Agenția Internațională pentru Energie Atomică, îngrijorată că Israelul ar putea viza instalațiile nucleare iraniene

Cum a ajutat Guvernul Orban primarii în exercițiu (inclusiv primarii PSD) să cîștige puncte bune în campania pentru locale

Dan Tudorache a achiziționat pentru toți elevii și cadrele didactice din sectorul 1 45 000 de tablete. De precizat, pentru toate cadrele didactice și toți elevii din sector, nu numai pentru elevii din familiile defavorizate, cum s-a angajat guvernul Orban.

Daniel Tudorache e un politician cu lipici la presă. Și nu orice lipici, doar pentru hîrtie, ci lipici universal, să lipești cu el și o foaie de tablă. Grație acestui amănunt, el a transformat începutul distribuirii tabletelor într-o festivitate transmisă în direct de multe televiziuni. Manevra electorală e indiscutabilă. Dan Tudorache candidează la localele din 27 septembrie 2020 pentru un nou mandat la sectorul 1. Pe cutia cu tableta scrie, așa cum s-a văzut din spoturile publicitare date la televiziuni, În centrul faptelor bune, Primăria sectorul 1, Primăria are grijă de educația ta. Nu scrie Votați Dan Tudorache! dar prea departe nu e de așa ceva.

Cu același prilej, Dan Tudorache a prezentat măsurile luate de primăria sectorului 1 pentru debutul în bune condițiuni a anului școlar la vreme de pandemie. Operațiunea 45 000 de tablete scapă astfel de orice posibilă acuzație de mită electorală. Primăria sectorului acordă o atenție deosebită pregătirilor pentru noul an școlar. Achiziționarea tabletelor ține de aceste pregătiri.
Dan Tudorache nu reprezintă un caz singular.

Peste tot în țară primarii în exercițiu au achiziționat tablete, materiale de protecție sanitară, într-un cuvînt și-au făcut din pregătirile pentru noul an școlar misiunea principală ca primar în aceste zile. Da, dar cum cei mai mulți dintre primarii în exercițiu candidează la localele de la finele lui septembrie 2020, preocupările pentru debutul noului an școlar, inclusiv achiziționarea de tablete, se pot înscrie printre momentele de campanie. Și cum achiziționarea s-a făcut cu banii primăriei, lesne s-a putut vorbi de mită electorală. Explicabil de ce în multe locuri unde primarii în exercițiu au distribuit tablete, materiale de protecție sanitară, au plătit testări, contracandidații au sărit în sus acuzînd mită electorală. În unele locuri s-a ajuns și la deja cunoscuta plîngere penală făcută primarului. Clotilde Armand a depus două plîngeri împotriva lui Dan Tudorache pe motiv că achiziționarea a avut loc prin încredințare directă. Luni seara, contracandidata a postat pe Facebook-ul ei un clip care-și propune să demonstreze alegătorilor din sectorul 1 că tableta a fost plătită mai mult decît se cuvenea. Nu știu cine va cîștiga bătălia de la sectorul 1 București, pe care eu o consider drept bătălia simbol a alegerilor locale de anul acesta. Știu însă că din punct de vedere electoral acțiunile contracandidatei sînt nule. În Țările Nordice ar fi avut efect. În România, care e mai la Est, deloc. Românul, poate, desigur, să-ți ia pomana electorală și să nu te voteze. În nici un caz ca revoltă, pentru că ai cheltuit banii comunității, ci pentru că așa face el, de-al dracului. De asemenea, spre deosebire de nordici, românii n-au conștiința că banii publici trebuie cheltuiți cu prudență. Nici ei acasă nu se omoară cu prudența cînd e vorba de cheltuirea banilor. Dacă ar fi avut, nesăbuința cu care Guvernul Orban a risipit banii în numele luptei împotriva Pandemiei ar fi trebuit să ducă la revolte populare.
Acestea sînt explicații generale la inutilitatea acțiunilor angajate de contracandidați împotriva primarilor în exercițiu în chestiunea mitei electorale cu prilejul Pandemiei.

Există însă și o explicație particulară, ținînd de pregătirea noului an școlar în 2020.
Pentru a scăpa de presiunea extraordinară a părinților, a elevilor, a cadrelor didactice în materie de asigurare a condițiilor de deschidere a școlii în condițiile Pandemiei, Guvernul a trecut responsabilitatea pregătirilor pe umerii primarilor în exercițiu. A fost o operațiune strict electorală și nu democratică. Pînă acum Guvernul a administrat Pandemia în chip excesiv centralizat, poate și pentru a da posibilitatea clientelei politice și clientelei de familie să se îmbogățească spectaculos prin contracte dubioase cu statul. Sub amenințarea de a pierde în sondaje din cauza proastei pregătiri, Guvernul a dat primăriilor, de fapt primarilor în exercițiu mînă liberă să achiziționeze tablete, materiale sanitare. Esența electorală a deciziei a fost explicată de Klaus Iohannis la ultima conferință de presă, cea din 9 septembrie 2020:

„Am constatat o implicare exemplară, nu numai la autoritățile centrale, ci și la autoritățile locale. Poate faptul că începe școala în campanie nici nu este așa rău. Fiecare primar, evident, are ambiția să arate că poate să rezolve și problemele școlii, ceea ce este foarte bine.”

Ce și-a zis Guvernul?
Le trecem primarilor în exercițiu rezolvarea problemelor școlii și astfel scăpăm de multe probleme, deoarece școala începe în campanie.
E limpede că primarii în exercițiu au ținut cont că școala se deschide în campanie.
Ei s-au dat peste cap să asigure școlilor tablete, materiale de protecție sanitare, prezentate toate, așa cum a făcut Dan Tudorache, drept cadouri din partea lor.
Și astfel primarii în exercițiu au dobîndit un avans serios față de ceilalți candidați, care n-au avut cum să cumpere tablete și materiale de protecție sanitară.
Și asta la îndemnul Guvernului!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii