Premierul Marcel Ciolacu a anunţat luni că propunerea României pentru funcţia de comisar european este Roxana Mînzatu

„Copilul din umbră”, program de educare a fetelor pentru a nu deveni prea devreme mame

Mamele minore sunt o realitate în România. 16.500 de adolescente până în 19 ani au născut doar anul trecut, potrivit INS. Ne dorim cifre crescute ale natalității, dar nu așa. Milităm pentru o creștere sănătoasă a natalității, iar copiii să aibă parte de grija familiei. Aceste mame sunt copii fără copilărie și tinere fără adolescență.
Întindem o mână de ajutor și punem bazele unui proiect-pilot prin care ne asigurăm că fetele aflate în grija statului, pentru început, vor primi informații despre ce înseamnă și ce implică o sarcină timpurie.
Am avut o întâlnire de lucru cu Asociația ”Și eu am dreptul să fiu părinte”, condusă de doamna doctor Marilena Băluţă, specialist în obstetrică-ginecologie și colegele sale din asociație, medicul Dr. Bușan Alina și Anne Becheru.
Cu sprijinul specialiștilor din Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție ne propunem să ajungem în centrele rezidențiale cu programul de educare și informare „Copilul din umbră”.
Practic, le vom oferi tinerelor ajunse în grija statului ore de educație sanitară unde vor obține, de la medici și persoane specializate, informații despre propriul corp, despre ce înseamnă o sarcină timpurie și cum poate fi ea prevenită.
Știu că este un subiect tabu, delicat, dar el trebuie abordat, mai ales cu acești copii fără o mamă sau un tată alături care să le ghideze pașii.
Suntem în continuare țara din Uniunea Europeană cu o rată mare de nașteri în rândul adolescentelor.
Cred că dacă aceste tinere ar fi aflat din timp ce înseamnă să fii mamă s-ar fi putut evita sarcini nedorite, traumatizante, în urma cărora apar copii chinuiți și stigmatizați toată viața.
În același timp, sunt de părere că e nevoie de o implicare importantă din partea statului. Orele de educație sanitară în școli, cu acordul părinților, sunt extrem de importante. Însă, avem obligația să le oferim informații și celor aproape 4.000 de fete și adolescente care sunt acum în centrele rezidențiale, în grija autorităților.
Nașterea și creșterea unui copil nu este un lucru simplu, iar la o vârstă atât de fragedă schimbă definitiv viața mamei.
În calitate de ministru la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse am anunțat de la începutul mandatului că voi aduce la aceeași masă instituțiile și organizațiile non-guvernamentale din domeniu pentru a găsi împreună soluții punctuale pentru prevenirea cazurilor de sarcină în cazul adolescentelor.
Începem cu acest proiect-pilot, dar lăsam ușa deschisă pentru orice alte sugestii, propuneri și proiecte în acest sens, din partea societății civile.

(Sursa: Facebook Gabriela Firea, ministrul Familiei)


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *