Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Consumatorul. Captiv în sistem, zăpăcit de robot

A fi sau a nu fi client fidel Electrica Furnizare?! În noiembrie 2020, am primit o scrisoare prin care am fost înştiinţată, ca oricare client dealtfel, că de la întâi ianuarie 2021 se liberalizează piaţa de energie electrică. Notificarea menţiona opţiunile (a-c) şi te trimitea pe pagina de internet ANRE la comparatorul de oferte-tip de furnizarea a energiei electrice în regim concurenţial. Un link la Electrica Furnizare website şi la un număr de telefon, de care să te agăţi ca de o plută, să nu te ducă puhoiul curenţilor de energie la vale. O promisiune că, în decembrie, va fi comunicată clienţilor oferta de serviciu universal propusă de Electrica Furnizare, care va conţine preţul de furnizare a energiei electrice valabil începând cu data de 1 ianuarie 2021.

Am sunat la numărul de telefon Electrica Furnizare, în speranţa că voi înţelege măcar în detaliu şi pe româneşte, în limbaj nematematic, dincolo de cifre şi jargon profesional, adică să pricep cu ajutorul limbajului ‘client friendly’, ofertele Elelctrica Furnizare şi în ce condiţii şi cum trebuie să-ţi reînnoieşti contractul. După formarea numărului m-a luat în primire o femeie robot cu voce sigură pe sine, obişnuită să dea instrucţiuni şi să ofere informaţii cu semnul exclamării. By the way, de ce toate instrucţiunile importante de pe panouri, afişe din instituţii, magazine au semnul exclamării la final, de parcă ar fi strigate? E nevoie de strigături, comenzi, porunci ca să fie băgate în seamă? Vocile calde, enunţurile clare, dar nescandate nu au şanse de a se impune pe piaţa românească de consum, de a ajunge la ochii şi urechile consumatorului? Vocea de femeie te trecea prin taste sau te plasa la call center, dacă nu-ţi erau bune tastele. Am ajuns la o coadă ‘în timp’. Am apăsat pe o tastă ca să fiu sunată de un funcţionar call center. Nu m-a sunat nimeni nici a doua, nici a treia zi. Am reţinut doar cum să-ţi reînnoieşti contractul cu Electrica Furnizare, de ce acte ai nevoie. Dar nu ţi se spunea că nu trebuie să-ţi baţi capul cu un nou contract în cazul în care optezi pentru serviciul universal, deocamdată cu preţul într-un con de umbră. Nici pe scrisoarea de la Electrica Furnizare nu ţi se spunea acest detaliu, important, zic eu, chiar şi numai în privinţa facilitării unei bune planificări a timpului clientului. La telefon nu ţi se dădeau informaţii diversificate despre serviciile concurenţiale oferite de Electrica Furnizare. De pildă, nu era opţiunea apăsării pe taste ca să afli despre diversele pachete, ca şi cum website-ul ANRE, sec, cu limbaj de lemn şi jargon profesional, era suficient. Un tabel cu furnizorii şi un click pe ‘aflaţi mai mult’, care te ducea la ceva mai sec şi mai de lemn. Niciun infographics, sau un Page Tiger, care să facă navigarea online mai atractivă în goana după informaţie, dar mai ales prezentarea ei în termeni simpli, care să favorizeze înţelegerea.

Făcând un drum la Electrica Furnizare pentru plata ultimei facturi, m-a surprins penuria de informaţii care ar fi putut uşura decizia consumatorilor de energie electrică. Niciun pliant, nicio broşură de marketing, niciun poster care să-ţi ofere informaţia sub formă vizuală, simplificată. Unii pricep când văd un tabel, alţii când văd un grafic în culori, alţii un infographics, un desen schematizat. Alţii, niciodată. De ce doar o hârtie A4 înghesuită, fără spaţii între paragrafe, fără coeziune, care te obligă să sari de la o idee la alta, cu website-uri inserate în fraze. O prezentare grafică mult sub aşteptări, de la o societate care intră în concurenţă cu alţi furnizori. Nici până acum n-am primit scrisoarea cu preţul universal, promis a fi comunicat anul trecut, luna decembrie. Dar nici concurenţii Electrica Furnizare nu fac un marketing mai bun, care ar însemna să vină în întâmpinarea clienţilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Consumatorul. Captiv în sistem, zăpăcit de robot”

  • Doamne, cata naivitate! Adica se asteapta cineva ca in Romania, patria monopolurilor de tot felul, sa existe pe bune concurenta? De unde veniti copilasi? De pe Marte?

    • ailalti…habar n am de unde vin, insa io sigur nu vin de pe Marte, ca vin de pe Venus! :))

      • Si cum functioneaza pe Venus piata de energie electrica? 😯

        • se stie, io n am toti boii acasa!:))
          pe unii mi am trimis pe Venus, mai exact pe aia Albastri cu ochii Rosi.
          Pacolo, intamplator, s au aciuat..niste Fluturi. Fluturi Rosi cu ochi Albastri.

          Boii mei, ca prin minune, s au prins intr un tangou care danseaza dupa capul lui, cu Fluturi..
          tangoul, devenit Tangou, dansand dupa capul lui, care e Albastru, cu pasi Rosi, are culoarea Galben.
          Iata cum arata piata electricitatii pe Venus, planeta boilor mei, care sant, ca despre cei care ‘nu sant’ povestesc alta data:)))): are culoarea Galben, ca , se stie, Caldura din Frig s a nascut, si in bratele Focului a fost alalptata!:)))

          Povestea vietii mele putind fi asimilata si acestui raspuns la intrebare: A fi SI a nu fi…bou!)))))

          • Pe Venus, electricitatea e generata vesnic de Tangou!

            Ca electricitatea, pe Venus, e nimic altceva decat povestea ‘placerii de a darui Zambetul’ SI ‘ placerii de a primi in dar,Zambet!

          • Online, tu nu esti ceea ce vrei sa pari a fi… dar esti bine.
            🙂 (darul)

          • Ce imagini- cuvinte- povestiri- au pornit duse de curenti, de la un banal articol despre furnizarea energiei electrice. Eu doar am observat realitatea, nu fac predictii despre ce si cum o sa fie.

          • Trandafiri galbeni- pretul ‘concurential’ al energiei electrice furnizate de Tangouri in care s-au prins Fluturii Albastri cu ochi Rosii si Salbaticiunile….care nu rup, nu sfasie aripile Fluturilor.

      • Iar schimbi subiectul si ne trimiti dupa tigari. Mai ceva ca aia la hockey, care schimba mereu liniile ca sa-si zapaceasca adversarii. Esti tare da’ deja previzibil!

        • Era ptr duduia online. Sau, ma rog, ce-o vrea sa fie azi. Ca in ziua de azi totul e fluid si se schimba de la o ora la alta.

    • cib, Doamne se scrie cu trei de a, adic asa: Doaaamne! :))))

  • am observat ca prin peisaj misuna, tendinta fiind sa acapareze spatiul si timpul, doua feluri de oameni:
    -unii inca n-au aflat ca sint antioameni, insa dau semne ca sint pe calea cea buna
    -altii inca n-au aflat ca sint oameni, insa dau semne ca sint pe calea cea buna.

    indiferent cit de incalcita e treaba cu furnizarea energiei electrica, fiecare isi va cumpara superpozitia cu care se armonizeaza,
    asa ca acestia vor incheia contracte ‘nemuritoare cu furnizorul de energiel electrica in stare sa-i lumineze public, in cazul unora vesnic, trotuarele pe care se deplaseaza.

    ca printr o minune, trotuarele fiecaruia dintre aceste tipuri de oameni vor fi luminate.

    Concluzie:
    Lumina e pentru toata lumea.

    • Asa-i, „lumina e pentru toata lumea”.
      Pacat ca nu toata lumea-i luminata!

      • lumina este pentru toti ‘oamenii’.

        unii ‘oameni’,
        adica cei care sint Om,
        se misca sub lumina Inimii.

        alti ‘oameni’,
        adica cei care sint Antiom,
        se misca pe lumina Mintii.

        lumina este pentru toti, fiecare o…vede dupa cum se Oglindeste

        • „Lumina este pentru toti”… si la capatul tunelului?

          • da. tunelurile sint doua, intr un capat e lumina vesnica, in celalalt capat al celuilalt tunel e lumina nemuritoare.
            insa pe cind ‘vesnicia’ e cu ‘a fi’, nemurirea e cu ‘a nu fi’

            Binele SI Raul
            Raiul SI Iadul
            Vesnicia SI Nemurirea

            Inima SI Mintea

            la un capat al tunelului ‘nu ajungi’…vesnic.
            Nemurirea se aseamana cu o gestatie perpetua. Mai ai foarte putin si te nasti!, insa acest foarte putin dureaza…vesnic!

            desavarsirea povestii ‘superpozitiilor Mintii’ e sinonima cu Cunoasterea de Sine, deci e o poveste a Absolutului.
            Inima…e lipsita de Dorinta. ea…atata stie, sa Daruiasca Bucurie.

            …vad ca e mai adanca apa, deci o sa ma mai gandesc…:)

          • ‘Nemurirea se aseamana cu o gestatie perpetua.’
            …insa era mai bine pentru ‘nemurire’ sa nu se nasca. devenind Nemurire, pentru ca nascindu-se s-a cunoscut pe sine insasi…, insa tot ‘nemurire’ a ramas…
            Iuda este Antihrist.

          • foarte tare, intrebarea ta!

          • Sa nu uiti de efectul benefic al luminii de culoare rosie, Monica! Si tu, Online.

          • Nu-i numai Tangou pe acea planeta, mai e si Fred Astaire si Ginger Rogers sub semnul Venus indulceste artagul lui Marte si elimina monopolul de pe piata energiei electrice

            https://youtu.be/MsS7B8nyw5Y

        • 🙂

          • Multumesc, Online si Geo. Am aprins lumina. De cea buna. Lampas cu fitil si petrol, de cand era strabunica in casa parintilor ei, copil.
            Si pentru Paul.

            Uneori, less is more.

          • Sa nu uiti de efectul benefic al luminii de culoare rosie, Monica! Si tu, Online.

          • @Monica,

            That’s the real issue… Salbaticiunile au contract doar cu Soarele si Luna… 🙂

  • Stiti care-s problemele ? Pe scurt , si incomplet :
    -lipsa de cultura (in sens larg , de lucru cu limba romana vorbita la urma urmei ) deci de logica a IT-istului . Paginile siturilor nu au acea coerenta logica , acea punctare structurala .
    -dispretuirea consumatorului :
    cel ce furnizeaza informatia e incapabil ( sau nu vrea ) sa se puna in locul novicelui si sa introduca notiunile care sa faca textul inteligibil. Se prefera utilizarea unui limbaj tehnicist , de lemn , care nu spune nimic clientului.
    tendinta din partea furnizorului de a ascunde informatia relevanta pt consumator , promovarea ambiguitatilor pt a da posibilitatea unor manevre ulterioare in contract.
    De ce Protectia Consumatorului nu propune un contract-cadru in care sa fie punctate si explicitate lucrurile si sa-i oblige pe furnizori sa treaca doar tarifele ? Pt ca acolo lucreaza Mimi , Nutzy , varul Pandele si nasa Marioara!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *