Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Compromiterea Administrației Prezidențiale. Pas cu pas

În conferința de presă de miercuri, președintele Klaus Iohannis a spus clar: „Eu și ceilalți membri ai guvernului”, de unde se înțelege clar că și el este membru al guvernului.

„Preşedintele României reprezintă statul român şi este garantul independenţei naționale, al unităţii şi al integrităţii teritoriale a ţării. Preşedintele României veghează la respectarea Constituţiei şi la buna funcţionare a autorităţilor publice. În acest scop, Preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”. (Articolul 80-Constituţia României). „În timpul mandatului, Preşedintele României nu poate fi membru al unui partid şi nu poate îndeplini nici o altă funcţie publică sau privată” (Articolul 84-Constituția României).

După cum reiese din toate discursurile, Klaus Iohannis este membru PNL, chiar dacă nu cu acte. În plus, este și purtător de cuvânt al guvernului, deși nu are voie să mai aibă altă funcție.

Șiragul de perle ale președintelui de miercuri, pe scurt:

  • Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar.
  • Copiii se obișnuiesc repede chiar cu lucruri mai puțin plăcute.
  • Suntem oamenii de pe pămînt care cu toții ne dorim un vaccin.
  • Părerea mea este că nu este bine să se organizeze aceste festivități.
  • Primarul este ales să conducă treburile în comunitatea pe care o conduce

Pe larg:

  • După ce au dat ordine și dispoziții contradictorii, le-au anulat, au revenit iar, în ceea ce privește începerea anului școlar, oficialitățile au creat o brambureală de nedescris, vine președintele și le arată cum să se spele pe mâini. Nu corect, dar eficient: „Nu este posibil ca de aici, din Capitală, să se rezolve problemele fiecărei școli din fiecare comunitate. Problemele se rezolvă cel mai bine acolo unde apar şi sunt convins că soluții se vor găsi”.
  • Despre cum vor putea purta elevii mască, în condițiile în care președintele și-a atins fața de zeci de ori pentru a-și aranja masca: „Eu sunt convins că se vor obișnui foarte repede. Copiii se obișnuiesc repede, chiar și cu lucrurile mai puțin plăcute”.
  • Despre activitatea miniștrilor a vorbit de parcă el era Orban: „Povestea cu nemulțumirile și cu remanierile este o poveste simplă de campanie. Eu n-am discutat cu premierul despre posibile remanieri sau nemulțumiri, nici nu este cazul”.
  • Întrebat dacă este mulțumit de cum s-a descurcat Monica Anisie: „Situația este așa de complicată și așa de neobișnuită încât lucrurile au fost greu de rezolvat și da, am ajuns, iată, să ne pregătim pentru ziua de luni când începe școala și marea majoritate, cum am spus, mii și mii de școli sunt pregătite, copiii sunt pregătiți, părinții abia așteaptă să înceapă școala”.
  • Despre faptul că 5000 de școli nu au acces la internet: „Accesul la internet nu se rezolvă de guvern, accesul la internet se rezolvă de operatorii privați (…) Dacă ne uităm la ce dificultăți au fost de înlăturat, ce multe complicații au apărut și au trebuit rezolvate, cred că rezultatul este unul poate chiar neașteptat de pozitiv”.
  • Despre faptul că ministerul Educației a achiziționat doar 82.000 de tablete: „Trebuie să fim foarte realiști. În măsura în care nu s-a realizat achiziția, din motive birocratice sau altele, ne confruntăm cu o situație care este nesatisfăcătoare și este, pe de altă parte, evident că trebuie rezolvată cât se poate de repede. Dacă până în 14 septembrie nu toți copiii care au nevoie vor avea tabletă, atunci și guvernul și autoritățile locale vor lucra să aibă tabletă în 15 sau în 16 sau în 17 septembrie, fiindcă, din păcate, pandemia nu va dispărea nici într-o săptămână, nici în două și lucrurile vor trebui rezolvate cât mai urgent”.
  • Nici faptul că elevii de clasa a VIII-a nu au manual de Limba Română, la 9 luni după ce guvernul PNL a început licitația, nu e ceva care să-l îngrijoreze pe Iohannis: „Evident că sunt nemulțumit, însă nemulțumirea mea nu se îndreaptă doar punctual asupra cuiva care nu a reușit să contracteze manualul, ci întregul sistem pare că nu funcționează”.
  • Și acum, urmează partea aceea în care președintele care, potrivit Constituției, este apolitic, mediator, garant al respectării Constituției, devine agent electoral PNL. Întrebat despre rezultatul alegerilor, nu a spus că acestea vor exprima voința democratică a poporului, ci: „Așteptarea mea este ca Partidul Național Liberal să obțină, de data aceasta, cele mai multe mandate pe care le-a obținut vreodată”.
  • Intrând în jocul politic al președintelui, un jurnalist l-a întrebat ironic: „Considerați că depesedizarea României prin absorbția în PNL este un succes?”.
    De parcă el ar fi făcut recrutările, președintele a răspuns: „Sunt cazuri excepționale, mi-am exprimat opinia și o cunoașteți foarte bine și s-a cam terminat. Dacă ați observat cumva, s-a cam terminat”.

Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii