Primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost validat. Turul doi are loc în 8 decembrie cu candidații Călin Georgescu și Elena Lasconi

Corespondență din Istanbul. Locul unde a cântat Maria Tănase a devenit cel mai mare centru cultural al Turciei

Au trecut câteva zile de maximă frenezie după câștigarea alegerilor de către președintele Erdoğan și a campionatului de către Galatasaray Istanbul, iar aici, prin locurile în care mă aflu eu, s-a mai așternut puțină liniște. Dacă ați fi văzut bucuria și patosul pe care le au turcii când se bucură, ați fi cu adevărat impresionați. Și dacă tot am prins puțină liniște, am zis să vă mai împărtășesc din ceea ce descopăr prin aceste locuri.

Ca orice expat, cauți să scotocești după locuri și lucruri interesante, vrei să vizitezi și să înțelegi mai bine tredițiile și obiceiurile locurilor prin care îți petreci timpul, iar asta fac și eu.
Toți cei care au vizitat Istanbulul știu că Piața Taksim este centrul orașului și unul dintre cele mai importante puncte de interes, iar bulevardul ce coboară din piață, spre Turnul Galata, celebrul Istiklal, este una dintre cele mai aglomerate străzi din lume.

Așa cum v-am spus, au fost câteva zile în care bucuria a umplut piața și străzile adiacente și nu prea m-am încumetat să îmi beau cafeaua în locul meu obișnuit. Dar ieri am stat in soare și m-am desfătat cu gustul perfect al cafelei turcești, cu forfota omiprezentă și m-am sfătuit cu prietenul Google ce aș mai putea descoperi prin zonă.

Și nu mare mi-a fost uimirea să aflu lucruri interesante depre o mare artistă, poate emblema poporului nostru, dar și despre orașul meu natal. Sunt așa niște coincidențe care pe mine mă fascinează. Să stau la o cafenea în inima Istanbulului și să aflu că minunata ,,pasăre măiastră”, așa cum o numea Iorga, și-a susținut ultimul concert, de dinaintea cenzurii, la 20 octombrie 1940, la Teatrul Municipal „Maior Gheorghe Pastia” din Focșani, și că în următorul an vine și cântă  aici, în Istanbul, în Taksim, la un restaurant cu același nume și se bucură de un real succes.

Prietenul Google m-a ajutat să aflu povestea succesului ei la Istanbul și faptul că a fost declarată cetățean de onoare al Turciei de către președintele Atatürk.
O să vă povestesc și vouă ce am citit, că poate o să vă placă și o să vă stârnească interesul.

Un episod povestit de Stejărel Olaru, un istoric și politolog român, și cules  din mai multe surse, despre o serie de concerte de promovare românească organizate la Istanbul, este foarte interesant.
La prima apariție publică a Mariei Tănase, pe o scenă împodobită de covoare oltenești, îmbrăcată în costum popular și cu zece dansatoare împrejur, pe scena unui restaurant numit Taksim, spectatorii nu au fost deloc  impresionați.

De unde credeam că o să rupă, n-a bisat. În noaptea aceea, Maria n-a dormit. Și a doua zi, împreună cu mine, care știam două cuvinte turcești și zece grecești […] cu un turc cu fes într-o trăsurică am trecut podul de la Pera”, povestește un actor care a fost martorul întâmplării, pe nume Hristu Nicolaide.

În acel cartier, Maria a căutat o „crâșmă nenorocită”, unde a întâlnit un tătar bătrân, desculț, care cânta „dintr-un instrument foarte curios, avea un burduf și o singură coardă. Își plimba degetul pe singura coardă și scotea 5000 de sunete.

Maria Tănase  l-a întrebat care-i cel mai iubit cântec pentru turci, și  a învățat să cânte Șahane  până la reprezentația următoare, din acea seară. Acest cântec era o iamanea preferată de Atatürk.
Seara, Maria Tănase a intrat pe scenă însoțită de tătarul cel desculț, s-au așezat împreună pe perne, iar la sfârșitul concertului lor spectatorii pur și simplu nu se mai puteau controla. „Lumea arunca pălării și poșete, n-am văzut în viața mea așa ceva. Succes fenomenal!”, povestește un alt martor.

Artista, în urma minunatelor prestații, devine cetățean de onoare al Turciei, la inițiativa președintelui Mustafa Kemal Atatürk.
Maria Tănase, celebra cântăreață de muzică populară, născută pe 25 septembrie 1913, a fost omagiată și de Google la 100 de ani de la naștere. În  logoul Google a fost  prezentată Maria Tănase în timp ce cânta. Totodată, în logo, prima literă din cuvântul „Google” a fost înlocuită cu chipul cântăreței românce, în timp ce prima literă „o” a fost înlocuită cu un microfon la care artista interpretează un cântec.

Maria Tănase a fost, fără îndoială, o personalitate remarcabilă a României și o adevărată legenda a muzicii populare românești. Contribuția ei la patrimoniul cultural al tării este incontestabilă. Timbrul vocal cu care a fost înzestrată, caracterizat de o emoționantă profunzime, dar și  de o sensibilitate inegalabilă, a făcut-o să fie comparată cu o „Pasare măiastră” de către Nicolae Iorga.

Una dintre cele mai cunoscute interpretări ale sale este „Lume, lume”, un cântec tradițional românesc, devenit  simbol al luptei împotriva opresiunii si nedreptății. Nu repertoriul și impresionabilitatea vocii și talentului ei sunt importante aici, ci  faptul că a fost o atât de importantă carte de vizită a țării noastre.

Deși a murit foarte tânără,  Maria Tănase a fost cunoscută nu numai pentru talentul ei inegalabil, cât și pentru personalitatea sa puternică și nesupusă canoanelor vremii, pentru forță și determinare. În ciuda faptului că a trăit într-o perioadă în care rolul femeilor în societate era limitat, Maria Tanase a reușit să devină una dintre cele mai cunoscute si respectate personalități feminine din România.
A fost una dintre primele femei din România care a fumat în public și care a purtat pantaloni, iar prin tot ce  a reprezentat și-a pus o puternică amprentă asupra culturii  și istoriei românești.

Cu siguranță v-am spus lucruri pe care le știați sau le puteați găsi printr-o simplă căutare în mediul online, însă pe mine m-a impresionat legătura dintre puternica personalitate, orașul meu natal, în care a susținut ultimul spectacol din țara noastră, și orașul care m-a adoptat de curând, în care a devenit cetățean de onoare al Turciei.

Locul minunat în care a cântat, aici, la Istanbul, celebra Maria Tănase, găzduiește astăzi cel mai mare centru cultural al Turciei, Atatürk Kültür Merkezi, numele marelui lider  venerat de turci, simbolul lor de țară, Mustafa Kemal Atatürk.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Corespondență din Istanbul. Locul unde a cântat Maria Tănase a devenit cel mai mare centru cultural al Turciei”

  • Instrumentul la care canta tatarul se numea „tibulca”. Nu gasiti prea multe pe net ptr. ca multi romani se numesc Tibulca.
    (poate doar tabloul Tataroaica cu tibulca de Iser).
    M.Tanase a fost interzisa/prigonita de legionari din cauza cercurilor evreiesti cu care colabora. De spaima a stat ascunsa in
    mahalaua Caramidari (de unde era de loc). Avea o viata complicata; nu se poate reda in film.
    Din mahalalele de la Bosfor a invatat si manele (nu doar iamanele) pe care le canta in romana la crasma Maria Bortoasa.
    Maria Tanase avea har divin… si atat.
    Nu mi-o pot imagina pe Lavinia Sandru, cu alura ei de gospodina, intinsa goala pe pian, invelita in muzica, iar la pian tinerelul
    de atunci Temistocle Popa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *