România a câștigat meciul contra Ucrainei cu 3-0, în primul meci al grupei E de la EURO 2024

Congo, statul în care încă au loc masacre

Cel puțin 20 de civili au fost uciși duminică seară în Ituri, în nord-estul Republicii Democratice Congo, într-un nou masacru atribuit Forțelor Democratice Aliate (ADF), au declarat experți locali și reprezentanți ai Crucii Roșii din zonă, scrie africanews.

Barometrul de securitate din Kivu (KST), o organizație cu observatori în zonă, a scris pe Twitter: „…Voluntarii noștri de pe teren și președintele tinerilor au numărat 36 de cadavre…”. David Beiza, președintele Crucii Roșii din teritoriul Irumu, a explicat pentru reporterii AFP că: „…Acești rebeli ai ADF au sosit în jurul orei 20:00. Ei au acționat în liniște. Din fericire, multe persoane au reușit să scape”. Intervenția armatei a fost slabă, a subliniat pentru AFP Dieudonne Malangay, membru al societății civile formată din nativii Walese Vonkutu, locuitori ai zonei unde se află satul Bwanasura. Această așezare este situată la 44 km de Komanda-centru, în cătunul nativilor Walese Vonkutu, pe teritoriul Irumu, la 119 km sud de Bunia. Prezentată de către organizația jihadistă Statul Islamic drept filiala sa din Africa Centrală (ISCAP în engleză), gruparea ADF este acuzată de masacrarea a mii de civili în estul Congo și de comiterea a zeci de atacuri în Uganda. Ultimele masacre majore atribuite rebelilor ADF în estul RDC datează de la sfârșitul lunii mai, cu moartea a cel puțin 16 persoane în Bulongo, fapte anunțate în presă la data de 30 mai, după uciderea a cel puțin 27 de persoane, la data de 28 mai, în satul Beu-Manyama, în regiunea vecină Beni. La fel ca și provincia învecinată Kivu de Nord, Ituri se află de un an în stare de asediu, o măsură excepțională care a dat putere deplină armatei, dar care nu a reușit până acum să pună capăt violențelor.

Nigeria și Somalia sunt țările africane cele mai afectate de terorism în ceea ce privește numărul de victime. Între anii 2007 și 2019, Nigeria a înregistrat peste 24.000 de morți în peste patru mii de atacuri, în timp ce Somalia a numărat 8.000 de morți în peste trei mii de atacuri teroriste. Mai multe grupări militante sunt active în Nigeria, Boko Haram fiind cea mai criminală grupare teroristă, afiliată Statului Islamic. În Somalia, gruparea militantă Al-Shabaab, de asemenea o grupare fundamentalistă jihadistă, este responsabilă pentru o mare parte din toate atacurile teroriste desfășurate în această țară. În ciuda eforturilor de combatere a terorismului, Al-Shabaab păstrează controlul asupra a 20 % din țară.

Fotografie: Un soldat din Republica Democrată Congo privește cadavrul unei femei ucise. Sursa: africanews


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *