Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum a fost numit „criminalul sovietic” Andrei Vâșinski membru al Ordinului Carol I, în gradul de Cavaler Mare Cruce

Citez de pe site-ul RFI România din 6 martie 2019, sub titlul Pagina de istorie: Cine a fost criminalul sovietic care a impus Guvernul Petru Groza:

„În 6 martie 1945, un criminal sovietic, Andrei Vâșinski, impunea instalarea primului guvern comunist al României, condus de Petru Groza. Andrei Vâșinski a fost unul dintre arhitecții marii terori staliniste și are pe conștiință multe mii de oameni care au fost executați fără să fi avut vreo vină. Dacă în URSS, Andrei Vâșinski a dat dovadă de multă cruzime, în România el a dat dovadă de o mitocănie fără precedent în istoria diplomației.

Andrei Vâșinski a fost unul dintre cei mai duri călăi comuniști. La început, el a fost menșevic, nu bolșevic. Însă, după instalarea bolșevicilor la putere în Uniunea Sovietică, el s-a alăturat acestora. A primit însărcinarea să îi prigonească și să îi ucidă pe foștii săi tovarăși de idei. Andrei Vâșinski a îndeplinit aceste însărcinări cu o cruzime deosebită, pentru a demonstra noilor săi stăpâni că merită încrederea lor.

Lipsa sa de scrupule l-a impresionat până și pe Stalin, care l-a promovat drept procuror general al URSS. Astfel, Andrei Vâșinski a ajuns să joace un rol cheie în procesele înscenate în timpul marii terori staliniste. El a contribuit la decapitarea corpului ofițeresc al Armatei Roșii, ceea ce a fost una dintre cauzele înfrângerilor suferite de ruși în faza inițială a Celui de-al Doilea Război Mondial împotriva germanilor. De asemenea, Andrei Vâșinski a participat la lichidarea elitei sovietice cristalizate în timpul lui Lenin. Printre victimele sale s-a numărat, de exemplu, Buharin, care jucase un rol important în preluarea puterii în Rusia, în anul 1917.

În ultima perioadă a Celui de-al Doilea Război Mondial, călăul Vâșinski a fost numit adjunct al ministrului de Externe al Uniunii Sovietice, Veaceslav Molotov. Andrei Vâșinski era recomandat pentru acest post tocmai prin duritatea sa. Stalin l-a folosit pe acesta pentru operațiunile de mână forte care vizau impunerea comunismului în țările ocupate de URSS în Europa Centrală și de Est.

În 27 februarie, Andrei Vâșinski a mers la București pentru a-i impune Regelui Mihai I demiterea generalului Nicolae Rădescu din postul de prim-ministru. Nicolae Rădescu se opunea comunizării României, iar acest lucru îi irita pe ruși. Regele Mihai I i-a replicat că acordurile de la Ialta dintre URSS, SUA și Marea Britanie lăsau țărilor europene dreptul să își păstreze autonomia în chestiuni de politică internă. Andrei Vâșinski a lovit cu pumnul în masă și i-a spus Regelui: «Ialta sunt eu!».

Regele Mihai I a cerut ajutorul americanilor și britanicilor pentru a rezista sovieticilor, însă a fost abandonat. Vâșinski a revenit la Palatul Elisabeta. Regele Mihai I a refuzat din nou. Călăul sovietic a ieșit furios și a trântit atât de tare ușa, încât a spart peretele. Regele Mihai I a încercat toate soluțiile pentru a impedica instalarea unui guvern comunist. Însă România era lăsată la cheremul lui Stalin. Astfel că Nicolae Rădescu a demisionat, iar Regele Mihai I a fost nevoit să îl numească prim-ministru pe Petru Groza, unul dintre colaboratorii de nădejde ai comuniștilor.”

Citez din Scînteia din 20 martie 1947 :

„Înalt decret regal No. 466
Mihai I, Prin graţia lui Dumnezeu şi voinţa naţională, Rege al României.
La toţi de faţă şi viitori, sănătate!
Asupra raportului d-lui Vice-Preşedinte al Consiliului de Miniştri, Ministru Secretar de Stat la Departamentul Afacerilor Străine, cancelar al Ordinelor, cu nr. 17.840,

Am decretat şi decretăm: Articolul 1: Numim membru al Ordinului Carol I, în gradul de Cavaler Mare Cruce, pe d. Andrei Ianuarevici Vîşinski, primul locţiitor al Ministrului Afacerilor Străine al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice. Articolul 2: D. Vice-Preşedinte al Consiliului de Miniştri, Ministru Secretar de Stat la Departamentul Afacerilor Străine, este însărcinat cu executarea acestui Decret. Dat în Bucureşti, la 19 Martie 1947. Mihai R. Ministru al Afacerilor Străine, Cancelar al Ordinelor, s.s. Gh. Tatarescu.”

Tot din Scînteia, iată și relatarea despre ceremonia de înmînare a ordinului:

„I.V. Stalin cetăţean de onoare al României, V.M. Molotov cetăţean de onoare al Clujului, A.I. Vîşinski, distins cu cel mai înalt ordin românesc.
Solemnitatea de la Ambasada Sovietică

Zilele acestea, cînd aniversăm eliberarea noastră şi sărbătorim ratificarea tratatului de pace – nimeni nu poate vorbi de cîştigarea independenţei noastre naţionale, de recucerirea Ardealului pe frontul militar şi diplomatic – fără să-şi amintească, fără să pomenească cu emoţie jertfele de sînge ale armatei popoarelor sovietice desrobitoare şi prietene – şi tot sprijinul frăţesc pe care l-am căpătat de atunci. De aceea înmînarea diplomei de cetăţean de onoare al României lui I.V. Stalin, a diplomei de cetăţean de onoare al Clujului lui V.M. Molotov şi a înaltei distincţiuni lui A.I. Vîşinski, întruchipează recunoştinţa unui întreg popor. Recunoştinţa unui popor care eliberat de către Armatele Sovietice, a putut să-şi consolideze independenţa sa politică şi economică, regimul democratic cucerit prin grele jertfe, pe drumul deschis de clasa muncitoare şi Partidul ei. Cu prilejul aniversării zilei de 23 August, a avut loc la Ambasada Sovietică solemnitatea înmînării diplomelor de onoare conferite de Statul Român Generalissimului Iosif Visarionovici Stalin, preşedintele Consiliului de Miniştri al Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice, Vlaceslav Molotov, ministrul Afacerilor Străine al U.R.S.S. şi Andrei Ianuarevici Vîşinski, primul locţiitor al ministrului Afacerilor Străine al U.R.S.S.

La această solemnitate au fost de faţă: D. Negel, Mareşalul Palatului, reprezentînd pe M.S. Regele; dr. Petru Groza, preşedintele Consiliului de miniştri; Gh. Tătărescu, vicepreşedintele Consiliului şi ministru al Afacerilor Străine; Teohari Georgescu, ministrul Afacerilor Interne; Lucreţiu Pătrăşcanu, ministrul Justiţiei; Lothar Rădăceanu, ministrul Muncii, Asistenţei şi Asigurărilor Sociale; Emil Bodnăraş, ministrul subsecretar de Stat al Preşedinţei Consiliului de Miniştri, precum şi o delegaţie parlamentară formată din deputaţii: Vasile Luca (P.C.R.), B. Solomon (P.S.D.), Şerban Ion (Fr. Pl.), Eduard Mirto (P.N.Ţ.-Alexandrescu), Petre Bejan (P.N.L.-Tătărescu), Vlădescu-Răcoasa (P.N.P.), Laurenţiu Czico şi Tiberiu Nagy (U.P.M.).

Din partea sovietică au luat parte: general-colonel al armatelor de tancuri I.Z. Susaicov, Locţiitorul Preşedintelui Comisiei Aliate de Control; S.I. Kavtaradze, ambasador extraordinar şi plenipotenţiar al U.R.S.S. din România, precum şi consilierii şi secretarii ambasadei.

Din partea delegaţiei parlamentare a luat cuvîntul d. Eduard Mirto, exprimînd mulţumirea membrilor Camerei Deputaţilor de a participa la înmînarea diplomelor de onoare şi înaltei distincţiuni Generalissimului Stalin şi miniştrilor Molotov şi Vîşinski.

Astăzi, cînd parlamentul nostru a ratificat tratatul de pace – a spus d-sa adresîndu-se ambasadorului Kavtaradze – vă rugăm să transmiteţi întreaga noastră recunoştinţă Uniunii Sovietice şi Generalissimului Stalin.”

De observat că, deși decorați, nici Stalin și nici Vîșinski n-au fost prezenți. Ar fi fost și culmea să se coboare pînă la a veni la București ca să primească semnele supușeniei din partea babuinilor!


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

5 comentarii pentru articolul „Cum a fost numit „criminalul sovietic” Andrei Vâșinski membru al Ordinului Carol I, în gradul de Cavaler Mare Cruce”

  • De unde rezulta o singura concluzie:STRAINII,oricine ar fi ei,NU-S BUNI PT ROMANIA.Fiecare vrea ce vrea si-si urmareste doar interesele proprii,ceea ce Romania inca n-a reusit sa inteleaga si sa invete.Pt tara asta,nici amerolacii,nici rusii nus buni,de UE nu mai zic,asa o troaca….Lumea e condusa de oligofreni,psihopati,indivizi care se cred Napoleoni,sau copii ridicole de-ale lui Caligula, nu de ieri,de azi,ci dintotdeauna.In Romania am avut conducatori buni, din pacate toti aia buni au fost tradati si asasinati.Aia care au venit cu o valiza si-au facut averi aici,au incercat sa-si apere dosurile si ce-au avutii acumulasera, cind au vazut ca-i groasa pt ei si nemu’lor, au disparut repede,dar nu cu miinile goale.Amerolacu’isi vira coada la noi asa cum a facut-o si cu indienii din America de Nord,astia-s urmasii prostituatelor si a ocnasilor trimisi in Hamerica s-o populeze si s-o lucreze.Ii doare fix in pix de Romania sau orice alceva,daca-i dai o unghie,o sa vrea sa-ti ia tot degetul si tot asa pina te inghite complet.De aia trebuie trimisi la ei acasa,sa-si organizeze tara lor mai intii si sa vina la noi cind i-oi chema doar eu…rusu’ e mai aproape de noi,da’nu-i bun de prieten,asta ti-e prieten doar cit are chef si obtine ce-l doare,prietenia e un joc de copii pt el,ar prefera sa se joace insa de-a sefu’ si subalternii, or amerolacii ii cam stau in coaste de decenii bune.Herr Mihai n-a iubit poporu’roman,indiferent de reclama care i s-a facut in ultimii 30 de ani,s-a uitat cu scirba la romani,interesul lui a fost sa-si ia castelele, padurile si paminturile care oricum nu-i apartin,dar pe care s-a vrut stapin.Uite si-o mica dovada ca asa zisa casa regala a fost tolerata la noi, ei fiind straini de tara asta, au venit doar ca sa aiba un regat in care sa li se spuna”maria ta” ca la ei in tzara erau deja prea multi si nu puteau rupe tzara in bucati ca sa dai cite o bucata fiecarui pui de”monarh”,mai ales ca se inmulteau si astia ca soarecii.Tezaurul tarii a ajuns la rusi,cu acte in ordine,iar herr Mihaitza a tzinut aproape de rusnaci,mai ales ca odata cu tezaurul romanesc, au fost trimise si asa zisele obiecte de valoare care apartineau casei regale.Pun pariu si-l cistig,ca,herr Mihaitza si-a recuperat,daca nu tot,o mare parte din ce au trimis la rusi,doar noi n-o sa vedem un chior din tezaurul asta, herr mihaitza si-a luat ceva inapoi.Cum a procedat cu proprietatile din Romania, tot cam asa a facut-o si cu rusii unde tasu’mare trimisese si din bijuurile „acumulate” in Romania.
    Una peste alta,astia care se cred „puternici”, sint doar profitori de ocazie, prind teren slab si profita,apoi abuzeaza de ospitalitatea altuia sau de necunoasterea lui. Romania face in pantaloni ca vine rusu cu bombardeaua,sau amerolacu’cu alte bombardele.In al doilea razboi cine ne-a facut cele mai mari pagube?Rusu sau amerolacu?In final o sa constatam ca de fapt NOI ne-am facut-o cu mina noastra,o mina de timpiti, regi,sefi de stat,sefi de partid etc,s-au vazut mari si tari pt ca alti boi i-au urmat. Ce ar fi facut acesti descreierati daca nu aveau suportul oamenilor?Ce-ar fi facut singuri?Ar fi urlat la Luna si atit.Nu am sa inteleg NICIODATA cum e posibil sa pleci soldat la razboi,plingi si tu, soldatul, si familia ta,da’ mergi inainte ca cica-s aperi tzara.Pai tu ai bagat-o in razboi?Tu ai pus-o in pericol?Pe vremea hoardelor de tatari si turci era una, in al doilea rzboi mondial ce pizda masii a mai fost?O mina de nebuni cu fumuri si creier putrezit,iar prostimea a fost carne de tun in numele „eliberarii”,”apararii”.Descreieratii astia de sefi de stat,cind ii apuca nebunia si amenintarile,sa faca bine sa se lupte mai intii intre ei si sa vedem care pe care,unii au numai bosorogi bashiti, altii au cite un arogant, mai rar vezi unu’ cu toate doagele und etrebuie. Ai nostri puliticieni sint o problema serioasa, slugarnicia asta nejustificata,fata de straini,a devenit insuportabila.Daca sintem in sec 21,atunci ar trebui sa avem suficient creier sa intelegem ca razboaiele de orice fel nu adun NIMIC,NIMANUI, nu fac altceva decit pierderi si animozitati pe perioade istorice.Cine nu e in stare sa inteleaga,sa nu intre in politica,altfel nu se face de fel politica ci PULITICA.
    Ca sa nu mai intind pelteaua,concluzia e una: lumea e condusa de veacuri,de oligofreni,ba unii mai sint si psihopati,iar asta se intimpla pt ca OAMENII,CETATENII PLATITORI DE TAXE,LE PERMIT. Romanii ar trebui sa inchida granitele,ca e covid cica,sa iasa din UE si sa faca o curatenie si-o deratizare serioasa sin-n politica si-n relatiile cu altii….STARINII NU-S BUNI PT ROMANIA, vor relatii diplomatice si economice, bine atunci,poate,de ce nu…da’ atit…in rest,fiecare cu casa lui.

  • Ma mira ca nimeni nu are curajul sa scrie sau cunostinta despre hartia cu propunerea de impartire a controlului in tarile eliberate de armata rosie transmisa lui Stalin de catre Churchill personal,fara stirea americanilor! Englezii au cedat Bulgaria si Romania 100% URSS (desi,bineinteles nu erau ale lor) incercand sa ciuguleasca 50% influenta in Polonia si Ungaria! Curios ca „istoricii „romani se fac nestiutori de aceasta realitate! Granitele Poloniei de dupa razboi au fost trasate dupa harta unui lord britanic,prezentata dupa primul razboi mondial! Vreau sa vad daca domnul Cristoiu va publica lamuriri pe aceste teme,sensibile politic,Acum,cand vinovati trebuie sa iasa rusii,nu englezii (perfidul Albion,cum sunt cunoscuti,altfel!)

  • Pe de alta parte parerea MEA ESTE CA STALIN avea o anumita simpatie fata de regele Mihai. Supozitia mea pleaca de la mai multe situatii ciudate. Polonia paractic a fost mutata cu 200 Km mai la vest. Ungaria a devenit practic o colonie, juma din Germania o zona de ocupatie, Cehoslovacia o sageata in inima celelaite GERMANE, Bulgaria practic o noua republica socialista sovietica, Cu iugoslavia lui Tito a incurcat-o. Deci revin stalin avea o „slabiciune” pentru regele Mihai, sunt multe elemente ce probeaza: decoratia Victoria, avionul , retrocedarea Transivanei in integru, Nu fortarea venirii comunistilor la putere. De ce cred in slabiciune. In primul rind sa nu uitam ca stalin este venit din tarinism, doi, un rege ,var primar cu regina Anglei este un trofeu de aur. Atita timp cit regele Mihai a fost „ascultator” a ramas pe tron. In momentul cind a devenit clar ca nu mai doreste sa fie „pupila” lui stalin a fost inlaturat. Cel putin trei ani a fost de folos tarii ca a obtinut raul cel mai mic.

  • Este adevarat URSS ne-a luat Basarabia si Bucovina de nord. A ciopirtit Basarabia si a dat jumatate din ea ucranei, A atasat la Basarabia o parte din Tansnistria cu o majoritate de vorbitori romani. Pentru a-si asigura dominatia pe multi basarabeni i-au deportat in siberia pe timpul lui stalin. O parte au revenit(bunicul meu) altii au murit departe(bunica mea). Ce vreu sa spun ca rusii putea sa ne faca mult mai mult rau. Au returnat Transilvania intreaga Romaniei. Sigur in stilul lor au creat o regiune autonoma. In prezent beneficiara teritorilor romanesti este ucraina, „prietena noastra” , care duce o politica impotriva minoritatilor(poate in unele locuri majoritari) mai rau ca PE TIMPUL LUI STALIN si se doreste stat democrat. De fapt in actuala granita ucraina este un stat artificial, produsul victoriei urss asupra germanei.

  • Vișinii!!! Un intelectual rasat devenit un bolsevic( comunist) autentic…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *