Un fals. La intrarea în BAR mă întîlnesc mai întîi cu Varujan Vosganian. A venit împreună cu Nic Iliescu pentru a participa la lansarea unei cărți. Cred că e a lui Varujan, deși dacă ar fi așa, m-aș fi așteptat să mi-o dea cu dedicație. Fostul senator îi povestește lui Nic Iliescu despre cum l-am publicat eu în SLAST în 1982. Despre asta a mai zis public Varujan. La vremea dezvăluirii am rămas mirat, deoarece nu țineam minte asta, după care am căzut în obișnuita mea depresie dată de gîndul c-am făcut și fac atîtea lucruri fără ecou, fie și pentru că eu nu am, ca alții de vîrsta mea, adepți, o școală sau poate discipoli dotați cu minim de caracter. Acum însă aflu de la Varujan că i-am zis, alături de Ai talent! Te publicăm! și faptul că Varujan Vosganian nu e nume de prozator român.
Nu cred c-am zis asta în chip naționalist. Am zis-o mai mult în chip comercial, pentru că o carte cu un asemenea autor se vindea mai greu.
La puțin timp după, cînd dau să intru în sală, vine Alex Stoenescu. Are a mă întreba o chestiune de cercetător. Studiază Regimul Constantinescu în documente. Are toate documentele din mapa fostului președinte în copii. Printre acestea se numără mai multe informări despre Afacerea Țigareta. Cînd s-a declanșat Criza, urmarea Războiului între SRI și Ministerul de Interne, președintele a cerut informări despre. Într-una din acestea, nesemnată, afirmă Alex Stoenescu, Emil Constantinescu e informat că un general de la SRI – Bădescu –, mi-a dat mie Scrisoarea care a declanșat Scandalul prin publicarea în presă. Îi spun lui Alex că e un fals.
Unu: habar n-am cine e Bădescu.
Doi: în 1998, cînd se iscă Scandalul, nu eram decît un simplu colaborator al Naționalului. Ce rost avea să-mi dea un general Scrisoarea, dacă n-aveam unde s-o public?
Imediat însă, tresare gazetarul din mine. Cum adică, Președintele era intoxicat. Mă duce gîndul la discuția despre Președintele ostatic al Serviciilor. Îi cer lui Alex să-mi dea și mie documentul, să-l public pentru a arăta cum e manipulat un președinte. Cel care a făcut asta știa că Emil Constantinescu mă consideră un dușman. Pe deoparte, manipularea consta în adîncirea Războiului dintre mine și Emil, pe de alta, în abaterea atenției de la adevărata Operațiune.
Mai tîrziu, în hol, unde Alex stă de vorbă cu un tip care pretinde că mă știe de pe vremea cînd citeam la BCU Cluj la eternul loc 106, ultimul din sală, discutăm despre Războiul Sfînt, despre preoții militari de pe Front și despre relația lui Corneliu Coposu cu Virgil Măgureanu. Îmi dau seama ce mare om de stat era Corneliu Coposu și cît a pierdut România prin moartea lui înainte ca CDR să ajungă la Putere.
*
O nouă carte. E după miezul nopții. A venit rîndul unei noi cărți dintre cele cumpărate la anticarul din Piață, din partea opusă celei în care se află vînzătorul obișnuit de cărți. E vorba de Istoria Bisericii române pentru clasa a patra secundară, de Irineu Mihălcescu, mitropolitul Moldovei, Manual întocmit conform programei analitice din anul 1934. Aprobat de Ministerul Culturii Naționale și al Cultelor. Revăzută și aprobată în 1941. Prima întrebare: În 1941, cînd? Grea întrebare. Manualul are nu mai puțin de 7 prefețe. Fiecare înaintea unei anume ediții: 1935, (I), 1936, (III), 1937 (IV), 1942 (VII). Exemplarul ajuns în mîinile mele reprezintă ediția a VII-a. Prefața la această ediție se rezumă la două rînduri:
„Această ediție, în afară de îndreptarea greșelilor de tipar a celei precedente, nu prezintă nici-o deosebire. Iași, 25 martie 1942. Autorul.”
Care e însă ediția precedentă?
E cea din 1941?
Mă lămurește o precizare la Lecțiunea XXI: Viața nouă în mânăstiri. Biserica Bucovinei:
„Astăzi, partea de Nord a Bucovinei (de la 29 iunie 1940), cu Cernăuții și biserica română din acea parte aflate sub stăpînire bolșevică (…)”
Sînt gata să cred că e vorba de o apariție înainte de Trecerea Prutului, dacă, la pagina 118 n-aș da peste mențiunea:
„Biserica basarabeană are o mitropolie în Chișinău, unde e o facultate de teologie și două episcopii: una a Hotinului, cu reședința la Bălți și alta a Cetății Albe cu reședința în Ismail, toate aflate (de la 29 iunie 1940), sub stăpînire bolșevică, iar acum din nou alipite la patria mamă.”
Ediția a VII, deși apărută în 1942, nu diferă de ediția din 1941, revizuită înainte de Trecerea Prutului, altfel ar fi fost consemnată revenirea bisericii din acea parte de sub bolșevici.
De ce-am cumpărat-o?
Pentru că la minima mea pregătire în materie de Biserică, un manual școlar e de preferat unui tratat academic, dar mai ales pentru că volumul are la fiecare Lecțiune o Lectură menită a limpezi studierea. Lecțiunea I debutează cu Lectura Vieața Sfîntului Apostol Andrei, Prescurtare după viețile sfinților. Cum a ajuns cartea la anticariat nu-mi dau seama. Îmi dau seama în schimb că a învățat după ea un elev, cel care a făcut însemnări didactice cu creionul. Cu același creion, elevul a tăiat partea Basarabia sub ruși după 1812. A fost elev după 23 august 1944 și avînd la dispoziție doar manualul ăsta a tăiat partea cu asuprirea rusească?
Bre nea maestre, calatoria in Scotia ti-a facut rau. In primul rand nu am auzit de vreun mare om de stiinta dat de universitatea unde s-a dus fata lui Guse. Pt cititori mentionez ca de vreo 6-7 ani ani universitatile englezesti unde se mai duceau romanasii au crescut scorul. Singurii care nu au fost scotienii. Romanul se adapteaza si pt ca e mai ieftin ridica cu de la sine putere universitatea in rang. Apropo de Coposu. Ce dracu a facut Coposu in afara de faptul ca i-a carat geanta lui Maniu si a scos PNT din politica? Bre, nu esti singurul martor al clipei. Il umflati pe nenea asta aiurea si de aceea nu-si mai revine natiunea romana. Apropo maestre, sti ca PNT era partid de centru stanga? Las-p dracu!!
Zice autorul :
” Îmi dau seama ce mare om de stat era Corneliu Coposu și cît a pierdut România prin moartea lui înainte ca CDR să ajungă la Putere.”
probabil autorul având mult mai multe „surse” decât mine, cititor al „analizelor” rezultate din aceste surse, poate fi îndreptățit să facă o astfel de afirmație dar eu nu ! Eu știu că „marele” Coposu i-a găsit, propus și impus pe mediocrii Constantinescu și Ciorbea pentru funcții politice foarte importante, cele mai importante iar rezultatele n-au făcut decât să omoare speranța după mizeria cu „democrația originală” a Iliescu-lui! Concluzia este simplă: prin numirea celor doi tiriflici și a camarilelor lor, Romania a pierdut mult dar mult mai mult decât prin moarte lui Coposu, să fim totuși corecți cu „valoarea” lui Coposu sau mai degrabă cu aplicarea deciziilor lui ca lider al opoziției până când a trecut la Domnul!
Putea sa fie si Alexandru Macedon in locul lui Coposu. N-avea nici cea mai mica importanta. Orice entitate care nu creste, va functiona un pic in platou, dupa care va decadea. Singurul care a inteles aceasta realitate a fost Ceausescu. Din aceasta cauza a tot impins caruta, chiar cu mari riscuri. Noi ne-am dus dupa fenta occidentalilor, i-am dat la cap si drept rezultat, traim ce traim azi. Ca lui Gorby i-au scipit ochii la oglinjoarele si margelele colorate ale vesticilor si a facilitat tot prapadul, este o alta realitate de necontestat.
Doar cu referire la titlu :”Cît a pierdut România prin moartea lui Corneliu Coposu!” : spun ca moartea lui a fost cea mai mare calamitate , intrucat EA ( emotia din jurul ei ) a adus la guvernare imbecilii din CDR . De atunci tara nu isi mai poate opri picajul .
Au avut rolul lor Rațiu,Coposu,Campeanu de a crea opoziția,de a reînvia partidele istorice,dar când au ajuns la putere au legiferat Restitutio in integrum,păduri,moșii,conace ,după care încet au dispărut,PNL de azi cu doctrina liberală a fost o calamitate pentru România si dacă ne uitam in ce datorii a băgat tara,nemaivorbind de minciunile din Adunarea ONU proliferate de Johanis,ca auzindu-le Ceaușescu era mic copil,acela măcar ce a zis a si făcut.
Eu nu inteleg ce legatura exista intre titlu si continutul articolului /insemnarilor ? Chiar niciuna ! O simpla referire in text nu justifica titlul ! parerea mea … Amintirile din anii 90 arata cat de mult a decazut viata noastra politica, culturala , media in general . Lumea nu mai stie cine a fost Coposu , despre ce a facut el nici atat …