Cătălin Cîrstoiu nu se retrage: ”Mandatul meu a fost, este şi va rămâne pe masa coaliţiei”

Cum a născocit Monografia satului

În anul de graţie 1985, Culai P. Cunea, profesor de Istorie în apropierea pensiei, hotărî să întocmească monografia comunei Vintileasa. Se apucă, deci, s-o redacteze, răscolind prin arhivele primăriei, prin podul şcolii, ba chiar şi prin casele oamenilor, care se speriară rău, crezînd că a început o nouă colectivizare. Pe măsură ce lucra, tot mai multe goluri din istoria satului i se conturau în faţă. Ca să le umple, începu să umble prin Vintileasa, întrebînd bătrînii, dar nici ei nu-şi aminteau prea mare lucru.

Ce făcuse satul în timpul războiului din 1916? Dar în timpul răscoalei din 1907? Fără să dispere, se adresă Muzeului judeţean de Istorie, dar, peste cîteva săptămîni, primi de acolo o adresă în care se spune că Pitagorica Istratus, de care vă interesaţi dumneavoastră, nu e în fondul Muzeului nostru. Vă promitem că în cazul în care ea va fi achiziţionată, vă vom înştiinţa de urgenţă. Scrise şi la Muzeul Naţional de Istorie, dar de acolo nu veni nici un răspuns. Primi, în schimb, un plic lunguieţ, cu tăietura severă, de la un Institut de studiere a monografiilor săteşti din Colorado, în care i se oferea, contra cost, o bursă de studii pe un an de zile în America.

Cum nu avea documente, începu să inventeze şi, curînd, unele momente istorice căpătară în Monografie o desfăşurare fantastică. Se spunea, de exemplu, la capitolul V, Istoria contemporană şi Vintileasa, că în 1916, linia frontului trecea exact prin mijlocul satului O linie lată de vreo cîţiva metri, trasă cu var, de o parte şi de alta a ei stînd nemţii şi românii. Nemţii jucau, în timpul liber dintre două lupte, fotbal, şi deseori mingea cădea dincolo de linie, în frontul românesc. Şi atunci, ai noştri puneau mîna pe ea, dar n-o furau, cum te-ai fi aşteptat, ci, dimpotrivă, le-o dădeau nemţilor peste linia frontului, schimbînd cu acest prilej cîteva cuvinte paşnice. Numai o dată, scria Monografia, un oltean din Tîrgu Jiu, prinzînd mingea, i-a ars un şut puternic, de s-a dus departe, în spatele linilor nemţeşti, c-au trebuit să alerge după ea cotropitorii pînă le-a ieşit sufletul.

A fost – preciza lucrarea – o contribuţie decisivă la Victoria de la Mărăşeşti.

Un capitol important al monografiei era consacrat răscoalei de la 1907. Oricît se străduise, Culai P. Cunea nu găsise nici un document care să ateste participarea satului la o eventuală răscoală. Bătrînii nu-şi aminteau să fi fost aşa ceva. N-ar fi avut împotriva cui să se răscoale, dat fiind că pe o sută de kilometri în jur n-ai fi găsit boieri nici să dai cu tunul. Copiii în schimb, toţi pionieri fruntaşi, îşi aminteau. La 1907 – turuiră ei, cînd Culai P. Cunea îi întrebă, la ora de Istorie – ţăranii săraci din Vintileasa s-au ridicat împotriva asupririi moşiereşti şi au dat foc conacului. A venit însă Armata burghezo-moşierimii, care a ras Vintileasa de pe faţa pămîntului şi-a produs multe victime nevinovate în rîndul ţăranilor din sat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *