Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

PSD în 2020: Face istorie sau devine istorie

Ceea ce refuză cu obstinație să înțeleagă toți cei care se ocupă la nivel înalt de PSD este că ce se petrece astăzi nu e o întâmplare. Nu avem un simplu accident electoral al anului 2019. PSD este sub atac din prima secundă de după victoria istorică din 2016. Un atac sistematic, bine planificat și structurat strategic. Dacă analizăm în profunzime vom observa că greșelile de parcurs ale PSD din ultimii trei ani, cu excepția schimbării guvernelor, sunt erorile unui partid aflat la guvernare. Ce a făcut diferența? Adversari politici puternici (și nu mă refer aici la liberali, ei fiind doar exponenții, interfața) care au știut să exploateze fiecare fisură. Care au răstălmăcit și gonflat toate mutările sensibile ale guvernării, transformându-le în adevărate arme anti-PSD.

La începutul anului 2017, după deziluzia cu Guvernul Meu precum și după înfrângerile usturătoare ale PNL în alegeri, Klaus Iohannis era la pământ. Ce s-ar fi întâmplat oare dacă nu ar fi fost OUG 13? Dacă Dragnea nu ar fi schimbat guvernele? Dacă toate scandalurile nu le-ar fi explodat în față prepotenților PSD și ar fi fost gestionate inteligent, onest și fără aroganță? Iohannis era, astăzi, istorie și altcineva președinte.

Cineva a lucrat sistematic și a atacat PSD din toate pozițiile, atât intern, cât și din afara țării, transformându-l din favorit în paria. În doar 3 ani. Ori asemenea transformări radicale nu se întâmplă pur și simplu. Nu sunt niște coincidențe. Acest aspect nu l-au înțeles Liviu Dragnea și echipa de conducere a PSD din ultimii ani. Au crezut că va fi la fel ca altă dată, ca în vremurile trecute, în care opoziția face prezența în Parlament și primesc stipendii de la putere. Și era suficient să te uiți atent la liberalii din 2016, ca să le dai dreptate lui Dragnea & Co. După încleștarea din ianuarie-februarie 2017, Liviu Dragnea trebuia să înțeleagă că asupra PSD s-a declanșat un altfel de atac față de cum știau și se așteptau ei. Și că nu mai merge cu mimetisme, iar lucrurile trebuie abordate inteligent. Nu doar că nu a făcut acest lucru, dar înfierbântat de victoria pe care România o generase pentru PSD – nicidecum mărețul lui program de guvernare, Liviu Dragnea se defectează și merge repede și arogant către tot mai multă putere. Sau este lăsat să se defecteze!

Și astfel, se merge din rău în mai rău, iar cum o năpastă nu vine singură, Klaus Iohannis este propulsat în vârful de lance al anti-PSD-ismului, dându-i-se sens și fiind salvat din lâncezeala prezidențială în care băltea. Aici suntem azi, la aproape trei ani de la o victorie istorică, în plin asalt de dărâmare a PSD. Pentru că cine crede că proiectul nu s-a încheiat cu eșecul de la prezidențiale, se înșală. Se va merge mai departe și la localele și parlamentarele de la anul, până când PSD va ajunge la 15%, adică va fi istorie!

În tot acest noian de vești proaste apare și o urmă de speranță. Dar înainte, o concluzie. PSD a fost mereu întâi-mergătorul politicii românești. Fie că le convine sau nu multora, de dreapta în special, dar este o realitate că PSD a dat tonul în politică. Restul partidelor au trăit aproape exclusiv parazitar de pe urma PSD. Și încă trăiesc! Chiar la această campanie de prezidențiale domnul Iohannis și-a centrat întreaga strategie electorală pe: Jos PSD! La alegerile europarlamentare, din prima parte a anului, toate partidele, cu excepția UDMR, au obținut capital politic înjurând PSD. Deci, întreaga clasă politică românească s-a definit, de-a lungul anilor, prin raportarea la PSD. Pe de altă parte, puținătatea de idei și nivelul scăzut al întregii clase politice de astăzi, nu este altceva decât oglinda dezastrului din PSD. Ce înseamnă asta? Că o schimbare serioasă în PSD va da tonul de reformă și în PNL, principalul opozant. Iar o stângă reformată, cu oameni noi, cu valori, cu idei, cu proiecte va genera, în mod automat, reflexiv, același fenomen și pe partea cealaltă, pe dreapta. Un joc precum trânta de curea în care adversarii se trag unul pe celălalt. În jos sau în sus!

Așadar PSD trebuie să înțeleagă că se află într-un moment de cumpănă, într-un punct de inflexiune în care își decide îngroparea sau revenirea. Pentru că, așa cum noul-vechi președinte anunța încă din seara marii sale victorii, încălcând fără jenă Constituția României, domnia sa nu a câștigat decât o bătălie, războiul urmând a fi continuat în 2020, după ce, probabil, PSD va fi scos, eventual, în afara legii. Exagerez! Planul anunțat de Klaus Iohannis în seara alegerilor ar trebui să reverbereze obsesiv în mintea oricărui pesedist, pentru că numai așa vor avea măsura deznodământului care li se pregătește.

Dispare stânga? Evident, nu. Va fi, însă, o stângă progresistă cum ar spune Victor Ponta sau Moise Guran. Adică una coordonată din pădurea înstelată de la marginea Bucureștiului. Va fi bine? Nu bine. Perfect! Și dreapta, și stânga merg la pas, în marș cu aceeași stăpânire care veghează la apărarea Constituției, iar ei o apără cum știu mai bine: la ordin!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „PSD în 2020: Face istorie sau devine istorie”

  • @Al
    Dragnea nu a evaluat corect atunci cand a crezut ca se poate intelege cu baetii . Baetii sint de fapt niste Pristandale ale unor puteri straine care nu negociaza , deci nu te poti „intelege ” .
    Cat despre PSD , el e istorie , un partid zombi , deja preluat de baeti, bazinul electoral mic , iar opozitia , boimea ce l-a votat pe Johannis , irecuperabila … si in crestere .
    Am ras citind intr-un ziar „cum sa-i ajutam pe cei 3 mil de votanti ai PSD”. Am doua vesti pt binevoitorii astia : una proasta – sint prosti , si una buna nu-si dau seama ca sant prosti , ceea ce-i salveaza de la sinucidere .

    • Nu cred ca securistii sunt toti la fel, dovada cazul ghita si multe altele.
      Nu cred ca psd ul e mort, dovada luptele interne, de neimaginat la toate celelalte partide – militarizate.
      Au nevoie de o ofensiva externa diplomatica, altfel geaba castiga puterea. Desi asta inseamna alte concesii …

      • In urma convulsiilor psd ul a ramas cel mai putin infiltrat, si asa era si inainte cu Dragnea. Singurul partid care a scazut pt prima data bugetul securistilor, asta spune enorm.

  • 1. Dragnea nu putea sa nu reformeze justitia, altfel toate cadrele psd, el insusi cat si reteaua din teritoriu sunt sittingduck pentru securisti. Cand oricine poate fi arestat pe o inventie (sau pe o motivare gen ‘nu sunt probe dar sa fie un exemplu’) nu poti sa mai ai si un program suveranist, cu servicii aservite extern.
    2. Punandu-i pe cei doi securisti pm a mizat pe urme de patriotism ale ‘partidei nationale’ din servicii. Sau poate chiar le-a intins el o mana, nimeni nu poate duce razboi pe mai multe fronturi, si si de unul singur.
    Avea un argument forte – programul lui Georgescu. Evident le-a subestimat lichelismul.
    3. A mizat, gresit, pe Trump si Netanyahu. Acestia au razboiul lor, cu acelasi deepstate, abia respira.

    Deocamdata trebuie sa supravietuiasca, nu sa faca eroisme. Chiar cu pretul re-securizarii partidului. Deja Dancila merge la dna. Poate se prezerva un nucleu national Plesoianu-Zamfir-Teodorovici-Vasilescu. Asta e tot ce putem spera.
    Oricat de catastrofali ar fi pnl ii, chiar daca vor castiga psd ii cu peste 50%, nu vor putea face mare lucru, un program national va fi minat din start. Miza ar fi un aliat extern greu – China, dar imposibil.
    Asa rulam inept softul ‘cine face cele mai multe concesii’ “partenerilor” strategici.

  • super articol…o singura chestie neverosimila: chiar credeti ca nu au realizat? e posibil asa ceva?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *