Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cititorii noștri ageri, jurnaliști și critici. Caragiale a stârnit un interes imens

Cititorii și telespectatorii cristoiublog răspund cu mult entuziasm provocărilor lui Ion Cristoiu, atât cele legate de politica internă, dar mai ales cele legate de partea artistică. Le mulțumim. În ceea ce privește noua rubrică a pastilei „Jurnalul meu video”, cea cu operele lui Caragiale regăsite în viața politică actuală, părerile și sugestiile au fost mult peste așteptări.

Redăm o scrisoare primită de la un cititor:

Absolut, atât Efimița cât și Leonida sunt doi proști. Domnule Cristoiu, tot spuneți că Efimița era mult mai în vârstă, or Caragiale face prezentările la început:

CONUL LEONIDA, pensionar – 60 de ani
COANA EFIMIȚA, consoarta lui – 56 de ani
SAFTA, slujnica lor

Dar nici Leonida nu era așa bătrân, arăta el ca naiba, era „trecut prin viață”. Ce ne mai spune Caragiale, ceva foarte iportant și foarte autentic, e că puteai trage un ce profit de la revuluție. Ceea ce se întâmplă de 30 de ani. Pe mine mă interesează o altă problemă, mai mult decât dacă ăia erau proști, că e evident că erau proști. Precum Rică Venturiano, care și el era un dobitoc. Pe mine mă interesează CINE i-a botezat CUI un copil, Papa lui Galibardi sau Galibardi lui Papa? Dumneavoastră ați spus că Papa i-a botezat un copil lui Galibardi, dar eu cred că Caragiale ne spune exact invers, că și de aici reiese imbecilitatea lui Leonida.

„Mă nene, ăsta nu-i glumă; cu ăsta, cum văz eu, nu merge ca de, cu fitecine; ia mai bine să mă iau eu cu politică pe lângă el, să mi-l fac cumătru.” Și de colea până colea, tura vura, c-o fi tunsă, c-o fi rasă, l-a pus pe Galibardi de i-a botezat un copil. Eu înțeleg că Galibardi i-a botezat Papei un copil.

Eu am fost tot timpul captivat, domnule Cristoiu, de personajele care nu apar fizic, destul de multe și care apar în cam toate operele lui Caragiale. Personaje cu nume. Cine au fost? Eu sunt sigur că au fost oameni reali, nu au fost inventați. Poate nu le folosește numele lor reale, dar ele au existat și s-au interesectat cu el într-o anumită perioadă. Poate chiar s-au cunosc bine. Nae Ipingescu, ipistatul, care era beat frânt și trăgea la pistoale. Apropo, nici asta nu s-a schimbat până azi. Diferența e că ipistații beți de azi nu trag la pistoale, cel puțin nu se aude.

Bursuc, din O noapte furtunoasă, care avea prăvălie.
„Eu i-am ieșit înainte peste uluci tocmai pe la prăvălia lui Bursuc; dar… geaba! până să ieșim noi, fugise bagabontul!”

Ionescu, care juca comedii la Iunion.
„Ne punem la o masă, ca să vedem și noi comediile alea de le joacă Ionescu.”

Meșterul Dincă binagiul, care a bătut numărul 6 greșit la casă și care este vinovatul principal pentru furtunoasa noapte.
JUPÂN DUMITRACHE (către Ipingescu): Așa e; asta meșterul Dincă binagiul mi-a făcut-o; a tencuit zidul de la poartă și mi-a bătut numărul 6 d-a-ndoaselea; să-l pui mâine să mi-l întoarcă la loc, să nu mi se mai întâmple vreun conflict.

Și pentru Năpasta, în perioada când era scandalul cu Caion, spune că s-a inspirat din viață. Că ideea i-a venit pe vremea când era revizor școlar în Argeș și a asistat la o ceartă într-un han, pentru o fată. Le-a inventat alte nume, dar ele au existat.
Și multe alte personaje, care dau farmec operei lui Caragiale.

Cu respect,
Grigore Cristian


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cititorii noștri ageri, jurnaliști și critici. Caragiale a stârnit un interes imens”

  • Eu cred că intensitatea cu care au intrat amândoi în ” fandacsie” la câteva minute după scenele de la început dovedește că nu erau niște personaje foarte lucide. Așa că nu îi bănuiesc pe niciunul de intenții manipulative. Efimița îmi pare sincer impresionată de statura intelectuală și eroică a soțului , iar acesta amestecă fapte,personaje și ficțiuni dintr-un trecut relativ apropiat, fără vreo intenție. Așa și le amintește el. Am cunoscut cu toții, cred, oameni de genul ăsta. Amuzanți până în clipa în care ai ceva de împărțit cu ei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *