Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cine are interesul să prezinte o Americă egoistă, care a abandonat Poporul afgan și e gata să abandoneze orice partener?

Urmăresc și eu ca tot omul ceea ce se întîmplă în aceste zile în Afganistan. Și deși apelez la presa occidentală, care dispune de corespondenți la fața locului și mai ales de profesionalism în verificarea informațiilor, mi-e greu să-mi fac o imagine adevărată despre realitățile din Afganistan. Afganistanul are peste 30 de milioane de locuitori și o suprafață de peste 650 000 de metri pătrați (dublă decît suprafața României). Cu toate acestea toată presa lumii transmite relatări doar de la Kabul, și nu din întreg orașul, ci doar de la aeroport. Multe dintre aceste secvențe intră în conflict cu logica omenească, mai ceva decît filmele sovietice despre partizani, propunîndu-ne mame care-și aruncă bebelușii peste gardul de sîrmă al aeroportului, ca să-i ia cu ei soldații americani, zicînd „măcar ei să trăiască mai bine”. Din orașul propriu zis nu avem nici o relatare de corespondent profesionist. Beneficiem în schimb de înregistrări postate pe internet de inși care, sub protecția anonimatului, strigă disperați că se tem de talibani. N-am nici o îndoială că se tem de talibani, mai ales dacă ne gîndim la ce-au făcut talibanii acum 20 de ani cînd au venit la putere, dar intervențiile lor dovedesc (cel puțin pînă acum) doar că ei se tem și nu că sînt victimele unor abuzuri. Acestora li se adaugă zecile de intervenții la televiziunile europene, inclusiv de la noi, ale unor afgani de mult plecați din țară, care vorbesc despre pericolele la care le sînt expuse neamurile rămase în mînile talibanilor, drept pentru care cer ca respectivele neamuri să fie extrase din Kabul și aduse în Occident, ca să se alăture celor demult stabiliți aici. Nu putem vorbi de abandonarea unui întreg popor. Putem vorbi – dar și atunci exagerînd nițel – de abandonarea celor care au lucrat cu americanii, cu occidentalii, timp de 20 de ani. Dar nici despre asta nu poate fi vorba. Poate fi vorba și despre un haos în materie de extragere a celor cărora americanii le-au promis acum 20 de ani, (dacă așa ceva s-a întîmplat) că în cazul unei plecări a trupelor îi vor duce în America în chip legal.

Confuzia între Kabul și Afganistan, între aeroport și Kabul, între un număr limitat de afgani și toți afganii, e pe cale să creeze, după părerea mea, o imagine periculoasă pentru toți cei care au cu America un parteneriat strategic, precum românii:
Cea a unei Americi egoiste, care a abandonat un întreg popor în numele unor interese meschine.
O imagine care nu poate decît să sporească sentimentele anti-americane din Europa și din Lume.

Americanii au fost puși la zid, pentru c-au plecat din Afganistan. Nu pentru că n-au reușit să ridice, în 20 de ani de cheltuială nesăbuită altceva decît un castel de cărți de joc, ci pentru că n-au mai rămas acolo încă vreun secol, pentru a ține în vîrful baionetelor un regim de mucava.

Joe Biden a explicat în chip rațional și, după opinia mea, în chip convingător, că prăbușirea regimului afgan în doar 10 zile e cel mai puternic argument pentru plecarea americanilor. Ce rost avea să cheltuiești bani, energie, vieți ale americanilor pentru a ține în viață un regim incapabil să stea pe propriile picioare? Multă lume a comparat Afganistanul cu cazul Vietnamului de Sud. După opinia mea, comparația șchioapătă. Regimul marionetă din Vietnamul de Sud s-a prăbușit sub loviturile unor insurgenți în spatele cărora se aflau Vietnamul de Nord, China și chiar întregul lagăr socialist. În spatele insurgenților talibani nu se văd puteri străine, adversare ale americanilor, care să-i fi înarmat fățiș. Față de Vietcong, Mișcarea talibană n-a dovedit o clipă că e sprijinită militaricește de vreo putere străină.

În aceste condiții, decizia lui Joe Biden trebuie salutată nu numai de americani, care pot răsufla ușurați, dar și de toți cei care în lume, inclusiv la noi, criticau pînă demult intervenționismul american sub semnul unui Mesianism demult depășit de evoluția lumii. Prăbușirea unui regim în care s-au investit 20 de ani de bani și energie e o dovadă că în multe locuri ale lumii popoarele trebuie lăsate să ajungă la democrație la modernitatea occidentală, prin propriile forțe, și nu trase de păr cu tancurile și avioanele. Și plecarea din Afganistan a arătat că americanii au înțeles în fine acest adevăr. Spre binele nu numai al lor, dar și al întregii Lumi.

La o adică America mai putea rămîne în Afganistan. Cu uriașe costuri nu numai pentru ea, dar și pentru poporul afgan. Prăbușirea regimului a confirmat că n-avea nici un rost să rămînă. Decizînd să plece, America a dovedit că știe să-și recunoască eșecurile. Și o țară care nu se teme să-și recunoască înfrîngerile, e o țară puternică.

În absența unor informații adevărate despre ce se întîmplă în aceste zile în Afganistan, planetar s-a creat imaginea unui popor abandonat în ghearele căpcăunului. Desigur, urmărind relatările presei europene, îți dai seama că plîngerile privind abandonul vin exclusiv de la cei care au colaborat cu americani, cu occidentalii. E normal ca aceștia să strige c-au fost abandonați și, mai mult, ca ei să-i condamne pe americani că i-au părăsit. Pe de o parte pentru că se tem de represalii din partea talibanilor. Pe de alta pentru că anii de colaborare cu americanii, cu NATO, cu Occidentul le-au asigurat un nivel de trai mult peste cel al milioanelor de afgani. În serialul Homeland, sezonul 8, Carrie Mathison, agenta CIA, întoarsă la Kabul, ia legătura cu una din sursele sale, proprietarul unei firme de camioane și camionete. Acesta recunoaște că n-ar fi avut firma dacă agenta nu l-ar fi ajutat financiar. Și agenta l-a ajutat nu de dragul ochilor frumoși, ci în calitate de colaborator al CIA. Indiscutabil, nu toți cei care au lucrat cu americanii au fost colaboratori ai CIA. Mulți au fost angajați pur și simplu. Da, dar ca angajați ai americanilor și occidentalilor, au beneficiat de venituri mult peste nivelul milioanelor de afgani. N-au lucrat pe gratis. Și nu știm dacă în contract era prevăzută clauza luării în America sau în Occident, în cazul plecării trupelor.

De aceea ca să fim corecți, cînd vorbim de abandonarea Afganistanului de către americani, trebuie să precizăm:
A unei părți mici, aproape insignifiante din Afganistan.

A proclama că America a abandonat în stil egoist un întreg popor e un fals. Nu putea abandona un popor care, iată, n-a făcut un gest de rezistență față de înaintarea talibană. Cred mai degrabă că poporul afgan i-a abandonat pe americani și nu invers.

Produs sau nu al manipulării, imaginea abandonării unui întreg popor de către America se înscrie într-o campanie antiamericană evidentă.
Luînd în serios această teză rezultă că America e ce poate fi mai rău pe lumea asta:
O țară egoistă, care abandonează un Popor ce i-a fost loial pînă acum numai și numai pentru a-și rezolva interesele egoiste.

Ce învățăminte propune această imagine falsă pentru popoarele lumii?
Ceva în genul:
Nu-i credeți pe cuvînt pe americani atunci cînd vă propun parteneriate strategice.
Și nu pentru că americanii n-ar fi puternici, în stare să vă apere, ci pentru că vă abandonează la primul semn că li se încalcă interesele.

O învățătură pe care China, Rusia, chiar și unele puteri europene nu se sfiesc s-o rostească.
Pentru că imaginea unei Americii egoiste, gata să-și abandoneze partenerul la greu nu poate fi de folos decît dușmanilor Americii.
Dar și prietenilor Americii, precum românii.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

18 comentarii pentru articolul „Cine are interesul să prezinte o Americă egoistă, care a abandonat Poporul afgan și e gata să abandoneze orice partener?”

  • Al 41-lea / Sorok pervyy (1956)

    • N-am crezut ca cineva mai stie de filmu’asta…L-am vazut prin anii’70 la noi la televizor.
      E filmul favorit al tatalui meu.Nu puteti fi in virsta.Claudiu nu e un nume care se dadea copiilor de pe vremea cind s-a nascut tata.Deci aveti pe cineva in familie care inca are cap si poate face diferenta intre bine si rau…

  • Deci, inca o dovada a faptului ca democratia nu poate fi impusa din exterior, ci e necesar ca poporul sa depuna de unul singur eforturile mentinerii unei democratii sanatoase. Si ca amestecul in treburile interne ale altui stat nu functioneaza. Daca sovieticii nu au reusit sa ii puna cu botul pe labe pe afgani, oare americanii & Co cum ar fi reusit? Afganistanul e o nuca tare in care toate imperiile si puterile trecutului si-au spart dintii.

  • A apărut dosarul de arestare a lui Cîțu.
    Frumos, ochelarist, nr. 23665
    Iohannis a pierdut și ultima urmă de credibilitate după două guverne eșuate.
    „Guvernul meu” 0, cu Cioloș în frunte și „guvernul meu” două nule, adik 00 cu Cîțu în frunte.
    PNL e pe topogan! (nu că mi-ar părea rău)
    Bye bye baby
    Baby goodbye
    Bye bye baby

  • Maestre, pe bune? Un razboi ilegal dus doua decenii in care conform estimarilor numai 800,000 de afgani au fost omoriti si treminindu-se cu o decizie corecta a lui Biden de a iesi din Afganistan umbrita insa de marea minciuna ca totul va fi bine pentru afgani inca mult timp, numai pentru ca sa-si poate retrage in liniste personalul. „Afghanistan Meant Nothing” spune cu durere un soldat american https://laurajedeed.medium.com/afghanistan-meant-nothing-9e3f099b00e5 cititi sunt citeva rinduri scriese de un militar simplu, dar de o profunzime zguduitoare – nimic, nici o urma de abandon? si aici https://twitter.com/ggreenwald/status/1428692136988495881 aveti comentariile legate de minciunile lui Biden – nimic, nici o urma de egoism? O tineti una si buna cu afganii ce s-au imbogatit lucrind pentru americani si vezi doamne ce sa vezi acum vor sa se duca dupa stapini… suna cam patronizator – nu e ok. Dar ati cazut in capcana de a comenta imagini in flux date de mass media aservita unor interese ce nu au nici o legatura cu tragedia poporului afgan si va chinuiti sa ignorati pe cei vinovati de aceasta tragedie

  • Nu trebuie sa mergi in Afganistan ca sa vezi binefacerile parteneriatului cu Licuriciu’ al Mare. Iata ca la noi Parteneru’ a impus cea mai democratica lucrare, zisa si campul tactic in care evolueaza artistic SRI, DNA si ICCJ. O mare realizare democratica. Exact ca la Licurici acasa. Este minunat. Ai dreaq talibani, cand era sa fie si Afganistanu’ partener cu Licuriciu’, stricara meciu’. Anyway, Mr. Biden te iubim, ca ca tine nu gasim! Traiasca prietenia de veacuri dintre popoarele romanesc si americanesc! Jos comunizmu’!

  • Chiar daca, aparent, haosul are loc în jurul aeroportului si ca restul tarii este tinut sub control, asta nu schimba cu nimic faptul ca retragerea pare sa fie prost gestionata.
    Cât despre binefacerile prezentei americane în Afganistan, o tara prezentata de unii ca fiind populata numai de incompententi si/sau salbatici si care ar fi singurii responsabili de situatia actuala, cred ca lucrurile ar trebui mult nuantate.

    Va invit sa cititi raportul facut de Inspectoratul (american) pentru reconstructia Afganistanului care face un bilant prezentei lor în aceasta tara, timp de 20 ani: https://www.sigar.mil/interactive-reports/what-we-need-to-learn/index.html

    Pe de alta parte, o buna perioada de timp, americanii nu au fost singuri în Afganistan (a fost o coalitie NATO). Analiza situatiei ar merita sa fie extinsa si la alte state/organizatii.

  • America trebuie judecata si condamnata NU pentru ca s-a retras din Afganistan , ci pentru modul neprofesionist in care a facut-o ; S-a dovedit inca o data nu numai egoismul feroce ci si lipsa totala de responsabilitate in fata istoriei : nu au invatat nimic din cei douazeci de ani de razboi despre talibani si afgani . Iar retragerea lor nu e demna de mileniul trei ! Responsabili pentru tragedia afgana sunt si britanicii , francezii , romanii si alti participanti la conflict . Insusi K. Jonnanis care sarbatorea intoarcerea soldatilor la Arcul de Triumf trebuie facut responsabil pentru dramele pur omenesti ale afganilor si romanilor care au colaborat cu partea romana ramasi sa indure opresiunea talibana , chiar daca va fi numai la nivel psihologic pana la urma ; oamenii aia vor ramane traumatizati pe viata pentru zilele traite in infern cu ghilotina talibanilor deasupra capului . Isi mai aduce aminte cineva cum Biden garanta ca nouazeci de zile Kabul-ul nu poate fi ocupat de talibani? Deci a fost prostie premeditata … Si la parade retragerea se face organizat , cu torte si artificii , acum retragerea s-a facut cu parjol lasat in urma … a fost o retragere cu morti , destine traumatizate, spaima , disperare , revolta si cel mai probabil dorinta de razbunare . America nu a tradat poporul afgan , a tradat partenerii de care s-a folosit si pe care i-a lasat drept carne de tun , desi era atat de simplu sa fi fost evitate aceste tragedii colaterale . Cum sa mai ai incredere in americani ? Acel Biden ganditor , singur in fata avalansei de stiri ce veneau pe monitor arata dimensiunea unei constiinte zdrobite de iresponsabilitatea unor decizii politice luate in pripa si nefundamentate … nu i-a mai ramas decat sa gaseasca niste scuze plauzibile pentru moment . Istoria nu-l va condamna ca s-a retras din Afganistan ci pentru modul cum a hotarat sa o faca . Teroristii de maine si dusmani ai Americii vor deveni toti cei care indura acum opresiunea talibanilor si care au in sange dorinta de razbunare !

  • Am auzit despre ce au abandonat americanii în Afganistan și anume un munte de armament de ultimă generație, avioane, elicoptere, miii de drone militare, două spitale de campanie noi nouțe, echipamente sofisticate de telecomunicații. Adik tot!
    S-a mai spus și despte costurile imense. Practic armata americană s-a împrumutat la bancă ptr. acest război.
    Împrumuturile se vor stinge în 2050 iar costul final (cu tot cu dobânzi) va ajunge la, atenție, 18 trilioane de dolari!!!
    Toată lumea se întreabă de ce s-au retras în acest fel lăsând totul în mâna talibanilor?
    Practic i-au înarmat cu cele mai moderne și sofisticate arme. Mai lipsea să le lase și un satelit că în rest i-au înzestrat cu de toate.
    Înțeleg că din partea NATO doar Erdogan a mai rămas cu trupe pe acolo.
    Talibanii cu Al-Qaeda și ISIS vor face o echipă bună având atâta armament la dispoziție.

    • Eu zic să avem răbdare. Prea sărim cu concluzii pe care le vrem definitive. Istoria nu s-a terminat!

  • „650 000 de metri pătrați”. Asta vine… 650 kmp! Îndreptați rapid eroarea de culegere a textului.

  • Maestre,indraznesc sa va pun pe aceasta cale o intrebare fara legatura cu articolul de fata.Cat o sa ne mai agresati cu acest zerodoct numit Catu si cu acest PNL descins parca din budoarele fanariotilor?Tara asta are 1001 de probleme grave care se cer a fi analizate si discutate.Va multumesc.

  • @Domnu’ Cristoiu,

    M-am uitat si eu la acel scurt documentar video pe care l-ati facut in Afganistan si acolo se vede clar ca poporul afgan n-a fost considerat „partener” nici macar de militarii romani, darmite de americani. Unde-i parteneriatul ala? Ca din cate stiu, America a intrat cu tancurile in Afganistan, n-a mers acolo ca „partener” ci ca stapan. Ori fix aici e buba: nu poti fi si stapan si partener. Ori una ori alta.

    Daca asa isi trateaza americanii „partenerii” cum i-a tratat pe afgani, atunci e mai bine fara parteneri. Iar asta e valabil nu doar pentru americani ci si pentru chinezi, rusi, nemti, francezi si toti cei care de-a lungul istoriei s-au oferit ca „parteneri” diferitelor popoare in lume. De fapt tocmai asta-i smecheria pe care au folosit-o mereu cuceritorii, incepand de la Alexandru cel Mare pana la cei din ziua de azi: ei pretind ca cuceresc ca sa „salveze” si sa „elibereze” popoarele, dar in final ajung sa-si impuna propriile marionete prin care-si realizeaza interesele. Necazu’ cu Afganistanu’ e ca marionetele pe care le-au impus „democratic” au fugit care incotro de indata ce a venit „dusmanul”. Afganii sunt saraci dar nu si prosti. Ei au inteles foarte bine ca americanii i-au innarmat ca sa-si dea in cap unii altora. Ca-n Irak si-n fosta Iugoslavia si oriunde altundeva-n lume.
    Daca asta-i „parteneriatul” American, atunci singurii „parteneri” din Afganistan le sunt fix talibanii…!

  • America nu si paraseste propriile interese. E de bun-simt ca orice tara sa gandeasca asa, nu doar America.

    Cei care castiga sint talibanii, pina una alta. Ei sant pictati ca Zmei in fiecare secunda. Insa tot in ritmul asta se sedimenteaza si mirarea ca…iata!, se arata a fi mai degraba Feti-Frumosi. In stil Afgan, insa Feti-Frumosi.

    ‘sub protecția anonimatului, strigă disperați că se tem de talibani’
    ..prin faptul ca…inca striga! ei isi genereaza propria contradictie.

    raspunsul itfebarii din titlu pare a fi acesta: fix cei care vor sa faca vizibila haina de Fat-Frumos afgan a talibanilor.
    ( insa, cum spuneam si ieri, Globalizarii tocma ce i s a cantat dd ingropaciune. urmeaza Unificarea, iar aceasta, manifestandu se la nivel micro, are tendinta sa adune
    statele in propriile granite,
    orasele intre propriile garduri, etc …)

  • Majoritatea știrilor de la posturile de televiziune interne și internaționale ne-au băgat in sperieți și nu doar pe noi ci pe o lume întreaga ! Am o doamna prietena care chiar crede ca nu doar talibanii dar și americanii au o mare vina in ceea ce se întâmplă acum cu soarta poporului afgan și nu este singura persoana care crede acest lucru. Dupa părerea mea este o aberație sa invinuiesti in totalitate America pentru cele întâmplate, dar probabil ca interesele social – politice și economice la nivel mondial sunt mult mai mari in legătură cu acest subiect .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *