Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum a ajuns Vladimir Putin să conducă Rusia cu o mînă de fier

Septembrie 1998. Federația Rusă, condusă de Boris Elțîn traversează o Criză financiară fără precedent. Inflația a ajuns la 84%, rubla s-a devalorizat. Multe bănci au dat faliment. Cînd am fost la Moscova, cineva mi-a arătat locul din fața gării Kiev unde veneau profesorii universitari și academicienii ca să cerșească o bucată de pîine. La 8 octombrie 1998 Rusia a cerut ajutor umanitar internațional.

Comentînd într-un editorial din Cotidianul, 3 septembrie 1998, incredibilul Eveniment, semnalam drept principală cauză a Dezastrului absența unui stat puternic, condiție de esență într-o țară care n-a cunoscut și nici nu cred că va cunoaște democrația de tip occidental. Nu avansam la vremea respectivă o profeție privind Omul care va fi chemat să salveze Rusia impunînd autoritatea statului. El va fi Vladimir Putin. Principala consecință a acestei Crize, umilitoare pentru Măreața Rusie, pînă mai ieri Superputerea care împărțea Lumea cu America, a fost căutarea disperată a omului care să facă ordine în Rusia aruncată în haos de dispariția statului sovietic. În august 1999 Boris Elțîn l-a numit pe Vladimir Putin premier. La cîteva luni după, Boris Elțîn demisionează, lăsînd în loc ca președinte interimar pe Vladimir Putin.

Vladimir Putin conduce Rusia, așadar, de 23 de ani. Reproduc mai jos editorialul consacrat de mine în septembrie 1998 nevoii ca Rusia să fie condusă de o mînă de fier, fie și pentru că aceasta e tradiția de secole în Rusia. Să aibă în frunte autocrați: țari, primi- secretari ai PCUS, președinți ai Federației Ruse.


Proza dedicată crizei din Rusia riscă să ia proporțiile unei biblioteci. Toate marile gazete ale lumii, publică de vreo lună încoace, număr de număr, editoriale, eseuri, anchete, interviuri, în efortul de a pricepe ce se întîmplă în adîncurile imperiului de la Răsărit. Își dau cu părerea analiști, redactori-șefi, reporteri, politicieni, simpli cititori. Enormul dezavantaj al multora constă în necunoașterea specificului rusesc. De aici, impresia, puternic lăsată și de intervențiile unor condeieri dîmbovițeni, de dat cu presupusul. M-au amuzat astfel copios declarațiile unor politicieni și opiniile unor jurnaliști potrivit cărora dezastru din Rusia și are cauza în întîrzierea reformelor. Evident, o asemenea interpretare e un fel de a bata șaua să priceapă iapa. Altfel spus, băgăreții pe fir din România găsesc în criza din Rusia un nou prilej de a fredona melodia veche, răgușită de cîte ori a fost pusă la patefon, a necesității de a trece România prin aventura liberalismului sălbatic.

Pentru a înțelege criza de la Moscova, trebuie să fii specialist în Rusia. De acest avantaj se bucură Hélène Carrere d’Ecausse, autoarea cîtorva cărți despre avatarurile de veacuri ale colosului de la Răsărit. În „Le Figaro” din 31 august 1998, autoarea pune punctul pe i în dezbaterea privind situația din Rusia. Ea vede cauza de fond a dezastrului nu în lipsa de radicalitate a măsurilor de reformă, nu în păstrarea mentalităților comuniste, ci în inexistența autorității de stat. În sistemul comunist – susține autoarea – statul era Partidul Comunist. O dată partidul dispărut, a dispărut și acea autoritate absolut necesară desfășurării unei adevărate economii de piață. Cum s-a ajuns la actuala catastrofă? Prin incapacitatea statului rus de a colecta impozite. Un punct de vedere împărtășit și de Laurent Joffrin în „Liberation” din 1 septembrie 1998: „Ceea ce lipsește Rusiei nu e economia de piață, ci statul”. Asemenea altor analiști, cei doi surprind cu acuitate aventura la capătul căreia a stat dezastrul de azi de la Moscova. În absența unui stat puternic, mai precis a unor instituții ale statului de drept, care n-au reușit să ia locul, în planul forței și al eficienței, instituțiilor statului comunist, s-a creat nu o economie de piață reală, o economie care făcea învingător pe cel inteligent, pe cel strîngător la pungă, ci o economie subterană, care dă cîștig de cauză escrocului de talent, celui care refuză să respecte nu numai legea, dar și regula jocului concurențial. Iar acest escroc s-a recrutat și se recrutează în Rusia din rîndurile clientelei celor ajunși la putere. În timp ce oamenii de afaceri cinstiți, participanți la economia de piață reală, au fost storși de taxe și impozite, escrocii, aparținînd clientele politice, și-au văzut în voie de jefuirea avuției naționale, de evaziune fiscală. În aceste condiții, era normal să se ajungă la sărăcirea vistieriei naționale cu efectele sale: incapacitatea de a asigura minima protecție socială, reducerea drastică a banilor pentru sectoarele bugetare. În aceste condiții, era normal ca rușii care au luat în serios economia de piață reală să falimenteze, în timp ce practicanții economiei subterane, marii gangsteri cu protecție politică, să se îmbogățească și, mai grav, să risipească banii într-o viață deșănțată. Dacă instituțiile statului de drept ar fi funcționat în Rusia s-ar fi creat o adevărată economie de piață. Aceasta deoarece numai un stat puternic în măsură să lichideze corupția, să spulbere economia subterană, să asigure climatul de afirmare a omului inteligent, dar cinstit, e în măsură să colecteze impozitele, să umple visteria din care urmează să se alimenteze sectoarele bugetare.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

23 comentarii pentru articolul „Cum a ajuns Vladimir Putin să conducă Rusia cu o mînă de fier”

  • starea de ‘revolutie mondiala’ e de 1,6 ori mai Potenta decit ‘starea de razboi mondial’

    e ceva… plenar complex.

    ‘revolutia mondiala’ e un Anotimp, dincolo de a fi un ‘timp’
    e…,spre ex, ca Iarna.
    adica e implacabila.

    prin urmare treaba e simpla. a venit ‘revolutia mondiala’, care e un proces Natural, si ce se cere e ‘sa treci poporul prin Iarna’. printr-o Iarna care e sinonima cu manifestarea desavarsita a ‘razboiului mondial’,
    ca asta e ‘revolutia mondiala’, o desavarsire a ‘razbooiului mondial’ deci o Grozavie, aia e

    • la Masa Revolutiei Mondiale e Prezenta si Natura. alaturi de americani, chinezi, rusi, si de toti ceilalti.
      si are numai Septari in mana.

    • @online
      Din pacate Online,asa cum anticipasem,elemente dusmanoase de clasa rea continua sa-si manifeste prezenta pe aici….
      Sunt trei motive pentru care „socializez” pe mai multe forumuri….
      1.II alerg,tavalesc „cibernetic” pe mai multe platforme…nu conteza ca sunt „progresiste”…Stiu si Sunt Antrenat pentru „mediu radioactiv” sau bruiaj intens….dar asa…se produce…”o dispersie”…imprastiere…teoria haosului….nu se pot organiza dupa niste reguli cunoscute si folosite de ei
      2.Abordez mai multe subiecte sau teme
      3.Nu am vrut sa expun la calomnii si injurii.Nu lua nimic personal.Nu fa doar presupuneri.Exprima-te impecabil.Fa ceea ce faci mai bine.Eu si cand ii balacaresc,incerc sa o fac „academic”….cu „umor”…bine…foarte veninos….e un sarpe prin africa ii zice „sarpele pas”…dupa ce te musca…mai faci un pas si mori sau un Scorpionas atat de veninos incat poate omora un elefant…
      Da…am citit…sunt „la curent”…sa zicem asa…de bine nu e si nici nu o sa mai fie’…
      Seara Frumoasa Online!!!

  • Cum a ajuns Vladimir Putin să conducă Rusia cu o mînă de fier…?

    pai…pesemne ca situatia Rusiei ajunsese in asa hal incat unii, suficient de potenti, vedeau clar-cristal ca o perpetuare a acelor dinamici insemna disparitia ‘traitului pe ruseste’.
    si…n-au suportat faza.

    abia ulterior or fi aflat ca ei ‘n au suportat’ situatia pentru ca ei…s-au nascut fix pe masura vremurilor, daia le-a si iesit demersul

    raspunsul meu e acesta: a fost insamantat fix pentru vremurile in care s-a si nascut.
    ‘batranii’ lor cu asta s-au ocupat, cu anotimpuri si alte si alte anotimpuri in urma…, au insamantat soiuri pe masura vremurilor:))

    altfel…nu se poate, ca oricum altfel… nu s-ar fi manifestat armonia in neamul lui,
    insa uite ca ‘facerea’ lui intra in rezonanta cu poporul rus, deci ea se manifesta

  • De la Base incoace si Romania traverseaza o perioada „Yeltsiniana „: disparitia statului , agresivitatea coloniala a statelor straine si inflorirea escrocilor care-i slugaresc pe straini.

  • Buna seara Dle Cristoiu
    Si dragi comeseni…chiar nu va deranjam luni…dar n am mai rezistat …CA oricum erati 13 la masa.
    Spunea Bismarck …parca…exista cam 100 de metode SA scoti ursul din berlog….si nici Una SA il bagi la loc.
    Sau Beethoven?
    La multi ani Romanie cu ocazia 4 July …
    Carnaxi si un praz verde

  • Domnu’ Cristoiu,

    Chestiunea este ca Putin chiar CONDUCE. Adica el lucreaza dupa ideile lui. Ca o fi bine ori rau, ramane de vazut. Punct.

    In schimb, in occident, orice „lider” ori partid ai pune la „conducere”, actioneaza la comanda. De unde naiba le vin comenzile, e o discutie pe care inca n-a reusit sa mi-o limpezeasca nimeni.

  • Foarte interesant editorialul dumneavoastră, Maestre Ion Cristoiu ! America vrea să fie unicul șef al lumii, al omenirii și pentru acest lucru este în stare să își pună la bătaie o întreagă strategie ! SUA urmăresc o desprindere a Rusiei ,dar și a Întregii Europe, nu doar a Occidentului, de Asia și în special de China ! Pe de altă parte ,Putin este interesat să facă afaceri cu Asia, care poate folosi astfel gaze si produse petroliere la un preț bun, acceptabil, pentru ea ,în principal China fiind interesată ! Vladimir Putin a fost și rămâne salvarea Rusiei, pentru că este un mare patriot și un bun strateg, dar, dacă i s-ar fi oferit un loc la masa tratativelor, așa cum ați spus dumneavoastră și așa cum meritau și domnia sa și Rusia, ar mai fi existat astăzi războiul dintre Rusia și Ucraina și atâtea sancțiuni acordate Rusiei menite a o scoate din circuitul , din contextul, economic internațional și a provoca și Occidentului pagube de neimaginat în același plan economic intern și extern ,dar și social ? Vă mulțumim, Maestre ! Tot binele din lume și multă sănătate vă dorim, Maestre Ion Cristoiu !

  • Maestre sunt povești cu lipsurile din Rusia. E adevărat că s-au scumpit alimentele cu 5-10% dar și ei au piețe unde prețurile se mai negociază, plus că au 3 feluri de supermarketuri de la produse mai slabe cu prețuri mici până la magazine de lux. Prețurile la materialele de construcții sunt la fel. Mașinile de import s-au scumpit cu 20% cu excepția celor chinezești. Chiriile sunt la fel, prețul la benzină și gaze e la fel.
    În supermarket se găsesc de toate, este abundență de produse.
    Salariile și pensiile au stat pe loc. În rest toată lumea lucrează își vede de viață. Acu se fac înscrieri la universități. Ierarhia salariilor este cam ca la noi. Vănzătorii și profesorii au salariile cele mai mici.
    Oricum Rusia nu are cum să moară de foame chiar dacă ar fi în embargou.
    Și la ei o mare parte din populație trăiește la țară, au ferme, terenuri agricole și livezi.
    *
    Ținta americanilor este Europa. Europa va fi distrusă economic.
    E programat, gata, nu se mai poate face nimic.
    Deja Statul german cumpără acțiuni la firmele private energofage în încercarea de a le salva.
    Olandezii vor expropria deținătorii de ferme dacă nu reduc numărul de animale între 45 și 95% (!!). Fermierii au ieșit la proteste și au fost risipiți cu tancurile. Am citit că a bătut poliția la ei cu cozi de lopeți (!).
    Americanii nu se bat cu Rusia, nuuu, se bat cu europenii. Forțează războaie civile în state din cauza lipsurilor și a pierderii locurilor de muncă.
    Țările europene nu s-au înarmat pentru ruși, s-au înarmat ca la o adik în caz de răscoală să tragă în propria populație. Exact cum a fost la noi în 89 (v. cazul Olanda cu fermierii).
    Va fi un dezastru, cine poate să fugă la țară în cel mai îndepărtat cătun să fugă.

    • @
      nu va fi distrusa economic, ca daca face asta…cu ce se mai hraneste?! :))
      insa…daca statele nu fac ca nemtii, cumparindu si companiile fundamentale, le vor cumpara altii, ca…decit sa se inchida definitiv…mai bine asa, nu i asa?:)))

      intre ei si europeni se creaza un sistem de vase comunicante, difentele de potential sustinindu le ‘miscarea’, deci ‘viata’, celor care definesc sistemul:), evident

    • vremea e a Revolutiei Mondiale.
      daca afara e iarna, starea in care te afli e…pe masura, cum altfel?!

      acuma daca afara e Revolutie Mondiala…starea care e de bun simt e ‘starea de Revolutie Mondiala’

  • In1991 cand s-a destramat URSS, existau 1.200 tone de aur in rezervele staului. La sfarsitul epocii Eltin s-au mai gasit stocate 150 tone. Si tot in acea perioada FBI si CIA zburdau ca-n branza pe meleagurile rusesti. Odata cu venirea lui Putin la putere acesta a pus Rusia din nou pe picioare. A intarit-o si acum ursul a ajuns sa-si faca curatenie si-n preajma barlogului lui. In Urcania ursul se va opri unde va vrea el si cand va vrea el.

  • As mai adauga aici și politicile FMI care au impus condiții draconice urmare a împrumuturilor acordate. De fapt experiența asta am trăit-o și noi in anii 90 când reprezentatul FMI la București era cel mai puternic și antipatizat in același timp individ din România. Nici noi nici rușii care am trăit sub dictatul acestei instituții sinistre n-am uitat. Practic Occidentul a ratat ocazia umanizării și normalizării Rusiei și pentru că americanii nu au niciun interes ca acest lucru sa se întâmple. O sperietoare la porțile Europei le slujește mai bine pentru a-și justifica hegemonia asupra continentului. Daca Rusia mâine ar fi e democrată și prosperă cum și-ar mai justifica America prezența militară și deci exercita influența politică ? Keep the Germans down and Russian out e deviza in continuare. America încăpățânata să conducă unipolar lumea a devenit sursa și cauza marilor tensiuni geopolitice iar agonia ei existențială va tulbura istoria contemporană.

    • @John
      ion iliescu ioan talpes mugur isarescu virgil măgureanu(imre asztalos) petre roman voican voiculescu.toti liberi si in viata.sri-fosta securitate.
      Nu Buna Dimineata Soare.La Multi Ani Romania Cu Executare.40 Ani|14.610 Zile.Ca la regimul penitenciar privare de libertate unde se numara zile.
      ATAT.

    • @John
      Am uitat de asta din die(directia de informatii externe) adica cie(centrul de informaţii externe) sau sie(serviciul de informatii externe).
      22 aprilie, 2019.Adrian Vasilescu, BNR: România, interdicție 15 ani la împrumuturi pentru plata anticipată a datoriei externe.
      09.10.2020.Adrian Vasilescu povesteşte cum a ajuns BNR să revină pe pieţele internaţionale de capital după o interdicţie de 15 ani, după ce România a intrat în incapacitate de plată în 1981, din decizia lui Ceauşescu.
      Sun Tzu (孫子 Sūn Zǐ; n. secolul 6 î.Hr)-Nicio țară nu poate fi cucerită fără o complicitate din interior.
      A VENIT TIMPUL.

  • Domnule Ion Cristoiu
    Nu vreau sa scriu multe,am vazut documentare pe acest subiect,a fost marcat de cateva momente,1989 rdg,apoi ce a urmat cu urss,era clar ca asta face.
    Cat despre occident,acum au ajuns sa vorbeasca de dragonbear,ce mai pot spune,daca noi ca simpli oameni intelegem,ce au facut cei platiti sa inteleaga….
    Toata Stima!!!

  • In 1998 Rusia devenise a colonie jegoasa. In plus pierdusera specialistii (au emigrat), dar si unele „acumulari tehnice”
    luate pe nimic de americani. Cei care mai gandesc ,stiu despre ce vorbesc eu aici : s-au scris carti si s-au facut filme.
    Venirea lui Putin la putere a fost providentiala pentru rusi: a reusit sa puna din nou Rusia pe harta.
    Acum sunt convins ca este o „lucrare” de durata, spre disperarea celor din UE (prostii sacrificati de americani in afacerea UKR)
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––-
    In 1923 in Germania se murea de foame. Plateau datorii de razboi imense. Mai vine si o iarna cumplita. Disperati oamenii
    scoteau pavajele de lemn de pe strazi ca sa se incalzeasca. Nu poti sa-ti bati joc de un popor (are demnitatea lui).
    Providential a venit Hitler la putere si a pus Germania pe harta.
    –––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
    Concluzia: nu toata lumea este mioritica. Unii nu iarta, nu uita si asteapta la cotitura. Toate la timpul lor.

  • deci…Rusia si a revenit pentru ca Putin a impus statul de drept… cu o mana de fier?
    adica un stat de drept, puternic, a fost la originea revenirii Rusiei?

    io zic ca a fost altfel,
    statul rus, din ce in ce mai puternic, i a ajutat pe unii oligarhi sa devina…si mai si decit erau, ba au nascut si altii, noi-nouti, care si ei au fost ajutati.
    daca erau hoti, atunci au fost ajutati sa fure si mai mult, daca erau destepti, atunci erau ajutati sa fie si mai si, si tot asa,
    insa toti erau pusi sa ‘munceasca’ in slujba Maicii Rusia, inainte de orice. de de la Maica Rusieeee…nu mai puteau fura.
    si fix asta au si facut, pentru ca statul rus s-a tot intarit, pas cu pas, caz in care, ditamai oligarhul fiind, stiai cu exactitate unde ti se termina plapuma.

    un stat puternic e cel care isi sustine interesele, adica isi exprima ‘puterea’, dar intr un Intreg, in Intregul ce e.
    pentru statul rus, pesemne, cita vreme lucrai pentru Maica Rusia… adunai, nu risipeai.
    cred ca Rusia si-a revenit pentru ca Putin si ai lui au pus si haturi zdravene risipitului, nu doar ‘producerii de bani’,
    risipit fiind ceea ce iese din Intreg, mai inainte de orice altceva. pentru ca ce ramane in Intreg, e al Intregului, nu i asa?

    acu ce face?!, le a cerut spionilor sa se focuseze pe spionajul industrial. insa, pesemne, odata treaba facuta…deja exista o procedura care va permite implementata tehnologiilor cu mana de fier pina la…ultima virgula.
    ____________________
    poate fi mana impotriva piciorului? sau o parte a Intregului impotriva alteia?!
    toti cei care sint parte a Intregului se inchina Intereselor Intregului, care sint interesele fiecarui individ care e parte a Intregului, ca daca unuia i te impotrivesti, atunci tocmai ce nasti Contradictia.
    pe de alta parte cred ca…numai impotriva Intregului, impotriva Maicii Rusiei sa nu fii, …si sa ti zici rus!, ca creca ala esti. pentru ca…nu mai esti parte a Intregului.
    o fi altfel, bahar n am, insa cum o fi e fix pe masura potrivita Rusiei si rusilor

    • Tot citesc despre democrația occidentala ,exportata de americani,de ce este un model?de ce este impusă cu forța in lume?este un model creștin? De ce trebuie tari ca Rusia ,China,tari arabe sa adopte acest model?
      Sa fim serioși,Rusia cu o întindere imensa,o multitudine de nații,religii ,ce haos ar mai fi in administrarea resurselor,a economiilor dacă nu ar fi o mâna de fier,in China la fel,țările arabe,Siria,Libia,Egipt ,Irak sub dictaturi aveau o viața a lor,aveau ce mânca,școlarizare,locuințe,acum nu prea mai au nimic,doar distrugere și foamete.
      Democrația occidentala este de fapt un instrument de spoliere a bogățiilor și resurselor țărilor care adopta acest tip de orânduire sub umbrela așa ziselor democrații cu pedigree care trăiesc din resursele materiale și umane ale celor novici in democrație.Exemplele sunt la noi și in jurul nostru,trăim așa cum ne permit alții,cat ne permit alții,nu ne putem dezvolta sa fim independenți sub nici un aspect,tot ce trăim este doar o iluzie de prosperitate,atunci ce democrație mai este aceasta ?când este impusă forțat economic și financiar când ești sub dictatura băncilor,a Finanțelor oculte,care te -au făcut sclav pe viața cu tot cu Tara.Este un bull shit povestea cu democrația frumos împachetată și urat mirositoare.

    • Spre deosebire de occident si America unde miliardarii controleaza tot,in Rusia oligarhii sunt sub controlul statului,respectiv a lui Putin,cred ca la fel si in China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *