Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Contrar imaginii din Occident, dar și de la noi, în Kabul a intrat o armată și nu o hoardă

Deși consacrată Căderii Berlinului, capodopera lui Antony Beevor, The Fall of Berlin. 1945, apărută la Penguin Books în 2003 și în variantă românească, la Rao, în 2013, sub titlul Berlin: Căderea. 1945, se ocupă și de intrarea Armatei Roșii în Germania. Apelînd la însemnările lui Vasili Grosman, marele corespondent de război la vremea respectivă, ulterior unul dintre cei mai mari prozatori ruși prin celebrul roman Viață și destin, Antony Beevor descrie cu o forță ieșită din comun abuzurile și chiar crimele Armatei Roșii. Antony Beevor e un istoric britanic de prestigiu. Ca istoric el a inițiat ceea ce eu am numit studierea trecutului sub semnul lui Istoria – marele prozator. Ca și Stalingrad, deși operă de nonficțiune, respectînd datele și documentele cu o rigoare strașnică, Căderea Berlinului nu e atît o carte de Istorie, cît mai ales un roman tolstoian. Momentul intrării rușilor în Germania apare în carte ca un moment crucial pentru Armata Roșie, care venea ca un tăvălug de la de la Stalingrad la Berlin:

„Practic, fiecare soldat sovietic îşi aminteşte foarte bine momentul trecerii frontierei de dinainte de 1939 în Germania. «Am ieşit dintr-o pădure», spune locotenentul-major Klocikov din Armata 3 şoc, «şi am văzut un indicator pe un stîlp. Pe el scria: «Aici este blestemata Germanie», intram pe teritoriul Reich-ului lui Hitler. Soldaţii au început să se uite în jur curioşi. Satele germane sînt foarte diferite de cele poloneze. Majoritatea caselor sînt construite din piatră şi cărămidă, în micile lor grădini au pomi fructiferi tunşi frumos. Străzile sînt bune. Klocikov, ca mulţi alţi compatrioţi de-ai săi, nu putea înţelege de ce nemţii «care nu erau nişte oameni nechibzuiţi», şi-au riscat vieţile prospere si confortabile ca să invadeze Uniunea Sovietică, mai departe, de-a lungul drumului spre capitala Reich-ului, Vasili Grossman a însoţit o parte a Armatei 8 gardă trimisă înainte din Poznan. Direcţia Politică ridicase pancarte pe marginea şoselei pe care scria: «Tremură de frică, Germanie fascistă, ţi-a sosit ziua judecăţii».”

Cu ajutorul caietelor lui Grossman, publicate doar peste hotare pe vremea URSS, Antony Beevor se ocupă pe larg de vandalizările și abuzurile incredibile la care s-au dedat rușii la intrarea în Germania:

„Grossman a remarcat groaza din ochii femeilor şi fetelor… Lucruri groaznice li se întîmplă nemţoaicelor. Un neamţ de familie bună explică cu gesturi expresive și frînturi de cuvinte rusești cum soţia sa fusese violată de zece bărbaţi în ziua aceea… Şi fetele sovietice care fuseseră eliberate au de suferit. Noaptea trecută, unele dintre ele s-au ascuns în camera corespondenţilor de război. La un moment dat ne-au trezit ţipetele. Unul dintre corespondenţi nu se putuse abţine. Are loc o discuţie animată şi se reinstaurează ordinea. Grossman a notat apoi ce i se povestise despre o tînără mamă. Aceasta era violată continuu într-un hambar. Rudele ei veniseră acolo ca să-i roage pe soldaţi s-o lase să-şi hrănească copilul fiindcă acesta nu se mai oprea din plîns. Toate acestea aveau loc în văzul ofiţerilor care se presupunea a fi însărcinaţi cu menţinerea disciplinei.”

Astfel de situații sînt abordate și în cartea marelui Yuri Bondarev, Limanul.
Am dezvăluit prin descrierea magistrală a lui Antony Beevor comportamentul sălbatic al rușilor la intrarea în Germania nu doar pentru a reaminti că la fel s-au purtat și la noi, dovadă a unui primitivism pe care regimul sovietic n-a reușit să-l îmblînzească, ci pentru a semnala că rușii care intraseră în Germania făceau parte dintr-o Armată. Și nu dintr-o Armată oarecare, ci dintr-una în care încălcarea disciplinei se plătea cu un glonte în cap. S-a scris și s-a zis că Stalin îngăduise aceste excese. Firește, îngăduise o anumită scăpare din hățuri, dar nu terorizarea nemților. Și nu pentru că se dădea de ceasul morții de grija nemților și a nemțoaicelor, ci pentru că avea interesul să nu stîrnească ura din care se naște rezistența. Stalin era într-o cursă contracronometru cu Aliații spre Berlin și orice rezistență a nemților în acest drum îi inculca socotelile. Mai ales că știa de predarea nemților de bunăvoie trupelor aliate care înaintau dinspre Vest. Documentele arată că mulți militari au fost condamnați la moarte pentru crimele comise la intrarea în Germania.

Talibanii au intrat în Kabul duminică 15 august 2021. Imaginea lor în Vest, dar mai ales la noi, e de sălbatici ieșiți din văgăuni, alcătuind o hoardă și nu o armată, și prin asta incapabili să fie ținuți în frîu. Au trecut deja două zile de cînd talibanii au ocupat Kabulul. Teoretic, orașul Diavolului, orașul în care au stat cei vînduți străinilor. Orașul în care stau infidelii, cei care au încălcat și încalcă legea lui Alah. Dacă luăm în calcul și imaginea lor de inși care au fost pînă acum departe de civilizație, te-ai aștepta să fie mai răi decît rușii din România lui august 1944. Toate mărturiile arată că în cazul României nu era vorba, ca în cazul Germaniei, de ură, ci de fascinația exercitată asupra unor inși veniți din stepa kalmîcă de bunurile capitalismului, de la ceasuri pînă la rochii de lux. Repet, raportez așteptările despre comportamentul de hoardă luînd în serios ce se scrie în Occident și la noi despre talibani. Iată însă ce relatează BBC News din Kabul a doua zi după ocuparea Kabulului, sub titlul Viața în Kabul după preluarea puterii de către talibani:

„Talibanii sînt peste tot, la punctele de control care erau cîndva baricade oficiale ale poliției sau ale armatei. Nu există panică în oraș astăzi. Talibanii controlau traficul, verificau mașinile și, în mod special, pe cele care au aparținut poliției și armatei. Au preluat toate acele vehicule și le folosesc.

În centrul orașului, viața este normală. Traficul este mult mai redus. Majoritatea magazinelor sînt închise. Dar oamenii arată mult mai calmi decît ieri, cînd toată lumea era furioasă.
Am văzut cîteva femei pe stradă. Purtau măști de protecție [Covid] și pe cap baticuri. Mergeau pe străzi, făceau ce voiau să facă, iar talibanii le lăsau în pace.
Nu se mai aude deloc muzică pe străzi. Sînt cazat într-un hotel unde obișnuiau să cînte muzică în fundal. Și pe aceasta au oprit-o. Oamenii sînt speriați. Dar viața în oraș continuă.

Însă… scena de la aeroport a fost catastrofală. Familii, copii, tineri, bătrîni, mergeau cu toții spre aeroport, luptîndu-se să fugă din această țară.
De îndată ce te apropiai de porțile principale de intrare ale aeroportului, acolo se aflau talibani înarmați cu muniție grea, încercînd să disperseze oamenii trăgînd în aer. Oamenii care voiau să intre în aeroport, se cățărau pe pereți, chiar și pe sîrma ghimpată și pe porți. Fiecare persoană împingea ca să intre în aeroport.”

Riscînd să-mi atrag supărarea cititorilor țin să precizez că nebunia de la aeroport nu e rezultatul prestației talibanilor în Kabul. E rezultatul imaginii talibanilor într-o parte (destul de mică) a populației afgane, dar și al temerii multora dintre cei care vor să plece de faptul că au colaborat la vînarea talibanilor în cei 20 de ani de prezență străină. Cine a văzut ultimul sezon din Homeland, care se petrece în Afganistanul din ultimii 20 de ani, își dă seama că, alături de procurori și judecători corecți, au fost și magistrați care au ascultat ordinele poliției secrete a regimului, (dacă s-a întîmplat asta la noi, cum să nu se întîmple în Afganistan?!) că alături de afgani care și-au văzut de treabă au fost și turnători, colaboratori ai torționarilor. Nici americanii și nici oamenii regimului n-au avut insomnii, pentru că nu respectă drepturile omului în tratarea dușmanilor numiți talibani.

Prin urmare, de la intrarea în Kabul nu s-a înregistrat nici un act de violență împotriva civililor, n-a fost devastat nici un magazin al vreunui infidel, n-a fost devastată nici măcar clădirea ambasadei americane goale. Cînd au intrat în sediul CC, în 22 decembrie 1989, unii români s-au apucat de devastat, de furat capacele de la WC-uri, de bumbăcit cei considerați colaboratori ai foștilor. Nicu Ceaușescu e înjunghiat nu de un taliban, ci de un român, presupus a nu fi ieșit atunci din peșteri.

Nu mă pricep la personalitatea talibanilor. Îmi permit să semnalez că timp de 20 de ani nu numai afganii, dar și talibanii au profitat de atmosfera de civilizație impusă de americani. Un taliban care avea 10 ani la venirea americanilor are acum 30 de ani. Ani trăiți totuși într-un Afganistan care s-a apropiat măcar de normele civilizație occidentale în materie de comportament. Nu risc decît sub forma unei ipoteze aserțiunea că talibanii din 2021, după 20 de ani de modernizare a țării lor, nu sînt sălbaticii de după plecarea rușilor și că prin urmare nu cred într-o aplicare a Șariei în forma ei exagerată.

Țin în schimb să semnalez ca pe un adevăr incredibila disciplină a celor prezentați de Occident ca alcătuind o hoardă. Nu e vorba numai de comportarea civilizată, oarecum neașteptată la niște oameni pentru care Kabul e orașul Diavolului, ci de realitatea unei armate care ascultă cu strictețe ordinele. Pentru a instala puncte de verificare a traficului pe străzi, pe post de agenți de circulație, dar și de polițiști însărcinați cu menținerea ordinii, e nevoie de o structură de comandă bine conturată, de ordine care se dau de sus în jos, ordine care sînt respectate cu o strictețe strașnică. Potrivit Istoriei în Germania a intrat o Armată, Armata Roșie. În realitate a intrat o Hoardă. Potrivit imaginii din Occident, în Kabul a intrat o Hoardă. În realitate a intrat o Armată. O armată care întrece în disciplină multe armate profesioniste din Istorie, inclusiv cea a Germaniei lui Hitler.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

27 comentarii pentru articolul „Contrar imaginii din Occident, dar și de la noi, în Kabul a intrat o armată și nu o hoardă”

  • Gorbi zicea :”campania nato a fost condamnata esecului de la inceput”…nu zau? Pai astia n-au vazut Rambo al treilea? Daca nea geoana se uita la Sylvester in filmu’ asta,poate-l ducea bibilica aia scofilcita ca nimeni n-are nicio sansa acolo,indiferent citi ani doresc sa iroseasca,bani si oameni, putea macar sa citeasca printre rinduri mesaju’ filmului…Un film mai de actualitate cum e Rambo al treilea, mai rar…

  • Domnule Cristoiu,rușii au întrat în țara care i-a invadat,i-a ucis femeile și copiii. Talibanii nu au intrat în SUA ,au intrat în țara lor…aveți informație,aveți talent ….dar nu vreți să supărați prea rău SUA,asa este? Vă înțeleg oarecum,trebuie să faceți compromisuri,chiar nesolicitate,pentru a putea să vă exprimați…

  • „Ce relatează BBC News din Kabul” Sa ma scutiti de gogoase a la Ant 3. Au dat in bara , ca si rusii . Acum au abandonat si mii de tone de armament . Buna treaba , NATO si UE ! Cine a hotarat sa plateasca acesti papagali ?

  • Problema de matematica pentru bacalaureat
    Cunoscand ca populatia Afganistanului in anul 1990 era de 12,41 milioane iar in 2021 de 38,04 milioane si populatia Irakului era in anul 1990 de 17,42 milioane si astazi de 39,31 milioane sa se afle care va fi populatia Romaniei in anul 2022.

  • Ati zis dvs ca nu cautati vreun comentariu de preamarire pentru a-l premia cu, cred eu cartea dvs despre lovitura de stat din decembrie 89. Nu ca nu le-as citi moca, dar nu doar asta e cauza pentru nevoia mea de a recunoaste valoarea dvs. Ce ati mancat maistre de gasiti intotdeauna un punct de vederea unic de a vedea situatia? Cel putin raportat la oamenii din presa. In momentul in care presa, in unanimitatea ei, presa condamna S.UA./occidentalii pentru esecul lor de a educa in mod practic afganii spre democratie, dvs. afirmati cu abilitate faptul ca americanii/occidentalii au reusit sa educe chiar talibanii cel putin pentru a avea o gandire superioara crescatorilor de capre sau parte a unei hoarde.
    P.S. Geniala comparatia intre talibanii „iesiti din pesteri” intrand in biroul prezidential din Afganistan de acum, cu noi romanii prodemocrati intrand in Comitetul Central din Bucuresti in 89. Geniala, dar nu pentru caracterizarea romanilor

  • De-a lungul mileniilor,aspectul clar,de netagaduit,referitor la orice tine de razboaie intre diverse „capete capoase”, e unul singur:populatia nevinovata,batrini,femei,copii,barbati in putere care ar putea crea valoare pt societatea in care traieste,sint sacrificati stupid pe altarul asa zisei”dreptati”,si a luptelor pt „libertate”sau”eliberare de sub asupritori”.Realitatea e ca la mijloc nu sint decit interese meschine,de-a lungul veacurilor aceste interese s-au tot schimbat.Daca in trecut erau importante teritoriile cucerite,fie ca aveau pamint fertil,sau localnicii zonei erau organizati si muncitori si produceau ce aveau nevoie traiului zilnic si veneau hoarte de nespalati sa adune munca lor,sau pur si simplu erau capete patrate la conducerea diverselor zone,imperii etc si se luptau intre ei,care pe care,ca sa-si dovedeasca”barbatia”, sau mai nou era petrolului si a centralizarii puterii in miinile aa ziselor mari puteri sau a uneia dintre acestea,realitatea nu se schimba,ramine aceeasi de veacuri: oamenii nevinovati sufera degeaba,familii distruse pe durata vietii generatiei afectate,piedici in calea dezvoltarii zonei,tarii afectate,ba si mai si,o viata organizata in anume fel e distrusa total si se incepe,dupa asa zisa eliberare,reinventarea rotii si a apei calde.Ca sa construiesti sau sa creezi ceva,dupa razboi,dureaza ani buni,zeci de ani,timp in care locuitorii zonei respective vor sau nu vor sa coopereze,sau si mai rau,altii vor sta indiferenti,isi vor inghiti depresia de care nici nu au habar ca sufera.Asat e ce se intimpla cu razboaiele si asta e de veacuri.Ce ma irita,e faptul ca in anul 2021, perioada cu cea mai mare dezvoltare tehnica si tehnologica de cind exista viata pe Pamint,trimitem sonde pe Marte,oameni pe Luna, in schimb unii traiesc pe strazi,excrocii s-au organizat in”institutii financiare”, impostorii fac pe presedintii si prim-ministrii sau ministri de tot felul,altii au ramas cu aceleasi sechele medievale de acaparare a diverselor teritorii care nu le-au apartinut neam de neamu’lor si desi sint o minoritate puchinoase, ei se cred „majoritate” si se ocupa de aceleasi intrigi de care se foloseau si acum 100-200 de anii sau mai mult,copiii au ajuns sa fie needucati sau indoctrinati aiurea,batrinii care au sacrificat mult in viata lor ca sa construiasca ceva pt noi au acum pareri de rau ca si-au irosit viata si energia ca sa vada cum munca lor se duce pe apa Simbetei din cauza neputintei sau a prostiei celor ce se baga cu de-a sila sa faca pe conducatorii.Asa ca toate-s vechi,si toate-s noi,aceeasi piesa de teatru proasta,doar actorii se mai schimba,unii sint credibili,altii sint vai de capu’ lor sec…Alt aspect care ma umple de nervi: Romania a trimis trupe in Afganistan,29 de tineri si-au lasat sufletul acolo printre bolovani si nisip,Romania a cheltuit cite miliarde cu „spectacolul” asta de „ne sustinem aliatii”?Ia sa vada cineva cifra cit mai exacta,ca adevarul e clar ca nu-l vom stii vreodata.Ba mai mult, un prost de la noi,am uitat cum il cheama,spunea acum citeva zile,pe TVR,ca Romania a trimis trupe in Afganistan ca „exercitiu”,adica sa-i antreneze pe soldatii nostri.In primul rind cum poate sa minta in asa hal,apoi daca el chiar crede in asta,pai la cite miliarde au alocat acestui”antrenament” in urma carui au irosit 29 de vieti tinere,boul ala nu intelege ca antrenai si pe mama armatei cu miliardele alea?Mai mult,Romania a dat 2 miliarde pe rachete Patriot,acum mai aloca niste miliarde sa doteze navele marine,da’ de unde au scos ai nostrii miliardele astea in timp ce turcan si restul de paparude care au fost ministre la Ministerul Muncii se vaita ca nu-s bani de pensii si trebuie marita virsta de pensionare?!Avem batrini care cersec o piine,am vazut de prea multe ori saracia in care traiesc unii oameni necajiti,nimeni nu-i ajuta cu nimic,ii ignora pur si simplu,in schimb vor voturi si apar la TV zi lumina sa se scalimbaie si sa se rupa-n fitze,da’un program de ajutorare pt astfel de oameni CANCI ALBINA,nu pot sa faca,n-au timp.Mai mult,asa zisele puteri ale lumii, si-au virit coada peste tot,inclusiv la noi,ne-au facut praf si pulbere cu planuri pe hirtie si cu vorbe multe si goale,unele puse pe hirtie,cu proiectii financiare tot pe hirtie,cica-ti dau nu stiu ce bani sa dezvolti proiecte,si-ti dau cu o mina,da’ iti iau cu doua,noroc ca nu-s caracatite.Ce dai,e mult mai mult decit ce iei,da’ nimeni nu pare sa faca un calcul elementar,mai stii poate din cauza ca nu se mai invata matematica ca inainte de’89.Deci vazind haosul creat de asa zisele mari puteri,niste nauci de zile mari cu un ego de nedescris si cu un creier la greutatea bobului de neghina,eu nu vad altceva decit o infringere a armatei amerolace care a vrut controlul in zona,la esecul asta e partas si romanu’care a trimis acolo tineri nesabuiti,amerolacu’s-a folosit de roman si nu numai,ca sa nu fie singur cind tarasenia e incheiata,acum a plecat sub pretect ca”daca armata afgana nu e in stare sa se apere,de ce ar trebui armata americana sa lupte pt ei” – astea-s vorbele spuse ieri de geriatricull si suferindul biden.Nimeni nu pare sa dea atentie paternului acestor needucati cu pretentii de”lidari”ai lumii,nimeni nu pare sa discute pe larg faptul ca amerolacii isi vira coada unde nu le fierbe oala,unde nu-i cheama nimeni,se baga ei ca riia,apoi cind se plictisesc sau dau chix,sau au alte planuri si”viziuni”salvatoare,isi aduna catrafusele si pleaca, nu numai ca te lasa cu ochii in Soare,da te mai si incurca pt ca ti-a stricat tot,n-au construit absolut nimic, doar au distrus.Nu vede nimeni ca asta fac si la noi?Iar daca vede cineva,de ce li se permite,de ce o tara straina e lasata sa-si vire coada in treburile interne ale altei tari?Nu intelge decit un Ion Cristoiu si alti citiva ca el,cum ca ori de cite ori s-a jucat piesa shicanarii intre rusi si amerolaci,in final au batut palma si tarile puse la mijloc au avut de suferit indiferent in palmele cui au fost lasate,ca sa nu zic tradate?Pai doar uitindu-ma la ce am enumerat aici,imi vine in cap un singur lucru,si anume fiecare tara trebuie sa fie lasata in pace,fiecare tara se poate dezvolta,mai mult sau mai putin,atit cit ii duce capu’ si in functie de cit de harnici sint.Punctele de frontiera,granitele ar trebui sa-si ia in serios atributiile si sa fie ca inainte de ’89,ca sa intri intr-o tara sa intri cu pasaport si viza cum trebuie,nu haosul de azi,haos intentionat si-n favoarea unora.Haos mai mare ca azi nu tin minte sa fi existat inainte de ’89.Deci crede cineva ca amerolacii au iesit din Afganistan pe motiv ca-i ajutau pe afgani impotriva talibanilor,iar acum bideu sustine ca nu pot ei,amerolacii,sa lupte pt binele altora,si cu asta-basta?Serios?Explicatia e de risu’curcilor,iar atentia prostimii e,ca intotdeauna,in alta parte,devierea de la realitate e norma azi,de exemplu multi se concentreaza pe barbile talibanilor si faptul ca au turbane,plus un akm in brate(de unde le-or fi cumparat?) si ca au vopsit posterele cu fetele frumoase imbracate in rochii de mireasa.Fiecare tara trebuie lasata in pace,relatii economice,diplomatice,plus acorduri internationale de reducere,sau chiar eliminare a armelor,ar fi de dorit in comparatie cu rahatu’ de azi.Apropos de un aspect pe care eu il consider foarte important:Romania avea un sistem centralizat care functiona foarte bine.Dupa ’89 s-a venit cu isteria asta de descentralizare la tot.Recent,pompierii romani au stins focuri in Grecia cu o eficienta deosebita,In anii’70 pompierii nostri stingeau incendii prin Irak si Kweit mai repede decit orice alta tara, sistemul nostru,cum am zis,era centralizat.Cacarafat a spus acum citeva zile ca eficienta si viteza cu care s-au miscat pompierii nostri se datoreaza faptului ca sintem organizati in departamentul asta pe stil militar,CENTRALIZAT si ar fi o prostie sa descentralizezi un astfel de departament,daca ne loveste vreo nenorocire,un sistem descentralizat,facut tzandari,se organizeaza greu,fata de sistemul existent CENTRALIZAT.Pai nu asta e ce-au facut amerolacii oriunde au fost?Au distrus orice sistem centralizat,pt ca al reface or e foarte greu,dureaza mult,sau in anumite domenii devine imposibil.Uite la Cuba cu asa zisa criza a medicamentelor care se datoreaza,spun ei,sistemului centralizat cubanez care trebuie desfiintat.Doamne apara si pazeste,ce usor isi dau cu parerea toti”iespertii”,mai ales aia in economie,cum e citzu-pirtzu’ la noi si altii ca el,da’ nimeni nu-i intreaba pe cubanezi ce vor,daca apare vreun cubanez la televizor,e o persoana tinara,agitata,care pare needucata,desi sistemul de educatie cubanez e serios si scoala e scoala la ei,nu mai spun sistemul medical pe care-l au si care e la un nivel net superior sistemelor din tarile „civilizate”,medicii cubanezi fiind unii dintre cei mai buni pe care-i poti intilni.Deci ce se intimpla de fapt? Revin la aceeasi idee: fiecare tara trebuie lasata in pace,da,organizatii internationale,serioase si cu si de buna credinta sa puna reguli in functiune pt reducerea armelor periculoase,alea-s ce vor distruge planeta daca la butoanele diverselor tari continuam sa avem oligofreni si geriatrici rupti de realitate.Aia e.

    • Interesant si in multe puncte ai dreptate.De aia nu mai e nici SUA prima in lume(i au depasit economic China,Germania,Japonia si Coreea de Sud in realitate,si din punct de vedere militar i a depasit si Rusia).Ca au tocat triliarde de dolari prin Afghanistan si Irak,si si au belit economia in razboaie inutile,in timp ce altii si au vazut de treaba.Dar ce sa le faci la amerloci.Niste idioti.Iar noi,dupa ei,alti idioti.

      • Draga tudy,
        Te rog sa iei cuvintele urmatoare,ca pe un raspuns sincer si fara o incercare de a avea o atitudine aroganta, sau mai stiu eu ce altceva, ar putea fi perceput in mod negativ. Eu cind comentez,nu comentez ca sa ma „aprobe”cineva,nici nu ma astept ca altii sa fie de acord cu mine,cum nici eu nu-s de acord cu parerea multora,in general vorbind,nu ma refer la acest articol in mod special. Ce nu-mi place la anumiti comentatori,din nou,in general vorbind,e ca simt ei nevoia sa-mi aduca la cunostinta ca am dreptate sau nu,la multe puncte.Ce scriu,scriu din mintea mea,bazat pe experienta pe care o am si cu ajutorul educatiei pe care am primit-o in Romania,inainte de’89,atunci cind scoala era scoala la noi in tara.Cu siguranta asta e unul dintre punctele cu care nu esti total de acord.alt punct unde nu esti de acord este cel pe care l-am facut la adresa Cubei.Din nou,parerea e bazata pe lucruri citite si vazute,ba mai mult,am auzit in direct,la radio si TV,economisti americani cu o reputatie deosebita,care au sustinut PUBLIC,ca cel mai bun economist al lumii,pe o perioada de zeci de ani,a fost…?Ghici cine?nimeni altul decit Castro. Astea n-au fost nici ironii,nici concluzii spuse cu usurinta de catre acesti economisti seriosi,dimpotriva,ei insisi au admis ca le vine foarte greu sa faca astfel de afirmatii deoarece sint constienti de felul cum vor fi primite de anumiti politicieni si de catre public in general.Mai mult,au adus argumente si au comparat acele lucruri realizate concret in Cuba,si culmea,care nu exista in hamerica,t ca pe „iespertzii” in de toate amerolaci,nu i-a dus capu’ ca acele lucruri sint posibile.Mai mult de atit, hamerica n-a fost niciodata,atentie,NICIODATA o putere a lumii d.p.d.v.economic,mai ales ca economia lor sta in citeva multinationale si multe afaceri mici,in unele state acestea lipsind total,au fost inchise,sau mutate in alte parti,mai ieftine bineinteles.Suprematia lor e doar din virfu’ buzelor la TV sau cind vine campania electorala,altfel sint vai si amar de capu’ si muma lor.Hamerica are datorii pe care nu le va achita in veci si incearca sa impuna acest sistem ridicol tarilor ca Romania,de aia avem fel si fel de „spetzialisti”,cum e citzu-pirtzu de exemplu,care isi imagineaza ca o duci bine si esti prosper daca faci datorii,ca vezi Doamne,doar asa te”dezvolti”.Asa prostii nu ai sa auzi nicaieri in alta parte cum ai sa le auzi in hamerica,dar cred ca partea asta o stii,n-ai nevoie sa auzi asta de la nimeni. Acum facind referire la articolul de mai sus,multi il lauda pe dl.Cristoiu pt ceea ce a scris,dar citi inteleg in totalitate analogia facuta de dinsul intre ce se intimpla azi si ce-a fost la noi in’89?Tine minte cineva unele dintre primele cuvnte ale lui Ion Iliescu cind era pe platoul de la TVR?A fost un moment in care a venit agitat pe platoul de filmare si a spus atunci in direct, „am fost sa dau telefon la Moscova,ca sa le spunem cine sintem”.Cum pot jurnalistii sau cei de la TVR sa nu-si aminteasca asa ceva. Asa o diversiune ca asta,mai rar…Iliescu si-a lui gashca nu ajungeau sa-l inlocuiasca pe nea Nicu fara un sprijin extern, o intelegere ca intre”capete mari”,adica exact ce vezi acum,asa zisii talibani care si-au luat tara inapoi si vezi Doamne amerolacii pleaca satui de neputinta poporulu afgan de-a lupta pt ei insisi…adica timp de 20 de ani ii tii pe talibani la respect,(cica), si acum au venit talibanii asa hodoronc tronc, peste noapte si toate-s bune si frumoase???!!!!Ma sa fie, e ca atunci cind l-au prins pe Bin l.si l-au aruncat in mare,fara o poza macar, ca n-a considerat nimeni ca e nevoie sa-l aduca la mal sa-l vada si altii…Ce vedem de 2 zile e o minciuna mai mare decit covidu’,iar cinismul de care au dat dovada trupele luptatoare pt libertate si drepturile femeilor,e de nedescris,era de asteptat,ti-l puteai imagina,dar sperai sa nu-l lase asa la vedere(adica fraierii aia care i-au ajutat 20 de ani,si care probabil ca sint in pericol,sint lasati de izbeliste si n-au decit sa se descurce, cu copiii lor,familiile lor,n-au decit sa se descurce.Multumim pt ajutor,voi ni l-ati oferit,nu noi vi l-am cerut,ne descurcam si fara voi,acum descurcati-va fara noi.Cam asa suna ce au facut,ca si cind nu stiau ca pleaca de acolo,de parca poti sa-ti sui trupele in avion asa in ultima secunda,fara pregatire prealabila,fara sa-ti aduni din timp toate catrafusele,care catrafuse dureaza pina le impchetezi,iar decizia de retragere nu se face in secunde,si nu se anunta in ziua imbarcarii.Deci n-au avut timp,sa-u i-a durut in cur de pirlitii aia de colaboratori sau cum ii numesc ei?E un fiml”Fair Game” in care,culmea, sint citeva scene acolo care te pun pe ginduri cind vine vorba de cuvintul marilor puteri…Asa ca uite,am mai scris citeva lucruri care ma enerveaza,”inerveaza”,ce mai conteaza, da’ sa stii ca n-am scris ca sa mi se dea aprobarea cuiva ca as avea sau nu,dreptate.Scriu pt ca multi jurnalisti tineri se inspira din comentariile facute pe diverse site-uri,le deschide mintea,ii face mai atenti la subiecte pe care le pot aborda si care,poate,poate reusesc sa-i demaste pe impostori,pe aia care ocupa posturi cheie si nu numai ca nu le merita,da’sa dea sfintii daca nu-s catastrofe pe posturile alea,si culmea le merge,nici nu renunta la posturi,nici nu-i da nimeni deoparte.De ce oare?Pt cine lucreaza ei de fapt si pina cind?Ce mai e de luat sau de distrus?Apropos de „luat”…e un articol in care se spune ca-n Afganistan ar exista resurse naturale,metale rare si pretioase in valoare de 3000 miliarde de dolari.Deci in conditiile astea,daca informatia e corecta si reala,crezi ca-si iau amerolacii talpasita cu una cu doua?Adica fac loc Chinei,de buna voie si nesiliti de nimeni,ca sa faca acorduri si afaceri cu noua conducere a Afganistanului?Serios?Intrebarea e CE DOAMNE IARTA-MA SE INTIMPLA CU ADEVARAT?N-am crezut gogoasa cu covidu’ din prima zi,iar azi se vede ca-i gogoase umflata,asa ca nu doar bunul simt imi discteaza,dar si un anume sentiment imi spune ca asistam la o alta „umflatura” doar ca scopul ei se va vedea in viitor. Ce ar trebui sa ne ingrijoreze,e ce se intimpla la noi in tara in primul rind,de ce citz-pirtzu’ e inca in functie,ba mai are si tupeul sa-si anunte candidatura la alt post de conducere,iar peste 3 ani,acest imbecil,avorton vindut,santajabil si de-un ridicol absolut,acest idiot care atunci cind vorbeste zici sa striveste bashini intre dintzi,am niste nervi de deabea ma abtin sa nu o iau birjareste,va candida la posturi din ce in ce mai importante pt tara.Cine-l sprijina,cine-l vrea pe acest idiot si cit va dura pina o sa-l lase balta,care-i momentul ala cheie,in ce circumstante,il vor lasa cu ochii in Soare si-l vor scoate din drum,asa cum au facut cu oricine altcineva a colaborat cu…ghici?Acest ridicol,plus ceilalti inutili care fac mai mult rau decit bine,herr,turcan,gheorgiu,rares pomadatu’,citu,orban,nenorocitu’ala de hun hunor,rstul de jigodii lipitoare, nu se vor lasa pina nu vor pune sub pamint toata tara asta.Auzi la hunor…el nu considera ca situatia lu’ citzu afecteaza in vreun fel pozitia de prim ministru,adica ii da el voie sa fie prim ministru,uauuuuuu…cu ce pret?Ce anume trebuie sa dea la schimb acest santajabil,labil mintal citzu?Deci jurnalisti de investigatii,uite aici citeva idei micute,da’ care cine stie,poate,poate, cu efect pozitiv pe roman….Aia e draga tudy, sper sa-mi intelegi supararea si de ce nu cred ca are importanta cine ma „aproba”sau nu.de spus tot o sa spun asa cum pot,ce cred eu despre un anume subiect.Daca pare fara sens ce-am zis aici,scuze,am facut mai multe intreruperi si nu am citit ce-am scris intre intreruperi…asa ca ideile in sine s-ar putea sa para „nelegate”…O zi buna.

  • Domnu’ Cristoiu,

    Din cate observ eu, „minunea” cea mare nu e ce au facut talibanii ci ce au facut occidentalii: au inceput sa discute cu „teroristii”… 🙂

    Doctrina aia cum ca „nu negociem cu teroristii” s-a dus dracului. Dupa 20 de ani au inteles si Zeii occidentului ca oricat ar fi ei de innarmati, ideile nu pot fi invinse cu armele. Pacat ca a trebuit sa moara atatia oameni nevinovati ca niste tampiti sa priceapa o lectie „milenara” a istoriei…

  • Corect @ Stefi

  • Nu pricep legatura dintre contraofensiva din 44-45 a Armatei Rosii si intrarea talibanilor in Kabul. Oricum, daca s-ar aplica principiul Talmudului (cred) dinte pentru dinte, ,,kalmacii,, au fost niste gentilomi fata de ce le-au facut trupele SS, macar nemtoicele au supravietuit dupa viol (apropo, s-au scris si carti despre violurile americanilor si a britanicilor in acelasi context, sau au ramas doar documentele seci?). Mai degraba s-ar potrivi o comparatie a talibanilor cu bolsevii incepand cu 1917 si razboiul civil, daca e obligatoriu sa-i bagam pe rusi in poveste.
    Talibanii sunt sustinuti de o mare parte a afganilor pentru ca regimul impus de NATO s-a evidentiat printr-o coruptie nemaivazuta, trilionul platit de USA practic s-a evaporat (vezi presa occidentala), banii au fost impartiti de toti cei implicati, armata afgana nu a primit bani de luni de zile, presedintele a plecat cu valize cu bani cash etc. Talibanii sunt considerati organizatie terorista prin decizie ONU dupa 2001 desi trei sferturi din cei care au participat la evenimente erau sauditi.

  • Războiul cu SUA s-a încheiat în 2014. Noua putere instalată de SUA a neglijat în ultimii ani armata atât ca pregătire cât și ca echipament. Uneori neplătită.
    Talibanii în schimb s-au pregătit și aveau structuri puternice în țară. Kabulul a fost preluat de talibani fără lupte. Armata și miliția au fugit și le-au lăsat orașul.
    Ce au adus occidentalii în anii de ocupație a fost o spoială nu un exemplu de civilizație.
    Afganistanul a fost o colonie și încearcă să nu mai fie.
    (foarte bune comentariile și imaginile transmise de la Aljazeera)

  • Chinezii ii vor capaci pe toti. Exista toate premisele. Au banii, puterea, experienta, determinarea si rabdarea necesare pentru a conduce planeta. Rolul de hegemon al americanilor s-a incheiat pe 15.08.2021.

    • Pe talibani nu i capaceste nimeni.Singurul care ar fi putut sa o faca era „simpaticul” Han mongol Timur Lenk,ala i capacea pe toti.O armata de sorginte medievala nu poate fi batuta decat tot de catre o armata de tip medieval,razboiul din Afghanistan nu poate fi castigat de o armata moderna.Chinezii vor invata din esecul URSS si al SUA si vor sta departe de vagauna aia(Emiratul Taliban Afghan).Apropo ,ce am scris de Timur Lenk reprezinta 10-20% din „faptele sale vitejesti”.Individul a capacit in total vreo 17 milioane de oameni.Si fara tehnologie moderna precum imitatorii sai din epoca moderna,Hitler sau Stalin.By the way,spun gurile rele ca Stalin se considera reincarnarea lui Timur Lenk,avea o admiratie pentru acest personaj,dorind sa il imite.Cine stie daca cei doi nu erau posedati de acelasi demon,venit pe Pamant(asta se spune prin mediile „oculte”).Interesanta istoria Asiei. 🙄 🙄 🙄

      • Am scris despre „simpaticul” Timur Lenk,ca sa se edifice lumea cam ce semintii vietuiesc prin zona aceea de Asie,si de ce niste parati de amerloci ,razboinici”de Holywood”nu au nici o sansa sa cucereasca si sa americanizeze acea regiune.Pentru ca nimeni nu poate,insa cretinii de Amerloci sunt singurii care nu si au dat seama de asta.De ce? Pentru ca nu pot.Unu ,nu au Istorie indelungata,doi,nu au trait milenii in zonele astea eurasiatice,ca sa poata intelege Istoria acestor locuri.Si atunci ne miram de esecul rasunator al acestor cretini?Incerc sa mi imaginez ce si ar fi furat o amerlocii daca diliul de Trump ar fi inceput ofensiva in Persia.Mamaita ce l cafteau Persii,nici nu pot sa mi maginez. 🙄 🙄 🙄

      • Isfahan,Bagdad,Delhi,au fost rase de pe suprafata pamantului,in vremea lui Timur Lenk,la fiecare oras cucerit Timur a ucis cate 100 000 de oameni,cu animalele lor cu tot,pe care i „aranja” in piramide construite cu capetele celor ucisi(supraveghea el insusi modul in care soldatii sai se ocupau de”edificarea”acestor”monumente” ridicate in onoarea sa).Prin Siria facea la fel.Tipul omora tot ce prindea.”Simpatic” personaj,”dragutul”nostru de Han. 😆 😆 😆

        • Cum am mai zis,cam asta era Istoria acelor locuri,prin care au trecut cam toate marile armate ale Lumii,in decursul Istoriei.Invatati,bre amerloci,invatati. 😆 😆 😆

          • Eu ma intreb,daca i prindea Timur pe amerloci prin zona,ar fi putut construi un Empire State Building din capete de amerloci? Sau doua turnuri gemene.Eu cred ca da. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

          • Sau un tur „de vis” prin cusca al Asiei pentru presedintii SUA(gratis),in timp ce nevestele si fiicele acestor presedinti ar fi avut”privilegiul” de a i servi,goale, pe distinsii oaspeti ai maretului han Timur.Asa cum a facut Timur cu clanul Baiazid al Turciei. 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆 😆

      • Nu cred ca ai inteles. Chinezii, care au o istorie si filosofie multimilenara vor aborda problema in felul lor, nu militar. Nici n-au nevoie. Sunt mult prea inteligenti si au mai si inventat GO-ul. Intelegi nuanta?

  • Foarte buna analiza, din nefericire pe mas media controlata pardon, asa zis deontologic democratica ne este furizata in cel mai stil stalinist o propaganda desantata, bazata pe manipulare si inocularea unor puncte de vedere in vadita contradictie cu interesul personal, familiar, national similar unei tari de tip colonial.
    Iar ce este mai trist pentru opinie publica, este ca sunteti cam singura voce care indrazneste sa aiba o opinie personala si mai ales impartiala, in contextul in asistam la o adevarata prabusire morala, intelectuala pe toate planurile, economic, politic, demografic, social, etc.
    felicitari pentru modul in care va documentati.

  • ieri era despre „haos’
    azi e despre o ‘armata organizata, povestea :))

    insa povestea, surprinzatoare!, continua.
    ca n proiect, evident. pesemne ca la proiect se lucreaza ani buni, ca acolo se manifesta…o noua generatie, deci daia ani buni:))

    • cum spuneam si ieri, cuvantul haos ar trebui scos din dictionare. a expirat! 🙂
      pe aceste vremuri totul e sub control. sub control matematic, evident:))

    • Daca a expirat el, haosul, la Kabul:)), cum sa nu expire ala din dictionare?:)

  • Maestre, e o cucerire. Intai se vor inchide caile de comunicatie, apoi se vor face confiscarile de arme, apoi se ia puterea politica prin „alegeri democratice”, apoi se instituie sharia, si apoi se vor face abuzurile de care ne temeam…Pas cu pas!

  • Am remarcat ca erau foarte curate hainele lor, ale soldatilor talibani. Erau imbracati in portul lor, dar hainele erau ingrijite, curate si de buna calitate. In nici un caz nu erau jerpeliti sau nespalati. Asta inseamna ca au suportul civililor. E o lectie pentru toata lumea, in special pt.jandarmul lumii – America. Speram sa se intre intr o era noua, aceea a respectului reciproc intre natiuni. Oare este o iluzie acest deziderat?

  • Stati sa vedem ce fac dupa ce se instaleaza de a binelea.Poate sunt cuminti pana pleaca de tot amerlocii si incep sa si faca de cap in mod salbatic dupa aceea.Insa cea mai tare Hoarda a avut o Timur Lenk(singurul care ar fi putut sa i bata pe unii ca si talibanii).Ce facea Timur(care a domnit pe la 1400),cand cucerea un oras,o tara,un teritoriu,omora tot ce este viu barbati ,batrani, femei,copii,si animale,ardea tot si mai apoi isi punea soldatii sa i construiasca,dupa fiecare victorie,pe camp piramide facute din capetele victimelor sale,iar lui Timur i placea sa priveasca cum soldatii sai i construiesc dupa fiecare victorie multe piramide de capete.Cu ce se mai indeletnicea hoarda lui Timur,in India a omorat 100 000 de prizonieri pentru ca nu avea ce face cu ei.Cu alte ocazii zidea prizonierii de vii in turnuri.La asediul unei cetati,dupa multe zile de asediu,cetatea asediata a vrut sa se predea si a trimis ca emisari copii marelui han sa ceara iertare acestuia(cetatea voia sa capituleze).Timur a dat ordin calaretilor sa treaca cu caii peste copii,apoi a facut ce stia mai bine,a ras locul de pe fata pamantului.Pe Baiazid sultanul turcilor l a batut de i au mers fulgii,l a luat prizonier,si l a plimbat intr o cusca prin toata Asia sa rada toti supusii lui Timur de el ca de o maimuta.Se spune ca sultana favorita a lui Baiazid era pusa sa serveasca masa ,goala in fata oaspetilor lui Timur.Dar mania lui era aceea in care isi punea soldatii sa i construiasca piramidele de capete,si vai de soldatul care nu venea cu cel putin doua capete taiate(la sfarsitul zilei de lupta,risca sa si lase el insusi capul la piramida).Asa arata o Hoarda adevarata.Asta este profilul,probabil a singurului om din istorie care ar fi putut sa i bata pe talibani(le a macelarit stramosii cu siguranta).Asa ca daca cineva intreaba cine,si cum ar putea fi batuti talibanii,raspunsul este unul singur: Timur si hoarda sa de mongoli ticniti.Ma intreb ce ar fi facut amerlocii daca s ar fi intalnit cu Timur si „ceata” sa „vesela” de mongoli prin Emiratul Islamic Taliban Afghanistan.Ma gandesc ca am fi vazut reproduceri la scara naturala a marilor piramide din Egipt,facute din capete de amerloci. 😆 😆 😆

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *