Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cultul personalității ca nevoie social-politică

Natura altfel simțită. Asemănare, multă asemănare, între jurnalul lui Emil Codrescu din Adela şi Colajele lui Mircea Zaciu, îndeosebi în ce priveşte descrierile de natură, unde atitudinea clasicistă, echilibrată, surprinde încă de la primele rînduri. Orice s-ar spune, după o anume vîrstă, dar, mai ales, după o anumită cultură, natura este simţită altfel, şi chiar descrisă altfel, cu o anume împăcare, cu o anume amintire a lecturilor anterioare.

*

Despre Cultul personalității. În a sa documentată Enciclopedie a propagandei româneşti, scoasă la editura Adevărul în 2012, Călin Hentea plasează Cultul personalităţii în miezul Propagandei totalitare:

„S-a centrat pe cultul personalităţii liderului cu veleităţi mesianice (Führerul Hitler, Tătuca Stalin, Conducătorul Ceauşescu, Fidel Castro – El lider Maximo)”.

Invocarea lui Castro e aiurea. Fidel Castro n-a constituit ţinta vreunui Cult al Personalităţii. În Cuba revoluţionară singurul Cult îngăduit a fost cel al lui Che Guevara, și acesta după ce-a murit însă. Nu e singurul loc în care lui Fidel Castro i se pune în spinare Cultul personalităţii.

Carol al II-lea (iată-l scos din discuţie în cartea lui Călin Hentea!) a purces la făurirea propriului Cult după Lovitura de stat din 10/11 februarie 1938.
La o privire neglijentă, s-ar părea că faimosul Cult îşi are rădăcinile în voinţa Dictatorului. Cum Conducătorul beneficiază la un moment dat de toate puterile în stat, maşinăria propagandistică e pusă la lucru pentru a-l răzgîia prin glorificare.

E însă Cultul personalităţii produsul exclusiv al năravului  oricărui Dictator de a se crede dincolo de Om şi, prin urmare, de a împărtăşi nevoia de a fi cîntat zi de zi şi ceas de ceas?
Nici vorbă.

Dictaturile adevărate, reprezentative, sînt ale unui singur om. Concentrarea Puterii în mîinile unei persoane impune în chip necesar idealizarea persoanei respective.
În ultimii ani ai domniei lui Ceauşescu, Partidul Comunist Român, pînă nu demult înfăţişat drept autor al tuturor faptelor şi zicerilor, a fost înlocuit cu Nicolae Ceauşescu:
Aşa cum a zis Tovarăşul Nicolae Ceauşescu.
Tovarăşul Nicolae Ceauşescu ne-a învăţat că…

De ce trebuie Poporul să economisească energia în pragul fiecărei ierni?
Pentru că aşa a zis Tovarăşul Nicolae Ceauşescu!

Putea fi invocat acest argument între 1965-1971?
Fireşte că nu.
În această perioadă Nicolae Ceauşescu era Prim-Secretar al CC al PCR.
Da, el conducea ţara.
O făcea însă indirect, prin intermediul maşinăriei de partid şi de stat.

Pe măsură ce i se făureşte un Cult al Personalităţii, Nicolae Ceauşescu devine el însuși argument în sine pentru ca o decizie să fie respectată de Popor!
Emanase de la El.

Ce e Cultul personalităţii?
O formulă prin care Poporul trebuie să transpună în practică zicerile Conducătorului, pentru că El, Conducătorul, nu e Om, e Zeu!
În atari condiţii, Cultul personalităţii convine şi Aparatului de partid şi de stat, care nu mai trebuie să se ostenească decît pentru a invoca Zicerea Conducătorului, aşa cum Preoţii apelează la Zicerea lui Dumnezeu.

*

 Jocul perspectivei. Chiar moartea, incident zguduitor, poate primi, prin jocul perspectivei, imaginea unei întîmplări fireşti, dacă nu comice. Satira fantastică o demonstrează cu prisosinţă. La Mihail Bulgakov şi la Boris Vian, capetele se rostogolesc ca verzele, trupurile bufnesc de pămînt, moarte, o stranie maşinărie, cu gheare, rupe sistematic, hălci din trupul salariaţilor. Și totuși nimic atroce, nimic făcut să cutremure cititorul. Despre efectele ciudate ale jocului perspectivelor, îmi amintește romanul lui Steinbeck, Joia dulce. Cu nişte nenorociţi înfăţişaţi sub veşminte de crai, cu adăposturi care, văzute ca nişte palate, nu sunt în realitate decît butoaie de tablă sau guri de canal. Iată, drama unghiului de vedere.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

10 comentarii pentru articolul „Cultul personalității ca nevoie social-politică”

  • daca personalitatea nu exista pe ogor, atunci exista varianta cultivarii ei.
    insa va fi o insamantare artificiala, deci tarai dupa ea reactiunile aferente.

    • cu toate astea, periuța de minți nu știe să lustruiască inimi

    • @Online
      Da Online
      Din 2017,sistemul, „permanentele sistemului” a epuizat,varfurile,”sagetile” pe care sa le scoata „in fata”…
      Aici nu sunt de acord cu Maestrul Ion Cristoiu,in 2017-2018-2019 oamenii au iesit si au Votat NU amnistie,NU gratiere,NU pensii speciale,daddy dragnea baiat de militian a fost ultimul „calaret” al sistemului…
      Nu mai exista „personalitati pe ogor” si asta e Bine ca m-am saturat de „personalitati” ca nastase geoana ponta dragnea iohannis si liotele lor…
      Seara Frumoasa Online!!!
      vali
      🙂

  • In opina mea numai persoanele tarate simt nevoie sa le fie cultivata personalitatea

  • Cultul deșănțat al personalității este prezent și în zilele noastre,în societățile progresist-neomarxiste ! Zelenski,Biden și Ursula sunt exemple dizgrațioase ! Mai sunt și alte multe nulități gonflate de presă ! Este posibil acest fapt datorita lipsei de caracter și verticalitate existenta in media !

  • La Boris Vian imi place un titlu: „J’irai cracher sur vos tombes”. Nu comentez cartea sau filmul.
    Vian a trait 39 de ani. O personalitate complexa: scriitor, poet, dramaturg, romancier, traducător, inginer, inventator,
    trompetist și comentator muzical. Sa nu uit: latina, greaca si germana le „stapanea” foarte bine.
    Daca ar fi fost un simplu diletant, apuca si el 106 ani…….sau „secretul’ este Hanna Rabinsohn (alias AP).

  • In loc de comentariu , vreau sa atrag atentia asupra unui fapt concret / divers al zilelor noastre despre care nu vorbeste nimeni :

    Am intrat astazi intr-o agentie loto pentru un banal bilet de loterie si am aflat ca trebuie sa te legitimezi daca vrei sa-ti cumperi o iluzie de doi bani , caci ce altceva este biletul de loterie !? nu sunt o jucatoare de loto „profesionista” , sunt o amatoare care , din cand in cand, ma iluzionez ca zeita Fortuna are ceva si pentru mine ; Astazi am aflat ca nu mai poti cumpara un bilet fara sa prezinti buletinul, sa ti se inregistreze CNP-ul intr-o baza de date ; mi se pare un abuz grosolan , la urma urmei biletul simplu de loterie , lozul in plic este o marfa, cum sa ti se ceara buletinul cand cumperi ceva de cativa lei ?! … mai urmeaza sa faci dovada provenientei celor cativa banuti cu care vrei sa ti cumperi un bilet banal de loterie sau un loz in plic. Vanzatoarea s-a simtit destul de jenata , dar nu avea ce face ; ori prezentai buletinul, spuneai CNP-ul ori renuntai la biletul /lozul in plic.

    este clar un abuz; intr-o perioada cand ni se atrage atentia peste tot ca se utilizeaza abuziv datele noastre personale , ca ni se fura pur si simplu datele prin tot felul de mijloace, ca ele trebuie protejate , s-a trezit tocmai Loteria Romana sa vanda biletele din agentiile loto si magazine pe baza de buletin;

    mi s -a parut normal sa protestez necumparand bilet , dar am ramas masca cand am constatat ca pe cei mai multi nu ii deranjeaza acest lucru ; Practic toti cei care isi cumpara bilete de loterie in acest mod isi vand atat de simplu datele personale . De ce este interesata Loteria Romana de participantii la acest joc atat de banal incat isi face o baza de date cu nume, prenume, CNP, serie si numar de buletin , valoarea unui bilet la loto … daca se aplicau aceste reguli intr-un cazinou, sali de jocuri de noroc in care se invart sume mari de bani mai intelegeam , desi nici acolo nu s-ar justifica, dupa parerea mea . De ce te intereseaza cine si cat cheltuie pe aceste jocuri; Inteleg sa te intereseze cine si cat castiga , sa le opresti impozitele la stat , dar de ce te-ar interesa cine da doi lei pe un loz in plic ?

    Cred ca romanii au devenit atat de iresponsabili incat nu mai reactioneaza nici cand li se ingradesc drepturile cele mai banale . A-ti cumpara un banal bilet la loterie, un loz in plic era un simplu moft , o mica bucurie … in loc de un bilet la cinema , de un desert intr-o cofetarie iti luai un bilet la loto, acum acest lucru nu mai e posibil decat daca prezinti buletinul …. eu voi refuza sa prezint buletinul pentru ca un nebun si idiot pe deasupra a introdus aceasta regula si ma astept sa mai fie cativa oameni inteligenti in tara asta , sa nu fie toti prosti , pentru ca e o mare prostie sa te lasi legitimat si bagat intr-o baza de date care are un scop atat de pervers si ascuns … sunt cateva zeci de mii de oameni care-si cumpara astfel biletele , ce vrea loteria sa faca cu datele obtinute in acest fel ?! chiar nu se mai intreaba nimeni ?!

    • Doamna,va felicit pentru comentariu.Aveti mare dreptate,lumea nu isi mai pune intrebari.Ieri m-m inralnit cu niste persoane care locuiesc in Belgia,romani de fel,si povesteau cum acolo nu mai sunt bancomate,si daca retragi o mare suma de bani esti intrebat ce ai facut cu ei.Ciudat era ca lor li se parea normal sa fie asa.Deci..suntem pe drumul cel bun.

    • @Enia,
      După mine, un astfel de fapt divers se înscrie în seria „încurajării” poporului să folosească exclusiv cardurile. (În Noulimbă „a încuraja” a devenit sinonim cu „a forța”. De aceea, eu când aud o știre în care suntem „încurajați” să facem diverse mă apucă tremuriciul fiindcă știu că e vorba de o obligație mascată, fardată în stil european.) Prima dată când mi s-au cerut la casa de bilete a Operei numele și numărul de telefon am izbucnit nervos. Biata casieră (o femeie fără nicio vină) surprinsă de reacția mea mi-a explicat timorată că aceste date sunt necesare pentru ca spectatorii să fie anunțați în cazul în care se anulează spectacolul. ??? Ce înseamnă să lucrezi în mediul artistic!!! Ți se dezvoltă imaginația creatoare.
      După „repetiția cu costume” din timpul Pandemiei, când individului i s-a demonstrat cu brutalitate că nu are voie să ființeze dacă nu se supune orbește, eu mă aștept ca viitorul „spectacol” să depășească orice imaginație. Dacă țin ochii deschiși și privesc orizontul mi se pare că văd degradare umană, sărăcie și război inevitabil. Dar poate văd eu greșit…
      Oamenii acceptă orice și se supun cu mare ușurință. Doar să fie lăsați să-și vadă de rutina zilnică. Și nu doar la noi.
      E atât de ușor pentru cei care chiar „conduc”!

    • @enia a scris pe 27/02/2023 la 01:39
      Enia
      Asa este,ai dreptate,ti-am citit comentariile si pe activenews,ei vor sa urmareasca „trasabilitatea banilor”,e vorba de „inginerie sociala”,Stiu,o placere nevinovata ca un „loz in plic” pe care o avea si Tata,trebuie „fiscalizata”…
      Din ce citesc si ce informatii mai am,in mai-iunie 2023,adica anul asta,va urma o prabusire a pietelor,burselor,”treimea” dolar-euro-yuan se va duce presupun,actualul sistem monetar-financiar global nu mai are nici o baza reala.
      Toate Bune!!!
      Vali Constantinescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *