Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Comunitatea românilor risipiți care vor să se întoarcă acasă

Chiar la începutul pandemiei, președintele PMP, Eugen Tomac, a avut parte de o aventură care l-a transformat într-un lider al comunității românilor risipiți în lume care făceau eforturi disperate să se întoarcă acasă. El a povestit, recent, pe larg, la cristoiuTv, despre cum a fost blocat, în 15 martie, în America. Acum detașat de acea neplăcută întâmplare, politicianul a redat, chiar cu umor, cum a creat o comunitate a românilor care se aflau în aceeași situație, în America sau alte țări. Unii erau pe apă, alții pe uscat, dar toți țineau legătura cu Eugen Tomac pe Whatsapp. Zece zile a durat aventura lui, dar a continuat să ajute oameni și după ce a reușit să ajungă în țară. Chiar dacă pentru el nu a apelat la autorități, la Ambasada noastră în SUA, pentru ceilalți a intervenit la misiunile Uniunii Europene. De exemplu, pentru o doamnă care a rămas în Africa. „Se afla într-o misiune umanitară și mi-a spus foarte sincer, aproape plângând, că se simte în nesiguranță, pentru că majoritatea europenilor au plecat, noi nu aveam ambasadă în țara respectivă și am apelat la ambasada Belgiei din țara respectivă și, până la urmă, a fost foarte bine, pentru că românca noastră a ajuns acasă”, a povestit Tomac la cristoiuTv.

Implicarea în rezolvarea problemelor altora l-a ajutat să scape de sentimentul de panică în momentele în care toate posibilitățile de a ajunge în țară eșuau. De exemplu, exact când a aterizat el la Washington, Donald Trump a anunțat că suspendă toate zborurile între America și Europa, deci liderul PMP a rămas captiv pe tărâmul făgăduinței. „Toți așteptau un răspuns de la mine. Eram conștient că lumea, în mod politicos, întreba care este perspectiva, ce facem, cum ne organizăm și încercam prin misiunile UE să găsesc alternativă, pentru că, vă mărturisec că această experiență neplăcută, mai ales că eram în SUA, nu într-o zonă de conflict, m-a determinat ca, în clipa în care am ajuns la București, să pun un anunț pe Facebook, să ofer toate datele mele, inclusiv numărul meu personal de telefon și să fac un apel către cei care se află în zone îndepărtate în afara Uniunii  Europene și se simt în nesiguranță, să mă contacteze pentru că voi încerca să-i ajut”, a mărturisit Tomac.