Marcel Ciolacu: De astăzi, dansul în doi s-a terminat! Decizia ca PSD și PNL să meargă cu propriii candidați la Primăria Capitalei a fost dificilă, dar este soluția corectă

Cum a născocit Monografia satului

Îndîrjit, Culai P. Cunea se apucă într-o noapte să scrie despre Răscoala de la 1907 şi Vintileasa. Rezulta că în Vintileasa răscoala fusese paşnică, un model pentru toate satele de rezolvare pe cale paşnică a diferendului cu boierul. O delegaţie a ţăranilor, condusă de Gheorghe Istrate, bunicul lui Culai Istrate, actualul director al şcolii, dusese îndelungi tratative cu reprezentanţii boierului, în urma cărora ţăranii cîştigară o parte din moşie. Evident, acordurile încheiate n-au fost respectate. După înăbuşirea răscoalei, boierul şi-a luat partea de moşie înapoi şi i-a arestat pe cei din membrii delegaţia ţăranilor.

Cel mai greu capitol se dovedi capitolul numărul 7, Oameni de seamă din comuna Vintileasa. Culai P. Cunea nu ştia să bată la maşină, astfel că timp de o jumătate de an, bătu cu un deget, fără să dispere, la maşina de scris a Consiliului Popular, cîteva zeci de scrisori adresate posibililor oameni de seamă ai comunei Vintileasa. Scrisoarea tip, avizată favorabil de preşedinte la Consiliul Popular înainte de a fi pusă la poştă, suna cam aşa:

Mult stimate consătean,
Îmi revine nobila sarcină ca cetăţean al comunei Vintileasa şi ca profesor de Istorie (activitate ce mi-o desfăşor în această frumoasă regiune de la poalele Dealului) să întocmesc monografia comunei Vintileasa, lucrare ce încearcă să umple un gol de mult resimţit în ceea ce priveşte cunoaşterea trecutului îndepărtat al comunei noastre şi evoluţia ei pînă în zilele noastre.
Lucrarea cuprinde 9 capitole principale şi se află aproape de stadiul final.
În capitolul 7 „Oameni de seamă ai comunei Vintileasa”, vrem să fixăm cîteva portrete ale unor personalităţi din trecut şi de astăzi, printre care vă număraţi şi dv. printre ce fac cinste ţării şi satelor natale din cadrul comunei.
În această idee, vă rugăm să ne trimiteţi o scurtă autobiografie cu aspecte concrete din activitatea d-v, lucrare de stat, lucrări ştiinţifice, publicaţii care au apărut sub semnătura d-v şi o poză recentă alb-negru (18×24 cm) sau de care aveţi pentru redactarea acestui capitol.
Cu rugămintea arzătoare să trimiteţi aceste acte atît de importante pentru noi cît mai urgent, vă mulţumim şi vă dorim succes în activitatea dvs.
Vintileşenii vă respectă.
Cu stimă,
Culai P. Cunea
Comuna Vintileasa

Culai P. Cunea nu primi nici un răspuns. Abia după Revoluţie, cînd se deschiseră Arhivele Securităţii, află că scrisorile sale fuseseră interceptate de un ofiţer, fiu al satului, care le desfăcea pentru a vedea dacă nu-i era adresată şi lui una, ca Om de seamă al Vintilesei fără să aibă habar că despre lucrătorii Securității nu se ştia nimic în sat.


Clarificare comentarii:

Toate comentariile de pe acest blog sunt moderate.
Deși autorii articolelor de pe site, precum și redactorul-șef și administratorul, încurajează libera exprimare, aceasta presupune din partea cititorilor un comportament civilizat și un limbaj civilizat. Prin urmare, vor fi șterse comentariile care se abat de la această regulă. Acestea se referă, dar nu se limitează, la: cuvinte injurioase adresate autorilor, redactorului șef, administratorului și cititorilor blogului, precum și altor persoane, mesajele xenofobe și rasiste, mesajele ce îndeamnă la ură și violență, mesaje publicitare de orice fel (în caz că se dorește aceasta, scrieți la adresa webmaster@cristoiublog.ro), mesaje cu conținut obscen ș.a.m.d.
Cititorii sunt rugați să semnaleze orice abatere mai înainte menționată. În maximum 24 de ore cele semnalate vor fi analizate și se vor lua măsuri după caz.
Toți cei care doresc să își exprime opinia pe acest blog, se presupune că au citit și că sunt de acord cu cele menționate mai sus. În caz de dezacord, sunteți rugați să nu scrieți niciun comentariu sau să părăsiți imediat acest site.
Mulțumim tuturor cititorilor pentru opiniile civilizat exprimate, precum și pentru colaborarea lor!

Comentarii

Pagini: 1 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *