Marcel Ciolacu: Îmi voi pune mandatul pe masă în Parlament pentru reforme și dreptate socială

Cotul Donului – locul intrat în visele urîte ale Istoriei noastre naționale

Lui Arghezi nu-i ieșea nimic în materie de parale. Mă întreb mai departe, citindu-l pe Arghezi imediat postbelic:
De ce e atît de înverșunat în ceea ce vremea respectivă numește denunțarea trecutului?

Desigur, poetul din suburbii n-a fost un profitor al regimului trecut, dar nici un persecutat nu putem spune c-a fost: a publicat cît a vrut, iar în anii respectivi n-a scris împotriva dictaturii, ca acum. Îndîrjirea sa în a fi prin nimic deosebit de restul condeierilor, toți grăbiți să fie antifasciști de ultimă oră, toți denunțînd, înfierînd, poate fi explicată prin guturaiul moral care-l atinge pe Arghezi din cînd în cînd. După 23 august 1944, publicistul se confruntă cu o concurență sălbatică la statuia de luptător antifascist. Mai mult, el vede că din afacerea cu Baroane nu-i iese nimic în materie de parale. De aici nemulțumirea sa față de recuperarea foștilor de către comuniști, în timp ce el, Arghezi, trebuie să se căciulească pentru a scoate Bilete de papagal.

*

Tache Ionescu- un USR- ist al vremii sale. Călătoria cu piciorul prin Sinaia, spre satisfacția ceasului electronic de la mînă, care mă încurajează cu aplauze și strigăte electronice, înscrie și un popas la Mînăstirea Sinaia. Multă lume, azi e sărbătoare. Nu mi-e clar dacă vizitatorii sînt aici din motive religioase sau din motive turistice. La intrare stă un tip cu un carnețel de bilete (cinci lei intrarea), aplicat doar străinilor. Sînt ceva turiști străini, bulgari, greci, din Belarus, din Italia. Cavoul lui Take Ionescu l-am mai văzut, cu mulți ani în urmă, într-o iarnă, pe timpul cînd făcusem pasiune pentru România Mică. Nu mai țin minte nici măcar unde se află în complex. Nimeresc cu greu cavoul, anunțat de o tăbliță în dreapta intrării. Cît timp îl trag în poză, după bunul obicei facebookist, dă buzna înăuntru o familie, în disperată căutare a unui WC. Nu știu ce-am gîndit cîndva cînd am văzut întîia oară cavoul. Acum îmi amintesc doar că lui Take Ionescu i se spunea Tăkiță Gură de Aur, pentru talentul oratoricesc, că I.L. Caragiale s-a înscris în partidul condus de el, afirmîndu-se ca un propagandist penibil și fără efect (Take Ionescu nu l-a făcut deputat), că Partidul Conservator Democrat a fost un fel de APR al Partidului Național Liberal, că Adina Olmazu, mai tînără cu 33 de ani decît Take Ionescu, i-a succedat lui Bessie, englezoaica moartă într-un accident de călărie și a fost într-un fel responsabilă de moarte soțului, care a vrut să-i arate că e încă tînăr, dar mai ales că în contextul perioadei de după Primul Război Mondial Take Ionescu a fost un internaționalist convins, un fel de USR-ist al vremii sale.

*

Cum adică, un om să dispară ca o gîză? Noaptea tîrziu, citesc în volumul Veteranii, De la Nistru la Marea de Azov, mărturiile despre primele lupte de după Trecerea Nistrului. Mă fac să tresar spusele lui Mircea Ovidiu, la vremea respectivă sergent în Regimentul 1 Grăniceri, Divizia 1 Grăniceri:

„În această luptă a dispărut și sublocotenentul Mircea Ionescu, care n-a mai putut fi găsit niciodată. Era rănit de un glonț și trebuia să plece în țară pentru spitalizare. Îl aștepta familia la București.”

Despre dispăruți am mai citit. Spargerea Frontului la Cotul Donului, loc intrat în visele urîte ale Istoriei noastre naționale, a însemnat printre altele și o cifră însemnată de dispăruți. Acum, însă cînd dau cu ochii de un om, de o persoană, despre care memorialistul spune c-a dispărut dincolo de Nistru, realizez bizareria de literatură latino-americană. Cum adică, a dispărut? Spațiul în care s-au desfășurat luptele era unul european. Dacă a murit, cum de nu i-au găsit cadavrul ai noștri? Întrebare justificată: ai noștri înaintau, nu se retrăgeau, ar fi descoperi orice cadavru ar fi fost în calea lor. Apoi, dacă a căzut prizonier, cum de nu s-a mai știut nimic de el? Dar familia, familia care-l aștepta la București? Ce a făcut familia ca să-l găsească, să afle știri despre el? Cum adică să dispară un om într-un teritoriu locuit ca o gîză în imensitatea văzduhului?!

Toate mărturiile spun fără echivoc că după Trecerea Nistrului, luptele au fost infinit mai grele decît după Trecerea Prutului. Nu scot din discuție posibilitatea ca ajungerea pe pămînt străin să sporească impresia de lupte grele, deși ele n-au fost mai dihai decît în Basarabia. Cu toate acestea, sînt convins că rușii n-au făcut din apărarea teritoriului basarabean și bucovinean o chestiune de viață și de moarte. Am mai scris că luarea celor două provincii poate fi tratată și ca o mișcare strategică a lui Stalin de a mai depărta cu un teritoriu Moscova de granițe, astfel încît, la momentul atacului, inamicul să aibă de străbătut distanțe suplimentare. În Basarabia și Bucovina putem vorbi de o retragere cu lupte. Cînd inamicul a ajuns pe pămînt rusesc, pentru Armata Roșie lucrurile se schimbă radical. Se schimbă și pentru români, roși de gîndul că au intrat pe un teritoriu care nu e al lor. Chiar și în amintiri, veteranii din prezent, luptătorii din trecut, sînt rezervați în materie de cuvinte mari, și mult mai preocupați decît în Basarabia și Bucovina de a evidenția rezistența neașteptată a rușilor.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

11 comentarii pentru articolul „Cotul Donului – locul intrat în visele urîte ale Istoriei noastre naționale”

 • Bunicul meu a fost acolo
  Bunicul meu a fost la cotul Donului
  Povestea lui este însă alta decit am citi și am auzit de la Dvs
  O sa încep sa caut in arhivele germane ca sunt extrem de minuțios făcute
  Dacă găsesc ceea ce caut atunci istoria poate sa fie rescrisă
  Unitatea bunicului meu a ajuns acolo in sfirsitul lui August și au cerut materiale și echipamente sa înceapă sa facă fortificațiile
  Răspunsul comandamentului german a fost ca nu este nevoie de nici o fortificație ca au sa facă Crăciunul in Stalingrad
  Bunicul a povestit ca au săpat doar niște transee și abia au avut lemn sa facă punctele de comanda
  Nimic antitanc nu rețele de sirma ghimpata cimp cit vedeai cu ochii
  Dacă așa stau lucrurile și o sa găsesc asta in arhive atunci vina de a nu rezista atacului soviatic nu este a armatei romane a militarilor ci a celor care au comandat întreg frontul

 • Stimate maestre ,
  Va transmit cu speranța ca veți gasi timpul sa citiți
  Rândurile de mai jos , rânduri ce se vor din punctul meu de vedere , un răspuns la întrebările Dvs . Formulate in podcastul realizat cu ocazia zilei Nationsle ,de 1 Decembrie !
  Ca sa nu citez aproximativ din memorie , deși am retinut fidel textul , copiez mai jos textul ART 2(2) din Lg 11/2011 a Educatiei Naționale , text care se referă la misiunea educatiei !
  Ca sa nu existe suspiciunea decuparii din context , cu siguranța trebuie citite și alte articole care găzduiesc materia !
  Din păcate nu veți gasi mai mult de atât !
  Nu veți gasi trimitere la valori naționale la istorie și tradiții , la ceea ce ne face sa ne numim romani , fiind de altfel , la fel ca toți oamenii de pe planeta dpdv genetic, aproape identici , dar puțin diferiți , cu o identitate , cu o ființa istorică la care eu , Dvs., mulți , ȚINEM !
  Așadar , maestre, ȚIN sa Menționez ca de 11 ani indiferenta fata de ființa istorică a neamului nostru , așa cum este el între neamuri, este LEGIFERATA !
  Iată de ce nu Ați auzit ce voiați sa auziți in discursul prezidențial !
  Acest neam venit din preistorie și forjat in istorie ,
  S a născut geografic in ceea ce urma sa fie Europa
  S-a născut ca națiune in Europa inspirat de valorile
  Universale , dar cu o identitate aparte , in familia europeană !
  Noi cunoaștem acest adevăr istoric, dar pentru viitorul identitar al neamului , merita ca acest adevăr sa coexiste cu valorile europene și transatlantice la care avem o respectabila și decenta istorică , contribuție !
  Mai jos LEGEA :
  ART 2(2) Lg 11/2011 a Educatiei naționale !

  Misiunea asumată de lege este de formare, prin educație, a infrastructurii mentale a societății românești, în acord cu noile cerințe, derivate din statutul României de țară membră a Uniunii Europene și din funcționarea în contextul globalizării, și de generare sustenabilă a unei resurse umane naționale înalt competitive, capabilă să funcționeze eficient în societatea actuală și viitoare”…

  Cu aleasa prețuire , al Dvs frecvent , urmăritor !

 • Am vazut si eu citeva imagini din emisiunea amintita de comentatoarea „Adriana”. Mai bine imi vedeam de treaba, ca ce-am vazut te baga in depresie adinca. Domnule, tipa prostia in „adunatura de intelojentzi” care reprezinta Romania. Ma uitam la dom’ primar al Bucurestiului, individ cu atitudine de netot sadea, apoi amarita aia de ALinutza Ghiorghiuta, saraca mintal amarita,vai de capu’ ei si al masii si vai de viata noatra cu ce gloata de ghiolbani, curve proaste si nesimtiti interesati ne-am ales la virful conducerii. De presedintele autist ce sa mai zic…sa fie la el acolo, ma uit la atitudinea zeflemista care te izbeste chiar si-n poze, la privirea aia de cretin chiar si ind nu-i vezi ochii, la dintii aia inclestati de parca e pus pe rele inainte sa clipesti. Aia nu tremurau de frig, aia tremurau de prostie in frunte cu inestimatu’ de la Cotroceni. Scirba care a pus stapinire pe mine si care iese prin toti porii numai cind ii vad pe prostii astia nesimtiti, nu are unitate de masura, nu s-a inventat inca asa incit sa poata reda cu adevarat ce simt. De asta au murit tinerii in ’89? Pt astia?De aia au plecat miliane de romani in afara tarii in speranta unei vieti la limita normalului? Pt astia? Cine-s ei, cum au ajuns acolo? Nu exista nicio forma prin care pot fi luati la bani marunti, investigati, analizati si scosi din funtiile alea unde sint mai rau decit niste pierde vara??????Astia-s paraleli cu tot ce misca in juru’ lor, astia nu inteleg ABSOLUT NIMIC, cu exceptia umflatului buzunarelor proprii. Au ajuns un fel de pericol public. A fi rupt de mama realitatii nu aduce nimic bun societatii pe care vrei musai sa o reprezinti. Astia uita un element de baza, poate cel mai important element cind vine vorba de „alegeri”. Bai politicieni de cacat, con artist si curve care v-ati lipit de scaune si nu va mai carati odata, VOI ATI VRUT SA FITI CANDIDATI, VOI ATI CERSIT VOTURI CA SA FITI „ALESI”. Asta inseamna ca VOI ATI VRUT SA FITI SERVITORII POPORULUI. Ce fel de SERVITORI sinteti cind voi va lafaiti cu nesimtire in privilegii si mofturi, si mai si sfidati STAPINUL CARE V-A ANGAJAT????? STAPINUL VOSTRU E POPORUL ROMAN< VOI SINTETI NISTE NIMENI, ZERO BARAT, trebuie sa existe criterii cu ajutorul carora sa fiti indepartati din functii atunci cind nu faceti nimic doar cheltuiti si va lafaiti. Daca mai aud o vorba de la voi, mai aled\s de la autistul de la Cotroceni, despre nea jelescu si poporu' oropsit, va doresc sa va ia mama Gaii, in muma voastra sa va duceti la origine de idioti sadea. Ocupati-va de NOI< de POPORUL ROMAN cretinilor, ocupati-va de tara noastra pe care ati facut-o tzandari uc prostiile voastre. Ati inchis tot, ati facut praf economia si stati ca niste pizde plinge la miloaga, asteptati cica "investitorii" adica ne spuneti pe shleau ca va asteptati ciubucul de care nu va mai saturati. Daca nu sinteti in stare sa refaceti nimic, doar distrugeti sistematic, atunci ce mama voastra cautati in functii? Pe cine prostiti voi netrebnicilor? MARSH LA MUNCA si Gaia fie cu voi putorilor. A dat virusu' palariei in voi si-n capetele alea seci. Acum purtati palarii de shoghiori, e ca un mesaj sau ce e prosteala asta? Va credeti in filmele cu vacari? Indirect admiteti ca inca aveti calciiele pline de balega din grajdurile unde va e locul. E greu cu voi da' sa vezi cind o functiona justitia cum ar trebui sa functioneze…nu vor fi suficiente inchisori pt voi… de cind defileaza pompierii la Ziua Nationala? Doar aia sint in prim plan si netotii nationali…mi-e asa de scirba, asa de scirba ca nici nu mai pot sa scriu mama voastra de ghiolbani nenorociti cu pretentii de politicieni…ptiuuuu ratatilor, ptiuuuuuu….

 • Fii serios ,inseamna ca ai o buna parere despre Stalin ,crezi ca era atat de sensibil?Ardealul ne-a fost dat la schimb cu Basarabia ,Bucovina,Herta,Bugeac,judetele Cahul,Bolgrad ,Ismail.Oare cand noi ,romanii,ne vom trezi la realitate?

 • Ultimul banc care circulă pe net. Românii au avut prima expresie cu transgenderi: te-ai dus bou și te-ai întors vacă!

 • Maestre, am urmărit Jurnalul video și vă contrazic. A fost un post care a dat faza cu pălăria chiar în emisiunea din 1 Decembrie.
  Este vorba de LaBe1 la „Bună, România!” cu Buzăianu și Zamfir.
  Eu nu urmăresc acest post, dar după Parada Militară am vrut să văd cine draq a fost totuși în tribuna oficială și butonând așa după imagini am dat peste Buzăianu și Zamfir care exact asta făceu, comentau pe cei din tribună.
  Evident că au făcut un haz nebun de faza cu pălăria. Ba chiar au spus că este pălăria lui Iliescu alăturând imaginile.
  Au dat atât poza cât și video cu momentul când Iohannis își înfundă pălăria pe cap. (minutul 1:02:00)
  După Iohannis cel mai tare moment a fost când l-au surprins pe Nicușor Dan, evident tot cu o pălărie. Faraonu era ca un șobolan zgribulit, disperat că trebuie să suporte frigul. (minutul 0:10)
  Maestre, cei doi nu au comentat însă de ce Iohannis a fost singurul care avea cocarda prinsă pe dreapta și nu pe stânga, în dreptul inimii.

 • Maestre, am urmărit Jurnalul video și vă contrazic. A fost un post care a dat faza cu pălăria chiar în emisiunea din 1 Decembrie.
  Este vorba de LaBe1 la „Bună, România!” cu Buzăianu și Zamfir.
  Eu nu urmăresc acest post, dar după Parada Militară am vrut să văd cine draq a fost totuși în tribuna oficială și butonând așa după imagini am dat peste Buzăianu și Zamfir care exact asta făceu, comentau pe cei din tribună.
  Evident că au făcut un haz nebun de faza cu pălăria. Ba chiar au spus că este pălăria lui Iliescu alăturând imaginile.
  Au dat atât poza cât și video cu momentul când Iohannis își înfundă pălăria pe cap.
  https://www.b1tv.ro/inregistrari/buna-romania/01-12-2022
  minutul 1:02:00
  După Iohannis cel mai tare moment a fost când l-au surprins pe Nicușor Dan, evident tot cu o pălărie. Faraonu era ca un șobolan zgribulit, disperat că trebuie să suporte frigul.
  https://www.b1tv.ro/inregistrari/buna-romania/01-12-2022
  La minutul 0:10 îi avem pe Daia, Burduja, și…Nicușor Dan!
  Maestre, cei doi nu au comentat însă de ce Iohannis a fost singurul care avea cocarda prinsă pe dreapta și nu pe stânga, în dreptul inimii.

 • Dacă românii nu ajungeau la Cotul Donului, Stalin nu mai dădea Ardealul înapoi Regelui Mihai.

 • Toata nebunia dim zilele premergatoare izbugnirii celui de al Doilea Razboi Mondial se repeta la indigou acum cu alti actori. Din pacate daca se ajunge la Apasarea Butonului Rosu multe tari din Europa si nu numai vor dispare de tot de pe harta sau vor iesi ciuntite din aceast cel de al Treilea Razboi Mondial. Si atunci ca si acum propaganda mincinoasa a jucat un rol important la declansarea razboiului.

 • In loc sa dezavueze faptul ca sute de mii de tineri au fost trimisi la moarte in stepele rusesti noua propaganda califica aceasta crima asupra tinerimii romane drept act de eroism.Adica ura fata de Rusia a meritat 150000 de morti pentru o cauza pierduta deci putem repeta gestul si acum in contextul razboiului din Ucraina.Am senzatia ca societatea romaneasca a luat-o razna de-a dreptul.

 • Greu de spus că luptele de dincolo de Nistru au fost mai grele ! Ucraina a trecut imediat de partea naziștilor,ajutandu-i să cucerească mii de hilometrii ! Kievul a fost cucerit rapid in toamna lui 1941 ! Abia în 1942 balanta a început să se echilibreze când nemții se apropiau de Moscova ! Ucraina și statele baltice erau aliați fideli ai nazismului !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *