Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cu ce trebuie să se obișnuiască repede copiii după oroarea de la Târgu Jiu

Dacă mi s-ar cere să aleg care este, cu adevărat, mesajul pe care președintele Klaus Iohannis l-a transmis elevilor cu ocazia deschiderii noului an școlar, atunci aș spune fără ezitare că el nu poate fi decât acesta: „Copiii se obișnuiesc repede chiar și cu lucruri mai puțin plăcute”. Alegere deloc întâmplătoare dacă ne gândim că s-a împlinit o săptămână de când, în spațiul public, a apărut filmulețul în care trei puștance o snopesc în bătaie pe o alta, tot de vârsta lor, iar oroarea, fizică și morală, este filmată de un imberb care le aplaudă cu grobiană dezinvoltură. Mă refer, firește, la mizeria petrecută ziua nămiaza mare la Târgu Jiu și care, în orice țară civilizată și care respectă cu adevărat drepturile omului, s-ar fi soldat cu energice reacții ale opiniei publice și, bineînțeles, cu sancțiuni drastice aplicate făptuitoarelor și familiilor lor. Asta ca să nu mai vorbim despre luarea de atitudine pe care, prin însuși mandatul său, era obligat să o ia președintele României, garantul suprem al aplicării Constituției și al supremației legii și al legalității. Adică, exact Klaus Iohannis, cel care azi le-a garantat școlarilor din scumpa noastră patrie că dacă se spală pe mâini și poartă masca pe față, fiecare va avea ocazia să devină un supererou.

Nu pretind, Doamne ferește, ca președintele Klaus Iohannis să facă referire la fărădelegile bandei organizate de adolescenți din Târgu Jiu, dar cred că, prin ea însăși, perioada în care a fost profesor sau inspector școlar ar fi trebuit să îl oblige la o luare de atitudine fermă, categorică. Motiv pentru care nu pot să dau credit moral și sufletesc frazeologiei siropoase cu pretenții de mesaj prezidențial lansată în eter astăzi, 14 septembrie 2020. În schimb, mă simt dator să afirm în mod public, sub proprie semnătură, că numai și numai acea zicere despre copii, că se obișnuiesc repede cu lucruri neplăcute, este cel mai sincer și mai semnificativ mesaj al președintelui Klaus Iohannis adresat tuturor școlarilor cu prilejul deschiderii noului an școlar 2020-2021.

Cu ce ar putea, așadar, să se învețe, pe repede înainte, tinerele generații ale scumpei noastre patrii după tot ce i-a fost dat să îndure copilei din Târgu Jiu? În primul rând, să se obișnuiască, de pe acum, că agresiunea oribilă căreia i-a căzut aceasta victimă nu este un fapt izolat, un accident oarecare. Hotărât nu! Acesta este modelul curent și uzual de socializare, de impunere a personalității și de câștigare a renumelui. La naiba cu manualele și cu toate hârțoagele terfeliților care au făcut umbră pământului până acum. Trăiască tablete cu „wooooow” și cu „ok”, trăiască și super-flencăneala cu și despre caftoi, caftitoare și, de ce nu, galeria de postaci care îi susține cu apetit de linge blide!

În aceea ordine a lucrurilor, copii și adolescenții care au șansa de a păși în viață sub arcul de triumf al capitalismului de cumetrie trebuie să se obișnuiască, de pe acum, cu încă un lucru esențial și anume că, atunci când ești umilit, persecutat, șantajat și poate amenințat că ți se va tăia beregata să nu te aștepți ca autoritățile să aibă o reacție fermă și imediată. Nu, așteaptă-te, în schimb, la lipsa de reacție a acestor autorități cu lefuri babane. Lefuri luate din visteria unui stat care strigă în gura mare că nu are nici bani să crească alocațiile copiilor și nici ca să mărească, în mod corect, pensiile bunicilor sau ale altor neamuri de-ale voastre. Iar dacă, printr-o excepție, cum a fost și la Târgu Jiu, familiile din care s-au ivit progenituri bestiale ca acelea despre care povestim au primit amenzi de câte 500 de lei fiecare, iarăși să nu zici hop până n-ai trecut pârleazul. Fiindcă trebuie să mai înveți și zicala oltenească: „atunci când dai într-o javră pe stradă vezi și cine îl duce de zgardă”. Ceea ce însemnă că atunci când asemenea specimene dezaxate ar putea să aibă de–a face cu latura punitivă a lumii justiției, mintenaș se va ivi un cineva, tată, mamă, unchi sau verișor de-ar treilea, care, aflat într-un post de zile mari- să zicem pe la Protecția Copilului, ca în cazul de față- va pune o vorbă bună unde trebuie. Dar nu pentru tine, victima, ci exact pentru bestia care te-a umilit și te-a lovit. În plus, eu te-aș sfătui să spui și merci fiindcă nu ți-au dat și o amendă fiindcă atunci când te snopeau ai cutezat să te aperi sau, mai rău, ai și vărsat niște lacrimi. Provocând bestiilor umane cu chip de om un puternic stres, pentru care să bată mătănii că părinții lor mult-prea-iubitori nu li s-au cerut despăgubiri.

În fine, dar deloc în ultimul rând, din lecția de viață de la Târgu Jiu, mai învață, dragă copile, că la noi, aici și acum, vorba aia frumoasă și visătoare cu solidaritatea este una absolut răsuflată. Acum, egoismul și spiritul de gașcă își impun regulile. Își impun și ți le impun, scurt pe doi! Nu contest, se pot ivi și oameni de omenie care să îți sară în ajutor, așa cum este ziaristul Mircea Badea, care se arată hotărât să meargă până la capăt și să îi facă dreptate fetiței din Târgu Jiu, dar aici este vorba despre un frumos visător căruia îi doresc din suflet mult succes. În realitate, aceia care își zic formatori de opinie, persoane care șterg zi și noapte ecranele televizoarelor, inși cu parai barosani și cu trecere la fețe grele, au acum foarte- foarte multă treabă cu Covid-19 și cu scenariile apocaliptice ale crizei modelului unic neoliberal. Funestul model în care nu contează valoarea morală sau cea sufletească, ci dictează numai valoarea de schimb și valoarea de întrebuințare. A bunurilor materiale și, în primul rând, a individului și a maselor de manevră. Asta ca să nu îți mai atrag atenția, cu maximă seriozitate, că dacă nu ești măcar Vulpița sau o siliconată de Dorobanți, atunci ar fi mai bine să îți iei, de pe acum, gândul că durerea ta fizică și sufletească, adică o problemă personală, are șanse să intereseze pe cineva.

Cam astea ar fi, în mare, câteva dintre învățămintele pe care copiii frumoși și, încă, necaftiți ai țării trebuie neapărat să le tragă din cea ce a pățit fata din Târgu Jiu. De fapt, din ce a pățit ea și din ceea ce, foarte probabil, nu vor păți nici scârnăviile care au maltratat-o și nici familiile care i-au crescut în legea fărădelegii. Acesta fiind, până la urmă, și adevăratul sfat pe care l-a dat însuși dirigintele democrației și al guWERNului, Klaus Iohannis: „Copii se obișnuiesc repede chiar și cu lucruri puțin plăcute”.

Mai pe românește spus: spinarea aplecată, capul între urechi și ciocul mic, fiindcă așa te vrem! Și așa te vor și cei care ne vor, pe noi, la butoanele de comandă ale țării.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii