Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cu cîteva zile înainte de localele pe București, Klaus Iohannis a ținut să arate în chip oficial că victoria lui Nicușor Dan e a lui și nu a USR-PLUS

Miercuri spre joi noaptea am postat pe cristoiublog.ro, la rubrica deja tradițională, Gîndurile lui Cristoiu, comentariul intitulat Bătălia de la București se duce între Klaus Iohannis și Gabriela Firea și nu – cum s-ar crede – între Nicușor Dan și Gabriela Firea. Cei ce nu vor fi făcut click pe titlu, pentru a accede la conținut, vor fi crezut că-i vorba de o metaforă. Curioșii, dispuși să vadă și conținutul, și-au dat seama că titlul dezvăluia o realitate. O realitate stranie, nemaiîntîlnită nici măcar în democrațiile de hîrtie creponată din Caraibe, unde statul de drept ține de lumea fantasmagorică din proza lui Gabriel Garcia Marquez. Pentru că doar într-o asemenea lume cu democrație de fațadă, e posibil ca șeful statului să se angajeze într-o confruntare electorală pentru locale, mai precis să se coboare la nivelul de competitor al Gabrielei Firea.

Plecînd de la cele două conferințe de presă ale lui Klaus Iohannis – cea din 23 septembrie 2020 și cea din 16 septembrie 2020 -, de la cele scrise de Cozmin Guță și de Cristian Rizea, dar și de la informațiile pe care le dețineam, scriam că președintele folosise tribuna de la Cotroceni pentru a face campanie în favoarea lui Nicușor Dan și împotriva Gabrielei Firea.

Angajarea președintelui ca un mărunt chibiț electoral într-o confruntare de nivelul unei localități era nu doar o încălcare gravă a Constituției (a cîta?!) dar și o compromitere a celei mai înalte funcții în stat prin coborîrea președintelui pe maidanul păruielilor moldo-valahe tipice unei campanii pentru locale. În ultima vreme, Nicușor Dan fusese atacat de Gabriela Firea, prin dezvăluirea unor înregistrări care-l surprindeau apărînd pînă-n pînzele albe cu ghearele și cu dinții un reprezentant de seamă al mafiei imobiliare, care-și ridicase ditamai cîrciuma într-un parc bucureștean. La această acuzație, reacția lui Nicușor Dan a fost firavă. Din motive care-mi scapă, în contrazicere cu pretenția de a face un alt fel de politică, o politică a sincerității față de cetățeni, Nicușor Dan a pornit un contraatac împotriva Gabrielei Firea, acuzînd-o și el de corupție. Am scris la vremea respectivă că de la Nicușor Dan, căruia i-am admirat independența, mă așteptam la altceva decît la reacția clișeu a politicianului vechi, gen Ba, p-a măti! În acel moment, i-a sărit în ajutor lui Nicușor Dan nu atît Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș, liderii partidelor care-l sprijină pe Nicușor Dan, cît mai ales Klaus Iohannis. Cei trei au evitat să se angajeze prea tare de partea lui Nicușor Dan în acest scandal, deoarece, oricît de politruc ai fi, ți-a mai rămas un minim bun simț care te obligă să taci decît să intri în rahat apărînd ceva care nu se putea apăra.

Din toți politicienii din România s-a găsit unul care nu s-a dat în lături să intre în rahat.
Numele lui Klaus Iohannis.
Funcția lui: Președintele României.

Convocînd două conferințe de presă și aranjînd întrebări ridicătoare la plasă, Klaus Iohannis a sărit în ajutorul lui Nicușor Dan taxînd dezvăluirea ca subiect inventat, ca expresie a unor practici învechite, toxice, de a se încerca acoperirea unor administrații locale dezastruoase”. Dîndu-se pe el drept exemplu de victimă, Klaus Iohannis a definit astfel de „tactici retrograde” ca aparținînd PSD și a lăudat pe candidații care au proiecte de dezvoltare a localității. Dat fiind că Nicușor Dan era apărat de președinte, se înțelege că Nicușor Dan e cel care propune Proiecte, în timp ce Gabriela Firea apelează la „un mod cinic de a face politică”. La finele fiecăreia dintre cele două intervenții electorale, Klaus Iohannis a îndemnat pe alegătorii bucureșteni să meargă și să-i voteze „pe cei care pot face ceva pentru dezvoltarea orașului sau a comunei în care trăiesc”. Deși nu-i pronunță numele, era clar că președintele se referea la Nicușor Dan ca la cel pe care oamenii trebuie să-l voteze deoarece are proiecte.

De ce s-a vîrît Klaus Iohannis într-un asemenea rahat, mergînd de-a dreptul acolo unde alți politicieni ai Dreptei, alți lideri de opinie anti-Gabriela Firea au ezitat s-o facă?
Răspundeam acestei întrebări astfel:

„Într-adevăr, oricît ar părea de neverosimil, Nicușor Dan e candidatul lui Klaus Iohannis, Candidatul Meu, cum s-ar putea spune după Guvernul Meu, Parlamentul Meu și alte Meuri prezidențiale. Nu știu dacă el l-a impus sau doar l-a sugerat conducerii PNL. Știu sigur însă că președintele are propriul candidat la alegerile locale pe București. Un candidat cu valoare de nepoțel iubit, pentru care e în stare de orice, inclusiv de a încălca grav Constituția, de a coborî Președinția României la nivelul cel mai de jos, cel al angajării în bătălia pentru localele dintr-un oraș. Nu pentru localele pe țară, unde am putea crede că președintele are interesul unui succes zdrobitor al PNL la votul politic, ci pentru localele din București. Nu pentru candidații PNL din întreaga țară, ci pentru un singur candidat:
Nicușor Dan.”

Recapitulînd intervențiile din cele două conferințe, mi-am dat seama că președintele a avut prudența de a nu-i pronunța numele lui Nicușor Dan. Altfel spus, ipostaza lui Nicușor Dan de Candidatul Meu se desprindea din analiza textului. Știind că implicarea președintelui în bătălia pentru primăria unei localități e nu numai o gravă încălcare a Constituției, dar și un evident derbedeism politic (buna cuviință cere ca la un asemenea nivel să se păstreze măcar aparențele) , eram sigur că joi, 24 septembrie 2020, Klaus Iohannis va dezminți acuzațiile – care nu erau numai ale mele – de proclamare a lui Nicușor Dan drept Candidatul meu la primăria București.

Joi, 24 septembrie 2020, a venit bomba.
Mai întîi sub forma unei știri încă neconfirmate:
Klaus Iohannis s-a întîlnit cu Nicușor Dan la Palatul Cotroceni.
Candidatul PNL și USRPLUS a venit la Palat însoțit de Ludovic Orban.

Mulți n-au crezut știrea.
Cum dracu să se întîlnească ditamai președintele cu doar cîteva zile înainte de scrutin cu unul dintre competitorii pentru București? Și nu pe ascuns, ci în văzul lumii, să vadă românii că respectivul e Candidatul Meu?
N-a trecut mult timp și a venit și confirmarea oficială:

„Administrația Prezidențială confirmă că Președintele României, preocupat fiind de problemele cu care se confruntă zilnic bucureștenii, s-a întîlnit astăzi cu Nicușor Dan. În cadrul discuțiilor, la care a participat și premierul Ludovic Orban, au fost abordate soluțiile necesare remedierii urgente a acestor probleme, precum și proiectele de dezvoltare a orașului pe termen mediu și lung. Președintele Klaus Iohannis a apreciat că soluțiile propuse de Nicușor Dan sunt fezabile și pot conduce la rezolvarea deficiențelor grave existente la nivelul Capitalei”.

În cele două intervenții Klaus Iohannis ne sugera că Nicușor Dan are Proiecte bune pentru București și ne îndemna să-l votăm pentru asta.
Joi, 24 septembrie 2020, cu cîteva zile înainte de scrutin, el lasă deoparte minima prudență cerută de Constituție și de civilizația politică europeană și spune bucureștenilor să meargă să-l voteze pe Nicușor Dan asumîndu-și-l drept Candidatul Meu.

Știrea a făcut ca mulți confrați să mă sune și să încerce să mă convingă că astfel Klaus Iohannis i-a dat o lovitură lui Nicușor Dan trezind mînia electoratului PSD, care, astfel, va năvăli la urne pentru a o vota pe Gabriela Firea, adversara lui Klaus Iohannis.

Tuturor le-am reamintit că trăim în România și nu în Danemarca.
Într-o altă țară o asemenea implicare a președintelui în bătălia pentru locale ar fi stîrnit o reacție inversă decît cea dorită.
Trăim însă în România, țara democrației babuiniere.
Românii s-au obișnuit cu încălcarea Constituției de către Klaus Iohannis așa cum se obișnuiseră cu Cultul personalității lui Nicolae Ceaușescu.
Unii, cu care am pus pariu că nu-i așa, au încercat să mă convingă că e o reacție de disperare. Klaus Iohannis a văzut că Nicușor Dan stă prost în sondaje și atunci i-a sărit în ajutor declarîndu-l oficial Candidatul Meu.

Nu e vorba nici de o reacție de disperare.
Klaus Iohannis știe că intervenția sa nu aduce lume la vot în favoarea lui Nicușor Dan decît dacă n-ar fi făcut-o.
El știa însă că gestul său are semnificația unei indicații date sistemului de se da peste cap pentru a-l face învingător pe Candidatul Meu.

Unii au avansat ipoteza unei lovituri subtile administrate lui Nicușor Dan.
După opinia mea rezultatul votului e știut de Klaus Iohannis. Sistemul l-a încredințat că Nicușor Dan va învinge.

De ce a simțit nevoia Klaus Iohannis să arate românilor că Nicușor Dan e candidatul său?
Răspunsul îl dă un amănunt:
Deși Nicușor Dan e și candidatul USR-PLUS, la Cotroceni el a fost însoțit doar de Ludovic Orban. Prin aceasta s-a dorit să se dea un semnal românilor încă de pe acum:
Nicușor Dan e candidatul PNL și nu al USR-PLUS.

Sigur că Nicușor Dan va învinge, Klaus Iohannis vrea să-i ia de pe acum lui Dan Barna dreptul de a proclama victoria lui Nicușor Dan drept victoria USR-PLUS.
Victoria lui Nicușor Dan e victoria PNL.
Sau mai precis victoria lui Klaus Iohannis.
V-ați mira dacă duminică seara va ieși la declarații și Klaus Iohannis, fudulindu-se cu o nouă victorie a sa împotriva PSD?


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii