Eu am trăit sabotajul cu tăierea apei încă de la alegerile din 2016. Și aceasta nu este prima demontare a mitului care spune că ardelenii sunt înceți, dar nu zăbovim asupra detaliilor. S-a petrecut în Reghin, nu în Târgu Mureș, unde municipalitatea a tăiat apa caldă de tot și la toată lumea încă din 2010. Atunci nu a chițăit nimeni, fiecare și-a luat centrală. În Reghin, fix în campania pentru alegerile locale, în 2016, s-a tăiat apa cu totul, adică și aia rece, deci s-a făcut economie de gaz și lighene.
Primar era tot o femeie din PSD, ca Gabriela Firea. Brunetă, dar nu ăsta a fost motivul înțelepciunii. Maria Precup s-a ocupat de comunicare și a reușit să-i descopere și să-i dea la câini, adică opiniei publice, pe sabotori. Prin urmare, a și câștigat alegerile.
Dacă e să stăm strâmb și să judecăm drept, nu putem compara Reghinul cu Bucureștiul, nici armata de influensări anti-Firea, bine plătiți și cu centrală, care plângeau zilnic că umblă ca sconcșii, deși după, în special, ele, rămâneau arome de geluri de duș de-alea scumpe. Că doar, cu cât strigau mai tare că nu au apă caldă, cu atât creștea tariful/postare și duduia centrala.
Ne-am lămurit că a fost o manevră de campanie și că, până la urmă, majoritatea celor care s-au dus la urne au votat cu apa caldă. Care va veni când se va putea, tehnic vorbind. Căci, este foarte clar, mai degrabă înmulțește Nicușor pâinile și transformă apa (rece) în vin decât să reușească ce a promis: că, de luni, 28 septembrie, toată lumea are apă caldă. Și cei care nu au țevi.
Desigur, în afară de apa de la metroul din Drumul Taberei, unde s-au spart țevile și călătorii se simțeau ca la spectacolul fântânilor arteziene de la Unirii, cu toată bucuria bietului Șora, care a anunțat la termen că lui i-a venit apa caldă, minunea nu a fost să se arate. S-a arătat doar acolo unde, în mod intenționat, a fost oprită apa caldă. Aici, doamna Firea are o bilă neagră cât aia de pe ASE. Cu mai puțini bani decât cei cheltuiți aiurea-n tramvai putea face un lucru simplu: să depisteze cea mai urmărită influensăriță care se jelește că nu are apă caldă, dar are centrală (i-o spuneam eu și fără bani dacă m-ar fi întrebat) și o făcea de comandă. În limbaj profesional, o discredita, îi făcea credibilitatea zob. Acum, sigur că mai există o chestie cu rezistenții, fenomenul „eu o țin de coarne și el zice că e șută”, cum era o vorbă la mine la țară. Ălora, dacă li se comandă să vadă luna pe cer ziua în amiaza mare, nu doar că o văd și o descriu cu lux de amănunte, dar sunt capabili să-i facă pe toți nătângii din sectă să exclame, topiți de căldura soarelui: Ia uite ce lună frumoasă!
Să zicem că domnul Nicușor și-a dorit mai mult victoria și de aceea a promis apă caldă chiar și acolo unde nu se poate. Însă, ceea ce spune acum doamna Firea, putea să o facă mai convingător în campanie. Trebuia să-și agațe de gât o pancartă pe care să scrie „Guvernul a oprit apa caldă, nu eu” și să se pună în fund în Piața Victoriei. Să zicem că o parte ar fi acreditat ideea că este nebună. Dar, sigur, o parte, care ar fi contat, s-ar fi dumirit. Și asta nu costa nimic, în afară de un carton și o cariocă.
Acum, după ce a pierdut războiul, Gabriela Firea își pierde timpul de pomană.
Primarul general în funcţie al Capitalei, Gabriela Firea, afirmă că în toată perioada de campanie şi precampanie Guvernul a oprit intenţionat apa caldă în Bucureşti, pentru ca populaţia să-i devină ostilă. Gabriela Firea a anunţat, la sediul central al PSD, înainte de reuniunea CEx, că va depune o plângere la Parchet pe tema „viciilor” de la alegerile din Bucureşti”.
A face plângeri penale în țara în care Klaus Iohannis are guvernul meu (deci și Ministerul Justiției), peneleul meu (deci și pe Cătălin Predoiu, mai portocaliu așa, dar tot din gașcă) și primarul meu ales, e același lucru cu a te dezbrăca și a-ți păzi hainele când n-ai ce face.
După ce și-a revenit din beția victoriei, de mână cu fratele Ludovic Orban, care o ține tot în beții de putere, Nicușor Dan s-a dus la o televiziune. El a recunoscut că tot ce a vehiculat în campanie, toate acele bannere cu dușuri aburite au fost simple abureli: „Legat de încălzirea termică, o să urmeze o iarnă foarte grea, adică în care sistemul nostru este mult mai prost decât sistemul pe care l-am avut acum trei ani sau acum patru ani, în sensul că numărul de avarii sunt mult mai mari și fiecare dintre bucureșteni le-a văzut pe propria piele încă din această vară. Și atunci suntem nevoiți, pentru că nu avem timp – de la preluarea mandatului până la începutul iernii o să avem cam o lună – tot ce putem să facem este să facem un management de avarie, astfel încât să avem stocuri de materiale cu care să putem interveni, să avem echipe cu care să putem interveni și aici nu sunt suficienți oamenii care sunt la Termoenergetica, trebuie să refacem niște contracte în regim de urgență cu companii private, care să fie capabile și ele să…”. Hopa! Nicușor nu a explicat, e drept că nici nu a fost întrebat, ce înseamnă management de avarie. Se sparge țeava, pa! O cârpești într-un loc, mâine se sparge un metru mai încolo. Se fac stocuri de ce? De leucoplast, să lipească găurile? Și, partea cea mai frumoasă e cea cu „contracte în regim de urgență cu companii private”. Care să ce? Cum să ce? Care să ia o căruță de bani, care să-și recupereze banii investiți în pieptul candidatului. Că doar nu vă imaginați că bannerele acelea uriașe, de aveai impresia că oriunde mergi ori dai de Nicușor, ori cade peste tine, au fost plătite din banii lui sau ai lui Orban. Barna nici nu intră în discuție, că el oricum nu dă doi bani pe Nicușor.
Mai departe. Realizatoarea se opintește și-i ridică mingea la fileu, iar Nicușor continuă cu aberațiile.
„Deci asta este tot ce putem noi să facem pe această iarnă, ca avariile să fie rezolvate cât mai repede și în paralel în momentul de față e un număr de telefon la care nu răspunde nimeni, dacă spui că ai o avarie, pentru că pur și simplu oamenii ăia sunt sunt depășiți. Trebuie să avem un contact și o comunicare corectă și reală cu cetățenii, în sensul că dacă omul ne spune: uitați, la mine în bloc nu e apă caldă, tu trebuie să fii în stare să îi spui: o să revenim într-o oră și într-o oră să-l suni înapoi să-i spui: da, este o avarie acolo, va dura o zi și jumătate”.
Vedeți, doamna Firea, ce înseamnă „crede-mă, te mint”?
Iată cât de simplu se putea rezolva dacă investeați în telefoniste!
Doamna CORA se spune ciuta nu suta