Liderii coaliției PSD-PNL au decis ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidat comun la Primăria București

Cronica de vineri. Mulțumim, primar iubit, că ne-ai călit!

Domiciliez de peste douăzeci de ani în cartierul Drumul Taberei. Vin aseară de la serviciu, ca orice gospodar trecând prin piață, cu două papornițe uriașe. Așa e în prag de sărbători. Cari, duci, târăști după tine, ca un român cumsecade, kilograme de mâncare.

Mașină am, dar nu am carnet și chiar dacă aș avea, mașina oricum nu am unde s-o parchez. Sunt la piciorul blocului, degerat și cu stalactite la nas, pe mască, dar cu sufletul din cale afară de vesel că voi face o baie fierbinte care să te ardă și-n…

Și, văd anunțul, din care citez:
„Din cauza (nu datorită, ce nuanță subtilă, ne-am dat dracu` de intelectuali ce suntem!) lucrărilor de reparații din lateralul blocului, mâine (adică azi) 23.12.2021 și poimâine (adică vineri) 24.12.2021, ar (rețineți, ar!) putea fi oprite ( a făcut și acordul), atât apa caldă cât și căldura. Pentru relații suplimentare, vă rugăm să consultați siteul …. Vă mulțumim pentru înțelegere. Administrația. ”

Cum, mă`? După ce că nu e căldură în calorifer și nici apă caldă la robinet, acum chiar nu mai e deloc?
În buza dimineții, când am plecat la serviciu, cu ochii cârpiți de somn n-am băgat de seamă anunțul Administrației. O foaie lipită pe geam cu bandă adezivă, lumină slabă. Cu masca pe nas, căciula trasă pe urechi, vizibiliatea redusă, gătit în cele mai grose și simțitoare la frig țoale – cam cu asta stăm în casă, dar fără mască și bocanci-, am ieșit pe ulița din fața blocului. Este oră aia de iarnă, dintre noapte și zi, în care n-ai vrea să vezi, să vorbești, nici macăr să dai bună dimineața, că nu știi dacă a venit dimineața. Să stai așa, cu capul între urechi, ochii semideschiși, iar pașii învățați te duc în stația de autobuz. Mai zărești o babă cu bichonul la plimbare. Eu, baba și mașina de gunoi, care geme ca dracu` când înghite un tomberon. Ei, acum chiar m-am trezit. Mai ales de la blocurile cu 4 sau 5 etaje. Ăștia n-au ghena pe scară, așa că îndeasă în pungile înfometate tot ce au prin casă de aruncat. Îi vezi dimineața alergând cu cheile de la mașină într-o mână iar în cealaltă cu sacul de gunoi după mașina care înfulecă resturile menajere. Chiar ar merge un reportaj cu mașina de gunoi prin cartier.

Dar să revenim, de unde vine frigul? Ce-i drept, de câteva zile pe strada mea s-a deschis un sit arheologic. Este împrejmuit cu bandă galbenă și delimitat ca în filmele americane, cu multă humă pe ghizdurile sale, ale lor, că sunt vreo două situri, adică gropi separate și căscate în pământ. De când cu săpăturile, șantierul arheologic a devenit o curiozitate pentru locatarii din zonă. Vin și se duc în treaba lor, dar de câteva zile se opresc pe marginea gropilor, admiră și se întreabă. De când or fi alea acolo, vestigiile? Unii sunt și cu nepoțeii, tocmai întorși din parc: Tataie, uite niște tuneluri secrete!

S-au găsit îngropate la mulți metri sub pâmânt niște tuburi și galerii imense. Să fie de pe vremea romanilor, de pe vremea lui Carol 1, Carol 2, Mihai 1 sau Gheorghiu Dej? Nu, că pe vremea lor aici se cultiva porumb și lucernă. Concluzia- vestigiile sunt de pe vremea președintelui Nicolae Ceaușescu.

Acum, strada arată ca Bagdadul de după intervenția forțelor NATO. Și așa va rămâne până după sărbători. Nu mă încumet să ies, deși i-am promis Corei Muntean că dau o raită prin Târgurile de Crăciun organizate în București. Scuze, draga mea, dar n-am mai ajuns. Oricum, domnul Grinch ne-a avertizat că nu aprinde nimic de sărbători, așa o fi la ei, mai pe beznă. Fără căldură, fără apă caldă, fuziune la rece. Târguri de Crăciun pustii, frig și întuneric. Dar, în lipsă e altceva, pe bulevard dau foarte bine semafoarele roșu, verde, portocaliu, galben, alături de crucile luminose de la farmacii.

Gătiți în niște combinezoane albe, bătând în ceva, parcă ar fi tobe, parcă ar fi niște capace de roți ciordite sau oale, lălăind fiecare în legea sa și trâgând un carucior de butelie cu o boxă dogită și legată cu sârmă și sfoară, ca să nu se împrăștie pe drum de atâta fior sărbătoresc, iată vin colindătorii! Dar nu cum veneau odată, leru-i, ler! Acum, așa cum se brodește. Urlă, se zbat, flutură din mâini ca niște călușari beți, uitați prin șanțuri de la sărbătoarea Rusaliilor. Stai să vezi când vor veni cu Capra, Ursul sau Sorcova, ce veselie o să fie, să te strici de râs, nu alta! Mi-am întrebat colegi de la serviciu: la voi în cartier ce se cântă în afară de Fuego și Bănică JR, acum de Crăciun? Cum ce, Măruț, mărgăritar!

P.S. La șantierul de pe strada mea nu se mai lucrează de vreo câteva zile. Când dai de ceva, în acest caz, ceva de patrimoniu, legea spune că n-ai voi nici să strici, nici să repari. Pesemne că nu au încă avizul Ministerului Culturii!
Ies puțin în fața blocului, eu și restul locatarilor, ca să ne încălzim, iar apoi fugim în apartamente că n-am încuiat ușa. A fost un soare azi, să tot stai!
— Măruț, mărgăritar, …. A, da, voi mai lipseați!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cronica de vineri. Mulțumim, primar iubit, că ne-ai călit!”

  • Superb.282.631 de locuitori ai Bucurestiului au votat primarul inexistent. Recunosc ala 1 de la coada sunt eu.Doamne,da-mi mintea cea de pe urma! Asa ceva e imposibil sa fi existat in istoria Romaniei.Sa-ti bati joc de cei care te-au ales si de un an sa te uiti cu mimica unuia care traieste in lumea lui e deja o chestiune de diagnostic medical.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *