România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Cine știe că poate eșua, ajunge mult mai sigur la succes

Auzim obsedant sintagma „om de succes”. Dorința asta acerbă de a ne dori atât de mult succesul ne-a divizat foarte mult.
Unii dintre noi înțeleg prin succes starea de bogăție, starea de împlinire financiară, alții înțeleg notorietate și bucuria că simpla sa apariție atrage priviri. Pentru unii, succesul înseamnă rezultatele excepționale ale copilului la școală, pentru alții succesul poate fi escaladarea unui munte sau chiar trecerea înot a unui lac. În orice mod am încerca să îl exemplificăm, succesul nu este pentru oricine, el nu se bazează doar pe capacitatea de a atrage priviri sau pe faptul că beneficiezi de un coeficient de inteligență mai ridicat decât a altora, ci pe atitudine, consecvență, chiar și noroc.

Dacă ne vom tot învârti în jurul definiției succesului, înțelegem că pentru a-l atinge trebuie să ne supunem anumitor rigori și reguli, însă nu toți vom reuși să le respectăm. Să ai succes implică organizare, dozarea perfectă a timpului, o agendă structurată temeinic, dar și o bună capacitate de a te balansa între optimism nefondat și pesimism contagios. Încrederea și optimismul extrem te pot face să te arunci cu capul înainte și să nu analizezi și riscurile la care te supui.
Într-adevăr, succesul poate fi definit în multe feluri, succesul poate fi hrana sufletelor noastre, poate fi ceea ce visăm cu toți și unii nu atingem niciodată, un fel de fata morgana.

Evoluția societății a dus și la schimbarea noțiunii de succes și, mai ales, de „om de succes”. Dacă pentru unii, să fii un om de succes, înseamnă un cumul de capacitate intelectuală, morală, profesională pe domeniul său de activitate, astfel încât să fii un icon al zilelor noastre, pentru vecina mea, succesul înseamnă că băiatul ei și-a cumpărat un microbuz și poate să ducă oameni la lucru, astfel câștigând banii necesari traiului.

Relativitatea succesului a creat așa niște idoli artificiali, așa niște false valori, o mulțime de vedete pe care generațiile de tineri le iau drept simboluri, o clasă politică lipsită de orice pregătire în domenii cheie, o clasă politică dominată de nulități, dar care au avut noroc și acum își spun oameni de succes. Pentru unii, mulți, a fost extrem de facil să acceadă la acest titlu, s-au lipit de un partid.

E frumos să vorbești cu admirație despre succesul unui tânăr care parcurge toate etapele și ajunge un top manager, este minunat să admiri succesul unui om de cultură, al unui cercetător, al unui medic sau actor, al unui sportiv de performanță, chiar și al unui top model de top, pentru că știi că în spatele acestor cariere de succes sunt mii de ore de muncă, de seriozitate și consecvență, de dăruire și perseverență, de dorință și de sacrificiu.
Dar este revoltător când auzim despre unii care au ajuns în vârf și își spun că sunt de succes, deși l-au câștigat prin minciună, furt, înșelăciune.

Să ai o viață încununată de succes înseamnă să reușești să îmbini armonios cariera profesională cu viața de familie, să găsești frumosul, bucuria și efervescența în fiecare reușită pe care o ai, să știi să te bucuri și de succesul altora și să ai în vedere și eșecul. Dacă ai încredere în tine, poți transforma într-un real succes și o oală de sarmale.

Carierele profesionale alese de fiecare dintre noi, atât timp cât sunt bine dimensionate și cu adevărat meritate, ne pot face admirați și apreciați, alături de ceilalți, deoarece în spatele oricărui om de succes stă poate o întreagă echipă, o familie, un prieten.

Hainele scumpe și mașinile de lux, vilele și destinațiile exotice nu înseamnă succes,
Poate că a devenit un clișeu, dar voi încheia cu ceea ce spunea Einstein: „Încearcă sa fii un om de valoare și nu neapărat un om de succes”.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cine știe că poate eșua, ajunge mult mai sigur la succes”

  • Este totul parcă venit din gandurile mele, dar este trist că nu pot contrazice!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *