Contestația lui Călin Georgescu împotriva anulării alegerilor prezidențiale a fost respinsă. Decizia instanței nu e definitivă

Confesiunile unui învins

Din nefericire, rezultatul nostru este extrem de slab, doar 0,75% pe Vrancea și 1,36% pe național. Cifrele mă scutesc de orice comentariu.

Dacă e să vorbim de motivele externe care ne-au adus la acest slab rezultat, am fost evident afectați de ascensiunea fulminantă a partidelor suveraniste, căreia nici măcar PSD nu i-a putut ține piept pe deplin (rezultatul PSD fiind cu cca. 8-10 puncte sub ce trebuia să fie). Nu ne-a ajutat nici climatul extraordinar al ultimei săptămâni de campanie, cu o vădită ,,iritabilitate naționalistă” care a predispus la respingerea mesajelor de stânga, progresiste sau de centru. Am mai pierdut procente și pentru că domnul Georgescu a anunțat susținerea pentru partidul POT (care a urcat fulminant) și pentru faptul că Lasconi a intrat în turul doi și a dublat practic procentul USR (USR captând voturile din același bazin electoral al REPER), etc.

Dar, trebuie să recunoaștem și greșelile noastre evidente:

– faptul că nu am avut candidat la funcția de Președinte (USR așa s-a salvat, fără Lasconi în turul 2 nu depășeau 8%, fără Georgescu suveraniștii erau cu 10% mai jos acum);

– faptul că mesajul REPER a semănat și s-a confundat prea mult cu cel al USR (lumea ne-a perceput drept usr-iști, remorca lui Lasconi și a USR-ului, ceea ce nu suntem, dar impresia asta a fost). Într-un județ profund PSD-ist și AUR-ist, a ți se pune și eticheta de USR-ist este ca o condamnare la moarte;

– faptul că mesajele REPER (cel puțin pe Vrancea) au fost, culmea, ,,prea constructive și logice” (dacă pot spune asta) și lipsite de element nationalist-patriotic de paradă într-o campanie electorală în care s-a votat instinctual, suveranist, naționalist și la nervi. Ca o notă de schiță de Caragiale, într-un Focșani cu încălzirea centralizată închisă de două săptămâni, ni s-a reproșat de cei care fac frigul în case inclusiv că noi suntem vinovați de închiderea căldurii și că AUR și Georgescu vor da drumul imediat la căldură după ce vor veni la putere deoarece sunt patrioți. Dacă nu mi se reproșa aspectul de câteva ori nu-l menționam. În general, toate relele au căzut nu doar în capul PNL, PSD ci, culmea, și în capul REPER, pe filiera USR.

– faptul că nu am avut mijloacele de a face publicitate plătită în mediul online, TikTok, Facebook, media, etc. Dar cred că dacă le și aveam tot se loveau de același zid al unei percepții setate exclusiv pe mesaj naționalist-suveranist. Votul liber, neangajat pe linie de mecanism de partid (de gen PSD, PNL, USR) a fost 90% suveranist. 
Greșeala de apreciere a fost și că ne-am găsit să candidăm ca partid progresist în cel mai imposibil județ și fix în campania cu furtuna perfectă de naționalism și suveranism. Fără tornada asta suveranistă cred că scoteam totuși un 4-5%.
În rest, noi, cei 4-5 oameni care am dus campania asta în Vrancea, am luptat până în ultimul moment.
Am acoperit județul cu o încăpățânare totală, la limita posibilităților fizice și logistice de care am dispus și am făcut asta doar în weekend-uri și în cele 2, 3 zile de concediu pe care am putut să le luăm.
Din bugetul nostru total (pe toți candidații) de campanie de numai cca. 2500 euro (suntem totuși peste cei 0 (zero) Lei ai lui Georgescu J) am reușit totuși să avem afiș electoral peste tot și am distribuit puținele pliante pe care ni le-am permis direct în mâna alegătorului sau în cutia poștală. Numai eu am făcut 2500 km cu mașina în județ. Am discutat cu mii de oameni, fiind singurii candidați care și-au distribuit direct toate pliantele către alegători. 
Vineri, 29.11.2024, seara, pe o ploaie infernală de noiembrie, uzi leoarcă, eram singurii candidați care mai răspândea pliante în cutiile poștale din Focșani și relipeam afișele date jos de primarii PSD și PNL prin mai multe comune. Am tras de campania asta până am cedat fizic.

Dar, se pare că mesajul nostru, deși constructiv, pozitiv, optimist, axat pe niște obiective clare, cu măsuri bine fundamentate și explicate, nu a rezonat cu așteptările și dorințele cetățenilor din Vrancea. Nu spun asta pentru a arunca vina insuccesului pe alegători, din contra, dar nu pot să nu observ modul absolut superficial și ilogic, la nervi, în care s-a votat.

Pus ,,față cu reacțiunea” suveranistă dar și cu isteria imbecil alimentată și ațâțată de televiziuni săptămâna trecută, poporul a votat cum a votat. O fi bine, o fi rău, asta doar timpul va decide. Cert este că va trebui să trăim consecințele acestui vot. Părerea mea este că prin martie, aprilie, 2025 votăm la anticipate, mai ales că, dacă îl lasă CCR și serviciile, domnul Georgescu va face o victorie categorică în turul 2, victorie care va complica și mai mult socotelile.
 
Repet, nu cert electoratul. Când scoți așa rezultat prost vina este doar a ta ca politician. Dar nici nu pot lăuda populația pentru cum a votat (atenție, nu ce a votat ci cum a votat) și nici nu aș fi putut să le cânt la ureche, pentru un rezultat politic infinit mai bun, minciunile și aberațiile (pe care le doreau și așteptau cu disperare). 
Am fost perfect conștient de rețeta succesului în această campanie, am știut perfect ce ar trebui să spun ca să păcălesc populația, dar eu unul nu pot coborâ ca om chiar așa de jos pentru un vot.

Dacă ar avea instinct politic real (nu de canalie) și capacitate de a rezista tentației puterii și banilor măcar un an (mă îndoiesc sincer că au), PSD, PNL, USR ar trebui să recunoască imposibilitatea unei alianțe în contra firii, atât între ele dar și cu suveraniștii, și să intre în opoziție. Să lase deci partidele suveraniste AUR, POT, SOS să guverneze deoarece acesta este sensul real și evident al votului popular. Nimic nu erodează mai tare ca o guvernare începută iarna, în criză economică, cu visteria goală, cu așteptări imense, de unii care vin la putere cu zero experiență administrativă. Până învață ei cum se deschide ușa în ministere, România e sub administrare FMI și UE, și atunci să-i văd cum explică populației că suveraniștii au semnat acord cu mama ocultei financiare mondiale Banca Mondială, FMI, BCE, etc.

Dar acum sunt cinic și totuși nu cred că oamenii merită să simtă repercursiunile votului lor la modul cel mai dur. Dar am trăit experiența CDR, FMI, guvern de tehnocrați Isărescu și cred că ne paște o înlănțuire similară de evenimente. Să sperăm că de data asta au suficientă minte și sar direct la partea cu guvernul de tehnocrați. Nu că aceste guverne de tehnocrați de ,,uniune națională” nu ar fi o tâmpenie dar, în lipsă de aniticipate, este singura soluție.

REPER, dacă va mai exista, trebuie să se depărteze ideologic total de USR și să-și construiască o proprie identitate dacă mai vrea să existe. DEMOS, partidul meu, va trebui să iasă din alianța cu REPER și să aibă curajul de a promova o doctrină de stânga autentică sau să dispară. Cred că dacă eram de stânga fără compromisuri în alegerile aceastea scoteam mai multe procente.

Cât despre mine, o să rămân un om cu vederi de stânga pe care o să le expun cât de des pot la nivel de opinii personale exprimate în articole, sper, zilnice publicate pe pagina mea de Facebook. Cum bine spuneați domnule Cristoiu, gazetar mai am șanse să fiu, politician ba.

De departe, cel mai plăcut moment al campaniei electorale a fost întâlnirea cu dumneavoastră domnule Cristoiu, lucru pentru care vă mulțumesc din tot sufletul. Sper să am plăcerea să ne mai întâlnim. Vă voi urmări seară de seară ca și până acum și consider că ceea ce faceți este extraordinar și cu adevărat important și util în efortul de a informa și educa populația.

(Autor: Liviu Adrian Perișan)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *