Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Conferințele de presă de la Cotroceni – instrumentul ideal pentru ca Președintele să facă pe gratis campanie electorală pentru PNL

Klaus Iohannis uimește opinia publică prin ținerea săptămînală din 15 iulie 2020 a unei conferințe de presă, de regulă programată pentru miercuri, ora 18.
În alte țări cu democrații consolidate, un astfel de moment n-ar fi produs nici o tresărire din partea opiniei publice. Liderii politici, în frunte cu președintele, au drept înscris pe steagul luptei lor adevărul de esență al statului de drept:
Demnitarii, toți cei aflați în serviciul public, altfel spus plătiți de cetățeni prin taxe și impozite, dau seamă Poporului în fiecare clipă a mandatului lor.

De aici o realitate tipică democrațiilor avansate: a conferințelor de presă, a interviurilor acordate presei, a declarațiilor de presă. Presa rămîne indiscutabil reprezentantul opiniei publice prin raportare la demnitari. Prin urmare, ori de cîte ori opinia publică e agitată de o întrebare, de o nedumerire în legătură cu un demnitar și nu numai în privința vieții sale profesionale, dar și în privința vieții personale, demnitarul caută să se explice prin intermediul presei. Chiar și cînd presa din diferite motive ocolește subiectul, demnitarul trebuie să provoace el o explicare prin presă.

Timp de șase ani, președintele României Klaus Iohannis a fost primul și singurul demnitar postdecembrist care a refuzat să se supună legii democratice a dării de seamă în fața Poporului.
Cu excepția a două interviuri (înregistrate) din primele luni ale primului mandat, Klaus Iohannis n-a dat nici un interviu presei române. Într-o vreme își mai aranja prin SIE cîte un interviu la o publicație străină. Era o sfidare la adresa presei naționale, tratată ca presă second hand față de presa străină, dar, mă rog, deoarece interviul era reprodus în presa noastră, puteam spune că, decît deloc, mai bine așa. Și aceste interviuri au fost puține și limitate la perioada de început a primului mandat. În cei șase ani de mandat în România și în lume s-au petrecut o mie și una de evenimente care cereau o poziție din partea lui Klaus Iohannis. Nici unul dintre acestea n-a făcut subiectul unei conferințe de presă sau a unui interviu. Toate strădaniile presei de a afla ce gîndește președintele despre un anume eveniment intern sau extern, despre un anume Scandal s-au lovit de protecția de tip securistic asigurată de SPP-ul lui Lucian Pahonțu. Mult mai grav, Klaus Iohannis a impus tuturor instituțiilor de forță incredibila secretomanie de tip stalinist. George Maior, fostul director al SRI, a ținut conferințe de presă, a dat interviuri ample și convingătoare, într-un cuvînt s-a supus legii democratice a transparenței în privința Serviciilor secrete. Eduard Hellvig, directorul SRI, n-a dat nici un interviu. Dacă nu l-am ști de pe vremea cînd era politician, am crede că nici nu există. Gabriel Vlase e director al SIE de doi ani. În toată această perioadă n-a apărut măcar o clipă în fața opiniei publice. E atît de secretă activitatea SIE, Serviciu Secret întreținut din taxe și impozite încît directorul SIE să rămînă pentru români un om fără chip?

Din 10 martie 2020, Klaus Iohannis ține conferințe de presă. La început ele au fost extraordinare, determinate de Pandemie. Ca și Mesajele ele au vizat fapte de excepție din lupta împotriva Pandemiei. Mai nou, din 15 iulie, Klaus Iohannis ține conferință de presă în fiecare miercuri. A ajuns deja la a șaisprezecea. Conferințele de presă au intrat în rutina prezidențială. Cea de miercuri ține de această rutină.

Ce l-a făcut pe Klaus Iohannis să iasă în conferințe de presă după șase ani de pitire în bîrlogul de la Cotroceni?
Conștiința datoriei de a da seamă poporului român în postura de demnitar care se bucură de privilegii plătite din taxele și impozitele cetățenilor?
Nici vorbă.
Conferințele de presă de la Cotroceni sînt o banală mimare a autenticilor confruntări cu presa ale demnitarilor din democrațiile adevărate.

Cele șaisprezece întîlniri săptămînale cu presa au cîteva trăsături comune:

  1. Cei care pun întrebări sînt de regulă aceeași. Cu mici excepții, sînt considerați în redacții ciurucuri: fătuce, guguștiuci. Dacă n-ar veni din cînd în cînd Dan Tapalagă și Iosif Blube, aș spune că liderii de opinie, redactorii șefi, vedetele presei, într-un cuvînt cei care ar trebui să participe la spectacolul de la Cotroceni, nu se văd la conferințele de miercuri. Lipsesc multe site-uri și televiziuni. Nu vor să trimită redactori care să pună întrebări președintelui considerînd conferința de presă o pierdere de vreme? N-au suficienți angajați ca să se poată lipsi de unul din redacție?
  2. Multe întrebări sînt mizere ridicări la fileu pentru președinte sau cuvîntări care-l fac fericit pe Klaus Iohannis, deoarece atacă PSD. Aceste întrebări sînt aranjate de consilierii de la Cotroceni cu anumiți ziariști, de regulă dintre cei acreditați la Președinție. Pentru a nu mirosi a aranjament cei desemnați să pună întrebări gen Nu-i așa că? se schimbă de la o conferință la alta. Manipularea celor care vin la conferința de presă se vede din absența ciudată a unor întrebări care domină opinia publică de la un moment dat. Convocarea lui Nicușor Dan la Cotroceni a fost un subiect tabu la conferințele de presă de pînă acum.
  3. Conferințele de presă sînt parodii ale adevăratelor conferințe de presă ținute de un demnitar în democrațiile autentice prin regula impusă ziariștilor de a pune o singură întrebare. Profesioniștii presei știu că obligativitatea de a pune o singură întrebare, fără șansa întrebării de urmărire, a întrebării lămuritoare, dă demnitarului posibilitatea să bată cîmpii, să mintă pe față, s-o dea cotită. Cele șaisprezece conferințe de presă ale lui Klaus Iohannis sînt tipice pentru ceea ce am numi a te face că răspunzi la întrebările presei, că dai seamă poporului. Formula tipică pentru ca demnitarul să răspundă în fața opiniei publice rămîne interviul. Dacă demnitarul nu răspunde convingător la o întrebare autorul interviului poate reveni cu aceeași întrebare, îl poate avertiza pe demnitar că bate cîmpii. Iată de ce preferă Klaus Iohannis conferințele de presă în care jurnaliștilor li se interzice o a doua întrebare în loc de interviul în direct, în nici un caz înregistrat. Firește, dacă am avea o presă independentă de Cotroceni, cei prezenți la conferințele de presă ar putea prelua succesiv întrebarea la care președintele a ocolit răspunsul sau i-ar spune în direct că nu sînt de acord cu această constrîngere. Așa ar fi normal dacă ziariștii trimiși la Cotroceni n-ar fi angajații unor moguli care se tem de moarte să nu-l supere pe Jupînul Parchetelor.

De ce ține de la un timp Klaus Iohannis conferințe de presă săptămînale după ce timp de șase ani a dat presei cu tifla?
Răspunsul trimite la ambiția devastatoare a lui Klaus Iohannis de a avea în fine puterea absolută în România. Și această putere absolută înseamnă pentru Klaus Iohannis obținerea la parlamentare (care trebuie ținute cu orice preț, chiar cu cel ca la 6 decembrie 2020 să se iasă nu din case, ci din mormînt!) de către PNL, practic Partidul Meu, mai mult decît un partid prezidențial, a unei majorități zdrobitoare. Pentru Klaus Iohannis cîștigarea alegerilor de către PNL înseamnă trecerea de la puterea parțială de acum la puterea locală. Lesne de imaginat puterea pe care o va deține Klaus Iohannis în clipa cînd va avea, pe lîngă Primarii Mei, Președinții Mei de consilii județene, Guvernul Meu, și Parlamentul Meu. Are deja Sistemul instituțiilor de forță. Cucerirea Puterii absolute înseamnă nu numai acapararea de către Klaus Iohannis a administrației locale, a Parlamentului, a Guvernului, a Sistemului instituțiilor de forță, dar și acapararea instituțiilor tipice statului de drept. Avocatul Poporului, CCR, Radioul Public, Televiziunea publică, vor fi ale lui. Și nu doar ca instrumente de înfăptuire a politicii lui, dar și ca locuri în care își va plasa clientela sa politică. Uriașa retragere a ambasadorilor n-a avut drept cauză nevoia unei schimbări de fond în diplomația noastră. Ea a avut menirea de a crea multe locuri libere în diplomație. Cînd puterea îi va fi totală, Klaus Iohannis va da cadouri clientelei politice mai ceva ca un Moș Crăciun. Această incredibilă ambiție se lovește de slăbiciunile PNL atît ca partid de guvernare, cît și ca partid competitor. De unul singur PNL nu poate să-i aducă lui Klaus Iohannis trecerea de la puterea parțială la puterea totală. Prin urmare, președintele s-a decis să se implice în campania electorală a PNL, atît la locale cît și la parlamentare.

Pentru aceasta el are nevoie de pretexte de apariție în spațiul public unde să chibițeze electoral. Conferințele de presă de la Cotroceni sînt instrumentul ideal de a face campanie electorală pe gratis, prin întreaga presă, în favoarea PNL.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

17 comentarii pentru articolul „Conferințele de presă de la Cotroceni – instrumentul ideal pentru ca Președintele să facă pe gratis campanie electorală pentru PNL”

  • Nu inteleg de ce presa ne-mituita se mai duce la Cotroceni? Pt asa zise-le intrebari incomode?..Dulapu are o foaie de parcurs, ca un sofer de Buceag cu basca, si cu o serie de Multumesc apasati si cu dintii inclestati le taie macaroana daca insista…Opozitia cu Ciolacu cel adormit e inexistenta, asa ca ne vedem peste 4 ani…

  • KJ un rahat pe bat! Pana la urma o sa si rupa dintii aia de teuton in mamaliga romaneasca.

  • d-nu Cristoiu, aveti o idee fixa: „Trump e un sifilitic” (nu stie nime’ ce vrea sa insemne asta..). Va inselati evident. O sa castige!

    • D-nul Cristoiu are dreptate, Trump nu e nici pe departe ce pare a fi, dar, precum se stie prosti sint multi, nepermis de multi, altfel lumea asta ar fi fost macar un pic mai buna. Chiar daca va cistiga alegerile, este egal cu zero. Ce a facut, concret, de cind a preluat presedintia si pina acum? Cu ce s-a imbunatatit situatia americanilor si cea internationala? Aud? Poate linkul pe care-l postez o sa te mai lumineze cu privire la acest crypto clovn periculos. POATE:

      https://www.youtube.com/watch?v=qJA3hx2OkRw&feature=emb_logo

  • Domnule Cristoiu, nimic despre marele fas de azi din dosarul revolutiei de la ICCJ?
    Toata graba si propaganda PNL-ista si Iohanista se dezumfla si nimeni nu pomeneste nimic.

  • Eu nu cred ca El Presidente face campanie la PNL. Mai degraba ajuta involuntar pe USR/PLUS.
    Si in general, ori de cate ori deschide gura, e un dezastru 🙂

  • Îmi aduc aminte perfect ca, în perioada în care guvernul PSD v-a marit pensia, nu erati foarte încântata. De ce? Pentru ca dv. înseva ati constatat si ati scris aici ca, din cauza maririlor nesustenabile,au crescut preturile, implicit inflatia, si, ca atare, viata românilor nu a devenit mai buna.
    Nu credeti ca ar fi corect ca, atunci când vorbiti despre umilirea pensionarilor, sa pomeniti si despre guvernarea de stânga?!
    P. S. Scriem „deloc”, doamna conferentiar!

  • Maitre , chiar credeti ca e productiva campania lui Johannnis in favoarea PNL ? Nu cumva romanul are reactia inversa cand il vede ?

  • serviciile de informatii si serviciile speciale, prin definitie, nu au intersectie cu ecuatia de miscare a natiei.
    prin urmare starea de echilibru, a lor, presupune lipsa prezentei lor in spatiul public.
    atuni cind ele sint aduse in discutie, in spatiul public, inseamna ca s-au intersectat cu ‘miscarea’ natei,
    or asta e de neconceput, prin urmare simpla prezenta in discutiile din spatiul public se constituie in demonstratie a faptului ca…au o problema!
    pe undeva…au trecut pe rosu.
    lipsa intersectiei cu ecuatia de miscare a natiei e fundamentala, prin urmare lipsa lor din spatiul public e o dovada de sanatate a serviciilor, nu de boala.
    daca serviciile ar fi perfecte, atunci ele ar lipsi cu desavarsire din discutiile prezente in spatiul public.

    ‘Din 10 martie 2020, Klaus Iohannis ține conferințe de presă.’pai…inseamna ca pina atunci cu avut altii ceva de spus. dupa ce n-au mi avut, i-a venit rindul presedintelui, el vorbeste la urma, nu primul.
    deci…abia atunci i-a venit rindul!:))) iar de cite ori vorbeste, presedintele il lauda plenar pe-ala de la putere si il besteleste plenar pe-ala din opozitie. indiferent care si unde se afla!:))..
    ca daca nu face asta, atunci el ‘face’. or presedintele nu ‘face’, in mod fundamental nu ‘face’. poporul e cel care face.
    cum vede poporul Binele si Raul, uite fix asa tre sa-l vada si presedintele. daca poporul, strigind prin piete, il vede pe unul ca fiind Binele si pe altul ca fiind Raul, atunci presedintele n-are decit sa-i spuna Binelui, bine, iar Raului, rau.
    or seriful chiar asta face, maestre!:))
    ideea e ca el nu se poate amesteca in voia poporului, asa ca el il va lauda plenar pe-ala acre e la putere, insa il va bumbacii tot plenar pe ala care e in opozitie. altceva ce sa faca?!:))
    daca poporul nu e de acord cu lauda presedintelui, sau cu bumbaceala presedintelui, …ambele plenare!, pai cu propria alegere nu e de acord!:)), si iata un motiv bun ca atunci cind e chemat sa si aleaga Binele sa se mai gindeasca o data!:)))

    in ceea ce-i priveste pe cei care participa la conferintele de presa ale presedintelui spuneti asa: ‘Dacă n-ar veni din cînd în cînd’
    :)))
    pai…si cine i opreste sa nu vina?
    cine i opreste si pe altii sa faca ce fac cei pe care i ati nominalizat?, adica sa faca ce fac ziaristii profesionisti?
    io nu prea cred ca presedintele nu i lasa!:)), ci mai degraba ei insisi aleg sa puna intrebari lamuritoare pentru dinamicile din spatiul public sau intrebari care… bat campii:))
    da’ Cora de ce nu e la presedintie? nu i-a dat voie presedintele? …ca ar fi o stire, daca i-a interzis!:))

    interviul intareste presa? nu prea cred!
    conferinta de presa intareste presa! pentru ca tooot intimplindu-se, incet incet vor rasari si ziaristi capabili, ca…unii vor prinde curaj si chiar vor intra in haine de ziaristi profesionisti!
    cel putin asa a spus presedintele, ca isi doreste o presa puternica. pai el si-o dori!, dar daca ziaristii nu vor?!:)))), acu ce sa le faca si el?!:))

    Maestre, toate alea cu ‘Meu’,…guvern, servicii, etc etc…, se vad intr o alta lumina daca ‘Meu’ apartine poporului.
    Maestre, nu-i asa ca tara asta arata fix ca acum 5 ani? :)))

    • presedintele ar face campanie abia atunci cind n-ar lauda plenar, sau n-ar bumbaci plenar!
      insa pentru ca el lauda plenar si bumbaceste tot asa, se dovedeste doar un intelept.

      • Maestre, iar am scos din presedinte un intelept!:)))
        deci…vad ca functioneaza, povestea noastra!:))), cum te iei de el…cum fac din el, pe loc!, un intelept!:))

      • Iohannis are mutra, manierele si dispretul fata de „rasele inferioare” pe care le-au avut co-etnicii lui față de popoarele invadate si decimate. Punct.

  • Da domnule Cristoiu aveti dreptate dar idiotul de popor ce face? Face ce a facut si in comunism,a tacut fiind un popor las,hot,duplicitar,tradator etc,spuneti ca va avea puterea totala dupa alegerile din decembrie,nu domnule o are in acest moment dar dobitocul popor roman tace,deci…

    • Ma asteptam ca pe 27 sept. la alegerile locale sa se mobilizeze pensionarii umiliti a n’spea oara de partidul de dreapta aflat la guvernare dar n-au venit decat 1/10 dintre ei. Sincer cred ca nu le place democratia deloc. A devenit masa de manevra tineretul care nu este informat absolut de loc care acum nu este intr-o situatie prea buna.

      • Îmi aduc aminte perfect ca, în perioada în care guvernul PSD v-a marit pensia, nu erati foarte încântata. De ce? Pentru ca dv. înseva ati constatat si ati scris aici ca, din cauza maririlor nesustenabile,au crescut preturile, implicit inflatia, si, ca atare, viata românilor nu a devenit mai buna.
        Nu credeti ca ar fi corect ca, atunci când vorbiti despre umilirea pensionarilor, sa pomeniti si despre guvernarea de stânga?!
        P. S. Scriem “deloc”, doamna conferentiar!

  • Pentru ambasadorul american:
    Citesc in „Lumea Justitiei” de astazi parerile ambasadorului american la Bucuresti. Ce dracu se intampla cu lumea asta? Au inebunit si diplomatii! Unde este elaganta, diplomatia unui ambasador? Ce a facut aceasta hahalera pentru America? NIMIC.Dimpotriva coborat SUA spre ura si lipsa de respect. Nene hambasador, eu platesc taxe pentru casa din SUA peste sapte mii de dolari pe an, ca tu sa-mi balacaresti tara natala, pe tatal meu detinut politic, etc. Am plecat din tara din cauza PDSR si a Fundatiei Soros, asa ca sa nu ma suspectezi de apartenenta politica. Nici tu si niciun alt american nu ati facut pentru America cat am facut eu. Si ce primesc in schimb jignirile tale si a altora ca tine. Sunt umilit de panarame cand le spun ca sunt roman. Ai fost vreodata la Wal Mart sa vezi ce americani umbla printre rafturi? La Londra, acum un an, la Viena, acum doi ani, la Berlin acum trei ani, am intrebat cetateni de pe strada, in engleza, unde este hotelul „X”. Din restaurant, austriacul m-a dat afara. Din hotel englezul m-a dat afara, neamtul mi-a aratat semnul american si m-a privit cu ura. Nene, eu sunt real, am
    1,85 m si o suta de kg si mai sunt si un prost care a crezut in „visul american” si mai prost ca v-am ajutat enorm in timpul lui Clinton, fara a cere si a primi ceva de la guvernul american. Cand aud americanii ca sunt si roman, rad de mine si ma trateaza de rahat, ma fura, ma batjocoresc. Da, nu sunt femeie, nu sunt nici tanara, nici frumoasa, deci nu sunt nici din DEVESELU. Spune tu, genialule ce ati facut in Haiti? Dar in Grecia, dar in….De ce imi jignesti tara mea natala pe banii mei? Sper ca Dl Trump sa iasa din nou presedinte si il voi informa de apucaturile tale si ca imi faci rau mie si familiei mele denigrand poporul roman. Nu uita, am schimbat un ambasador corupt de la Bucuresti; mai pot schimba si pe cei care jignesc de aiurea si lovesc sub centura. Am prieteni evrei, nu Soros si pupila lui de la Cotroceni. Desi sunt, dupa ADN, 100% roman, repet 100%, nici un fel de alt sange conlocuitor, sunt sustinstor si membru al Muzeului Holocaustului de la NY. America nu mai are ambasadori precum James Rosapepe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *