Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Copiii și tinerii români nu sunt cetățeni, ci obiecte

Constituția României, art. 22: „Dreptul la viață, precum și dreptul la integritate fizică și psihică ale persoanei sunt garantate.” Gramatica suferindă nu e apanajul exclusiv al miniștrilor educației. Imnul României, Tatăl Nostru și Constituția n-au fost iertate de „licențe auctoriale”. Chiar și așa, certată cu gramatica (și mai ales cu logica, dar asta e altă poveste), legea noastră fundamentală garantează, s-ar zice, integritatea persoanei. Fizică și psihică. Ăsta să fie motivul pentru care nu lăsăm copiii să se apropie unul de altul, după ce s-au jucat toată vara nas în nas lângă locuri de joacă închise?

Statutul copiilor și tinerilor din România era deja destul de ingrat. La îndatoririle de a asculta cuminți prelegeri nu rareori inepte și de a deprinde informații în bună măsură dezlegate de viața reală se adaugă acum obligativitatea astupării gurii, reguli de stat în bancă și de circulat pe holuri, datoria de a urma instrucțiuni stupide. Orice apropiere de celălalt e interzisă, chiar dacă e vorba de persoane cu care înainte sau după școală au dat mâna, s-au îmbrățișat ori s-au sărutat. Ca să poată face asta trebuie să iasă din incinta școlii. Să se ducă în parc, la restaurant sau acasă. La școală nu e voie! Mesajul e clar: dacă se comportă normal la școală, pot fi considerați ucigași. Nu se știe pe cine ucid, dar nici nu contează – copiii sunt potențiali criminali. Dacă nu le convine, să se care.

Am putea invoca scuza că la fel s-a întâmplat peste tot. Bunăoară, în 9 septembrie Parlamentul german a audiat experți în domeniu pentru încălcarea flagrantă a drepturilor copiilor și tinerilor prin măsurile luate de politrucii pandemici (da, au și ei așa ceva). Audierea reprezintă doar începutul unui ciclu de dezbateri pe această temă. Ședința Comisiei pentru Copii a fost televizată integral de serviciul intern de televiziune al Parlamentului, a fost transmisă în aceeași seară în cadrul programului propriu, iar de a doua zi este disponibilă pe site-ul oficial. Câteva concluzii preliminare: interesele acestei categorii de cetățeni nu au contat pentru echipele care au luat decizii pentru sănătatea publică, copiii au fost tratați „ca niște obiecte”, au existat „forme grave de periclitare a bunăstării copiilor și tinerilor”, „dezavantajații au devenit și mai dezavantajați” ș.a.m.d. S-a stabilit că toate măsurile care privesc această categorie de populație trebuie să acorde prioritate prezervării bunăstării copiilor și s-a hotărât că trebuie chemați la discuții toți actorii implicați și, mai ales, trebuie consultați cei în numele cărora se iau decizii.

A ridicat vreun parlamentar român problema încălcării drepturilor copiilor de către clica de teroriști hotărâți să salveze poporul prin transformarea preșcolarilor, elevilor și studenților în carne de tun? În fond, parlamentarii sunt aleși, pe când „strategii” de la educație, sănătate și interne („comandantul”) au fost numiți. Peste capul cetățenilor, fără legătură cu realizările și competențele în domeniu și fără nicio formă de control asupra muniției cu care bombardează populația. În Europa se nasc forțe politice noi (e.g. Rezistența 2020 din Germania – „Să gândești altfel nu e eroare, ci libertate!”) ori apar tot mai multe voci care consideră necesară apariția unei asemenea forțe (e.g. Partidul Omnibus în Marea Britanie – cu nedezmințitul umor specific). La noi… Pauză electorală. Meșterii naționali cheamă turma la vot cu botniță și dezinfectant, pregătindu-se să stăpânească țara prin activiști aleși „liber” de mai puțin de 10% din populație. Între timp, peste cinci milioane de părinți ai preșcolarilor, elevilor și studenților așteaptă să se facă verde, ca să-și trimită la studii obiectele din dotare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii