care mă simt dator să vorbesc Excelenţei Voastre din cauza neprevăzutului său. Pînă în prezent era în obicei ca fiecare trimis, delegat sau comisar turc, veniţi cu împuterniciri diverse în Principate, să nu plece decît cu mîinile pline cu cîteva mii de ducaţi. Principele Cuza nu se simţi în stare de a-şi însuşi acest vechi şi supărător obicei. Consultat de către acesta i-am răspuns că mi se părea preferabil de a reteza odată pentru totdeauna aceste abuzuri şi că Puterile garante nu vor privi cu bucurie noua ordine pe care o stabiliseră începînd cu unul dintre actele de venalitate. Cu toate acestea, el era să facă o tentativă şi trimise la Samih bei o persoană de încredere însărcinată să-i spună că Alteţa Sa doreşte a face un cadou, dar neştiind ce obiect anume i-ar fi pe plac, intenţiona să-i trimită suma necesară pentru a-şi procura singur obiectul dorit.

Samih bei păru jignit de această propunere şi îi răspunse că, dacă în trecut funcţionarii ordinei civile fuseseră trimişi în Principate, ei au avut ocazia să primească bani, însă un ofiţer nu poate să primească şi că roagă pe Alteţa Sa să privească epoca bacşişurilor ca încheiată.”

Episodul relatat de consulul francez, nu fără o anume mirare admirativă, mărturiseşte o schimbare şoc în moravurile înaltei Porţi?
Probabil.

Din cîte se vede, partea română se precipita să dea bacşiş, în timp ce partea otomană nu numai că refuză, dar se arată şi niţel jignită de asemenea idee:
Că ar putea primi bacşiş.

Nu va fi însă prima oară cînd se va întîmpla aşa ceva în relaţia dintre Al. I. Cuza şi Sublima Poartă.
Ca urmare a Hotărîrilor Conferinţei de la Paris a Puterilor garante din 4 septembrie 1859, Domnitorul trebuia să facă o vizită la Constantinopol după primirea învestirii. În perspectiva vizitei între Principate şi Sublima Poartă se iveşte un conflict.
Cel al Bacşişului jignitor!

Printre Pregătirile de vizită se numără şi obţinerea de către Al. I. Cuza unui credit din partea Camerelor pentru cheltuielile cerute de călătorie.
Drept urmare, după o vizită la Fuad Paşa, ministrul de Externe al Sublimei Porţi, făcută în 16 iunie / 28 iunie 1860, Costache Negri îi scrie lui Cuza a doua zi:

„Excelenţa sa Fuad paşa mi-a spus că, aflînd că Alteţa Voastră ar fi cerut Camerelor un credit pentru călătoria Sa la Constantinopol, a fost adînc mîhnit, deoarece aceasta putea să dea din nou ocazia să se creadă că sumele cerute erau destinate pentru cadouri de oferit în Turcia. ”

Nu ştim dacă solicitarea oficială din partea Domnitorului s-a referit la bacşiş.
Sigur e că diplomatul Costache Negri intuieşte rapid esenţa momentului şi respinge o asemenea interpretare subliniind „că nu e nicidecum vorba despre cadouri de împărţit în Turcia, ci pur şi simplu pentru a Vă putea acoperi exclusiv cheltuielile călătoriei. Excelenţa sa a părut satisfăcută de această explicaţie şi m-a însărcinat, pe lîngă aceasta, de a Vă face cunoscută convorbirea noastră cu privire la acest subiect”.

Ultimele rînduri arată că fusese vorba de un protest oficial. Fuad Paşa îi cere lui Costache Negri să-l informeze pe Al. I. Cuza asupra poziţiei adoptate de Sublima Poartă.
Dispăruse de la Constantinopol sub puterea Tanzimatului (Promovarea Reformelor de tip occidental), obiceiul strămoşesc al bacşişului?
Fireşte că nu.
Bun cunoscător al locului, Costache Negri îi scrie lui Al. I. Cuza înainte de vizita acestuia:

„Am luat informaţii la ambasada Franţei, de la primul ei dragoman, în legătură cu ceea ce urmează să dea Alteţa Voastră şi am făcut pentru asta un mic memoriu.
Toate bacşişurile aici nu se urcă la o sumă prea mare şi vom aranja lucrurile în aşa fel ca totul să meargă bine.”

Respingerea publică a bacșișului era o chestiune de imagine a Sublimei Porți!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

6 comentarii pentru articolul „Cînd turcii resping, jigniți, bacșișul!”

  • Buna seara , oamenilor . Vreau sa clarific cate ceva . IN PRIMUL RAND , NU AS MAI VREA NICIODATA O ROMANIE ASA CUM A FOST EA INAINTE DE 1989. Mie, personal , mi-a ajuns. In al doilea rand , daca comentaristul Cora Muntean se identifica cu ziaristul Cora Muntean , as vrea sa fie sigura ca niciodata nu l-am confundat pe @ Dl.Cristoiu ( comentatorul avand acest nume ) cu realul domn Cristoiu , ziaristul . Eu am vrut doar sa spun ( si sustin si in continuare ) ca d-nul Cristoiu ( ziaristul ) ne-a oferit un articol foarte ” subtire ” , fata de imensa posibilitate jurnalistica a subiectului enuntat in titlu. Cam asta a fost ideea mea.
    In al doilea rand , corectitudinea politica ( political corectness ) este una din problemele zilei, noptii , timpului si economicului actual , indiferent de localizarea GPS ? ???????? Dar aceasta este o mare dilema , daca ne gandim la logica si filozofie ? Sau nu ?
    ADICA TREBUIE SA STIPULAM TOT TIMPUL < SUPLIMENTAR < CA POLITICA AR PUTEA SA FIE CORECTA SAU AR VREA SA URMEZE SI EA NISTE PRECEPTE DOVEDITE CORECTE PANA ACUM , DAR INCA MAI ARE NEVOIE DE CATEVA SECOLE PENTRU ( IMPLEMENTARE )AFIRMARE ? ? ?
    Nici Charles Darwin nu cred ca ar putea include undeva , lasandu-l sa fie consecvent doar la conceptiile din timpul sau , acest cuvant de " political corectness " .
    Am preferat sa scriu in engleza aceasta combinatie aleatorie de cuvinte , pentru ca are totusi o sonoritate teatrala, cinematografica. Daca as tot repeta in limba romana " corectitudine politica , si iar corectitudine politica , apoi din nou corectitudine politica " nu credeti ca chiar as reusi sa trezesc ( enervez ) la minima realitate marea majoritate a votantilor de CORECTITUDINE POLITICA ? ? ?
    PS : Astept niste dimensiuni pentru camere de rugaciune , altele decat cea ortodoxa , de la cineva . Doresc o minima instruire pentru reglajul de temperatura in aceste locatii .
    Altfel, poarta-te oriunde mergi ca un om. OMUL E CEL CARE CREEAZA UMANITATE , NU POLITICA PE UNDE MERGE.

  • Buna ziua . Referitor la articol , plus comentariile executate pana acum. Nu ne prea legam tare de textul articolului , pentru ca ne e frica de indemanarea literara si jurnalistica a autorului , in schimb ne axam pe comentaristi. Deci atunci, cam ce s-ar mai putea obiecta la comentarii :
    1 – s-a spus propozitia ” am intrat într-o încăpere în care nu era nimeni și al cărei interior ne-a lămurit că este sală de rugăciune pentru orice confesiune. Aveau și covorașe, pe alese, multe însemne religioase și cărți de rugăciune: biblii, coran. Ce ne-a surprins mai mult a fost existența unui bazin micuț cu apă curentă, rece și caldă, în care ”vizitatorii” își puteau spăla picioarele. ” ????????????? La aceasta surprinzatoare investitie din Austria ( din cate stiu din istorie Austria fiind o tara puternic sustinatoare a religiilor musulmane, deoarece i-a asteptat pe musulmani timp de vreo 3 saptamani , in anul 1529 , sa intre in Viena si ei n-au intrat : dupa aceea si prin 1638 tot la fel ) , –– eu incerc sa inteleg de ce nu exista in toate garile , autogarile , aeropoartele , metrou , magazine macar o cadelnita , sau o mica sticluta cu aghiasma , sau macar o ICOANA CRESTINA LA INTRARE , sau un loc special in care sa poti sa-ti faci cruce fara sa se uite la tine toti cumparatorii sensibili la „infectare religioasa ” ca la un ” drogat ortodox ” ? Incerc sa-mi raspund singur, constientizand ca religios populatia Romaniei este de circa 90 % din totalul acesteia de sorginte ortodoxa , si constat ca aceasta CERTITUDINE ISTORICA nu are absolut nici o importanta pentru conducatorii vremelnici ai Romaniei . Cred ca ei gandesc ca sunt MULTI , PROSTI SI VECHI . Deci vom construi bazinase – cu apa calda si rece – pentru 3 musulmani importati cu forta de UE . ??????? Apropo , v-ati gandit vreodata cum se vor simti turcii , tatarii si alti oameni ce traiesc demult pe la noi , cand in capitala se va opri traficul pe Magheru cand vreo cativa imigranti musulmani tocmai ce au constatat ca e ora 12 si trebuie sa-si intinda covorasele pe jos ?
    Montati de pe acuma niste indicatoare , care sa arate clar directia urbana a punctelor cardinale , ca altfel s-ar putea inchina in directii ” contradictorii ” cu religia lor.

    2 – s-a spus propozitia ” La sediul din Brno unde lucrează fiul nostru există cameră de rugăciune pentru salariații musulmani. ” OK , TOTUL E OK. Va rog sa ne trimiteti o adresa de contact a fiului dumneavoastra din Brno, ca sa stim si noi ce dimensiuni sunt necesare pentru aceste camere, ce alte utilitati au nevoie inafara de apa calda , rece si diverse covorase si abtibilduri pe pereti, plus cate ore au nevoie ca ceilalti ( in numar mai mare sau mai mic decat ei) sa faca liniste cand ei se roaga . Rugati-l dumneavoastra , pe fiul din Brno , sa ne trimita si o estimare a modului in care trebuie sa ne schimbam noi, ceilalti , orarul de productie industrial si casnic , ca sa nu devenim deranjanti pentru ei. Pe cuvant, nu e nici o zeflemea . Noi, romanii , Romania trebuie sa ne pregatim ” cu seriozitate si sarguinta pentru asta ” . Altfel iar vom ajunge pe ultimul loc in Europa si ni se va da si un MCV pe religie.

    3 – Ma dau mare si ma iau si de autorul articolului. La un asa titlu , si la un asa jurnalist si documentarist , ma asteptam la un articol amplu si luuuuung , cu aceasta tema bogata . Slava Domnului , avem de unde !

    4 – Va rog sa -mi semnalati macar o situatie in care crestinii ortodoxi , indiferent in ce tara , reusesc sa fie asa de contemporani ca musulmanii , islamicii , etc religii derivate incat sa opreasca circulatia pe strazi, sa impuna modificarea stilului de lucru obisnuit in industrie , sa ceara atatea avantaje de la statul unde au fost teleportati politic , sa li se rupa de legea si justitia din locul unde au ajuns si sa aiba si tupeul sa-ti taie gatul daca nu esti de acord cu ei .
    VA ROG , MACAR UN EXEMPLU .

  • Sa fereasca Dumnezeu ca in sec XXI,sa mai umple Romania cu musulmani…astia fac pe ofensatii din orice.M-a surprins modul lor de-a fi, ce stiam despre ei din cartile de istorie sint povesti si legende,nici macar istorie.Cred ca istoria e scrisa dintotdeauna de cei care-s la putere si pupa-n cur pe cine trebuie la un anumit moment in timp.Sa va spun pe scurt experienta directa cu ei…la serviciu aveamo camera rezervata pt ei sa se roage. Ba chiar a trebuit sa ma iau in colti cu prostaloaica de la HR si cu un prost cu titlu’ de „director” (care nu terminase nici liceul, dar nasul copilului lui fiind CEO l-a facut pe prost „director”) ca sa-i lase pe colegii musulmani sa-si faca rugaciunile la orele alese de ei. Zis si facut, dupa nenumarate sedinte, zbierete, aratat cu degetu’ de la unii la altii, injuraturi directe sau voalate, amenintari din partea echipei HR + director fara liceu, am reusit sa pbtin rezervarea salii unde sa-si faca rugaciunile colegii musulmani. Pt ca sala respectiva era si sala de sedinte, ca sa nu deranjam pe maharii care-si petrec timpul doar in sedinte si trag zdravan la cafelem mi-s venit idee sa le cer sala de prim ajutor care statea goala oricum, pregatita pt orice situatie, da’ nu exista „situatie” ca sa ai nevoie de sala de prim ajutor. Zis si facut, incep musulmanii sa-si tina rugaciunile acolo…dupa un timp, nu mai stiu cit, niste luni bune, era o urgenta, nu medicala ci ceva de lucru, iar unul dintre cei ce se rugau acolo era cel ce avea autoritatea sa rezolve problema, deci era nevoie de el urgent. Ma duc la sala de prim ajutor, bat usor la usa, deschid usa si ce vad? Era doar unul dintre ei, ceilalti habar n-am pe unde umblau, iar asta era intins pe patul din sala de prim ajutor si dormea cu ceasul cu alarma sa-l „bipaie” sa nu doarma prea mult acolo ca sa-l prinda cineva. In sfirsit, nu i-a picat bine ca l-am prins asa…tot in perioada aia, unul din grupul asta al lor, a facut niste prostii in fisele tehnologice si in loc sa spuna adevarul, a mintit ca nu el a gresit ci altu’ care i-a dat date aiurea, el doar le-a scris in hirtii, deci nu el a gresit…cine nu stia mersul lucrurilor, putea sa casune pe persoana care-i daduse datele..in sfirsit, ideea e ca musulmanul nu verificase datele primite, ba le-a mai si amestecat de la un ordin la altul…el si-a mentinut „povestea” in fata tuturor…in sfirsit, s-a terminat fara sanctiuni toata tarashenia,dar ceva nu mirosea prea bine, asa ca am facut o mica investigatie de capu’ meu, pt a avea dovezi clare daca asta a gresit el sau altu’…ma gindeam ca daca iar se ia HR-u’ de el, cel putin sa am din timp dovezi clare sa-i trag una peste ochi la fufa HR-ista…am pus cap la cap hirtii si am vorbit si cu cei care ii dadeau datele ca sa-si faca fisele…tipu’ mintise cu o nerusinare fantastica, cu o siguranta pe el de jurai ca omu’ e nevinovat…L-am luat deoparte si i-am pus in fata documentele adunate si i-am spus ce-am aflat…ce reactie credeti ca a avut? La inceput il apucasera spumele ca a fost prins, apoi cu un calm si-o seninatate pe care nu le voi uita niciodata, mi-a spus asa” Daca o minciuna te scoate din bucluc, spune-o, apoi roaga-l pe alah sa te ierte”…cam asta-i mentalitatea lor si nu ar ezita sa minta ba chiar sa te convinga ca el e imaculat si bine intentionat, iar problema e in alta parte, or tu esti problema, or altii din jur, or planeta intreaga…ei sint „perfecti”…se roaga si-s iertati…Asta ma duce cu gindu’ la unii aciuati in Romania…unu’ e mare secretar de stat, sef servicii urgenta,”sfetnicu'”de serviciu in ceea ce priveste „pandelia covid”, sfatuitorul si protectorul romanilor, ce mai, nici cel mai celebru oracol de pe planeta asta nu se poate compara cu mnealui, ba au iesit si oamenii in strada ca sa-l sustina si sa-l tina pe post, n-o fi turc, da’ si asta are aceleasi „talente” ca ce-am descris mai sus …si asta te minte din ochi, da din miini sa te convinga, ridica din sprincene, ti-arata cu degetu’, ce mai , scoate la bataie tot arsenalul de convingere din „dotare” , noroc ca-i lipseste podoaba capilara ca altfel si-ar smulge si paru’ din cap ca sa te convinga de ce vrea el sa-i iasa…asta-i cu ei, asa sint de veacuri, asa vor fi pe veci…nu-i schimba nimeni, daca-i vreo schimbare, e de fatada ca sa-i dai ce vrea el, apoi revine la obiceiurile vechi…As vrea Romania asa cum era inainte d e’89, fiecare natie sa stea la ea acasa si sa nu se mai amestece atita ca nu duce la nimic bun…si sa nu-si mai vire coada de la unii la altii, sa fie in stare sa discute ca de la egal, la egal si ala ar fi un pas inainte…

    • @Dl.Cristoiu – Zicerile dumneavoastră mi-au amintit că acum vreo 5 ani am fost nevoiți, eu și soțul meu, să stăm în tranzit mai multe ore pe Aeroportul din Viena. Aeroportul era plin ochi. O fojgăială de nedescris. Am căutat un loc mai liniștit și tot orbecăind noi după niște semne indicatoare pentru relaxare, am intrat într-o încăpere în care nu era nimeni și al cărei interior ne-a lămurit că este sală de rugăciune pentru orice confesiune. Aveau și covorașe, pe alese, multe însemne religioase și cărți de rugăciune: biblii, coran. Ce ne-a surprins mai mult a fost existența unui bazin micuț cu apă curentă, rece și caldă, în care ”vizitatorii” își puteau spăla picioarele. Asta mi s-a părut ceva atât de nepotrivit pentru minima mea înțelegere a nevoilor turiștilor, încât n-am mai zăbovit acolo în momentul în care a intrat un călător care dorea să-și facă rugăciunile. La sediul din Brno unde lucrează fiul nostru există cameră de rugăciune pentru salariații musulmani.

      • @Dl. Cristoiu, vă rog să vă schimbați pseudonimul. Chiar nu știu de ce ați ales să faceți asta. În caz contrar, vom bloca contul. Unii cred că domnul Ion Cristoiu scrie sub această semnătură, iar asta nu este adevărat.

      • Politicul corect e una dintre multele probleme ale zilei si timpului pe care-l traim…Asta e alta gargara inventata de neghiobi buni la nimic.De munca nu-s buni, ce ating ei trebuie reparat de altii care se pricep. Asa ca s-au bagat repede in politica.Cind ai la conducere oameni cu capu’ in nori se ajunge la ce vedem azi. Nu oricine ar trebui sa fie acceptat sa candideze pe posturi cheie.Daca n-are un minim de cunostinte de baza ca sa inteleaga ce face, isi imagineaza ca are dreptul si ca poate face ce vrea. Omul de rind plateste consecintele. Respectul nu e un concept cu sens unic. Vesticii l-au luat afara din context si abuzeaza de idee…S-a uitat vorba veche „Cind mergi la Roma, poara-te ca romanul”, ei vor sa arate un respect care e foarte fals in realitate, ce fac ei nu are respectul ca idee principala, ci interese adinci…se cam joaca multi cu focul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *