Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Continuă bătălia pentru Africa

La data de 12 aprilie, Camerun a semnat un acord de cooperare militară cu Rusia. Potrivit unor surse ale Africanews, acest acord se înscrie în conceptul de continuitate a legăturii militare dintre cele două țări, cooperare vizibilă de mai mulți ani, accentul fiind pus recent pe revizuirea acordului militar semnat în 2015. La instrucțiunile șefului de stat din Camerun, Paul Biya, și ale președintelui rus Vladimir Putin, ministrul apărării, Joseph Beti Assomo, și omologul său rus, generalul Serghei Șoigu, au parafat documentele care definesc această nouă cooperare militară. În documentul de 13 pagini, cele două țări sunt de acord să facă schimb de opinii și de informații privind politicile de apărare și securitatea internațională, dezvoltarea relațiilor în domeniul formării comune, al medicinei, al topografiei sau al hidrografiei militare. De asemenea, statele convin să facă schimb de experiență și să interacționeze în cadrul operațiunilor de sprijinire a păcii sub egida Națiunilor Unite. Acordul simbolic stabilit la Moscova vine în contextul în care mai multe țări din întreaga lume retrag legăturile cu Kremlinul pentru a impune sancțiuni asupra rușilor.

Italia a încheiat un acord cu Angola pentru a crește livrările de gaze din țara din sudul Africii, în timp ce se străduiește să renunțe urgent la gazul rusesc din cauza războiului din Ucraina. A fost semnată o declarație de intenție pentru a dezvolta noi întreprinderi de gaze naturale și pentru a crește exporturile către Italia. „Astăzi am ajuns la un alt acord important cu Angola pentru a crește livrările de gaze naturale”, a anunțat ministrul de externe Luigi Di Maio într-un comunicat. „Angajamentul Italiei de a diferenția sursele de aprovizionare cu energie este confirmat”, a mai declarat Di Maio la finalul unei vizite de două ore și jumătate la Luanda. Premierul Mario Draghi dorește să adauge Angola și Congo-Brazzaville la un portofoliu de furnizori care să înlocuiască Rusia, care asigură aproximativ 45% din gazul italian. „Nu mai vrem să depindem de gazul rusesc, pentru că dependența economică nu trebuie să se transforme în supunere politică”, a mai subliniat el într-un interviu acordat cotidianului Corriere della Sera. „Diversificarea este posibilă și poate fi implementată într-un timp relativ scurt, mai repede decât ne-am imaginat în urmă cu o lună”, a mai spus el. Draghi trebuia să plece el însuși, dar după ce a fost testat pozitiv de Covid-19 i-a trimis în locul său pe Di Maio și pe ministrul Tranziției Ecologice, Roberto Cingolani. Cingolani a descris înțelegerea drept un acord important, care dă un impuls parteneriatului dintre Italia și Angola în domeniul energiilor regenerabile, al biocombustibililor, al GNL (gaz natural lichefiat) și al formării în domeniul tehnologiei și al mediului”. Cei doi miniștri, însoțiți de Claudio Descalzi, directorul general al gigantului energetic italian ENI, s-au întâlnit și cu președintele Joao Lourenco. Ulterior, ei s-au îndreptat spre țara vecină Congo-Brazzaville, unde au fost așteptați să se întâlnească cu președintele Denis Sassou Nguesso. „Aceasta este o cursă contra cronometru pentru a ne asigura că avem stocuri de gaz și petrol pentru următorul sezon de iarnă”, a transmis Francesco Galietti, șeful companiei de consultanță Policy Sonar, cu sediul la Roma. Acordurile din Angola și Congo vor aduce italienilor, cel puțin teoretic, 1,5 miliarde de metri cubi și, respectiv, 5 miliarde de metri cubi în plus pe an. Stocurile se fac de pe acum, noi urmează să cumpărăm de la americani, mai mult ca sigur.

Ambasada Chinei din Africa de Sud a donat 65 de mii de dolari (1 milion rand sud-africani) guvernului sud-african în urma inundațiilor devastatoare care au ucis aproape 443 de persoane, potrivit unui ultim raport al AFP. Ambasadorul chinez Chen Xiaodong a declarat că donația face parte din eforturile sale de a sprijini populația sud-africană afectată de dezastrul din provincia KwaZulu-Natal. În condițiile în care mii de locuitori au fost strămutați, iar proprietățile și infrastructura au fost distruse în urma inundațiilor, nu este clară suma exactă necesară pentru reconstruirea zonelor afectate. China nu este prima țară care face o donație Africii de Sud pentru a sprijini eforturile de ajutorare a acesteia în urma inundațiilor. Marți, Uniunea Africană a virat o donație de 150.000 de dolari din fondul său de urgență pentru același scop. Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a decretat, la începutul acestei săptămâni, stare de urgență națională după o reuniune a cabinetului de luni seara.

Fotografie: Twitter – AmbCHENXiaodong @ChinaAmbSA


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *