Ministrul francez al sănătății, Olivier Verand, a anunțat, miercuri seara, noi restricții în câteva metropole, clasate în zone de alertă suplimentară și mai ales în Marsilia, pentru care a fost inventată o nouă clasificare, aceea de „alertă maximă”. Măsurile anunțate pentru metropola mediteraneană au declanșat, însă, un adevărat val de proteste din partea aleșilor locali de toate culorile politice, care denunță faptul că Marsilia a devenit un fel de „cobai” al unei „politici spectacol” promovate de guvern. Închiderea restaurantelor pentru două săptămâni este prost primită de către întreprinzătorii care nu s-au refăcut încă după izolarea din primăvară, dar și de către marsiliezi, sătui de politicile de austeritate sanitară. Și unii, și alții anunță intrarea în rezistență, adică foarte probabil ignorarea interdicțiilor anunțate și funcționarea în clandestinitate.
Supărarea vine, mai ales, din cauză că deciziile au fost luate la Paris, fără consultarea cu teritoriile vizate. Nu este prima dată când Marsilia se ridică împotriva capitalei și protipendadei pariziene. În urmă cu câteva săptămâni, primărița proaspăt aleasă a cetății foseene susținea o conferință de presă alături de președinta regiunii și de prof Didier Raoult, denunțând exact aceeași politică de centralizare excesivă a deciziei. De această dată, primul care a luat cuvântul în față presei a fost Benoît Payan, prim adjunct al primarului, cu o intervenție acuzatoare. Dacă acesta cere 10 zile de pregătire înainte de a trece la aplicarea noilor restricții este tocmai pentru că cifrele nu par interpretate în același mod. Adjunctul prof. Raoult spune că după o creștere puternică a internărilor la spital în Marsilia, curba a început să descrească și a citat, din nou, studiile care arată că mutațiile suferite de virus indică mai degrabă o scădere a agresivității virusului.
Printre măsurile care afectează alte orașe, între care și Parisul, se numără: închiderea barurilor și restaurantelor la 22:00, închiderea sălilor de sport, reuniuni publice de maxim 1000 de persoane (față de 5000 în prezent), interzicerea marilor evenimente, ca de exemplu sărbătorile locale, reuniuni particulare de maxim 10 persoane. În aceste condiții, turneul de tenis de la Roland Garros pare condamnat.
Anne Hidalgo, primărița Parisului, s-a ridicat și ea împotriva restricțiilor impuse parizienilor, pe care le-a respins încă din perioada de concertare. Aceeași rezistență par să o opună și parizienii, care nu mai înțeleg logică după care se conduce guvernul.
Prim-ministrul Jean Castex va răspunde joi seara, într-o intervenție televizată, acuzațiilor venite din partea aleșilor locali marsiliezi. Totuși, va fi greu să explice de ce aceștia au fost anunțați despre măsurile decise cu doar câteva minute înainte de conferință de presă a lui Olivier Verand.
Cert este că o furie mocnită se simte peste tot în față acestei incapacități, până la urmă mondiale, de a gestiona criză, incapacitate care se vede în măsurile haotice și fără rezultate reale luate în mai toate capitalele lumii.