Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cine i-a sugerat lui Klaus Iohannis să impună alianța PNL-PSD

Urmărind din nou schița televizată Situațiunea, pentru a o posta pe Jurnalul meu video la rubrica Blestemați de a fi ca în Caragiale, am tresărit dînd de o părere zisă de Domn Nae la bere, în așteptarea moașei care să-i spună dacă nevastă-sa a născut băiat sau fată:

„— Lasʼ că și guvernul… Dumnezeu îl știe și pe el, care toate gazetele urlă în fiecare zi despre criza ministerială, pentru că nu se-mpacă, și numa intrigi și la conservatori și la liberali, în loc să facă un guvern de coaliție, cu toți bărbații de stat, care să le zică regele, mă-nțelegi, serios: vă ordon pentru ca să limpeziți situațiunea, fincă așa nu poate pentru ca să meargă, ca dumneata să tragi încolo și dumnealui încoace, fiincă, niciodată nu s-a-ntîmplat în alte țări, nici pe vremea fanarioților, putem pentru ca să zicem, nici înainte de independență, în detrimentul prestigiului, care trebuie toți să lupte, dacă e vorba să aibă pretenții de oameni politici… Dumneata nu vezi, cu chestia economiilor..”

Tresar de îndată.
Criză ministerială însemna pe vremea lui Caragiale Criză de guvern. Ceva ca acum, cînd găștile din partide nu se mai înțeleg între ele, deoarece tocănița bugetară e pe terminate. Așadar, Domn Nae face trimitere la Criza de guvern actuală. Ce soluție are Domn Nae? O coaliție între dușmanii de pînă acum, între Liberali și Conservatori, pentru binele țării. O coaliție impusă de Rege care trebuie să-i cheme la Cotroceni și să le poruncească să limpezească Situațiunea.

Circulă zvonul că alianța contra naturii dintre PNL și PSD, partide care se dușmănesc crîncen, a fost impusă de Klaus Iohannis, care i-a chemat pe liderii Liberali și PSD-iști la Cotroceni și le-a ordonat să limpezească „situațiunea”.
Cine i-a sugerat lui Klaus Iohannis o asemenea soluție? Cum cine? Domn Nae a lui Caragiale!

Ce regăsim aici din ceea ce se cheamă sufletul românesc? Nevoia de stabilitate, de autoritate, nu de puține ori contrazisă în democrație de certurile între partide și din interiorul partidelor. În 1901 România nu cunoscuse nici o dictatură. Nici pe cea carlistă, nici pe cea antonesciană, nici pe cea comunistă. Și totuși domn Nae visează o dictatură ca-n Rusia:

„— Ştii ce-ar trebui la noi? zice Nae.
— Ce?
— O tiranie ca în Rusia… Nu mai merge, mă-nţelegi, constituţia, care aceea ce vezi că se petrece, nu poţi pentru ca…”

Să recapitulăm.
Autorul, Caragiale, potrivit unui truc al scriitorului, cel de a se plasa drept personaj narator și din cauza asta dispus să fie victima românismului, întruchipat de Ionel, care-i toarnă dulceață în galoși, dar și de Domn Nae, care-l asaltează cu părerile sale, stă într-o berărie. Deși se numește Caragiale, personajul narator e un brav român. La unu noaptea, cînd oamenii cu serviciu dorm pentru a se trezi a doua zi de dimineață, el stă pe o terasă în așteptarea cuiva cu care să trăncănească:

„A fost o zi îngrozitor de fierbinte. Tocmai pe la unu după miezul nopţii, parcă s-a mai potolit puţin cuptorul, parcă începe să mai poată respira omul… să respirăm. Stau în faţa unui local de noapte, o mică berărie, şi fiindcă am poftă de vorbă, aştept, nu cumva o pica vreun alt bucureştean iubitor ca mine de aer curat, să respirăm împreună: dacă o durere împărtăşită e pe jumătate uşurată, desigur o bucurie în doi e îndoită.”

Caragiale îl ia peste picior pe Domn Nae, pentru că ține teorii politice prin berării așteptînd să-i nască nevasta, dar nici el nu e mai breaz. Domn Nae, care îi expune părerea sa asupra Situațiunii, e așteptat ca partener de trăncăneală despre politică. Opiniunea lui Domn Nae concretizează o trăsătură a poporului român:
Exagerarea dificultăților social-politice sub semnul unui pesimism superficial, de dramoletă.

Domn Nae vine de la berării ( a fost pe la mai multe) unde le-a zis amicilor părerea lui despre Criză:

„— Ce mai nou?
— Prost, monşer… Este o criză, mă-nţelegi, care poţi pentru ca să zici că nu se poate mai oribilă… S-a isprăvit… E ceva care poţi pentru ca…
— Lasă, Nae, că se mai şi exagerează…
— Ce se exagerează, nene? Este o criză, care, ascultă-mă pe mine, că dv. nu ştiţi, care, mă-nţelegi, statul cum a devenit acuma, eu după cum văz ce se petrece, că nu sunt prost, înţeleg şi eu atîta lucru, fiindcă nu mai merge cu sistema asta, care, cînd te gîndeşti, te-apucă groaza, monşer, groaza!…

Nae, foarte afectat, bea paharul lui de bere pînă-n fund, apoi, după ce oftează adînc:
— Eu pot pentru ca să-ţi spui pe parola mea de onoare că-mi pare foarte rău! dar ştii?… foarte rău!! foarte rău!!! pentru ca să ajungem să vedem ţara mea, care era peste putinţă ca să prevază cineva o situaţiune foarte tristă, fiindcă le-am spus şi dumnealor…
— Cari dumnealor?
— Dumnealor cu cari am fost; zic: pot pentru ca să spui că nu se poate ceva mai trist, ca să vie un moment orişicît ai zice, cînd vezi că bate falimentul la uşe şi nu mai e nici un patriotism…”

Prin Domn Nae Caragiale surprinde și un alt nărav de esență al românului:
Trăirea politicii în chip dramatic:

„Nae face o figură foarte mîhnită; e aşa de obidit, încît ai crede că vrea să plîngă.”

Pesimismul său e în polemică fățișă cu optimismul guvernamental:

„— Bine, Nae — zic eu — nu trebuie să fie omul aşa de pesimist. Lucrurile or să se-ndrepte… este o recoltă admirabilă.
Nae, schimbînd figura şi zîmbind cu compătimire de ignoranţa mea:
— Ce recoltă, nene, ce recoltă? Dumneata n-ai văzut rapiţa?
— N-am văzut-o, că n-am fost pe-afară.
— Apoi vezi!… Rapiţa, moft!
— Ei! moft.
— Fireşte că moft, că nu poate pentru ca să dea nici patruzeci de milioane, şi dumnealor, mă-nţelegi, lucru mare! parc-a apucat pe Dumnezeu de-un picior cu rapiţa, care o să poată dumnealor pentru ca să ia două chile la pogon… Ai văzut acuma? unde sunt o sută cinzeci de milioane, care se lăuda?
— Bine, daʼ numai rapiţa e?… daʼ grîul?… daʼ porumbul?… da’ alelalte?”

La ce situațiune concretă face trimitere Domn Nae, cunoscută și autorului?
Acțiunea, cum s-a zice într-o teză la Română de pe vremuri, se petrece în vara lui 1900.
Pînă la 7 iulie 1900 a fost un Guvern Conservator condus de George Gr. Cantacuzino. De la 7 iulie 1900, a fost un guvern tot Conservator, condus însă de PP Carp. Criza ministerială invocată de Domn Nae ne-ar îndreptăți să vorbim de Guvernul Cantacuzino, minat de disputa dintre Junimiști și Conservatori, dar mai ales de ofensiva grupării lui Take Ionescu, un fel de USR al vremurilor respective. Chestiunea cheltuielilor nebunești trimite la tema Liberalilor, aflați în Opoziție, care prevăd drept soluție a Crizei deficitului bugetar enorm trecerea la economii bugetare sîngeroase. La un moment dat Domn Nae se referă la Disconto:

 „Nae, iritat, maimuţindu-mi tonul:
— Daʼ cuponul de iulie? Daʼ cuponul de septemvrie? daʼ cuponul de noiemvrie? daʼ alelalte?
— O să le plătim.

Nae, încărcînd tonul:
— O să le plătiţi! Cu ce o să le plătiţi? Nu te mai lipeşti de Disconto…
— Ce-i aia?
— Aia-i aia, care ştii dumneata de cîte ori am spus eu, că o să se-nfunde odată cu cheltuielile nebuneşti, care pot pentru ca să zic că nici o ţară nu s-a mai întîmplat, pentru ca să vie şi să zică la un moment: nu mai am drept ca să mă împrumut fără voia dumitale! care atunci însemnează ca nu mai eşti independentă nici la tine acasă, după ce ţi-ai vărsat sîngele ca să ajungem pentru ca să aibă fortificaţii şi să poţi zice la un moment dat: pînă aci! nu permit!”

Disconto, despre care Domn Nae a auzit dar nu prea știe cu ce se mănîncă, e Banca Diskonto de la Berlin, instituția la care apelau guvernele conservatoare pentru banii necesari deficitului bugetar. Despre iresponsabilitatea apelului la banca germană pentru împrumuturi în vederea unor cheltuieli nesăbuite, Nicolae Iorga scrie în Supt trei regi, punînd pe seama lui Carol I nebunia construcțiilor faraonice:

„Germania lui Bleichroder a societăţii Diskonto-Gesellschaft era acolo pentru a ne servi, nu atîta ca omagiu faţă de marele realizator german în România care era regele, cît pentru a ne lega astfel şi mai strîns de alianţa Centralilor de care ajunseserăm a atîrna în totul. «Robinetul» curgea astfel la orice atingere, şi niciun ministru de Finanţe, de la priceputul bancher Menelas Ghermani, introducătorul etalonului unic de aur, încoace, nu pregeta să se adreseze la dînsul. Unul din ei, tînăr pe la 1890, spunea chiar, într-o societate particulară, cu un aer de dezinvoltură, că, «dacă-ţi trebuie bani, iei: de unde poţi, în ce condiţii poţi, iar urmaşii vor căuta ei să se descurce».”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

4 comentarii pentru articolul „Cine i-a sugerat lui Klaus Iohannis să impună alianța PNL-PSD”

  • E undeva o cacofonie. Îmi pare rău! „…viața politică. Cu puțin timp…”

  • Îmi permit să adaug un citat dintr-un editorial semnat cu inițiala C. în ziarul junimist „Constituționalul”. (Cercetările lui Șerban Cioculescu au stabilit că C. era Caragiale.) Constatând că nu sunt diferențe notabile între modul de a face politică al conservatorilor și al liberalilor, Cinicul (așa cum era numit de către Eminescu și apoi de toți junimiștii) nota: ” …Și unii și alții călcând constituția cât timp sunt la putere și jurând s-o apere în opoziție, lăsând pe partizani să se căpătuiască, spre a-i folosi, corupând pe fruntașii opoziției, că s-o destrame și guvernând cu transfugii.” Sună cunoscut pentru noi! Dacă astea erau năravurile celor două mari partide, contemporanii lui Caragiale, în mod firesc, se raportau pătimaș, personal, exagerând și superficial la viața politică. Cu puțin timp înainte de a se stinge, Cinicul se confesa într-o scrisoare adresată bunului său prieten, Paul Zarifopol ca fiind un burghez laș, nechemat „a reforma soțietatea și a ne amărî existența cu grija veacului viitor și cu ura veacului nostru”. Regretul se referă la „nechemarea” sa pe băncile parlamentare. Interesant că ura de care vorbește el există și azi.

  • Dacă a fost un sfat din afară, vom afla peste o sută de ani, când se vor deschide arhivele altora, care chiar au.

  • Apropos de banci, nu cred ca stiti in Romania cum gindeste cetateanu’neaosh hamerican de exemplu….hamericanu face imprumut la banca pt casa, masina, scoala copiilor, credite personale, ingrijire medicala.Pina prin 2008, hamericanii se straduiau sa dea banii inapoi de unde i-au imprumutat,cu dobinda mare bineinteles.Banca-ti calculeaza intii dobinda, apoi incepi sa dai inapoi si din suma imprumutata…In fine, cind s-au prins oamenii cum sta treaba si ca odata facut un imprumut baban cu orice banca, devii sclavul ei,pe viata, CE SI-AU ZIS UNII????Aha,deci asa sta treaba????Buuuuunnn.In momentul in care simteau ca-si pierd locul de munca, imediat se bagau la imprumut maxim pe care banca il aproba.Isi pierdea locul de munca si o taragana cu platile pina intra in „faliment”…am avut un coleg din Jamaica care a facut asta de 2 ori.L-am intrebat cum doarme noaptea stiind in ce se baga?Cum poate dormi stiind cit datoreaza la banca? Atunci nu l-am inteles, desi raspunsul lui a fost, genial: „Cum adica sa-mi fac griji pt banca?Eu sa-mi fac griji sa le dau imprumutul inapoi?Hahahaaaa, dude, ei sa-si faca griji cum sa-i ia inapoi…hahahaaa !”Asa ca am inteles in sfirsit mai multe vorbe romanesti din batrini, doar ca aceste vorbe ne sint spuse gresit: cind tie nu-ti place,altuia n-o face. Serios?Adica banca poate sa profite grosolan de fraieri,ca de’, asa e sistemul, si tu n-o poti face bancii??Colegul meu mi-a demonstrat ca trebuie sa te doara-n fund de ce vor altii,mai ales bancile…Apoi aia cu : cind iti trage unu’ o palma, intoarce si obrazul celalat…SERIOS?De ce sa ma doara doar pe mine????Daca banca-ti trage una sub centura, tragei-o si tu inapoi, da’ fa-o inzecit….In final nu eu am inventat sistemul…Toate asa zisele crize cu care se confrunta omenirea sint provocate de o proasta administrare dusa de politicieni si a bancilor care-si baga nasu’ in tot, te vor sclavi pe viata…Stiti citi bani ia pe luna un mahar de banca? Da pensie???Indivizii astia tupeisti sint milionari din salariu si pleaca cu pensie tot ca milionari…un teller care iti zimbeste gigea si iti da o simpla informatie sa zicem, in 2008 lua intre 3500 – 5000 $ pe luna, in functie de performanta bancii, plus vacante ca-n filme si alte privilegii cu reduceri de preturi la masina, haine,incaltaminte, mincare…culmea stiti care e?Ca ala care ajunge teller, nu are neaparat o facultate facuta…deci cu ce e mai cu mot un angajat la banca, fata de un doctor, inginer, profesor…Asta numesc shmecherii „echilibru”?????De cind au aparut bancile, ideea a fost aceeasi: aia care au banca se imbogatesc, aia care apeleaza la ei le sint sclavi. De la ideea pornita de babilonieni(se crede), cu infiintarea in temple a bancilor, cu scop clar economic si nu de specula, s-a ajuns la ce numim azi „banca”, unde „bancherii” nu stiu cum sa te futa mai original drept in munca ta, viata ta practic…asa ca oamenii(aia de azi) incep sa se „destepte” si aplica si ei strategia de „futut” a bancilor inainte sa-si dea banca seama. Daca toti oamenii ar inceta sa foloseasca serviciile bancilor ce s-ar alege de ele?Dupa panica initiala, bancherii i-ar pune la zid pe politicieni si ina nu emit legi si decrete, de-alea in regim de urgenta, cum ca salariul ti-l primesti doar prin banca, plata la lumina n-o mai faci la sediul furnizorului de energie, o faci doar prin banca, mincare nu mai cumperi cu bani gheata ci doar cu o cartela de banca, etc, intelegeti „poza mare”,asa ca vrei sau nu, esti obligat sa treci pe la banca…nici nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi ales de omenire daca exista internetul inca de pe vremea Babilonului…unde eram azi oare cin vine vorba de banci????Il pomenesc din nou pe nea Nicu saracu’…multe din ideile de pe vremea lui, au fost preluate de altii si puse in aplicare,numai la noi se vrea mentinuta isteria cunoscuta cu „jos comunismu’…stateam la coada la rahat varsat…n-aveam lumina si apa calda, etc”…las ca-i bine azi…nu mai sta nimeni la coada, azi pot sa-si cumpere rahat varsat gata pus in punga , iar de caldura sa nu se mai plinga si apa calda, toti au repartitoare si platesc cit consuma…daca au cu ce plati,daca nu….Deci, rusu a putut face o banca,pe ideea lansata de nea Nicu, si da imprumuturi altor tari mai putin dezvoltate.Tara respectiva care face imprumutu’ la rus, nu e executata cum ar face FMI-u’ de exemplu, sau altii, prefera o dobinda mai mica si termeni mai flexibili, iar rusului ii convine pt ca incaseaza el dobinda, nu FMI-u’, sau alt vestic…Deci era proasta ideea lu’ nea Nicu’ comunistu’????Dezavantaja cu ceva Romania????Ma intreb si eu, nu stiu raspunsul ca nu dau pe afara de desteptaciune, astept sa ma „destepte” desteptaciunile noastre de politicieni…Aporpos de herr, ziceati ca herr a impus nu stiu ce laie la PeeeSeeeDee si PeNeLe…cind a avut timp ca de cite ori il dau astia la TV sau pe internet, tipu’-i bronzat de n-are treaba…E din aia care se bronzeaza si daca sta 5 minute pe balcon sau ce-i cu el?Cit timp petrece la Soare si pe unde????Cind are timp de itze incurcate?Istoria pare sa se repete.Pe vreme lu’ nenea Iancu aveau pierdutii si ratatii lor, azi la fel si cred ca si peste milenii, daca nu ne rade nimeni de pe fata planetei, o sa avem aceleasi personaje descrise de el…Aceste caricaturi care vor sa conduca Romania, vor cistiga doar daca oamenii isi baga picioarele si nu-i mai intereseaza nimic…daca oamenii stiu clar ce vor si isi impun clar si raspicat acele cerinte, la caricaturile d epoliticieni le va fi frica sa faca totul de capu’ lor pt ca s-ar putea, zic s-ar putea, e o sansa mica acolo, ca politicianul sa fie ingrijorat pina la urma unde merge votul alegatorului…Oricum, lozinca asta noua si repetata mult prea mult de ceva timp incoace, anume”SCHIMBAREA CONSTITUTIEI”, se foloseste din ce in ce mai zgomotos as zice. Deci e clar ca asta se vrea, or magareatza va cadea pe PeeSeeDeee, iar PeeSeeDeee ar face orice acum ca sa intre din nou in gratiile UE-ului…Ratatii astia ai nostri, nu conteaza numele partidului, toti sint niste nauci ratati, inca nu inteleg ca ce fac ei e ca si cind lasa un strain sa vina in vizita la ei acasa, le deschide usa, ii omeneste, strainul uita sa mai plece la el acasa si pina sa-si dea seama gazda(politicianu roman bezmetic de nedescris), musafirul strain incepe sa-i faca ordine prin casa,ii muta mobila, ii schimba ordinea bibelourilor, pe unele le sparge din greseala spre disperarea gazdei care tinea la bibelourile alea(valoare sentimentala si nu numai), ii schimba orele de masa, ii reduce nr de mese pe zi, il trece pe verdeturi din import ca sa nu se ingrase prea mult de la carnea de porc care in curind o sa fie facuta pe imprimanta 3D si tot asa…pot sa bat cimpii aici cu sau fara gratie, rezultatul tot ala va fi, strainul odata lasat in casa, daca se face ca uita sa plece, musai trebuie dat afara, elegant sau dur, nu conteaza, el trebuie sa plece…asta nu pricep ai nostrii puliticieni.Le-o place lor sa se plimbe cu avionu’ la „brusel”, da’ daca i-ar duce capu’, am face tara asta sa se intoarca dupa Soare si am putea sa calatorim toti,macar o data pe an, unde are chef fiecare, nu doar ei politicienii,pe banii statului….Ati pornit articolul c-o idee si ceva pilde…cum sugerati ca am putea scapa de „trairea politicii in chip dramatic”????Schimbind constitutia?Schimbind turma de ratati care se numesc pompos politicieni?Iesind din UE?(ca vad ca unii si-au blocat dintii in UE si nu-i dau drumu’ pina nu le rupti dintii)…Care-i solutia de fapt?AM multe intrebari pt dvs, da’ ati facut greseala sa pomeniti de tocanita si mi s-a facut pofta de ea, asa ca va plictisesc miine, la articolu’ urmator…nu promit sa nu pomenesc de nea Nicu.Daca nu avea loc lovitutia, azi 2021, Romania era departe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *