Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Coreenii de pe acoperiș și revoltele din 1992

În anul 1992 au avut loc unele dintre cele mai grave revolte din istoria SUA și chiar din istoria lumii. În timpul acestor evenimente, cunoscute și sub numele de Revolta din Los Angeles, „coreenii de pe acoperiș” și-au făcut un nume. La mult timp după asta, în anul 2020 s-a întâmplat ceva similar în mai multe rânduri, iar anul 2021 a fost, de asemenea, întâmpinat cu unele dintre cele mai grave revolte din istoria americană, nu pentru pagubele fizice provocate, ci pentru distrugerea așa zisei democrații de invidiat a SUA. Așadar, cine erau mai exact coreenii de pe acoperiș, ce s-a întâmplat în timpul revoltei din Los Angeles și de ce este totul important și astăzi? Este posibil să fi văzut imaginile lor împărtășite în jur sub formă de laudă, deoarece prezența lor este demnă de luat în seamă, sau cel puțin a fost în timpul unei mari părți din anul 2020, mulți considerându-i eroi și admirându-i. Acest lucru se datorează exclusiv revoltei din 1992. Iată care este povestea.

Los Angeles găzduiește o mare populație coreeană, cu peste sute de mii de persoane care consideră SUA drept casa lor. Mulți dintre acești coreeni au sosit între anii 1970-1980 în căutarea așa zisului ,,vis american”, deoarece Coreea de Sud nu era pe atunci la fel ca acum. Banii și locurile de muncă limitate i-au împins pe mulți dintre ei în zonele mai sărace sau mai dure ale orașului, unde era mai ieftin să deschidă magazine, părți care erau preponderent zone negre. Mai târziu în istorie, acest lucru duce la tulburări în rândul a două grupuri minoritare, asiaticii americani și afro-americanii, și evidențiază situația dificilă dintre cele două grupuri. Revoltele care au avut loc în Los Angeles, în aprilie – mai 1992, au început în South Central Los Angeles după un proces în care patru ofițeri au fost achitați pentru folosirea excesivă a forței în bătaia și arestarea afro-americanului Rodney King. Acest lucru a devenit viral în emisiunile tv. Revoltele au luat rapid o altă turnură: incendii, jafuri și agresiuni, toate acestea având loc pe parcursul a 6 zile. Poliția, care era în criză de personal, a avut dificultăți în a controla aceste revolte care păreau să se extindă și mai mult. Rebeliunile au contribuit la alimentarea conflictelor culturale de lungă durată dintre afro-americanii și coreenii din cartier. Aceste tensiuni fuseseră deja amplificate din cauza unui proprietar de magazin coreean, Soon Ja Du, care a împușcat o tânără de culoare, care se presupune că a furat doar un suc de portocale. Când revoltele au cuprins, la început, „Koreatown”, poliția a oferit doar un ajutor foarte redus sau chiar deloc coreenilor, ale căror magazine erau în mod constant jefuite. De teamă că, dacă nu fac ceva, totul ar putea fi incendiat, coreenii au luat asupra lor sarcina de a-și proteja propriile afaceri și mijloacele de trai și să ducă lucrurile de valoare care nu puteau fi depozitate până pe acoperiș. Și să aducă arme cu ei. Unii proprietari de magazine au folosit colegi coreeni pentru a le păzi magazinul de jos, iar alții s-au dus pe acoperiș. Cu toate acestea, destul de interesant, nicio persoană nu a fost ucisă de coreeni. Au fost trase doar focuri de avertisment pentru a alunga potențialii scandalagii și hoți. În cele din urmă, armata americană a fost trimisă pentru a ajuta la încetarea violențelor, după ce inițial au păzit doar zonele foarte bogate ale orașului, ca de obicei. Totuși, forțele de ordine și securitate nu au intervenit înainte ca 63 de persoane să fie ucise și alte peste 2000 să fie rănite. Estimările privind pagubele materiale la acel moment au fost de peste un miliard de dolari, iar peste 12.000 de persoane au fost arestate.

Coreenii au suferit, probabil, mai multe pagube decât oricine altcineva, multe magazine fiind jefuite sau distruse, totuși, spiritul lor de coeziune și unitate a rămas. În anul 2020 am asistat la mișcarea Black Lives Matter pe tot parcursul anului, acțiune care a reaprins problemele legate de nedreptatea rasială. Aceste mișcări s-au transformat în proteste, unele violente, în numele fals al justiției. Jefuitori, piromani, arme, suferință. Paralelele dintre revoltele din 2020 și ceea ce s-a întâmplat în 1992 nu sunt greu de observat. Tocmai acesta este motivul pentru care imaginile care îi surprind pe coreenii de pe acoperiș au fost distribuite masiv în jur, drept apeluri la rezistență și unitate.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *