Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cine e în pierdere că s-a privatizat întregul serviciu de gestionare a deșeurilor?

Înţeleg acum de ce sunt râurile şi albiile pline de deşeuri. Lipseşte un serviciu public de total waste management. Centre de colectare şi reciclare a deşeurilor, pe care cetăţenii le aduc şi le sortează în diverse containere, sub ochiul cunoscător al angajaţilor Consiliilor – Primăriilor, care să te îndrume, on site, când ai nelămuriri. Serviciu oferit gratuit de autoritatea publică locală, aşa cum este de pildă în toate oraşele din Anglia. Proprietarii sau cei care stau cu chirie plătesc Council tax lunar, care include taxa pe locuinţă (cine locuieşte în imobil, nu cine e proprietar) şi acoperă colectarea gunoiului menajer şi alte servicii, ca de pildă centrele de colectare -reciclare a tuturor deşeurilor într-un singur skip yard, unde poţi aduce orice produs rezidual, de la lemn, metal, resturi materiale de construcţii, sticle, plastic, haine, electrocasnice etc. În funcţie de densitatea demografică a oraşelor, ai unul sau mai multe asemenea centre. Dacă vrei, poţi chiar da un telefon consiliului local, solicitându-i să vină să ridice mizeriile, obiectele aruncate de alţii pe străzi sau în faţa casei tale. Şi chiar vin, nu se prefac.

Aici, la Sibiu, am întrebat în stânga şi-n dreapta şi am găsit doar un site de reciclat metalul, produsele feroase. Lemnul, mărunţit în pubela maro sau bucăţi mai mari pe marginea drumului, în dreptul casei tale, pentru atenţia celor care colectează gunoiul. Dar dacă ai mai mult lemn de grădină, ce faci? Am auzit de ‘lemnele pentru foc’ şi de transporturile pe care le poţi comanda, prin firme mici sau mari autorizate să colecteze şi să recicleze diverse deşeuri. Unde sunt duse lemnele pentru foc?  m-ar interesa să ştiu.  Se dau anunţuri la ziar, sau au firmele clienţii lor care folosesc lemn pentru foc? În acest caz, firma de colectare-transport face bani de la cel care vrea să scape de lemne şi alţi bani de la cel care le cumpără. Pentru a scăpa de moloz şi materiale de construcţii poţi comanda o maşină (200-300 lei) sau un container de la o firmă autorizată în colectarea acestor deşeuri.

Dar mă întreb: de ce nu sunt interesate primăriile, consiliile locale să deţină ele informaţiile despre cine are nevoie de lemne de foc şi să facă ele bani din reciclarea tuturor deşeurilor aduse de cetăţeni la un skip yard, ce aparţine consiliilor locale /primăriilor. Centre nu doar în oraşe, ci şi în comune, pentru că acolo e cel mai mare prăpăd cu deşeurile aruncate în râuri, lacuri şi împrejurimi.

Concluzie

Consiliile, primăriile delegă sarcina colectării şi reciclării materialelor reziduale, deşeurilor per ansamblu – cu excepţia celor colectate în pubelele de diverse culori – privaţilor, care fac bani din colectarea şi reciclarea diverselor deşeuri. Întrebarea e: de ce s-a privatizat acest serviciu în totalitate?

Soluţiile ar fi simple: e nevoie doar de un spaţiu, un câmp, de împărţirea lui pe secţiuni unde ai avea containere pentru fiecare material reciclabil. Ai crea şi un sistem de programări online, astfel încât să se evite aglomeraţia în pandemie, ai limita şi intervalele de timp pentru fiecare transport, ca să nu aducă unii cu nemiluita la un singur transport şi să nu stea on site, la taifas şi la o ţigară.

Cine e în pierdere că s-a privatizat întregul serviciu de total waste management? Cetăţeanul, pe care-l ustură la buzunar toate aceste servicii private. Nici nu ar trebui să crească taxele, pentru a oferi oamenilor acest serviciu. Primăriile şi-ar scoate banii din reciclarea acelor deşeuri. Ar fi şi singura metodă de a dezvolta un simţ civic şi a dezvăţa oamenii de obiceiurile proaste. Cauza acestor probleme nu este atât lipsa de educaţie, ci delegarea acestui tip de serviciu spre companii, firme private, în loc de a crea o resursă care să fie de competenţa autorităţilor publice locale.

Aşa stand lucrurile, mulţi vor prefera şi vor continua să trişeze sistemul, să-şi bată joc de ape, păduri, locuri abandonate, de mediu în general, doar ca să iasă mai ieftin sau să rezolve mai iute problema. Cum să educi cetăţenii care se zbat la limita sărăciei, când s-a creat un sistem care nu e cost-effective pentru omul de rând, ci în avantajul firmelor private?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Cine e în pierdere că s-a privatizat întregul serviciu de gestionare a deșeurilor?”

  • Ai mare dreptate cu lemnele de foc, dar pentru asa ceva trebuie primari, nu cârpe. În urma cu vreo câtiva ani, a trebuit sa taiem câtiva pomi batrâni din livada. L-am întrebat pe primar daca nu poate trimite niste persoane nevoiase sa-i taie si sa-si ia lemnul, iar el sa-i ajute cu transportul. Amabil ca în campania electorala, el mi-a promis ca o s-o faca si… cu promisiunea am ramas. Si cu lemnele pe care le-am taiat si le-am depozitat la noi în curte, drept decor. Sa aiba soarecii acoperis la galeriile lor subpamântene.
    Daca ar trebui sa organizeze o activitate prin care primaria sa preia deseurile lemnoase si sa le vânda apoi, cred ca primarului meu i-ar fi înca si mai greu, ba chiar imposibil. Prea complicat pentru dânsul.

  • Monica, m-as bucura foarte mult daca acest nou articol ar anunta revenirea ta pe blog cu noi articole. Mi-e teama însa ca redactia avea mai demult acest articol si l-a publicat doar acum… Un semn micut din partea ta, daca se poate! Te rog!

    • … mama, dar rau am compus frazele… scuze, mi-am pierdut exercitiul de când nu ai mai publicat… 🙂

  • io, daca am deseuri de orice fel, altele decat cele menajere, sun la primarie, iar ei vin si le ridica. gratis. si in mod sigur le recicleaza. bravo lor!
    acum citiva ani i am sunat sa i anunt ca n am ce face cu o saltea, …destul de voluminoasa. mi-au luat o ei in cel mai operativ si clar-cristal mod.
    recunosc, mi s-a parut ceva sf, dar ulterior am inteles ca serviciul e functional de multa vreme si merge ca uns.
    pe-alea menajere tot ei le ridica.
    deci…cred ca e vorba despre cit de gospodar e sau nu e un primar.

    • bine ai revenit! 🙂

    • Ce glumeata esti. Si cand a sunat ceasul, ce ora era?

      • :)) cum ziceam, si mie mi s-a parut ceva sf, insa uite ca e ceva care functioneaza fix cum am spus 🙂
        m-au sunat sa mi spuna ca in zona ajung dimineata, pina n 10, dupa care m au sunat cu 10…15 min inainte sa ajunga :))

        • Da’ nu ne-ai zis unde locuiesti. Ca in Romania nu exista asa ceva. Sau chiar ai visat. Mie n-ai cum sa-mi zici ca ce nu vad, exista. Ca nu m-am nascut ieri si nici tefelist nu sunt, sa inghit gogonele cat e ziua de lunga!

          • se intampla in Romania!:)) si daca ai locui unde locuiesc eu, ai si vedea, ca realitatea despre care povestesc exista:)
            :))
            ma si mir ca poti sa spui ca ‘nu exista’:), cita vreme tocma ce am zis ca exista:))

          • primarul despre care vorbesc a renuntat la firma de salubritate, care nu apartinea primariei, si s-a apucat sa faca, in hous, treaba!

            sa renunti la firma care ti salubrizeaza teritoriul pe care se manifesta primaria, e…in sine!, o poveste care pe alti primari i-ar bloca, brusc!:))
            insa…uite ca primarul despre care vorbesc a facut-o!:)))

            cind s-a si intamplat, fizic!, mi-am zis ca…sa vezi acu munti de gunoi!, ca…pina or invata astia noi ce sa faca, pina se vor insuruba in situatie…, va dura!

            minune!:)))
            a durat, asa a fost,…
            dar o saptamana nasol!,
            a doua saptamana juma de nasol,
            a treia…intr a treia saptamana teritoriul era deja parfum!:)), si e vorba despre un teritoriu nu doar vast, ci si dens!:)))

            e un primar cunoscut in tara:) :))

          • insa, e adevarat, e ardelean. poate o conta, habar n-am!:))

          • Sibiul e un oras mare, pesemne ca acolo serviciile de salubritate sint nici ‘mici’, nici ‘mari’ 🙂

          • daia mi place sa locuiesc la tara!:)

  • Ghici unde pleaca toate deseurile din occident? Ce frumos e cand vezi numai partea infrumusetata, vopsita roz-bombon a adevarului!
    PS Astept comentariile psihedelice ale duduii online!

    • PPS Si pe geo. Ah, geo!

      • O sa-ti povestesc diseara.

        • „Ghici unde pleaca toate deseurile din occident?”
          Iar exagerezi, batrâne! Nu TOATE deseurile din occident, ci O PARTE din aceste deseuri.
          Majoritatea pleaca în Asia, mai mult în China pâna în 2018, apoi, mai mult în sud-estul Asiei, în Malaezia, Sri Lanka sau Filipine.
          Autrement, ça va? Ai lipsit motivat în ultima vreme?

          • Voilà, en France:
            „Pour mieux comprendre comment fonctionne le système français de recyclage, nous nous sommes rapprochés de Citeo, l’éco-organisme en charge de la collecte des emballages. „Chaque année, trois millions de tonnes d’emballages ménagers sont collectés en France, déposés dans les „bacs jaunes” par les Français”, explique Citeo. Selon ces chiffres, 88 % des emballages sont recyclés en France, 11 % en Europe, et 1 % à l’étranger. Soit tout de même 30 000 tonnes d’ordures. Le processus ? „Les déchets recyclables sont collectés par les collectivités territoriales et arrivent en centre de tri. Là, on sépare le carton, les différents types de plastique, etc. Ensuite, les collectivités revendent à des repreneurs, des entreprises de recyclage choisies librement”, détaille notre interlocuteur. Ce sont ces repreneurs qui choisissent soit de recycler les produits sur place, soit de les revendre à l’étranger, lorsque ce procédé s’avère moins coûteux que de financer le recyclage en France.”
            QED.
            Poti realiza ca 12% nu sunt „TOATE”, n’est-ce pas?

          • Gura pacatosului adevar graieste. Normal ca deseurile occidentului pleaca la amarati. D-aia in occident e aerul mai „rarefiat”. Sezi bland, o mare parte din junk-ul vestului ajunge si p-aici. Asa se scrie istoria, unii mananca friptura iar altii rod oasele, toti fiind o mare „big happy family”. Cel mai mult imi plac miliardarii care lupta pentru ecologie si se dau la Davos cu Jet-uri care merg cu „aer curat”. Fratica, ipocrizia vestului bate la popou duritatea rusilor. Macar aia nu te abureau, iti puneau Naganul la tampla si aia era. Asa ca, da, ii prefer oricand pe rusi. BTW, te-ai vaccinat cu zeama Big Farma? Sper sa mai traim cativa ani sa vedem cum te simti. P-aici, intamplator mai da coltul cate un vaccinat. Nu, nu de la vaccin, de la comorbiditati. Doar aia nevacinati mor cu gramada de comorbiditati doar de la covrig. Ce logica de fier-carbon!

          • Bre, naiv mai esti. Crezi in povestile oficiale. Si aia in 2007-2008 credeau in marile banci si zdrang, cazura in fund. Noroc ca marile banci si oficialii au avut o mare „pain in the ass” si au „salvat lumea” pe spatele ‘ulimii! Naivitatea matale ma descumpaneste, zau asa. E ca si cand as crede(a)-o pe online cand ne abureste cu deseurile care se ridica singure fara nici o firma, doar la comanda primarului, de dragul primarului. SF de mare calibru, poate CTP-ul sa fi fost mai talentat. Bre, mi-ati facut viata frumoasa, nu m-am distrat niciodata atat de bine. Si moka pe deasupra! Pupici to you all!

          • Nicio schimbare, tu nu crezi în nimic, dovezi nu ai pentru ceea ce spui, nici nu stiu de ce mai discutam.
            Du-te la culcare, dar înainte, citeste si admira ce-ti dau, Toma Necredinciosule! Si fa-ti naibii vaccinul, sa stiu daca ramâi viu dupa, c-apoi o sa mi-l fac si eu. :mrgreen:

            https://www.bfmtv.com/economie/le-manta-un-bateau-ramasseur-de-plastiques-pour-nettoyer-les-oceans_AD-202101260217.html

          • Nici o declaratie a unor oficiali nu reprezinta vreo dovada, ever! Vaccinul n-o sa-l fac nici daca te vad ca traiesti 1000 de ani :mrgreen: . Nu am incredere in sarlatani, mai ales americani! Nu ca mi-ar fi rusine si cu branzarii!

          • cib, nu mi doresc sa te conving:)), insa necredinta ta in ceea ce ti am spus despre serviciile de salubritate oferite de primaria despre care am vorbit…naste o stare chiar draguta!:))), ca rezulta ca primarul cu pricina…chiar face minuni!:))))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *