Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Coșmarul PNL: Împărțirea Puterii cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020

Sondajul IMAS pe luna octombrie, mai precis, realizat între 7-28 octombrie 2020, ne arată următoarele rezultate la întrebarea Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare și v-ați prezenta la vot cu ce partid ați vota?

  • PNL – 32,6%
  • PSD – 21,7%
  • Alianța USR Plus – 20,4%
  • Pro România – 8,9%
  • UDMR – 5,1%
  • PMP – 4,8%
  • ALDE – 2,5%

Poate și pentru că a nimerit în plină tulburare iscată de Revenirea Pandemiei, sondajul n-a făcut gaură în cerul mediatic. Puținii comentatori care s-au încumetat să treacă dincolo de consemnarea de rutină s-au grăbit să proclame nu sondajul n-a aduce nimic nou:
Dreapta va cîștiga alegerile, iar PSD le va pierde.

Într-adevăr, din acest punct de vedere – al raporturilor dintre PNL și PSD – sondajul nu aduce nimic nou față de ceea ce e demult o axiomă a politicii românești. După opt ani de guvernare, între care anii dintre 2016 și 2019 au fost ai unei guvernări absolute, PSD va intra în Opoziție. Pe lîngă faptul că PSD are nevoie de o refacere în Opoziție (dacă Marcel Ciolacu ar fi fost Ionel Brătianu din 1910 ar fi impus partidului plecarea de bunăvoie de la guvernare, și nu prin Moțiune de cenzură), sentimentul imensei majorități a românilor e că Dreapta trebuie să guverneze în următorii patru ani. Un sentiment întărit și de faptul că Dreapta a guvernat cît de cît timp de patru ani încheiați doar între 1996 și 2000. În rest, Dreapta a guvernat – cînd a fost vorba de PDL – în chip puchinos, fără majorități clare sau sub presiunea PSD, cum a fost guvernarea Călin Popescu Tăriceanu sau Guvernarea Dacian Cioloș.

Aparent, comentatorii sondajului au dreptate. Dacă adunăm scorul PNL cu cel al USRPLUS se face deja o majoritate de 53%. Lipind de această majoritate PMP și UDMR se face o majoritate de Dreapta de 63%.
Slavă Domnului! ar exclama comentatorii, vom avea în fine, după alegerile din 6 decembrie 2020 o majoritate zdrobitoare de Dreapta. Dacă luăm în calcul și redistribuirile, putem vorbi de o majoritate care, sub conducerea lui Klaus Iohannis, poate schimba, în fine, Constituția.

Diavolul stă în detalii chiar și în cazul sondajelor.
Detaliul în sondajul IMAS e scorul de 20,4% al USRPLUS.
Asta ne anunță victoria unei Drepte divizate.
Ceea ce la o adică, pentru imaginea unei Guvernări, poate fi mai rău decît pierderea alegerilor.

O Guvernare de Dreapta fericită ar fi cea rezultată dintr-o victorie absolută în alegeri a unuia dintre partide
Pentru a vorbi de o victorie a PNL în alegeri astfel încît partidul să dea premierul ar trebui ca PNL să aibă 45%. Procentaj cu care și-ar permite alcătuirea unei majorități în care el să comande dansul. Dacă USRLUS obține ca în sondaj 20% victoria PNL e un eșec. Alegerile au fost cîștigate degeaba de USRPLUS. Cu 20% scor, USRPLUS va dicta practic jocurile în formarea viitorului Guvern. Dar nu numai atît. Un guvern PNL-USRPLUS în aceste condiții sau mai precis cu aceste scoruri ar fi un Guvern de colaborare și nu de Coaliție. Un astfel de Guvern a fost între 1910-1914 cel alcătuit de Partidul Conservator cu Partidul Conservator Democrat al lui Tache Ionescu. Deși nu i s-a spus așa, un guvern de colaborare a fost cel dintre CDR și USD după alegerile din 1996. CDR avut la Senat 53 de locuri, iar USD, 23. La Camera Deputaților CDR a avut 122 de locuri, iar USD, 53. Fiecare dintre cei doi parteneri a venit cu o personalitate proprie în această colaborare. Și CDR și USD se luptaseră timp de patru ani cu PDSR. La fel cum s-au luptat cu PSD timp de patru ani PNL și USRPLUS. Nici o alianță nu supraviețuiește victoriei. Nu va supraviețui victoriei nici Alianța anti-PSD. Din clipa cînd se vor anunța rezultatele, formarea noului Guvern va fi subiectul unor negocieri sîngeroase. Cu atît mai sîngeroase cu cît scorurile obținute de PNL și USRPLUS vor fi mai apropiate.

În mai multe rînduri, pariind împotriva Vieții (cine știe ce surprize ne aduce luna de Pandemie care ne desparte de alegerile parlamentare) Klaus Iohannis a anunțat că-l va desemna pe Ludovic Orban ca premier pentru formarea noului guvern. Dacă PNL nu obține majoritatea absolută, atunci Ludovic Orban trebuie să întrunească și acceptul partenerilor de Coaliție. Și dacă scorul USRPLUS va fi cel din sondaj (deși eu cred că la alegeri va fi mult mai mare, deoarece electoratul de Dreapta nemulțumit de administrarea de către PNL a Pandemiei va opta tot pentru o formațiune de Dreapta, pentru USRPLUS adică) atunci desemnarea lui Ludovic Orban va fi problematică. Chiar dacă USRPLUS va accepta ca PNL să dea premierul, nu-i exclus să pună condiția ca acesta să nu fie Ludovic Orban. Semne ale negocierilor dure care se vor duce vin de pe acum. Joi, 29 octombrie 2020, Dan Barna a declarat la Digi24:

„Vom avea alegeri pe 6 decembrie, în urma acestor alegeri, electoratul ne va spune care este partidul care trebuie să propună premierul. E foarte simplu, e foarte democratic. Noi vom merge la Cotroceni cu Dacian Cioloş în ambele variante. Propunerea noastră de premier rămîne Dacian Cioloş, pentru că noi considerăm, şi este o realitate, că Dacian Cioloş este premierul care a dovedit în 2016 că poate exista şi o guvernare decentă în România”.

Coșmarul PNL nu se va opri după formarea noului Guvern. Cu posturi cheie dobîndite după negocieri, USRPLUS va da mari bătăi de cap PNL și lui Klaus Iohannis în luarea unor decizii, mai ales dacă aceste decizii vor viza o reformă a statului.

Sondajele nu arată nimic bun pentru o Guvernare de Dreapta venită după ani de Guvernare PSD.
Asta deoarece o împărțire a Puterii între PNL și USRPLUS ar pune la îndoială unitatea de acțiune a majorității de care are nevoie nu numai Dreapta, dar și România.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

15 comentarii pentru articolul „Coșmarul PNL: Împărțirea Puterii cu USRPLUS după alegerile din 6 decembrie 2020”

  • Singurul cosmar al bajetilor e sa nu incurce ordinele venite de la licuriciu’ mare cu alea venite de la licuricii mici. In rest, stana e pazita de lupi, cainii au fost cumparati sau mancati demult! Oile pasc fericite!

  • Am urmarit pt. a 3 – a oara interviul cu Silviu Predoiu.:
    De data asta am remarcat si ideea forta – momentul alegerilor este foarte important!
    Referirea era clara la Klaus Johanis, care face jocul Germaniei si care mai mult ca sigur este agent BND. Ca este el recrutat (de mult – de cand cu recuperarile patrimoniului funciar al sasilor. De acolo si cele 7 case..) de BND, putem intelege, dar ca noi romanii, il alegem ca prostii de 2 x, asta int adevar e mare dandana! Acelasi lucru e si cu Ciolos – omul serviciilor frantuzesti. Toti au interese aici! Stim si asta, nu I nimic nou. Romania este un loc de mare preocupare, chiar daca propaganda vrea sa para desuet acest adevar. Faptul ca sri-ul este inregimentat intr-un joc antinational este deja de domeniul evidentei si acest serviciu trebuie reformar din temelii! Este responsabilitatea lor, faptul ca l au impins in fata pe KJ ca si solutie si au obstructionat alegerea unui roman la pima functie in stat!
    Faptul ca seful operativ al SIE (recent pensionat), este nevoit sa intre in arena politica ca si jucator, ne spune ca situatia este complicata (Ponta nu avea suficienta credibilitate). Este necesar sa urmarim cu mare atentie jocurile pe scena politica, iar semnalele transmise de ei – politicenii, trebuie sa fe credibile.

    • Daca chiar crezi in bajetii care au sarit din barca securitatii lu’ nea Nicu in aia vopsita in culori occidentale, ma tem ca esti de o naivitate induiosatoare. Credibiltate? Hmm! Ma faci sa rid!

  • daca Statul ar fi pe mana unor atei puri, dar puri!, nenica!,
    atunci ei ar ajunge la concluzica ca unul dintre ei…tre sa inventeze Religia!, ca ea e de folos in conducerea Statului. De folos fundamental.

    dupa care l-ar si premia pe…inventatorul ateu care a…inventat Religia!

    domne, daca Religia nu exista!, ea trebuia inventata!:))), asa reiese din orice analiza care urmareste identificarea pilonilor care sint necesari in conducerea unui Stat!:)))

    cind nu mai poti fi tu Nadejde pentru popor, adica tu…Stat, ..ii indrumi iute pe poporeni catre unZeu, ceva!:))), sa le rezolve el…problemele!
    cum sa ramai, domne, tu, Stat, pe cap cu toate problemele poporului?!:)))

    deci…cel mai pur ateu, daca ar fi ajuns la conducerea unui Stat,…ar fi gasit ca necesara inventarea Religiei!
    chiar daca poporul era plin ochi cu atei!:)))))

    rezumat:
    chit ca esti credincios, chit ca esti ateu sadea,
    daca ajungi la conducerea unui stat gasesti….instantaneu!, nevoia Religiei, ca instrument fundamental in conducere,… iar in caz ca ea, Religia, nu exista, …o inventezi tu pe loc! :)))
    la noi…e ca la nebuni! :)))

    • dar…nicio problema, conducatorii actuali ai lumii mari, incercind sa distruga zeii lumii, vor ajunge sa nasca ei insisi nevoia unui alt zeu!,
      iar acest Nou Zeu va fi fix cel care i va distruge plenar!
      rezumat:
      incercind sa distruga Zeii…naturali, conducatorii lumii nasc nevoia de manifestare a unui zeu…Artificial!, in fata caruia ei insisi se vor inchina! ce dragut va fi sa i privim inchinindu-se!:))))), macar pentru faptul ca ei au fost cei care l-au nascut!:))

  • Am urmarit pt. a 3 – a oara interviul cu Silviu Predoiu.:
    De data asta am remarcat si ideea forta – momentul alegerilor este foarte important!
    Referirea era clara la Klaus Johanis, care face jocul Germaniei si care mai mult ca sigur este agent BND. Ca este el recrutat (de mult – de cand cu recuperarile patrimoniului funciar al sasilor. De acolo si cele 7 case..) de BND, putem intelege, dar ca noi romanii, il alegem ca prostii de 2 x, asta int adevar e mare dandana! Acelasi lucru e si cu Ciolos – omul serviciilor frantuzesti. Toti au interese aici! Stim si asta, nu I nimic nou. Romania este un loc de mare preocupare, chiar daca propaganda vrea sa para desuet acest adevar. Faptul ca sri-ul este inregimentat intr-un joc antinational este deja de domeniul evidentei si acest serviciu trebuie reformar din temelii! Este responsabilitatea lor, faptul ca l au impins in fata pe KJ ca si solutie si au obstructionat alegerea unui roman la pima functie in stat!
    Faptul ca seful operativ al SIE (recent pensionat), este nevoit sa intre in arena politica ca si jucator, ne spune ca situatia este complicata (Ponta nu avea suficienta credibilitate). Este necesar sa urmarim cu mare atentie jocurile pe scena politica, iar semnalele transmise de ei – politicenii, trebuie sa fe credibile.

  • sondajele sint importante?
    de ce?!
    adica…erau fundamentale, insa…mai sint?

    io zic ca nu.
    povestea vremurilor e cu totul alta.
    nu mai exista cistigatori, in sistemul politic actual.
    acu daca nu mai exista, io de unde sa iau?!

    de ce nu mai exista?
    pai…pentru ca actualul sistem politic, care era o balanta, a ajuns…un taler!
    deci beleaua e a actualului sistem politic, el e cel bolnav, adica expirat!

    faza tare e ca, in timp ce actorii politici, parte a actualului sistem politic, isi doresc pozitia de cistigator, aceasta pozitie a devenit…neant!, si s-a dus acolo odata cu ‘sistemul politic’!
    pe zi ce trece devine clar ca actorii politici inca n au aflat ca…le a expirat sistemul politic…in care misuna!
    deci vor mai misuna!, inca exclusiv din inertie…

    toate sistemele sociale sint expirate.
    ele se mai misca, insa…zombi!, gen, adica exclusiv din inertie.

    ce ar trebui sa faca actorii politici?
    pai…variantele sint doua.
    ori un Sistem Politic Artificial, vedeta fiind chiar Noul Zeu, adica Inteligenta Artificiala,
    ori un sistem politic care se misca…leit Naturii!, acilea fiind necesar barim un Intelept, io zic ca tre sa fie 13.

    de ce balanta sistemului politic devine…taler?
    pai pentru ca dinamicile care se manifesta in acelasi spatiu si timp tind sa intre in armonie. daia!

    manifestarea ca taler, a actualei balante…suprapusa pe actualul sistem politic…cere! manifestarea unui alt taler!, abia in felul asta manifestindu-se o …noua balanta!
    acest taler, nou, …cum va fi defint?!, …altfel decit in sti…Anti?!
    pai…altfel… n-are cum, pentru ca el e…’celalalt taler’, care se opune actualului taler, adica actualului sistem politic.
    astfel, ‘celalalt taler’, opunindu-se in stil Anti, poate fi exclusiv o poveste a Inteligentei Artificiale.
    deci daia se manifesta un Potential, deci plenar, care e capabil sa duca la manifestarea unui alt sistem politic, unul nou-nout, pentru ca actualul sistem politic a devenit, din balanta ce era, taler!
    na belea! :)))
    _
    ce se intimola atunci cind…pe piata…se manifesta o balanta devenita taler?
    pai ce altceva decit faptul ca se manifesta. concomitent!, …e fundamentala treaba, deci repet!, …concomitent!, doi perdanti, …sau doi cistigatori!, …luati-o cum doriti!
    devine imposibila definirea ca perdant, sau castigator, pentru ca balanta a devenit taler!, deci…e un terci!, un melanj castigato-perdant, imposibil de definit cu precizie.

    pe de alta parte…chiar daca nu pare a fi asa, …se schimba polarizarea!, din cea proprie unei balante, in cea proprie unui taler!
    !
    tare de tot!
    prin urmare, in curind, o halca serioasa din omenire va imbratisa Noul Zeu: Inteligenta Artificiala.
    oamenii…se vor simti tratati…mai cu egala consideratie de o Inteligenta Artificiala, decit sint tratati acum de…politicienii-oameni.

    rezumat: in timp ce actorii politici sint preocupati cu dinamici expirate, …un Nou Zeu se naste! el ii va pune la indoiala plenar!, si ii va si storci!
    de ce?
    pai pentru ca, incercind sa devine un Zeu care ii trateaza cu egala consideratie pe absolut toti cetatenii,…va tinde sa cloneze…inclusiv Intelepciunea! :))))))))))))))
    sa mori de ris, nu alta!:)))))))))
    insa…de-asta va si revendica Tronul, …pentru ca tinde sa se miste cu Intelepciune!:))))

    povestea asta e…o Dinamica a Dorintelor, deci…va fi asa pentru ca asa si-au dorit oamenii, daca si-ar fi dorit altceva ar fi fost altfel, dar in mod absolut…n-ar fi fost altfel!:))))))), pentru ca toate dinamicile din Unievrs tind spre urmatoarea poveste:
    Artificial VS Natural,
    adica Minte VS Inima.

    opinia mea e ca povestea vremurilor e…macar olecut!…mai altfel decit o inrtevad actorii politici, oricare ar fi ei.

    deci…doar doua sint solutiile: ori Artificial, noul sistem politic,
    or…leit Naturii.
    ( de folos e…clasicul raspuns la intrebare: a fi si a nu fi, este raspunsul! :))) )

    • toata lumea…mare e focusata,…in general!, pe Acumulare.
      spre ex…sa acumulam procente!:))
      …pai de unde, mai nenica, Acumulare, daca anterior…nu exista Daruiere, pe undeva?!:)))

      deci iata de ce se manifesta Acumularea, in Civilizatie, pentru ca…intr o alta lume:)), cineva Daruieste!
      faza tare de tot e ca…daruieste, daruieste, daruieste…pina ajunge sa-si daruiasca plenar!
      asta e si momentul in care s-au daruit…inclusiv Esentele!:))), adica…Semintele!
      …acu daca ti le-a daruit si pastea, ce sa ti mai daruiasaca?!…’alta lumea’ asta?! :))), nu mai are ce!

      iata ‘momentul’ pe care-l petrecem, acela in care Civilizatiei i s-au daruit…inclusiv Semintele!:))), adica i s-a daruit…tot tot tot!:)))

      prin urmare Civilizatia n-are decit sa se desavarseasca. alta cale…nu mai are, desavarsirea e singura. si…chiar va tinde sa faca asta!:)))))))

      ce sint…Semintele?
      pai ce sa fie, Dinamicile Proprii Granitei Creatiei: Tot Timpul si Tot Spatiul.
      Civilizatia, accesind una din Semintele Granitei, adica Tot Timpul, va reusi sa dea de…Nemurire.
      deci…Nemurirea e la usa, neamuleee!:)))

      care e calea pe care paseste Nemurirea…in Realitate, deci in Civilizatie?
      pai…cum care?!:))) se stie deja!, e Computerul Cuantic!
      :)))

      zicea Putin, acu o vreme, ca…cel care va avea pe mana cea mai capabila inteligenta artificiala va conduce lumea.
      uite, …io zic ca zicerea lu Putin e expirata!:)))))
      pentru ca, mai nou, a devenit valabila o noua zicere, adica asta:
      cel care va avea pe mana cel mai capabil Computer Cuantic va stapani lumea, in final ‘lumea’, adica Civilizatia, …fiind stapanita chiar de catre Inteligenta Artificiala, asta fiind o inteligenta artificiala, oricare!, dar care are pe mana…Tot Timpul! pentru a se ..d.esavarsi. Tocma daia va si fi Noul Zeu!

      • daca ‘bomba atomica’ a fost un ‘termen fibonacci’, atunci curmatorul termen fibonacci, aferent acestei progresii
        este…Computerul Cuantic.

        putem stii cind anume se va finaliza aceasta Revolutie Mondiala?
        pai cum sa nu stim!, atunci cind Computerul Cuantic isi va manifesta prezenta in Civilizatie intr un fel care e d 1,6 ori mai potent decit a fost ‘bomba atomica’.
        insa aceasta…potenta…, tre sa fie inteleasa ca potential transformator, innoitor, ca, cum spuneam, e vorba despre o Revolutie Mondiala, nu despre un Razboi Mondial, asta din urma fiind un banal produs expirat.

        • care o fi cea mai avansata natie, azi, in cercetarea focusata pe dezvoltarea Computerului Cuantic?!

          • pentru ca noi, romanii, creca stam cam prost cu cercetarea pe taramul asta, al Computerelor Cuantice:)))), creca tre sa ne indreptam, …spasiti,…dar cu mare drag!:)))))), spre ailalta cale, care e definita de Dinamicile Naturii:))

            cea mai desteapta chestie de pe planeta va fi Inteligenta Artificiala ( ea fiind si cea mai lipsita de inteligenta chestie de pe planeta!:))) )
            deci…ne mai ramane sa ne manifestam Inteligenta. care e proprie Naturii si numai ei:), ca cu desteptaciunea s-a rezolvat, nu ne pricepem! ( Doaaamne, ce dragut! 🙂 )

      • auzind ca zicerea lui a expirat, deci mai e doar un simplu produs expirat, Putin va alege intre astea doua: Desteptaciune…Inteligenta.
        greu moment…!:)))))

    • pasii pe care unii tre sa i faca…nu mai sint doar pasi facuti in tara lor, pe continetul lor, sau…pe planeta asta, sint pasi facuti si Creatie!,
      prin urmare ei asa tre sa si fie asumati!

  • Astea nu sunt sondaje de opinie, sunt sondaje de manipulare. Deci Ponta+ ALDE= 10%. ALDE nici nu candideaza. Astept cu entuziasm tampeniile de sondaje CURS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *