Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Copiii căpșunarilor, eroii sau victimele propagandei xenoefobe?

Din grupul prietenilor mei de pe Facebook, cineva îmi semnalează un caz absolut inacceptabil și revoltător și, știind că mă îndeletnicesc și cu ale scrisului, îmi sugerează să iau atitudine. Este vorba despre o familie de români plecați la muncă în Suedia, în primul rând despre Mario, fiul lor, căruia i-a fost dat să facă față unor abjecte manifestări xenofobe. Situație generată de faptul că la școala la care învață Mario, în localitatea Sodertaljie din comitatul Stockholm lan, elevilor le-a fost distribuită cartea „Copii căpșunarilor”, scrisă de Sara Olauson. Carte despre care nu garantez că va concura la Premiul Nobel pentru literatură. În schimb, sunt sigur că nu este decât (încă) o broșură în care, prin intermediul unor răsuflate clișee – se vede treaba încă prizate la o anumită categorie de public de peste hotare –, despre români și despre România, este propagată o imagine mincinoasă și răuvoitoare.

Ca urmare, Mario, un adolescent aflat la vârsta viselor temerare, s-a văzut expus unor comentarii disprețuitoare și umilitoare venite din partea altor adolescenți pe care, până atunci i-a considerat colegi, dacă nu chiar prieteni. După cum era de așteptat, mama băiatului a mers la școală, unde a aflat că maculatura circulă și nu va fi retrasă. La rândul său, Mario, care a abandonat școala, a intrat pe pagina de Facebook a autoarei și au purtat un dialog. Din care a înțeles că ideea de a scrie și trimite la tipar asemenea mizerii i-a venit autoarei după ce a ascultat bâzâielile unei românce pe care a cules-o de pe străzi și a oploșit-o pe lângă casa ei. De prisos să discutăm care ar fi IQ-ul sau nivelul de instruire al Șeherezadei cocălare, dar, din fragmentele pe care Mario le-a postat în filmulețul care a ajuns în țară și a fost prezentat la jurnalul Focus difuzat pe canalul Prima TV, ne putem lesne da seama la cât o duce mintea și în ce măsură a putut să îi de binefăcătoarei sale o imagine corectă despre România.

Ca să nu mai lungim discuția, voi mai spune doar că atât de puternică a fost depresia în care au căzut Mario și familia sa încât nu au mai rezistat în Suedia, și-au strâns lucrurile și s-au întors în țară. Acestea sunt faptele și poate că nici nu ar mai trebui să adaug că drama lui Mario și a familiei sale nu este un fapt izolat. Știut fiind cât de frecvente sunt situațiile în care, despre România și despre români, sfertodocți cu pretenții de occidentali nevoie mare, lansează și întrețin, în cuvinte sau în imagini, mincinoase stereotipuri denigratoare.

Dacă nu mă înșel, România are la Stockholm o ambasadă. Și tot acolo țara noastră trebuie că are și o reprezentanță a Institutului Cultural Român. Așa că stau și mă întreb, excelențele lor, domnul ambasador și colaboratorii săi sau oamenii de cultură de la filiala ICR (scriu așa, fiindcă de pe pagina Ministerului de Externe reiese că acum reprezentanța din Suedia nu are o conducere) au cunoștință despre mizerabila compunere a autoarei Sara Olauson? Și, dacă au, cum au procedat? Cât despre eventualitatea, foarte puțin probabilă, ca în România să apară asemenea maculatură despre Suedia și despre suedezi, ba încă să mai fie difuzată spre lectura elevilor, îmi este pur și simplu groază să îmi imaginez ce tămbălău la nivel diplomatic s-ar fi iscat!

Întrebări la care o adaug și pe aceasta: la Ministerul de Externe, mai precis în cadrul personalului specializat pe domeniul relațiilor cu mass media, se cunoaște povestea lui Mario relatată pe canalul Prima TV? Urmând ca decidenții diplomației noastre să îi ceară domnului ambasador la Stockholm să ia atitudine și, ulterior, să informeze la ce rezultate s-a ajuns. Demers imperios necesar având în vedere faptul că, într-o discuție pe care a avut-o cu o româncă, tot pe Facebook, Sara Olansson a recunoscut că totul nu a fost decât „un joc politic”. Orice comentariu mi se pare de prisos!

Am pus și stărui asupra acestor întrebări pentru că, așa cum am mai menționat, nu este pentru prima oară când România și românii fac obiectul unei propagande mincinoase sută la sută. Propagandă peste ale cărei lături unele persoane cu atribuții clar definite în instituții publice trec cu o inacceptabilă ușurință. Sau, mai rău, îl iau în brațe pe „n-am văzut, n-am auzit, nu știu”, nu cumva să îi supere pe asemenea luminați domni și pe asemenea luminate doamne.

Inclusiv, pe  Sara Olansson, nu-i așa?…
De la care dacă, prin reducere la absurd, am ajunge în situația să ne luminăm, atunci mai mult ca sigur că voi prefera să stingem feștila!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

9 comentarii pentru articolul „Copiii căpșunarilor, eroii sau victimele propagandei xenoefobe?”

  • Greșeală gramaticală în titlul articolului. Scriem corect „copiii căpșunarilor”, cu 3 „i” !!!

    • Multumesc pentru avertizare.Mie mi-a scăpat dar am avertizat colegii și s-a rezolvat. Încă o dată mulțumesc pentru semnalare!

  • Ma gandeam ca Trump si administratia sa ,si fanii astora umblau tot cu aceleasi clisee despre afro-americani,si despre latinos,precum profereaza duduia suedeza despre noi,dar noua romanilor ne place Trump.Pai mai dragi Romanasi,tanti asta suedeza si Trump cu gasca sa sunt de aceeasi teapa,ne place si l admiram pe Trump cand se ia de afro americani si de cei proveniti din America de Sud si de minoritati,dar ne crapa ranza in noi de suparare cand vest europenii ne fac de etnie rroma pe toti si ne trateaza cu dispret.

    • Poate fi si o miscare a suedezilor prin care sa incerce descurajarea emigrantilor romani de a mai veni prin Suedia(prin astfel de campanii),mai ales dupa criza Covid 19 (sa vina mai putini romani care sa ocupe locuri de munca suedeze in perioada post criza),poate fi si o strategie din asta.

      • Dar asta nu ne scuza,ca trimitem cersetorii si anumiti „conationali” care nu ne fac cinste prin Europa( si prin retelele de crima organizata pe care le am mentionat,si alte tipuri de retele de acelasi tip),dand astfel apa la moara unor asemenea tendinte xenofobe.

    • Iar politicienii nostri nu fac nimic ca sa raspunda atacurilor xenofobe venite din Vest,pentru ca se simt cu musca pe caciula(ei protejeaza toate retelele de crima organizata autohtone care au impanzit Europa si ne au facut de oprobiul si rusinea Europei,si care se presupune ,ca i si umfla cu parandarat pe toti,indiferent de culoare politica),pentru ca,daca fac gura mare la cei din Vest,aia le dau replica,cum ca ei stiu de jocurile murdare ale liderilor nostri si de scheletii din dulap ai acestora,asa ca liderii nostri prefera sa taca.Politicienii unguri sau polonezi sunt mai putin manjiti cu parandarat de la grupuri de crima organizata din aceste tari ,care actioneaza in Europa,si atunci nu se simt asa, cu musca pe caciula,si atunci au curaj sa se ia in piept cu vesteuropenii.Politica se face si prin santaj,cu cat esti mai putin manjit,poti fi mai demn,daca insa esti manjit mai tare ,esti mai santajabil,si atunci stai si inghiti,ca sa iti ascunzi scheletii din dulap.Poti fi si manjit,si plin de scheleti in dulap si sa faci gat pe scena internationala si sa nu ti pese,dar pentru asta trebuie sa fii o megaforta (Rusia lui Putin,China,SUA isi pemit luxul asta),in rest trebuie sa nu prea fii manjit prea tare si sa profiti de faptul ca altii sunt mai manjiti ca si tine,cand negociezi politic,ca sa castigi jocul(asta pentru restul lumii).Ori noi suntem si mici si slabi,si manjiti ca dracu,si atunci este clar ca nu putem negocia nimic cu nimeni.De pilda Polonia e o tara destul de mica pe plan mondial,nu e o forta,dar are un prestigiu moral fata de alte tari europene si il negociaza foarte bine,de aceea oricat i ar enerva pe granzii Europei,astia nu au ce i face Poloniei(nu gasesc prea multi scheleti in debaraua polona ca sa i agate pe polonezi)asa ca trebuie sa negocieze cu Polonia.

  • Greseala suedezilor este ,insa ca acest gen de „lucrare” nu trebuia adresata adolescentilor(se stie ca adolescentii sunt mai rautaciosi si imaturi prin natura lor si nu trebuie sa aiba de a face cu astfel de „lucrari”),asemenea lucrari,ca si aceasta daca sunt aduse spre „studiu” adolescentilor,este cam la fel ca si cum ai imparti materiale de tip XXX(pentru adulti) minorilor.Daca aceasta lucrare s a vrut o documentare asupra originilor fenomenului cersetoriei si a cersetorilor proveniti din Romania,aceasta documentare putea fi facuta doar pentru uzul unor oameni avizati,nu marii mase,si mai ales,nu adolescentilor.

  • Nu este nici un secret ca in Romania exista adevarate retele de tipul crimei organizate,care racoleaza diversi indivizi vulnerabili pe care i iau din Romania si i trimit la cersit in toate marile orase europene,si de la care mai apoi colecteaza banii pe care indivizii trimisi la cersit i castiga din aceasta „activitate”,retele care mai apoi cel mai probabil dau parandarat la politie,politia de frontiera,partide politice pentru a fi protejati,si a si continua activitatea de tipul crimei organizate nestingheriti.Iar la noi nu se face nimic ca si aceste retele sa fie oprite,ci dimpotriva aceste retele infloresc,si umplu strazile din Europa cu cersetori proveniti din Romania.Iar rezultatul il vedem si in speta asta.

  • Noi ne ducem peste tot in Europa si in lume si ne aratam mizeria peste tot,ne si param unii pe altii pe la curti straine,suntem cu para pe la inaltele porti,ne facem de bacanie peste tot,ne spalam rahatul in public,in timp ce alte tari isi spala rufele in familie si discret.Plus ca ne am trimis toti cersetorii,hotii si prostituatele prin Europa,pana au inceput aia sa fie exasperati,iar „nota de plata” le revine sutelor de mii de romani cinstiti care muncesc acolo,si care trag ponoasele pentru comportamentul unor semeni care nu ne fac cinste.Adevarul e ca nu prea vezi cersetori unguri,polonezi,turci,sau altii,faza e ca am avut grija sa ne construim singuri o imagine de rahat in Europa(cu orfelinatele lui Ceausescu,cu valurile de cersetori,prostituate,interlopi,cu faptul ca urlam si ne batem cu pumnul in piept si ne acuzam unii pe altii prin Europa,ca ,ce corupti suntem samd),si ne miram ca aia se uita la noi ca la rahat.Ne am facut singuri imaginea asta si asa ne am promovat afara,si atunci asta i rezultatul.Mai deunazi doi „conationali” de ai nostri au fost condamnati la inchisoare pe viata pentru ca au ucis tot o romanca cu sange rece in fata copilului ei,ca sa i fure femeii cativa Euro din casa(asta prin Italia).Si faze de astea tot apar ,cu astfel de „conationali”de ai nostri care fac tot felul de „ispravi”,si atunci ne miram.Inainte de a vedea paiele din ochii astora,haidem sa ne vedem si barna din ochii nostri(ne am facut o si cu mana noastra).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *