Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Coasta de Fildeș a fost readusă la viață

Dansând, mii de ivorieni au ieșit joi pe străzile capitalei economice Abidjan pentru a-l întâmpina pe fostul președinte al Coastei de Fildeș, Laurent Gbagbo. O revenire mult așteptată de susținătorii săi, care se pot bucura, în sfârșit, după 10 ani. „El este aici, totul s-a terminat. Mâine va fi sărbătoare. S-a întors, totul s-a terminat! Dormiți bine și treziți-vă devreme mâine, vom merge la el acasă. Vom petrece!”, strigă entuziasmată Alexandrine, o susținătoare a lui Gbagbo. „Sunt foarte, foarte fericită, Laurent Gbagbo s-a întors astăzi. Toată Coasta de Fildeș a fost readusă la viață. Am trăit 10 ani de teroare în Coasta de Fildeș. Adevăratul președinte s-a întors în Coasta de Fildeș și toată lumea este fericită”, a spus și Nestor Bahi, un susținător al FPI. Cu toate acestea, tensiunile s-au accentuat înainte de sosirea lui Laurent Gbagbo.

Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a-i dispersa pe susținătorii fostului președinte, în timp ce aceștia încercau să se adune în apropierea aeroportului pentru a sărbători întoarcerea unui om pe care îl venerează, îl consideră un erou. „În această dimineață am fost surprinși de mobilizarea forțelor de ordine într-un mod foarte neobișnuit, la toate intersecțiile, în toate punctele de trecere a străzilor. Chiar acum, la intersecția de la Akwaba, la marea intersecție de la Koumassi, erau tineri, oameni care au venit, care au fost gazați. Și am aflat că la intersecția de la Akwaba, 40 de persoane au fost deja arestate. Nu înțelegem de ce”, a declarat Franck Kouassi, secretar general adjunct însărcinat cu comunicarea în cadrul partidului FPI. Străzile au fost blocate, cu un fum gros și înecăcios care plutea în fundal. Totodată, se auzeau împușcături, în timp ce polițiști înarmați patrulau pe străzi. Unii susținători ai lui Laurent Gbagbo pot fi văzuți, de asemenea, aruncând cu obiecte în ofițerii de securitate. La momentul întocmirii acestui raport, joi seara, nu se știa dacă au fost raportate victime sau răniți. Fostul președinte ivorian se întorcea la Abidjan după aproximativ 10 ani petrecuți în Olanda, în așteptarea procesului de la Haga pentru acuzații de crime împotriva umanității. Refuzul lui Gbagbo de a accepta înfrângerea la alegerile prezidențiale din 2010 a declanșat luni de violențe, soldate cu cel puțin 3.000 de morți.

Înainte de colonizarea sa de către europeni, Coasta de Fildeș a fost casa mai multor state, printre care Gyaaman, Imperiul Kong și Baoulé. Zona a devenit un protectorat al Franței în anul 1843 și a fost consolidată drept colonie franceză în 1893, în contextul luptei europene pentru Africa. A obținut independența în anul 1960, mișcare condusă de Félix Houphouët-Boigny, care s-a aflat la putere până în 1993. Relativ stabilă, după standardele regionale, Coasta de Fildeș a stabilit legături politice și economice strânse cu vecinii săi din Africa de Vest, menținând în același timp relații strânse cu Occidentul, în special cu Franța. Stabilitatea sa a fost afectată de o lovitură de stat în 1999 și de două războaie civile, mai întâi între 2002 și 2007, iar mai apoi în perioada 2010-2011. În 2000, țara a adoptat o nouă constituție. Coasta de Fildeș este o republică cu o putere executivă puternică, învestită de președinte. Prin producția de cafea și cacao, țara a fost o putere economică în Africa de Vest în anii 1960 și 1970, deși a trecut printr-o criză economică în anii 1980, ceea ce a contribuit la o perioadă de tulburări politice și sociale. Abia în jurul anului 2014, produsul intern brut a atins din nou nivelul de vârf din anii 1970.

În 2020, Coasta de Fildeș era cel mai mare exportator mondial de boabe de cacao și avea niveluri ridicate de venituri pentru regiunea sa. Economia ivoriană se bazează în mare măsură pe agricultură, predominând producția de culturi comerciale a micilor fermieri.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

2 comentarii pentru articolul „Coasta de Fildeș a fost readusă la viață”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *