Nicolae Ciucă: Coaliţia de guvernare cu PSD se opreşte aici. Rămânem în Executiv ca să împiedicăm escaladarea abuzurilor

Cine va scoate Asul din mâneca, în ce scop şi cu ce consecinţe pentru România?

Propunerea de premier făcută de Partidul Naţional Liberal nu este serioasă. PNL ştie că prin această propunere l-a pus pe preşedintele Iohannis într-o situaţie de tip Catch 22, prin care i se cere de fapt să cedeze hăţurile, atât de la PNL cât şi de la viitorul guvern. Asta este conform Constituţiei şi nu ar trebui să surprindă pe nimeni, nici măcar pe preşedintele Klaus Iohannis. Preşedintele are puterea şi dreptul să desemneze premierul dintr-o ofertă de premieri, iar dacă nu îi place niciunul, rămâne premierul interimar până ce preşedintele ţării va fi înduplecat de vreo propunere.

Premierul interimar Nicolae Ciucă poate închide un ochi la acest joc de tip Catch 22 sau îl poate demasca, adică să-i spună pe nume. Aceasta e şi o strategie folosită în anumite abordări terapeutice sau de gestionare, control al dinamicii grupurilor, atunci când actorul care se vrea influent, care facilitează sau vrea să rămână in charge, să nu piardă teren, demască jocul (the game). Nu acceptă să fie luat de prost. A demasca jocul nu este ceva care să şocheze, decât dacă acea clasă politică şi societatea per ansamblu erau obişnuite doar cu demascările venite din partea presei, mass mediei, pe care oricum nu le luau în seamă. Sau cu demascări de tip situaţii de scandal. Acum ne confruntăm cu o altfel de situaţie.

Mie nu mi se pare justificat refuzul PNL-ului de a-l propune pe Nicolae Ciucă pentru funcţia de prim ministru. Nici strâmbăturile din nas ale altor lideri de partide sau lideri de opinie, pe motiv că un militar prim ministru ar fi incompatibil cu democraţia, sau că această numire ar putea marca începutul unei dictaturi militare.

Poate că tancurile ar fi trebuit scoase atunci când s-au tăiat şi jefuit pădurile, faptă tot una cu jefuirea patrimoniului naţional şi distrugerea capacităţii de apărare-rezistenţă în faţa vreunui război, chiar şi a unei pandemii. Poate că jalea şi plânsul pe Facebook au fost şi sunt patetice.

Este o lipsă de realism, un orgoliu de democraţie de Titanic al cărui bord refuză să vadă că nava se scufundă şi se scufundă de ceva vreme. Nu, nu vrem militar de carieră care mai e şi general, pentru că noi trăim în democraţie, chiar dacă e o frecţie la picior de lemn, iar societatea e per ansamblu într-o stare de prostraţie, încât un pocnet de bici de-al lui El Bosso îi poate pune pe burtă, îi face neoameni. Iar clasa politică, de la Marea Nordului până la porţile orientale ale Europei, este într-o stare de comă indusă (de cine?!) din pricina căreia nu mai vede şi nu mai aude (cu mici excepţii) decât ce vrea să vadă şi să audă.

Refuzul PNL-ului, aflat sub aripa fostului premier, de a-l nominaliza pe actualul premier interimar ca propunerea lor pentru funcţia de prim ministru este politicianistă: celelalte partide nu îl susţin pe Nicolae Ciucă şi se urmăreşte, în principal, crearea de alianţe politice în parlament şi împărţeala portofoliilor în viitorul guvern şi pentru asta preşedintele Iohannis trebuie pus în dificultate, într-o situaţie de tip Catch 22. Cine va scoate Asul din mâneca, în ce scop şi cu ce consecinţe pentru România? Vreau să văd un om de stat. Cum arată?!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

25 comentarii pentru articolul „Cine va scoate Asul din mâneca, în ce scop şi cu ce consecinţe pentru România?”

  • Doamne, cata naivitate. Daca Ciuca a ajuns sa fie vreo speranta, chiar ca ne-am dus pe copca. Nu vreti sa intelegeti ca viata, asa cum era, nu se va mai intoarce? Cu toate vaccinurile din lume, o data libertatea pierduta, pierduta ramane. Ca asa s-a hotarat de catre niste baieti putred de bogati care s-au gandit sa se joace de-a Dumnezeu si sa ne „amelioreze” specia!

    • @
      daca baietii putred de bogati sint…’oameni’, asa cum…sint ei definiti, azi, atunci povestea ta ii acopera si pe ei.

      faza e alta,
      ca, pe linga baietii despre care vorbesti,
      a mai aparut un actor,
      in poveste.

      si e actorul principal, indiferent ce pareri grandioase au baietii despre care vorbesti despre opiniile lor…
      baietii astia inca n au aflat ca actorul principal nu sint ei.

  • am mai fost confundata pe internet 🙂
    la inceput am analizat, sa vad…de unde apare confuzia, spre ex ca sar ca ‘ars’, insa mai apoi am zambit, doar 🙂
    cita vreme fluturii ‘mei’ zburda inca pe Venus, nu-mi pasa!
    :))
    🙂

  • As vrea sa vad cel putin o data un politician român care sa „demaste” jocul celor care îl mânuiesc. Slabe sanse totusi, tinând cont ca asa ceva nu s-a întâmplat niciodata în cei 30 de ani postdcembristi, în care, slava Domnului, am avut parte de mânuiri (si mânereli) cu nemiluita.
    Circ! Presupunem, ne dam cu parerea, dar jocurile din spatele cortinei le cunosc doar ei, cei care ne scot la vot ca sa le dam girul ca dupa vot sa faca jocuri politice fara sa mai tina cont de optiunile noastre.
    .
    „Poate că tancurile ar fi trebuit scoase atunci când s-au tăiat şi jefuit pădurile…”
    Înspaimântator de adevarat! Asa ar fi trebuit sa fie si ar mai fi trebuit sa puna si tunurile pe cei care au vândut pe nimic industria româneasca, pe toti cei care au pus umarul într-un fel au altul la distrugerea economiei noastre începând cu 1989 si continuînd pâna azi.

  • prietenii te imbratiseaza, dusmanii te lauda.
    n-am nimic impotriva laudelor, insa daca tu nu ma lauzi, ma bucur!

  • in mod absolut el e prin ‘gunoaie’. prin urmare cam pacolo poate fi gasit, la modul absolut.

    nu problema ca un general al armatei ajunge prim-ministru e problema, ci faptul ca armata are, barim la nivel de opinie publica!, ceva probleme fundamentale legate de ’89. faptul ca nu si le-a rezolvat devine, pe astfel de vremuri, o vulnerabilitate. ’89 a manjit cu dubii armata romana, iar ea nu s-a curatat nici azi.
    prin urmare de fiecared ata cind armata apare pe ecrane, ea vine la pachet cu dubiile.

    pe de alta parte Revolutia Mondiala la care participam e nimic altceva decit ‘desavarsirea Razboiului Mondial’, adica un razboi mondial care s-a dezvoltat in stil fibonacci ajungind, iata!,pe Pisc.
    prin urmare sintem in plin razboi.
    ar fi ceva de bun-simt ca armata sa ingenuncheze in fata poporului, deci a presedintelui, si sa-i asculte ordinele.
    insa noi sintem, cum spuneam, in situatia in care bunul-simt e plin de dubii.
    cum de am ajuns in plin ‘razboi mondial desavarsit’ cu armata minjita cu dubii, …habar n-am.
    insa ce e clar e ca Nadejdea si Dubiile sint incompatibile.

    dinamica Civilizatiei se desfasoara su pasi uriesesti. asa e la Nivelul asta de dezvoltare, care e nimic altceva decit ‘Nivelul Desavarsirii.
    nu e nimic iesit din comun ca in lunile care vin sa avem noi alegeri parlamentare. caz in care povestea doar se clarifica, pentru ca, cum spuneam, exista doar doua Potentiale viabile in ‘sistemul politic’, oricum ar fi el proiectat:
    potentialul daruit de Natura
    potentialul acumulat de Civilizatie
    deci mai poti fi, in curind, doar:
    partid-Natura
    partid-Civilizatie.

    mai simplu: toate alegerile parlamentare de acum nainte doar clarifica aceste doua pozitii de mai sus.
    prin urmare pnl si psd doar se-ndreapta spre neant, iar usrplus si aur doar isi impart procentele, pe principiul usr cel mult 50%, aur cel putin 50%.
    nu mai e nimic de facut, pentru ca analiza mea e ‘pe potentiale’, deci o eventuala ‘viata’ din potentialele astea se pot hrani.

    ce e de folos fundamental?
    cizelarea definitiilor usr plus si aur. insa…din cite vad…aur a nuat Natia in brate. el se declara pro-Natie, si anti-Sisntem.
    orice ‘pro’ si orice ‘anti’ e acoperit in mod absolut de alte dinamici:
    daca te declari pro-natie te rade de pe fata pamantului Anti-Natura! adica Civilizatia.
    daca esti anti-sistem te rade un anti si mai mare, adica chiar Anti!, adica Anti-SIstemul, adica Antiteza, adica teza care se opune Tezei Absolute, adica Naturii.

    analiza mea e ca astia habar n-au pe ce Vremuri traiesc!
    de folos le-ar putea fi faptul ca, ajungind la acest Nivel de dezvoltare, de toate celelalte civilizatii s-a ales Praful!
    una n-a reusit sa ‘mai faca un Pas!’

    ‘sistemul politic’ e in plin orgasm, insa el n-a aflat ca orgasmul e virtual, pentru ca ‘sistemul politic’ e expirat in mod absolut.

    singurul ‘sistem politic’ care face fata Vremurilor este chiar ‘sistemul politic al Creatiei’:
    in care Teza e Natura,
    Antiteza e Civilizatia,
    iar Sinteza e chiar Teza!

    • Online, nu te laud ca iar sari ca ars. Dar mi-a placut comparatia cu printul cersetor. Adica omul de stat la modul absolut poate fi gasit doar prin gunoaie.
      Celelalte comentarii, legate de armata manjita de dubii, plus restul, merita un articol gandit cap- coada. O sa incerc.

      • „ars” sau „arsa” ?!
        Parca la un moment dat, Online se facuse blonda si atragea („înca”, vorba ei) privirile barbatilor.
        Online?! 🙂

        • cind ma privesc am ochi albastri, cind ma privesc altii mi sespun ca sint verzi:),
          retin esentialul:)), inca mai atrag priviri:)

          insa vremea trece si Anotimpurile isi vad de treaba lor, iar eu observ ca n-am nimic impotriva:))

    • Online, referitor la armata si la ’89, au trecut 30 de ani de atunci. Si eu am fost pe strada atunci, as fi putut fi impuscata, dar de ce nu gandesc asa…ca armata a ramas manjita de acel decembrie ’89? O detasare fata de sentimentele trecutului versus atasament traumatic fata de acelasi trecut. E ca si in relatii. Nu putem ierta ce a facut el sau ea, acum 25 de ani, sau nu putem uita cat de mult am iubit- la modul absolut – iar acum suntem panditi de dubii? Acea armata din ’89 a avut alti comandanti, alti oameni. Si armatele altor tari au facut lucruri grave, de pilda cand s-au dus in alte tari si au omorat si civili, oameni nevinovati, au provocat saracie, exil, lupte interne.

      • avem opinii diferite despre ‘referintele’ natiei.atita tot…

        • ce a facut armata unei tari intr o alta tara e una, ce a facut o armata in propria tara e…putin diferit.
          tot atit de putin pe cit de putin diferite sint opiniile noastre.

      • eu nu spun ca cineva, viu sau deja mort dupa 30 de ani, sa fie pedepsit. nu la asta ma refer. deloc, la modul absolut.

        insa ce poate invata poporul daca adevarul nu e cunoscut?, insa dubiile persista?
        atunci, in opinia mea, armata si-a tradat conducatorul. tradarea e tradare si cu asta basta.
        deci nu despre tradatori vorbesc,
        oamenii sint oameni, unii mor…altii se nasc,
        ci despre tradare.

        intrebare: daca in 89 armata si-a tradat conducatorul, asta inseamna ca altadata nu se va intampla?
        daca in 89 si-a tradat conducatorul, fara ca nimeni sa zica nici pis!, cum sa nu planeze dubiile peste armata…pina cin ele vor disparea?!

        acceptand tradarea care s-a manifestat in armata se pot naste proceduri care micsoreaza probabilitatea de implinire a altor tradari!

        actiunea din 89 a fost opera altor armate? bravo lor!, daca au reusit sa-si infiltreze in conducerea armatei romane oameni! sa le fie rusine celor care, romani militari fiind, au permis asta.

        intotdeauna unor generali le poate trece prin cap ca exista ratiuni, in opinia lor ratiuni superioare!, pentru care un presdinte trebuie impuscat. motiv pentru care poate ca-l si impusca! insa asta inseamna nimic altceva decit ca e vorba despre tardare fundamentala.

        • de ce tu n-o sesisezi…sau daca o sesizezi treci peste ea, habar n-am.

          • raspunde-mi la intrebarea asta, daca poti:
            daca in 89 armata romana n-a fost capabila sa-si protejeze conducatorul suprem,
            adica un om!,
            era in stare sa protejeze 20 milioane?

            si una suplimentara:
            daca in 89 s-a dovedit incapabila sa-si pretejeze conducatorul suprem, dupa 30 de ani a invatat sa faca asta?
            daca Da!, ce ‘scoala’ a urmat de-a devenit atit de capabila intr un timp atit de scurt?

          • @online
            intrebarile lu’ mata sunt cam naspa si fara logica. Adica armata trebuia sa-si protejeze sefu’ care era un pic cam dictator sau populatia? Oricum, la inceput au vrut sa se protejeze in fata lu’ nea Nicu si apoi s-au protejat de furia populara, adica s-au dat pe dupa cires. Plus ca s-au prins si ei cum batea vantul de afara. Bre daca n-ai facut armata n-ai de unde sa stii ca aceasta incepe de unde se termina logica! Si cand te gandesti ca lumea chiar are incredere in armata, te umfla risul.

          • @cib
            ..raspunsul tau m a lamurit altfel…

            ‘spoveditul’ e de folos fundamental.

            chiar si, daca nu cumva mai ales, al unui neam.

            se pare ca sintem un neam care nu ne spovedim.

            altfel…s ar parea ca m ai convins, trancan in pustiu.

          • …@

            in mod relativ, neamul poate baga sub pres orice…poate, insa in mod absolut el mai trebuie sa si priceapa ce a facut! Tradarea pe care n o vezi asa naste doar inca o tradare, adica inca o sansa de a vedea tradarea cu ochi potriviti.

            samanta de atunci..isi vede de Anotimpuri. Si va produce, la vremea potrivita, alta tradare.

          • Online, prietenia e minunata, cum si tu ai zis. Nu vreau sa elaborez discutii, argumente pe tema armatei, generalilor, faptelor lor, pe tema tradarii, etc. Sunt intr-o stare faina.

          • Foarte fain ca tii la sarea ta de bine înainte de toate, Ioana!
            Foarte fain ca-ti place cuvântul nostru ardelenesc FAIN! 🙂

          • pardon, STAREA!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *