Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cititorul de ziare, între iluzie și real

A devenit o modă  meteahna autorităților, alese pe sprânceană, de a-și vărsa ofurile în reţeaua online.  De o bună bucată de vreme, am pus  bunele tradiţii gazetărești în cuiele din palma lui Hristos, pretextând că presa online reprezintă noul portret al jurnalismului. Ne îndoim  că, în varianta sa cosmetizată cu fibră optică, online-ul poate „mușca” la fel de adânc din obiceiuri decăzute în moravuri, dar şi din purtătorii  lor, de vreme ce vorbei care zboară i se fâlfâie de subiect, în timp ce  cuvântul scris rămâne încrustat în redactor, cititor, personaj și rubrică,  mărturie a talentului și implicării celui care semnează articolul.

Trăim într-o societate hibrid, pregătită să primească absolvenţii  şcolii hibrid, școală despre care ştim că există, nu pentru că se învaţă în ea, ci pentru că are uși, ferestre și paznic. Atunci de ce  să nu perfecționăm cea mai eficientă formă de dialog cu neantul, ieftină ca  eugenia? E vorba de o parte a presei online, subtilă formă de a te sustrage cavalereşte de la responsabilităţile zilnice, pitindu-te după un  comunicat de presă cu multe lacune, pe care îl poți retrage cu un simplu clic, dacă deranjează pe cineva, sau îl poți distribui ca pe un pliant electoral dacă ţine la critici.

Asta, în timp ce presa tradiţională funcționează cu ziar tipărit și varianta lui online. Unele „publicații” se limitează numai la ediții online fără a-și asuma nici un risc (ne întrebăm: sunt ele probe de jurnalism autentic?). Mai mult, își pot retrage după bunul plac un articol sau altul după ce au luat pulsul cititorilor ocazionali, apreciat în cele mai multe cazuri după numărul înjurăturilor neaoșe. Până când vom tolera acest  Iarmaroc Virtual, în care neaveniţii își permit să scrie orice pentru că nu există nici un mod de a constata existența lor reală? Cu câteva excepții, nu poți bate la uşa redacţiei online și nu  poți pretinde cuiva să îţi răspundă. Pentru că și jurnalistul online e rarefiat ca ozonul, fără ecuson, carte de identitate, diplomă de licenţă și banchet de absolvire. Pentru că nimeni nu și-a asumat deschis  condiția de jurnalist online. Nu doar atât! Are și el un chip, un public ţintă, o obligație morală faţă de popor? L-a vizitat Fiscul, s-a destăinuit prietenilor cui îi face reclamă şi pe ce bani? Ca să nu  deschidem Carnetul  său de  muncă,  pentru că ne temem că nu putem parcurge  măcar un rând.  Dacă am dreptate, să punem virgulă și să începem secerişul! Să separăm realul de iluzie, să ne debarasăm de postacii fără vocație jurnalistică și să-i dăm uitării! Unele online-uri au „infectat” trupul viguros al jurnalismului clasic, aruncând în aer conștiințe, valori și principii, ziarele viu colorate, şuetele la o cafea, de față fiind, mereu în lesa raţiunii, presa asumată, „câinele de pază al democraţiei!”.

Închei cu o întrebare legitimă: recunoașteți un singur confrate din presa online care ne poate  lămuri de ce online-ul este îndreptățit să  ia fața presei scrise, atâta timp cât nu poate dovedi că îşi achită toate obligațiile către stat?

Text de Florenț Mocanu, jurnalist director editor al ziarului regional ‟Gazeta Munteniei”, membru al Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR), membru al Societăţii Scriitorilor Târgovişteni


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *