Dacă e să vorbim de motivele externe care ne-au adus la acest slab rezultat, am fost evident afectați de ascensiunea fulminantă a partidelor suveraniste, căreia nici măcar PSD nu i-a putut ține piept pe deplin (rezultatul PSD fiind cu cca. 8-10 puncte sub ce trebuia să fie). Nu ne-a ajutat nici climatul extraordinar al ultimei săptămâni de campanie, cu o vădită ,,iritabilitate naționalistă” care a predispus la respingerea mesajelor de stânga, progresiste sau de centru. Am mai pierdut procente și pentru că domnul Georgescu a anunțat susținerea pentru partidul POT (care a urcat fulminant) și pentru faptul că Lasconi a intrat în turul doi și a dublat practic procentul USR (USR captând voturile din același bazin electoral al REPER), etc.
Dar, trebuie să recunoaștem și greșelile noastre evidente:
– faptul că nu am avut candidat la funcția de Președinte (USR așa s-a salvat, fără Lasconi în turul 2 nu depășeau 8%, fără Georgescu suveraniștii erau cu 10% mai jos acum);
– faptul că mesajul REPER a semănat și s-a confundat prea mult cu cel al USR (lumea ne-a perceput drept usr-iști, remorca lui Lasconi și a USR-ului, ceea ce nu suntem, dar impresia asta a fost). Într-un județ profund PSD-ist și AUR-ist, a ți se pune și eticheta de USR-ist este ca o condamnare la moarte;
– faptul că mesajele REPER (cel puțin pe Vrancea) au fost, culmea, ,,prea constructive și logice” (dacă pot spune asta) și lipsite de element nationalist-patriotic de paradă într-o campanie electorală în care s-a votat instinctual, suveranist, naționalist și la nervi. Ca o notă de schiță de Caragiale, într-un Focșani cu încălzirea centralizată închisă de două săptămâni, ni s-a reproșat de cei care fac frigul în case inclusiv că noi suntem vinovați de închiderea căldurii și că AUR și Georgescu vor da drumul imediat la căldură după ce vor veni la putere deoarece sunt patrioți. Dacă nu mi se reproșa aspectul de câteva ori nu-l menționam. În general, toate relele au căzut nu doar în capul PNL, PSD ci, culmea, și în capul REPER, pe filiera USR.
Dar, se pare că mesajul nostru, deși constructiv, pozitiv, optimist, axat pe niște obiective clare, cu măsuri bine fundamentate și explicate, nu a rezonat cu așteptările și dorințele cetățenilor din Vrancea. Nu spun asta pentru a arunca vina insuccesului pe alegători, din contra, dar nu pot să nu observ modul absolut superficial și ilogic, la nervi, în care s-a votat.
Dacă ar avea instinct politic real (nu de canalie) și capacitate de a rezista tentației puterii și banilor măcar un an (mă îndoiesc sincer că au), PSD, PNL, USR ar trebui să recunoască imposibilitatea unei alianțe în contra firii, atât între ele dar și cu suveraniștii, și să intre în opoziție. Să lase deci partidele suveraniste AUR, POT, SOS să guverneze deoarece acesta este sensul real și evident al votului popular. Nimic nu erodează mai tare ca o guvernare începută iarna, în criză economică, cu visteria goală, cu așteptări imense, de unii care vin la putere cu zero experiență administrativă. Până învață ei cum se deschide ușa în ministere, România e sub administrare FMI și UE, și atunci să-i văd cum explică populației că suveraniștii au semnat acord cu mama ocultei financiare mondiale Banca Mondială, FMI, BCE, etc.
Dar acum sunt cinic și totuși nu cred că oamenii merită să simtă repercursiunile votului lor la modul cel mai dur. Dar am trăit experiența CDR, FMI, guvern de tehnocrați Isărescu și cred că ne paște o înlănțuire similară de evenimente. Să sperăm că de data asta au suficientă minte și sar direct la partea cu guvernul de tehnocrați. Nu că aceste guverne de tehnocrați de ,,uniune națională” nu ar fi o tâmpenie dar, în lipsă de aniticipate, este singura soluție.
REPER, dacă va mai exista, trebuie să se depărteze ideologic total de USR și să-și construiască o proprie identitate dacă mai vrea să existe. DEMOS, partidul meu, va trebui să iasă din alianța cu REPER și să aibă curajul de a promova o doctrină de stânga autentică sau să dispară. Cred că dacă eram de stânga fără compromisuri în alegerile aceastea scoteam mai multe procente.
Cât despre mine, o să rămân un om cu vederi de stânga pe care o să le expun cât de des pot la nivel de opinii personale exprimate în articole, sper, zilnice publicate pe pagina mea de Facebook. Cum bine spuneați domnule Cristoiu, gazetar mai am șanse să fiu, politician ba.
De departe, cel mai plăcut moment al campaniei electorale a fost întâlnirea cu dumneavoastră domnule Cristoiu, lucru pentru care vă mulțumesc din tot sufletul. Sper să am plăcerea să ne mai întâlnim. Vă voi urmări seară de seară ca și până acum și consider că ceea ce faceți este extraordinar și cu adevărat important și util în efortul de a informa și educa populația.
(Autor: Liviu Adrian Perișan)
Lasă un răspuns