Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Creștini torturați în Rusia

La 20 aprilie 2017, Curtea Supremă a Federației Ruse a hotărât interzicerea activităților de la sediul central al Martorilor lui Iehova din Rusia, confiscarea acestuia, precum și a altor proprietăți ce aparțineau celor 395 de organizații religioase ale Martorilor de pe întreg teritoriul federației. Acestea au fost scoase fără temei și abuziv în afara legii. Începând de la data respectivă, sute de mii de cetățeni ruși sunt etichetați de Rusia ca fiind extremiști sau criminali periculoși.

Împotriva credincioșilor Martori, autoritățile ruse întreprind constant acțiuni abuzive, precum percheziții și arestări care se soldează de foarte multe ori cu maltratarea femeilor și a bărbaților, fără a se ține cont de vârsta și de starea lor de sănătate. Cel mai adesea, ei sunt bătuți sau tratați cu cruzime în timpul unor interogatorii ce durează ore și chiar zile la rând.

Fostul ambasador britanic în Rusia (1995-2000), Sir Andrew Wood[1], afirmă în acest sens: „Aceste situații revoltătoare sunt o rușine pentru Rusia, un semnal al degradării morale tot mai adânci a regimului ei. «Marile Puteri» nu-și torturează cetățenii. Nu există vreun temei convingător să-i acuzi pe Martorii lui Iehova că ar fi o organizație extremistă. Și ei nu sunt singurii. Agențiile rusești de păstrare a ordinii îi tratează cu sadism pe cei închiși. De exemplu, în raportul din septembrie 2021 al Human Rights in Mental Health, intitulat The Return of Political Abuse of Psychiatry in Russia, este inclus cazul lui Iuri Savaliev, un Martor al lui Iehova respectat, care a fost închis în 2018 și care, recent, a fost transferat la Institutul Medical Corecțional nr. 1 din Barnaul. Conform acestui raport, dl. Savaliev a fost tratat, obligatoriu, cu droguri psihotrope”.

Într-o perioadă senină din istoria omenirii când se pune la nivel internațional un accent deosebit pe drepturile și libertățile omului, pe toleranță și respectul față de om și convingerile sale, un eveniment inuman, ale cărui victime au fost 12 familii de Martori, s-a petrecut în orașul Irkutsk, aflat la 5 400 km de Moscova. O sută de ofițeri înarmați ai forțelor OMON au maltratat în timpul operațiunilor inițiate împotriva creștinilor Martori mai multe femei si bărbați în propriile locuințe.

Ordin direct de la Moscova

Unul dintre anchetatori a relatat că ordinul în urma căruia au avut loc acțiunile de la Irkutsk venea direct de la Moscova și prevedea ca trupe ale OMON, unități specializate în combaterea revoltelor și tulburărilor civile, să aresteze credincioși Martori ai lui Iehova, deși aceștia sunt cunoscuți în toată lumea ca cetățeni pașnici.

Relatăm în continuare două întâmplări ce au avut loc cu acea ocazie, începând cu ora 6 dimineața, la unele familii vizate de oamenii forțelor speciale rusești.

Anatoli Razdobarov, de 31 de ani, și soția sa, Greta, au fost supuși la tratamente dure pline de sadism. Anatoli a fost obligat să stea culcat, la pământ, cu mâinile prinse în cătușe, la spate. A fost bătut peste cap și în zona rinichilor. Ofițerii l-au ridicat de cătușe cu brutalitate, în timp ce Anatoli se zvârcolea de durere sub greutatea corpului său. Aceștia l-au bătut peste brațe și i‑au cerut informații care să îi incrimineze pe el și pe colaboratorii săi. Apoi, l-au amenințat că‑l vor viola. S-au luptat cu Anatoli în timp ce au încercat să-i introducă un pahar în anus. Percheziția, interogatoriul și tortura au durat peste opt ore. În urma unui examen medical, Anatoli a primit un certificat constatator medico-legal asupra tratamentului primit. A depus mai multe plângeri împotriva ofițerilor, la Comitetul de Investigații și la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Irkutsk și a informat Comisarul pentru Drepturile Omului, din Federația Rusă, cu privire la cele întâmplate. Greta, soția sa, a fost târâtă de păr, fără haine, într-o altă cameră, încătușată cu brațele la spate și brutalizată. După jumătate de oră, i s-a permis să se îmbrace.

Familia Merinov, Nikolai de 23 de ani, și soția sa, Liliia, de 27 de ani, a suferit același tratament. Nikolai a fost lovit peste față cu un obiect contondent, greu. A căzut la pământ și și-a pierdut cunoștința. Când și-a revenit din leșin, și-a dat seama că un ofițer stătea peste el și îl bătea; i-au fost sparți dinții din față. În urma unui examen medical, Nikolai a primit un certificat constatator medico-legal care dovedea gravitatea leziunilor suferite. Ca și în cazul Gretei, menționată mai sus, Liliia a fost luată de păr și târâtă afară din pat, ofițerii brutalizând-o și expunând-o privirilor celor prezenți, în lenjeria intimă. În urma unui examen medical autorizat, și pentru Liliia s-a emis un certificat constatator medico-legal care atestă urmările acestui tratament brutal.

Reacții internaționale

Reacțiile internaționale de condamnare a modului în care autoritățile rusești își tratează proprii cetățeni nu au întârziat să apară.

Paul Goble[3], fost expert SUA pe probleme etnice și religioase în URSS și în țările postsovietice, afirmă: „Campania neîntreruptă a Moscovei împotriva Martorilor lui Iehova a escaladat până la torturarea celor închiși. Aceasta nu este altceva decât crimă, care trebuie condamnată de toți oamenii și guvernele de bună credință. Este esențial să se acționeze imediat și public, întrucât în caz contrar, nu doar Martorii lui Iehova vor avea de suferit – Moscova îi va trata deliberat la fel și pe membrii altor grupări religioase. Guvernul rus trebuie condamnat pentru aceste crime și tras la răspundere de comunitatea internațională”.

Rachel Denber[4], director adjunct al Human Rights Watch’s Europe și al diviziei pentru Asia Centrală, afirmă: „Autoritățile trebuie să investigheze aceste acuzații serioase și tulburătoare de abuz. Ele trebuie să înceteze imediat perchezițiile, arestările și condamnările penale ale Martorilor lui Iehova, pe care îi acuză fără niciun temei de «extremism»”.

Robert Destro[5], profesor de drept la The Catholic University of America și fost adjunct al Secretariatului de Stat pentru Democrație, Drepturi ale omului și Muncă (2019-2021), declară: „Nimic nu scuză violența împotriva credincioșilor. Arestările și reținerile credincioșilor de orice religie sunt deja un lucru rău. Abuzul fizic și emoțional este o armă folosită cu scopul de a pedepsi, a demoraliza și a transmite un mesaj. Toate acestea nu sunt decât tactici clasice de represiune. Dar ele sunt de netolerat indiferent de contextul sau de țara în care au loc”.

Jarrod Lopes, purtător de cuvânt pentru Martorii lui Iehova, de la Sediul Mondial al cultului, din New York (SUA), declară: „E cutremurător să auzi că ofițeri speciali ai Gărzii Naționale a Rusiei au torturat un om, l-au bătut pe un altul și au brutalizat o femeie doar pentru convingerile lor creștine. Aceasta este o faptă crudă, inumană, plină de lașitate. Din nefericire, nu este pentru prima dată când ofițeri ai Gărzii Naționale a Rusiei sau alte autorități ruse îi brutalizează sau îi maltratează pe Martorii lui Iehova. Astfel de fapte monstruoase au fost raportate și în Chita[6], Surgut[7] și Orenburg[8]. Autoritățile ruse și-au făcut obiceiul de a maltrata până și Martori ai lui Iehova vârstnici și bolnavi, aruncându-i pe nedrept în închisoare, aplicându-le amenzi foarte mari și catalogându-i drept criminali. Martorii lui Iehova nu-și doresc decât să se închine liberi în țara lor, asemenea celor din peste alte 200 de țări și teritorii din lume”.

Pentru mai multe informații, vă rugăm să vizitați site-ul Jehovah’s Witnesses in Russia (jw-russia.org) sau Redacția de știri | Știri JW | Știri JW pe zone | Rusia.

Prin amabilitatea Biroului de informații publice al Organizației Religioase „Martorii lui Iehova”

Biroul de Informații Publice
Organizația Religioasă „Martorii lui Iehova”
021 302 75 03, (+4) 0770 315 146
birouldeinformatiipublice.ro@jw.org
Strada Orzari 29-31, Sector 2, București, 021552
Web: https://www.jw.org/ro/stiri/jw/


[1] https://www.chathamhouse.org/about-us/our-people/andrew-wood

[2] https://jamestown.org/wp-content/uploads/2021/03/Russian-OMON.jpg?x21637

[3] https://www.iwp.edu/faculty/paul-a-goble/

[4] https://www.hrw.org/about/people/rachel-denber

[5] https://www.law.edu/about-us/faculty-and-staff/directory/expert-faculty/destro-robert/index.html

[6] https://abcnews.go.com/International/wireStory/jehovahs-witnesses-convicted-tortured-russia-68982372

[7] https://www.bbc.com/news/av/world-europe-47419918

[8] https://www.forum18.org/archive.php?article_id=2549


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *