România a obţinut, prin Roxana Mînzatu, poziţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene şi portofoliul Competenţe şi Educaţie, Locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie

Congo și China, o prietenie pe dublu interes

Premierul congolez Anatole Collinet Makosso a recunoscut, luni, dificultățile financiare cu care se confruntă țara sa și a promis că va reduce datoria care a crescut recent. „Dificultățile noastre financiare, agravate de criza din domeniul sănătății, ne-au crescut datoria și ne-au redus capacitatea de a o achita. Datoria noastră se ridică în prezent la aproape 6 trilioane de franci CFA, adică 98% din PIB”, a declarat Anatole Collinet Makosso în fața Adunării Naționale din capitala Brazzaville.

Acest discurs al premierului Makosso intervine după ce președintele chinez Xi Jinping a acceptat o restructurare a datoriilor imense ale Congo, care împiedicau această țară din Africa Centrală să reia negocierile cu Fondul Monetar Internațional (FMI). Ministrul congolez de finanțe, Rigobert Roger Andely, a declarat că președintele Denis Sassou Nguesso a abordat problema în cadrul unei convorbiri telefonice cu Xi, propunând o a doua restructurare a datoriei. „Președintele Xi Jinping a aprobat cererea”, a declarat Andely reporterilor. Această restructurare permite țării să aibă câteva resurse în plus pentru a face față propriilor nevoi interne și pentru a depăși acest obstacol aflat în calea bunelor relații cu FMI. Andely a declarat că experți, atât din partea chineză, cât și din partea congoleză, vor fi însărcinați cu stabilirea condițiilor noului acord. În anul 2019, China a făcut deja acest lucru, ceea ce a permis țării să intre într-un program axat pe mecanismul extins de creditare cu FMI și să deblocheze un împrumut de 449 de milioane de dolari. Cu toate acestea, datoria Congo a fost evaluată de atunci la 110% din Produsul Intern Brut (PIB), ceea ce a determinat FMI să considere economia țării ca fiind nesustenabilă. Fondul și-a suspendat sprijinul. Țara este de două ori afectată, de criza economică și de sănătate, din cauza scăderii prețului petrolului și a răspândirii Covid-19. Congo datorează Chinei 1.300 de miliarde de franci CFA (2 miliarde de dolari), potrivit guvernului, în timp ce datoria totală a țării se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

Congo, în ansamblu, este puțin populat, mai mult de jumătate din populație trăind în orașe. Cel mai populat oraș este capitala Brazzaville, situată în colțul sud-estic al țării și este un important port interior pe râul Congo. Petrolul și mineritul sunt principalele industrii de export, urmate de silvicultură și agricultură comercială. Industria ușoară (în special încălțăminte), prelucrarea zahărului și industriile de asamblare au căpătat o importanță mai mare în anii 1980. Însă, aceste activități au angajat doar o mică parte din forța de muncă, majoritatea lucrând în agricultură și în economia urbană informală nesalariată. La sfârșitul anilor 1980, în urma unei scăderi a prețurilor mondiale la petrol, Congo a cunoscut o criză financiară majoră. Negocierile pentru ajutor din partea Fondului Monetar Internațional (FMI) și a Băncii Mondiale au dus la încheierea unor acorduri de privatizare a unor părți din economia națională și de reducere a birocrației naționale. Este posibil ca astfel de acorduri să fi îmbunătățit capacitatea Congo de a concura în economia internațională. Dar, în același timp, acestea au făcut prea puțin pentru a ameliora sărăcia unei mari părți a populației. Congo a continuat să rămână o țară puternic îndatorată. Neefectuarea plăților pentru datoriile restante a determinat suspendarea plăților de către Banca Mondială la sfârșitul anilor 1990, cu puțin timp înainte de încetarea tuturor ajutoarelor internaționale, odată cu izbucnirea conflictului civil. În 2000, FMI a aprobat asistența de urgență, iar Banca Mondială și-a reluat activitățile de finanțare în 2001. În noiembrie 2007, Clubul creditorilor de la Londra a anulat aproximativ patru cincimi din datoria Congo. Printre resursele importante se numără petrolul și gazele naturale, cele mai multe dintre acestea fiind produse în zăcăminte offshore. Depozite minore de aur și diamante se află în valea Kouilou, iar la vest de Brazzaville există depozite de cupru și plumb. Există, de asemenea, depozite de zinc, staniu, uraniu, bauxită și titan.

Pădurile de conifere și foioase acoperă o mare parte din țară. Râurile și lacurile adăpostesc resurse piscicole importante. Energia hidroelectrică reprezintă aproape toată producția internă de electricitate a țării, nevoile suplimentare de energie sunt acoperite prin importuri, în principal din Republica Democrată Congo.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *