Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Controverse olimpice pe axa Tokyo – Beijing

Mișcarea olimpică nu ne rezervă doar realități bizare. Ciudățeniile consemnate cu prilejul diferitelor ediții ale Jocurilor Olimpice de vară, ori de iarnă, degenerează, din păcate, în adevărate controverse.

Și este păcat să observăm așa ceva, tocmai în contextul unui subiect lansat în lume pentru a sublinia cooperarea, spiritul sportiv, întrecerile într-o atmosferă de pace. Nu degeaba se lansează un armistițiu de încetare a tuturor ostilităților, de la debutul unei mari competiții sportive, până la stabilirea clasamentului final pe medalii și stingerea flăcării care a fost aprinsă pe teritoriul Greciei.

Un asemenea exemplu, este tristul episod al controverselor olimpice pe axa Tokyo – Beijing.
Astfel, Japonia se alătură Statelor Unite ale Americii şi altor ţări occidentale care au decis să nu trimită reprezentanți guvernamentali în China, la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, din 2022.

Anunțul a fost făcut de guvernul nipon şi vine ca un protest faţă de problema respectărilor drepturilor omului în China.
„Nu avem de gând să trimitem oficiali guvernamentali. Japonia consideră că este important ca valorile comune împărtăşite de comunitatea internaţională, precum libertatea, drepturile omului şi statul de drept, să fie respectate şi în China”, a declarat un purtător de cuvânt al executivului japonez.

Pe de altă parte, preşedintele comitetului de organizare al Jocurilor Olimpice Tokyo 2020, Seiko Hashimoto, va merge la Beijing, alături de preşedintele Comitetului Olimpic Japonez, Yasuhiro Yamashita, a precizat purtătorul de cuvânt al guvernului japonez.
Hashimoto va merge la Beijing ,,pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul faţă de sportivi şi faţă de cei care au susţinut Jocurile de la Tokyo, organizate vara trecută”, a adăugat el.

Japonia a luat această decizie după ,,o analiză atentă” a situaţiei.
De asemenea, SUA, Marea Britanie, Australia şi Canada au anunţat, luna aceasta, un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie 2022) pentru a denunţa încălcările drepturilor omului în China.

China a avertizat aceste patru ţări occidentale, care vor trimite sportivi la JO, dar nu şi oficiali, că vor plăti ,,preţul pentru decizia lor proastă”, fără a preciza ce represalii sunt luate în considerare.
La Beijing, Zhao Lijian, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, a salutat participarea ,,Comitetului Olimpic Japonez şi a altor oficiali relevanţi, precum şi a sportivilor japonezi”. China ,,îndeamnă partea japoneză să-şi onoreze promisiunile de sprijin reciproc pentru organizarea Jocurilor Olimpice şi să nu politizeze sportul”.

Japonia, gazda Jocurilor Tokyo 2020, amânate un an din cauza motivelor sanitare cunoscute pretutindeni, se află într-o poziţie diplomatică delicată între Statele Unite ale Americii şi China, doi mari parteneri comerciali, şi până acum nu şi-a făcut cunoscută poziţia.

Coreea de Sud, un alt aliat al Statelor Unite, a anunţat, la începutul săptămânii trecute, că nu va boicota în mod diplomatic Jocurile, invocând necesitatea de a continua cooperarea cu China. Rusia consideră ,,boicotul diplomatic” ca o încercare de politizare a Jocurilor Olimpice şi a confirmat că preşedintele Vladimir Putin va merge la Beijing.

Potrivit organizaţiilor pentru drepturile omului, cel puţin un milion de uiguri şi alte minorităţi de limbă turcă, în principal musulmani, sunt încarceraţi în lagăre din Xinjiang. China este acuzată că a sterilizat forţat femeile şi că a impus munca forţată. Statele Unite denunţă un genocid pe acest subiect. Beijingul spune că lagărele sunt, de fapt, centre de formare profesională pentru a lupta împotriva radicalizării. China acuză în mod regulat Statele Unite că folosesc problema drepturilor omului pentru a împiedica dezvoltarea ei economică şi pentru a-i contesta locul în creştere pe care-l ocupă în afacerile internaţionale.

Acestea sunt datele principale ale dosarului aflat în centrul atenției.
Vreau să subliniez faptul surprinzător că Japonia, după ce a găzduit, vara trecută, o ediție a Jocurilor Olimpice de vară, încercând să facă față, prin orice mijloace, obstacolelor care apăreau în cale la tot pasul, se transformă ea acum la rândul ei într-un obstacol al afirmării spiritului olimpic.

Sperăm că până la urmă toate tensiunile să se elimine, iar Olimpiada să nu mai fie terenul unor dispute din alte zone. În cazul de față, sfera politicii externe internaționale.
Dar, să nu uităm că este sărbătoare! Nu ne bucurăm?
Ba da!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *