Pe această lipsă de moralitate a lui Roman se poate clădi ceva?
Cum să spun?… Nu se poate clădi! Politica, se spune, are puţină legătură cu morala, oricum, nu cred că se clădeşte. După opinia mea, Petre Roman nu mai are viitor politic. N-are viitor pentru că adevărata revoluţie a început după decembrie 1989. Această revoluţie anticomunistă, care, pînă la urmă, a început să macine structurile anterioare. Ei, este lecţia aceea că revoluţia îşi devorează eroii – pe Iliescu, pe Roman, pe Măgureanu. Trebuie să vină o clasă politică absolută nouă, nici măcar opoziţia de acum. Probabil că lucrurile se vor schimba în momentul în care clasa politică se va înnoi complet. Nu va fi nici Coposu, nici Iliescu. Şi Iliescu, şi Coposu sînt uzaţi de bătălia politică. Să vină nişte oameni care nu pot fi acuzaţi decît că au fost pionieri sau UTC-işti, dar nu membri de partid. Sau că au fost la putere în această perioadă de trei ani.
Piaţa Universităţii a fost şi un prilej de propagandă politică?
Despre Piaţa Universităţii, Roman a spus că a fost o manevră ticăloasă. Cei de la putere au afirmat că a adus cele mai multe voturi FSN-ului. Este un mod cinic de a vedea lucrurile. Piaţa Universităţii nu a fost o acţiune politică. Nu şi-a propus să aducă voturi cuiva. A fost o mişcare morală, moral-politică. Nu se judecă viaţa politică numai în funcţie de rezultatul în alegeri. Iată, poţi să învingi şi pentru istorie să rămîi un idiot. În 1937, pare-mi-se, au învins liberalii. Dar, după aceea, au fost catastrofali. La noi s-a ajuns după Revoluţie la fetişizarea alegerilor electorale. Dacă Iliescu a învins, e un mare om? Nu aşa stau lucrurile. Poţi să fii un mare politician şi să pierzi alegerile în România. Pe mine cel mai tare m-au scîrbit în acea perioadă presa, ziarele guvernamentale, „Adevărul“ şi „Azi“, care inventau scenarii mizerabile, iresponsabile. Cum a putut Darie Novăceanu să gireze în ziarul său asemenea prostii? Cel mai mare adversar să fi fost, cînd vedeai astfel de mizerii scrise, spuneai redactorilor să se ducă la plimbare.
Un grup de Opoziţie a susţinut ca alegerile din 20 mai să fie amînate.
Sînt de acord. Alegerile s-au desfăşurat prea devreme. Nici nu-mi imaginez alt lucru decît să nu fi cîştigat zdrobitor FSN-ul. În România, totdeauna a cîştigat partidul de la putere. Spunea şi P.P. Carp – daţi-mi un guvern şi cîştig alegerile! Şi în perioada interbelică era la fel, rotativa guvernamentală fiind provocată de rege, care demitea guvernul, făcea altul, care organiza alegerile şi cîştiga. Se pare că o singură dată liberii au stricat regula. Deci era previzibil ca FSN-ul să învingă. Mai ales în situaţia de atunci…
Iliescu a avut contracandidat la alegerile din 20 mai?
Da, pe Ceauşescu, imaginea lui Ceauşescu…
(Din volumul Cu Ion Cristoiu prin infernul contemporan, editura Contraria, București, 1993)
Lasă un răspuns