Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cînd USR se coboară la nivelul PRM-ismului otova din primii ani postdecembriști

La Congresul PSD de anul trecut, la care a fost desemnată candidat la președinție Viorica Dăncilă, am nimerit alături de un invitat pe care-l știu de pe vremea cînd lucra la Cotrocenii lui Ion Iliescu. Un lucrător, ca să se înțeleagă ce făcea la Cotroceni, cu care am fost și sînt în relații bune. De regulă, cei care lucrează cu un președinte, inclusiv cel care-i toarnă în pahar, simt nevoia unei solidarități cu Șeful față de jurnaliștii antiprezidențiali. Așa se explică de ce, cu mici excepții – Adriana Săftoiu e un exemplu – angajații Cotrocenilor au simțit nevoia să mă evite, dacă nu chiar să mă înjure ca dușman al Șefului. Evident cîtă vreme erau subordonații Președintelui criticat de mine. Dacă nu mai erau subordonați – fie pentru că demisionaseră de la Cotroceni, fie pentru că președintele își încheiase mandatul – deveneau oameni de treabă, prea de treabă chiar. Dintre toți președinții postdecembriști, Klaus Iohannis are pe post de consilieri slugi pur și simplu. Într-o călătorie la Stalingrad, am observat uluit că Dudu Ionescu, un politician pe care-l știam cu mult înainte de a se naște politicianul Klaus Iohannis, de pe vremea regimului CDR, se face că nu mă cunoaște. Întreaga calătorie de la București la Stalingrad a avut multe momente în care am dat nas în nas sau am stat alături. În toate aceste momente a evitat să schimbe o vorbă cu mine. Mi-am dat seama că insul, nu știu cum ajuns consilier prezidențial, se temea de moarte și să dea ochii cu mine, ca nu cumva să-l pîrască vreunul din delegație lui Klaus Iohannis că-l cunoaște pe cel care a luat-o peste picior pe Răvășitoare, pentru că se dădea zglobie la o vîrstă la care femeile sînt de regulă bunici.
Un neam prost, ce mai încolo și încoace.

Am ținut să întocmesc această paranteză pentru a evidenția că reproșul făcut de fostul lucrător de la Cotroceni nu venea de la un dușman, ci – să-i zicem – de la un cunoscut. Aplecîndu-se spre mine, domnia sa și-a exprimat uimirea că sprijin în public USR. I-am explicat, profitînd de faptul că era vorba de o uimire și nu de o indignare, că văd în USR un partid necesar în România de azi, un partid care promovează, în numele tinerei generații, un altfel de politică. Printr-un altfel de politică înțeleg – așa cum arătam în comentariul anterior, dedicat chefului de bodegă din biroul premierului Ludovic Orban – și un refuz al năravurilor de ghiorțani ale politicienilor noștri tradiționali. Transformarea zilei de naștere a premierului, a Șefului, altfel zis, într-un lung prilej de pelerinaj al subordonaților încărcați de cadouri și striviți de temenele mi s-a părut în cazul lui Ludovic Orban un gest pe care electoratul USR îl respinge ca ținînd de politica veche a partidelor găști, a partidelor bazate pe relații clientelare, în care șeful partidului e un Staroste față de ceilalți colegi de formațiune. Am rămas uluit că USR n-a avut nici o reacție la întîmplările de tip otoman din Palatul Victoria. O stare de spirit justificată dacă ne gîndim că pentru USR era o șansă de a se afirma ca promotorul unei altfel de politici, eliberate de năravurile moldo-valahe. Amintindu-mi că în timpul campaniei Dan Barna a evitat pe cît posibil orice atac la contracandidatul Klaus Iohannis, mulțumindu-se cu ceea ce comuniștii numeau critică constructivă, am început să mă întreb dacă nu cumva USR e un partid ținut cu frîna trasă.

Un eveniment recent mă face tot mai mult să cred că USR e constrîns să rămînă față de PNL, față de Klaus Iohannis, în hotarele unei critici de blîndețea unui pămătuf.
Potrivit articolului 1 din Legea nr 14 din din 24 februarie 1992 (actualizată) privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii (actualizată pînă la data de 1 februarie 2014)

„Activitatea Serviciului Român de Informaţii este controlată de parlament. Anual sau cînd Parlamentul hotărăşte, directorul Serviciului Român de Informaţii prezintă acestuia rapoarte referitoare la îndeplinirea atribuţiilor ce revin Serviciului Român de Informaţii, potrivit legii”.

La același articol, controlul activității SRI de către Parlament se face prin intermediul unei comisii comune a celor două Camere.

Prezentarea în Parlament a raportului anual al SRI a fost în postdecembrism un eveniment major. Raportul era prezentat în plenul parlamentului de către însuși directorul SRI. Documentul era aprobat prin vot de cele două Camere reunite. Din 2015, aceste momente nu mai există. Explicația e simplă. Prezentarea raportului în Parlament crează în opinia publică imaginea unui Serviciu subordonat Parlamentului. Asta l-ar deranja tare pe Klaus Iohannis, care ține morțiș ca SRI să treacă independent de Parlamentul acuzat de el ca fiind nelegitim prin majoritatea PSD-istă. Probabil că o majoritate PNL sau măcar de Dreapta ar fi îndreptățită să controleze SRI. În Comisia de control a SRI USR, partidul lui Dan Barna, are drept reprezentant pe Lucian Viziteu. Tam nesam, cînd toată lume se preocupa de băuta de la Victoria, acesta a remis presei comunicatul intitulat Majoritatea pesedistă refuză să aprobe rapoartele SRI în Parlament ca să nu afle românii despre extremismul etnic din Transilvania. Faptul că rapoartele din ultimii ani ale pe patru ani ale SRI nu au fost prezentate și dezbătute în Parlament primește din partea liderului USR următoarea explicație:

„Majoritatea pesedisto-aldistă-udemeristă a refuzat de fiecare dată în ultimii 4 ani să aprobe rapoartele anuale ale Serviciului Român de Informații, pentru că acestea conțin informații oficiale îngrijorătoare despre amenințările reprezentate de extremismul etnic din Transilvania. Dacă aceste informații ar fi devenit publice, acest lucru ar fi putut deteriora relațiile politice dintre PSD și UDMR. În ultimii ani, PSD și ALDE au făcut numeroase concesii UDMR și chiar au promovat sau susținut prin artificii parlamentare inițiative legislative care încalcă Constituția României. Au făcut acest lucru pentru a-și asigura sprijinul în Parlament”.

Venită din partea unui lider USR explicația e halucinantă:
În cel mai pur stil vadimist, ea agită teza naționalist extremistă a unui pericol întruchipat de UDMR:

„Politicile revizioniste susținute direct sau indirect de unii lideri extremiști sau chiar de unii lideri UDMR au avut mereu rolul de a ascunde politicile lor dezastruoase și faptul că nu s-au implicat niciodată să dezvolte în mod real zonele în care trăiește comunitatea maghiară din România. Principalele victime ale acestui tip de discurs sunt chiar maghiarii din România”.

Scoțînd din pălărie acuzația unei complicități între PSD și UDMR în chestiunea extremismului maghiar din Ardeal, liderul USR se manifestă ca un slujitor otova al tezei lui Klaus Iohannis că PSD, pentru a face pe placul UDMR, vrea să vîndă Ardealul ungurilor.

Una dintre obsesiile SRI din toate timpurile postdecembriste e tînguirea că românii nu știu să aprecieze cît de mult luptă el împotriva extremismului maghiar și prin urmare nu apreciază rolul SRI în salvarea indepedenței și unității patriei. SRI n-are curaj să se fălească de unul singur cu asta. Și atunci pune pe cîte unul ca Lucian Viziteu să susțină în public măreția luptei SRI pentru ca Ardealul să nu fie luat de unguri. A făcut asta Lucian Viziteu pe cont propriu, impresionat de patriotismul SRI din rapoarte sau pentru că USR e mult mai strîns legat de SRI decît credem noi?

Indiferent de răspuns, intervenția liderului USR are toate datele să ne convingă că în România e posibil orice. Inclusiv ca partidul tinerei generații, al generației corporatiste, care a urmat școala occidentală a abordării moderne a chestiunii naționale să coboare discursul politic la nivelul de bălării al PRM-ismului din anii 90.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

24 comentarii pentru articolul „Cînd USR se coboară la nivelul PRM-ismului otova din primii ani postdecembriști”

  • Nikola, slugo, daca ti-am zis ca este suficient ca Serban sa traga o bășină, ca tu apari urgent sa-l aerisesti, te-ai suparat! De ce te bagi de fiecare data când ma adresez sonatului, penibilo?!

  • Bine că a apărut din nou Gabi Șerban, așa mai citesc și eu câteva comentarii. Restul comentariilor nu merită băgate în seamă.

    • Bine, ba Serbane! Lauda-te singur, diliule, ca esti chiar coimic!
      😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

  • Am zis asa: la cati bani aloca Guvernul Romaniei, zonelor locuite de maghiarii din Romania, fara interventia guvernului de la Budapesta, Transilvania ar fi aratat ca restul tarii pe care il poti vedea daca mergi cu masina de la Galati la Iasi, ca Dobrogea sau ca Campia Romana.. adica praf. Din acest punct de vedere, adica faptele care se pot vedea in teren, UDMR e la fel de praf ca restul partidelor pe care le avem in parlament in planul bunastarii locuitorilor pe care ii reprezinta.

    • Cristian, sper sa nu te lasi intimidat si tu, ca Tudy, de nenorocitul asta de Serban care împreuna cu Nikola îi hartuiesc pe cei mai luminati decât ei!
      Din invidie, multa prostie, dar mai ales, din lipsa bunului-simt si a celor „7 ani de acasa”!

  • Domnule Cristoiu, câteodată vădiți așa o candoare de.. avea de ce să se mire lucrătorul ăla de la Cotroceni.
    . Chiar ați susținut USR? Ce serviciu din țara asta flutură un pericol și cheamă la lupta?Salvați Romania! De la ce? Ce era așa grav? Și un student de anul 1 la orice socioumană știe că tinerii au nevoie să li se dea un concept, o misiune care să-i definească în raport cu contemporanii mai bătrâni să zicem. Ei s-au definit ca salvatori, hop în stradă și uite așa i-a făcut USR campanie cu bani puțini lui Iohannis
    Cine sunt domnii din uniunea asta? Băieții cu grade mici că ăia cu grade mari sunt băgați prin alte partide. Au primit ordin să schimbe vorba despre poza de la guvern au executat
    Cu copypaste că atât îi duce mintea.
    Nu sunt numai remorca PNL sunt chiar ăia care execută ” securizați perimetrul’
    Puneți pariu că dacă li se ordonă să apere PSD se execută.

    • USR a ratat sansa istorica sa se salveze pe sine, debarcandu-l pe Barna dupa alegerile prezidentiale. Acu isi cauta identitatea orbeste, cu tot felul de mesaje ciudate care nu mai incita pe nimeni. USR cu Barna in frunte nu intelege ca nu poti si cu PNL si in opozitie in acelasi timp… adica si violat in fund si cu sufletul in Rai, ca pisca lu Schrodinger aflata simultan in doua stari antagoniste.
      Ideea e ca, cu sluga de Barna in frunte, USR are toate sansele sa nu inteleaga niciodata ca lumea doreste un altfel de partid de dreapta, o varianta la slugorii vestului, care sunt cei de la PNL cu Iohannis in frunte. Barna care este el insusi o sluga, nu are capacitatea necesara de a face o opozitie reala la PNL adica fix ce si-ar dori tinerii care mai cred in acest partid. Asa ca USR va aduna o mana de voturi si atat.

  • Observ că îl scoateți din ecuație pe Iohannis, adik doar consilierii și secu sunt de vină că vor un al doilea Tg. Mureș.
    Păi atunci de ce mai ocupă scaunul ăla dacă nu poate să gândească singur?
    USR este partidul de „buzunar” a lui Iohannis, se folosește de el la jocurile din stradă și parlament adik la „grupa mică”.
    Comparația USR cu Vadim nu este falsă.
    Vadim nu ar fi înjurat niciodată biserica, nu ar fi înjurat niciodată România în parlamentul european, Vadim nu ar fi militat niciodată ptr. educația sexuală în școli.
    E ciudată cerința useriștilor exact în timpul revoltelor din SUA.
    Oare Iohannis vrea și în Ro. bătăi în stradă ca să intervină el marele penelist salvator?

  • Țineți cont de faptul că la USR exista prosti autentici care nu au neapărat o agendă, scot ce le debitează mintea ca să puncteze cu ceva.
    Zonele ocupate de maghiari din Transilvania s-au dezvoltat cu ajutorul direct și nemijlocit, cu bani grămadă, al Ungariei, al statului ungar in Romania, nu al UDMR.
    Dacă era să depindă numai de rolul și influența UDMR în statul român (înțelegerile cu PSD și ALDE) zi nene locuite de maghiari mureau de foame de mult, la fel ca restul țării locuit exclusiv de români și care e praf, cel puțin că infrastructura rutiera, urbana și toate celelalte. Cum treci Carpații din Transilvania spre sud sau est, începe brusc sa se vadă diferența între ce au făcut maghiarii pentru comunitățile lor și ce au făcut romanii pentru zonele locuite de români.
    Bani dinspre statul maghiar in Transilvania au fost pompați cu grămadă, iar din partea statului român spre Moldova sau Dobrogea sau Câmpia Română – sume absolut infime, că sa se vadă ceva

    • Vorbești prostii. Diferența aceea exista în general între Transilvania si restul țarii și dacă ai cunoaște cu adevarat viața țăranilor secui, ai ști că nici ei nu au o viață foarte bună și că Barna a avut dreptate.

    • Da cristian nu e foarte departe de adevar,cam e adevarat ce zice el.

  • Dan Barna are perfecta dreptate. Le recomand tuturor celor care nu cunosc ce se petrece cu adevarat în ținutul secuiesc să se abțină. Radu Banciu este singurul jurnalist care are curajul să spuna tot adevarul despre liderii UDMR, de ce nu ar exista și un lider politic care să simta cu adevarat românește și să nu-i menajeze pe cei care doresc dezmembrarea României?

    • Hai lasati ma ,toti va dati experti in tinutul secuiesc,bre eu am copilarit pe acolo,mi am facut vacantele ,pe cand eram mic pe acolo,(inainte sa ajung sa vad si eu Mediterana ,pe tarmuri turco-elene,la „mare”,pentru mine),si nu sunt ungur,dracu nu e atat de negru pe cat se zice,Iohannis,Barna ,sa ne mai lase astia care acum o ard patriotard Romaneste,desi ei iubesc Romania cum sunt eu Rus.

      • Aia o ard cu autonomia,ciripesc ca ar vrea autonomie ca sa si gestioneze banii regional,da stiu si ei ca raman doar cu ciripeala(tinutu secuiesc).Insa ciripesc,ca atata pot.(Si stiu si ei asta).Fac si ei marsuri ,parade,spanzura cate un diliu de a lor o papusa cu Avram Iancu,insa marfa produsa in tinutul secuiesc nu se poate vinde decat in limba Romana,fara a sti limba lui Eminescu,Nem Bani.

        • Conflictul romano maghiar a fost la inceput creat de catre Habsburgi,in secolele 18-19,astfel,tinand romanii si maghiarii in conflict,le era mai usor nemtilor sa controleze regiunea(foloseau romanii ca sa i disciplineze pe unguri,si pe unguri sa i disciplineze pe romani,sau mai bine zis „divide et impera”).In zilele noastre conflictul Romano Maghiar este intretinut printre altele si de catre agenturile de sorginte Ruseasca,care baga batul prin gard contribuind la inveninarea relatiilor romano-maghiare.Stiu,o sa ziceti ca iar o dau cu conspiratia ruseasca,ideea e ca politica serviciilor rusesti e de a creea diviziuni si falii intre diverse tari,asta i politica lor si sunt eficienti.Politica Putinista a fost mereu”divide et Impera”,ei nu mai ataca tari ci starnesc diviziuni de care mai apoi profita la maxim.Chiar si in Ucraina si Georgia ei s au folosit de diviziuni interne din cadrul tarilor respective,conflictul dintre majoritatea gruzina,si minoritatile abhaza si osetina in Georgia,sau conflictul intre estul pro rus al Ucrainei,si vestul pro-occidental al acestei tari.

        • Tu ai copilărit în secuime pe vremea lui Ceaușescu, probabil, când nu exista UDMR și nu avea cine să-i agite pe unguri doar cu scopul de a obține niște mandate în Parlamentul României.
          Ceea ce a spus Barna, că ungurii din Covasna si Harghita nu respecta de multe ori Constituția României, este foarte adevarat. Și nu vorbim aici despre ungurii simpli, ci despre oficialitățile din prefecturi, primării, școli… ceea ce este și mai grav!
          Eu am un prieten care trăiește acum acolo, cunosc situatia.

  • USR Uniunea Șocaților din Romania. O gașcă de drogatzi care s-au trezit partid prin stradania serviciilor secrete

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *