Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cui și despre ce se va spovedi repatriatul Rizea?

Duduie canalele de informația că fugarul Cristian Rizea a fost împachetat de către autoritățile din Republica Moldova și trimis în țărișoara sa natală. Țară pe care a părăsit-o în 2017, cu fix o lună înainte de a fi condamnat în primă instanță. Întrebarea pe care eu (și sunt convins că nu numai eu) o pun este foarte simplă: cui și despre ce se va spovedi repatriatul Rizea? V-ați fi așteptat, foarte probabil, să întreb: pe cine bucură și, mai ales, cui îi dă fiori reci pe șira spinării vestea asta? Dar, neavând datele necesare pentru un răspuns la obiect, nu vreau să mă lansez în scenarii fanteziste, doar din dorința de a vă ține cu sufletul la gură.

În schimb, pot și vreau să pun câteva întrebări la care tare m-aș bucura dacă aș căpăta și răspuns. Prima dintre aceasta fiind următoarea: căror merite deosebite sau calități de excepție se datorează fulminanta ascensiune politică a personajului? Cine și pe ce motiv(e) l-a scos din anonimat și l-a lansat pe pista carierei sale spectaculoase? Fiindcă nu e de ici de colo să fii ales deputat PSD două mandate succesiv, unul în perioada 2008-2012, iar celălalt între 2012-2016. Așa că ar fi cazul să aflăm și ce sfinți a avut acest personaj ca să fie propulsat, două mandate unul după altul, în forul legislativ al țării? După care, peste un an, în 2017, Înalta Curte de Casație și Justiție în va condamna la 4 ani și 8 luni cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Fapte care constituie încălcări ale legilor statului nostru de drept. Legi care au făcut obiectul muncii și pentru deputatul Cristian Rizea preț de două mandate. De unde și întrebarea a doua: când a săvârșit individul toate aste fapte pentru care a și fost condamnat? Altfel spus, chiar nimeni nu a băgat de seamă ce face și desface el? Sau, Doamne ferește, s-a știut, dar cineva, de fapt unul sau mai mulți cineva, aveau nevoie de serviciile personajului pentru a-și satisface anumite interese?

Vine acum o altă întrebare: cum s-a făcut ca acuzatul Cristian Rizea să fugă peste graniță exact cu o lună înainte de a i se pronunța sentința? L-a avertizat cineva despre posibila sentință sau a avut el intuiția salvatoare? Și apoi, chiar era individul liber ca pasărea cerului în această perioadă? Sau, nu cumva, tot un cineva,nu spun cine , persoană importantă, s-a gândit că e mai bine pentru toate părțile implicate ca personajul să fie făcut nevăzut necunoscut?

Multe și deloc mărunte întrebări se ridică și în ceea ce privește cei șase anișori pe care autoexilatul Cristian Rizea i-a petrecut acolo, peste Prut. De pildă, a fost el ajutat să își schimbe numele sau, mă rog, să își ia numele de scenă Mihai Cristian Luigi, sub care a defilat ca influencer și chiar ca propagandist electoral al unor personaje care acum fug de el mai ceva ca necuratul de tămâie?

Sigur, nu putem spune că în Republica Moldova individul a dus-o mai ceva ca în sânul lui Avram. Vezi,de pildă, scatoalcele pe care le-a încasat, parcă prin noiembrie 2021în plin centrul orașului Bălți, despre care nu o să îmi spuneți că, de fapt, erau aplauze pe care, niște agenți ai lui Putin le-au deturnat în scopuri mârșave. În plus, tot în Republica Moldova, același personaj a fost acuzat și are dosar penal pentru fals în declarații, dosar despre care poate că ar cam fi cazul să aflăm și noi mai multe. Cât privește chestiunea retragerii cetățeniei de către fostul președinte Igor Dodon, în anul 2020, asta iarăși este de natură să mă ducă la întrebarea: dar această cetățenie cine și pe ce temei i-a dat-o? Mai bine spus, cine și de ce l-a ajutat să o obțină?

În fine, dar deloc în ultimul rând, aș mai avea, deocamdată!, o ultimă întrebare: de ce abia acum s-au decis autoritățile de la Chișinău să ni-l livreze pe fugarul de serviciu de vreme ce autoritățile de la București declanșaseră demersuri de cam multișor poveste? Așa încât nu pot decât să le dau dreptate celor care avansează supoziția foarte rezonabilă că, și acolo, în Republica Moldova, Cristian Rizea a deranjat pe cine știe cine. Care rămâne de văzut și dacă a avut nevoie de el și, mai nou, a ajuns la concluzia că gata, lui Cristian Rizea i-a expirat termenul de valabilitate.

Cum-necum, fapt este că, la ora asta, Cristian Rizea a revenit pe pământul scumpei noastre patrii. Unde, cu siguranță, o să ofere, cui trebuie, o nouă ediție revăzută și adăugită a volumului pe care l-a publicat pe YouTube sub titlul „Spovedania lui Rizea”. Bineînțeles că, menționând acest titlu, nu vreau să fac referire la capodopera „Cine se teme de Virginia Woolf?”


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Un comentariu pentru articolul „Cui și despre ce se va spovedi repatriatul Rizea?”

  • Poate va povesti cum in 2021 a fost sprijinit in campania electorală pentru o primărie in Moldova si mai ales cum el un fugar, condamnat, ” s-a lăsat fotografiat” alaturi de un distins politician roman. Poate va povesti ca acel politician, in speta Rares Bogdan statea alaturi de un puscarias. Cel care a taiat pensiile speciale si” Catu presedinte ” considera insa ca este in poza cu unul din Diaspora. Nu cumva sa cereti retragerea din politica a lui Rares Bogdan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *