Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cleveland: Americanii care scuipă-n vasele cu flori

Lipsesc hărţile pentru oamenii pur şi simplu

Dacă această comparaţie supără pe cei care iubesc sincer America, sînt gata s-o înlocuiesc cu una mai lirică. Smocul de zgîrie nori din mijlocul cîmpiei de căsuţe poate fi comparat cu restul unei păduri străvechi rămas în mijlocul Bărăganului. Pentru cei cu gusturi mai deocheate, aş compara pîlcul de zgîrie nori cu smocul de păr din buricul unui bărbat hirsut. Ca şi buricul, Downtownul e circular şi, în plus, te izbeşte cînd îl vezi din depărtare.

Pe parcursul vizitei la Cleveland, am avut prilejul să străbat oraşul de la un capăt la altul. Deşi era duminică după-amiază, m-a surprins, ba chiar m-a şocat, pustietatea atotstăpînitoare. După vreo oră de mers de la aeroport, îl întrebi nerăbdător pe şofer:
— N-am ajuns în oraş?
Şi acela îţi răspunde:
— Păi, sîntem deja în oraş.

La o asemenea pustietate, am înţeles de ce oraşele americane precum Clevelandul au în mijloc un smoc de zgîrie nori, o pensulă cu peri din beton şi sticlă. Pentru ca un cetăţean care s-ar îngrozi de atîta pustietate să aibă unde să alerge ca să dea de o faţă omenească. Cum însă feţele care ies din casă duminică după-amiază sînt puţine, pentru ca pînă la urmă doi cetăţeni în căutare de un suflet omenesc să se întîlnească, mai marii oraşelor americane au redus Downtownul la un cerc îngust.

După instalarea în camera de la Ritz Carlton, deşi în România trecuse de miezul nopţii, mi-am zis să dau o raită prin oraş. Obişnuit cu metropolele europene, primul gînd a fost să fac rost de o hartă. Cu chiu, cu vai am descoperit una normală, la o librărie din incinta lui Tower City. Prăvălia avea ditamai belşugul de hărţi ale Clevelandului. Erau însă hărţi pentru automobilişti, hărţi pentru ciclişti, hărţi pentru amatorii de bassball, ba chiar şi hărţi pentru copii. Numai hărţi pentru călătorii normali, adică oameni pur şi simplu, consacraţi mersului pe două picioare, nu erau.

Deşi scumpă, harta nu mi-a folosit la nimic. Era prea minuţioasă pentru ce-mi doream eu:

Un instrument simplu, eficient, de descurcare pe străzile din jurul hotelului.

Asta deoarece, dînd curs unei structuri genetice asemănătoare cu urşii, călătorul în străinătate începe explorarea oraşului în care tocmai a păşit cu străzile din jurul hotelului. Graţie aceleiaşi moşteniri, călătorul se grăbeşte să cumpere o mulţime de fleacuri de la magazinele din jurul hotelului, deşi ştie, ştie cu siguranţă, că-n zilele ce urmează va descoperi magazine cu preţuri mult mai ieftine.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2 3 4 5 6

Un comentariu pentru articolul „Cleveland: Americanii care scuipă-n vasele cu flori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *